Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Стоян Бешков

#51

2016-02-07 16:07

Подписката няма да подпиша, въпреки че съм съгласен, че заплатите са малки и унизителни. Увеличаване на заплатите трябва де стане само след атестация, но и при атестацията критериите за наукомерност и обществена значимост са твърде спекулативни. Имам колеги, които ако ги няма в БАН, това няма да се почувства, други пък са зловредни и са причинили огромни щети на природата и обществото, имат фирми и се продават за пари. Една част от колегите от БАН ако загубят службичката си там, ще умрат от глад, защото са негодни да вършат каквото и да е друго, освен да висят на цицата на държавата. Да не говорим, че БАН се оказа котило на ДС. Интелегенцията в БАН е малцинство, подобно на полицаите подписки и протести се организират само за пари. БАН мълчаха или бяха на зловредна позиция по най-важните общественозначими проблеми през последните години - цианидните технологии, ГМО, шистов газ, сега отделни субекти се опитват да закопаят Кресненския пролом...

Иначе има и прекрасни учени и хора, отлични специалисти и експерти, които наистина заслужават подобаващи заплащане, но заплащането трябва да е диференцирано. Не съм съгласен знаещите и можещите да оправят заплатите и на некадърниците и да ги влачат със себе си като паразити

член на ОС на БАН

#52

2016-02-07 16:28

Член съм на Общото събрание на БАН, което естествено означава, че съм и учен и служител в БАН. И в едната, и в другата си роля приемам вашата петиция, адресирана до ОС, със смесени чувства. От една страна, такива инициативи са безусловно много необходими. Те биха могли и би трябвало да помогнат на ОС да отстоява исканията на учените, които са избрали членовете на ОС за свои представители. Пример за такава подкрепа беше обсъждането по институти на предложенията за промени в Закона за БАН, внесени еднолично от председателя на БАН, срещу които ОС остро възрази.
От друга страна, какво се иска всъщност от ОС в момента? Какви проблеми се решават с тези искания? Както аз разбирам от текста на петицията, исканията са как да се разпредели мизерията. Почти очаквам, че в следващия момент ще се предложи на ОС да реши и да се направят съкращения, въпреки че броят на учените в България вече отдавна е под санитарния минимум.
Добре, представете си, че ОС разпредели бюджетната субсидия точно както се предлага в петицията. Заплатите, за които се настоява, вече няма ли да са унизителни и недопустими? Наистина ли няма да е унизително и недопустимо помощният научен персонал, който има опита и квалификацията да подпомага научната дейност, да получава минималната за страната заплата за човек без никакъв опит и образование, а младият учен, който е инвестирал години от живота си, за да завърши висше образование и е достигнал много над средното интелектуално и образователно ниво, да получава 80 лв повече от чистачка? За доценти и професори не коментирам, защото ми се струва, че авторите на петицията са млади хора. Както правилно отбелязва проф. Маринов (#9), тези искания означават, че самите подписали ги учени така оценяват труда си. Обаче след такива искания, които неизбежно ще се разчуят и извън БАН и ще бъдат цитирани като искания на БАН, никой не би могъл да настоява за наистина достойна оценка на учените както в БАН, така и в науката като цяло.
Неколкократно в дискусията авторите на петицията подчертават, че исканите в петицията размери на възнагражденията трябва да се разглеждат само като "първа и компромисна стъпка в условията на настоящата финансова ситуация в БАН". Но всяка стъпка, макар и първа, задължително трябва да е в правилната посока, а не поредната стъпка към пропастта. А компромисите не трябва да преминават границата, след която вече не е ясно в името на какво се правят.
Няма да подкрепя тази петиция. Бих подкрепила петиция, с която се настоява ОС на БАН да се обърне към правителството с искане за бюджетна субсидия, съответстваща на ролята на БАН за развитие на страната. Това включва не само заплати, а и средства за научни изследвания, които в момента са цифром и словом 0 (нула) лв. А исканията за заплати трябва да са не „първа и компромисна” стъпка, а базирани на реална оценка. Като член на ОС винаги съм възразявала срещу такива компромисни искания, които носят повече вреда, отколкото полза. Трябва да се отправят искания, които съответстват на реалните потребности, а не на оценката какво можем да очакваме да получим. Ако поискаме толкова, колкото ни е нужно, много е вероятно да получим по-малко. Но ако поискаме по-малко, отколкото ни е нужно, напълно сигурно е, че няма да получим повече.
В дискусията (#42) се предлага "в ОС да се направи една комисия, която срочно да събере и систематизира тази статистика, включително заплатите в държавните ВУЗ у нас, както и данните за заплащането в съседните на България страни". За ваша информация, на заседанието си на 2 ноември 2015 г. ОС на БАН на базата на разчетите на Финансово-икономическата комисия към ОС реши, че реално необходимата субсидия за 2016 г., за да изравни БАН с издръжката на държавните висши училища, е 170 млн лв, но като най-минимална възможна сума БАН настоява за 97 милиона. Протоколът от това заседание, както и от другите заседания на ОС, е на сайта на БАН.

проф. Катя Георгиева

член на ОС на БАН от Института за космически изследвания и технологии


Гост

#53

2016-02-07 16:45

Подписах тази петиция, защото в България научните работници имат срамно ниско заплащане. Научните работници са много образовани и квалифицирани хора, които работят в пъти повече от тези по банките, фирмите или разни адвокати, юристи и пр., а получават несравнимо по-малко пари. ТОВА Е НЕДОПУСТИМО!

Гост

#54 Re:

2016-02-07 17:11

#52: член на ОС на БАН -  

"на заседанието си на 2 ноември 2015 г. ОС на БАН на базата на разчетите на Финансово-икономическата комисия към ОС реши, че реално необходимата субсидия за 2016 г., за да изравни БАН с издръжката на държавните висши училища, е 170 млн лв, но като най-минимална възможна сума БАН настоява за 97 милиона." 

 

Хубаво, но това не е достатъчно, прекалено е абстрактно и не дава представа за конкретните изключително мизерни заплати. 

Необходима е  проста сравнителна табличка - доцент БАН - 633 лв, доцент СУ - *** доцент ЮЗУ- **** и т.н.,

и най-накрая сравнение със средните заплати по длъжности в министерства и всякакви държавни агенции 

Същото за добавките за д-р и д-р на науките в БАН и ВУЗ

Аналогично : заплата на доцент в България : от 633 - до ***; заплата на доцент в Сърбия ... и т.н.

 

На предлаганите в петицията конкретни стойности на заплати трябва да се гледа като базови (за годината), минус/плюс  процент,  зависещ от постиженията на всеки човек в дадената година (или за последните 3 години според атестациите - както решат в конкретния институт); 

kreten

#55 edin glupak pita

2016-02-07 17:43

nikoj dosega ne predlaga da se stachkuva:1. za ostavka na rykovodstvoto poradi umishleno nespravqne sys zadachite si   2. za iskane na adekvaten budjet za BAN ot korumpiranoto BG pravitelsvo .  

Zashto li e taka? 

Nima  vsicki spodelat nedostojnoto mnenie na Vodenicharov che ucheniet ne bivalo da stachuvat.  OK  - da mrat togava.

Ili iskate da izchakame s plam i usyrdie da se napravqt centrovete (za 350 000 000 lw) sled koeto da posledva logichnoto zakrivane na BAN.

O zabravih! Ta nali vse nekoj i drug akadimik i pensioner se nadava da zaraboti v tezi centrove s predstaviteli na mutro-!biznesa. A mladite - da guhat supata (kakto kazvat BG VIP personite). 

Zashto li zabravqme i izumitelniq fakt che nachelo na BAN v momenta stoqt dvama bivshi  ministri na naukta i obrazovanieto.

I nikoj ne komentirame vuprosa s kakyv moral sa preli tazi dluznost kato znaqt kak mutrite tretirat BAN. I kvo napraviha za BAN kat ministri.

Kakto kazva naroda :  pazi boze slepo da progleda  (spravka - scopus) .

E pone veche znam che ne samo az sym glupak....Mnogo sme


Гост

#56 Re: edin glupak pita

2016-02-07 18:14

#55: kreten - edin glupak pita 

 ot latinica -> на кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php (е, и малко редактиране)

 

никой досега не предлага да се стачкува:1. за оставка на ръководството поради умишлено несправяне със задачите си   2. за искане на адекватен бюджет за БАН от корумпираното БГ правителсво .  

Защо ли е така? 

Нима  всички споделят недостойното мнение на Воденичаров, че учените не бивало да стачуват.  ОК  - да мрат тогава.

Или искате да изчакаме с плам и усърдие да се направят центровете (за 350 000 000 лв),  след което да последва логичното закриване на БАН.

О забравих! Та нали все некой и друг академик и пенсионер се надява да заработи в тези центрове с представители на мутро-бизнеса. А младите - да духат супата (както казват БГ ВИП персоните). 

Защо ли забравяме и изумителния факт, че начело на БАН в момента стоят двама бивши  министри на науката и образованието.

И никой не коментирам въпроса с какъв морал са приели тази длъжност, като знаят как мутрите третират БАН. И кво направиха за БАН кат министри.

Както казва народа :  пази боже слепо да прогледа  (справка - scopus) .

Е, поне вече знам,  че не само аз съм глупак....Много сме


Гост

#57 Re:

2016-02-07 18:24

#51: Стоян Бешков -  

 Няма диференцирано заплащане на учените в Западна Европа, няма и как да има. Те нямат право да получават допълнителни възнаграждения по проектите си. Има си щатни таблици, всеки може да ги види.  Почнете ли да търсите кой работи, как ще се атестираме и дали да дадем бонус за статия, с БАН е напълно свършено. Просто винаги има риск във всяка научна организация по света да има тарикати, които да не работят както колегата си, а да имат еднакво заплащане. Целта е да се минимизира това. Проблемът в България е много по-страшен:  научната среда агонизира, ако не е свършила вече. Конкуренцията е смазана. Целта би трябвало да е привличане на млади кадри и стимулиране на опитните учени, все още останали в БАН (такива има, както казвате правилно), да работят и да обучават младите. С трици маймуни не се ловят, и няма как да привличате хора с тези заплати, и че ако добре работят ще имат бонус. Лансирането на идеите за диференцирано заплащане е най-опасната, защото кой ще решава дали един работи или не - пак академиците, или директорът на института, или счетоводителката, която му е приятелка примерно?! А и доколкото помня минахме през един такъв етап в БАН около 2000 година - и аз понеже съм ходела в чужбина нямах право на допълнитенло заплащане в Българи - това че работех, не беше от значеие. Това е само един пример за изпитано приложение на заплащане според главата на клиента.


Гост

#58

2016-02-07 19:36

и аз понеже съм ходела в чужбина.....абе Стоянке Бешков (57 Ре.) защо се самоописваш в женски род ...след като си слагаш мъзко име....................

 


Гост

#59

2016-02-07 19:48

Присъединявам се към минимизираните искания в петицията, защото в никоя друга страна на ЕС учените не са подложени на такава безобразна дискриминация във финансово отношение! По моя преценка, още през 2008 г. един професор в БАН заслужаваше към 2000 лв. основна заплата, към която да се добавят възнагражденията за стаж, степен, участие в проекти и пр. Съобразно на това - и възнагражденията на останалите научни кадри.

Гост

#60

2016-02-07 20:34

"Общото събрание на БАН си дава сметка, че финансовият ресурс на Република България  е  ограничен.  Поради  това  ние  не  представяме  искане  за  годишна бюджетна  субсидия  от  170  млн.  лв.,  което  би  ни  изравнило  с  равнището  на издръжката на държавните висши училища. Нашето настояване е за минимални средства, които да позволят съществуване на БАН като национален научен център на цивилизована страна" (по-нагоре е казана сумата в размер на минимум 97 287 000 лв, извадка от писмото към Протокол No. 48 / 02-11-2015).

Понеже така и никой не предложи някакви конкретни заплати "на мечтите", които да показват на какво оценяваме реално труда си, само няколко бележки и въпроси, може би към членовете на ОС (а и към останалите колеги, разбира се):

- този ход на ОС пак е свързан с минималистичен подход, не се иска сумата, което ни изравнява с ВУ...


- ако тази сума 97 287 000 лв. се разпредели по институтите и по отделните длъжности, получените цифри ще бъдат ли "унизителни и недопустими"? Колко по-различни ще са от това, което се предлага в петицията и дали можем да ги вземем за база, за да искаме отпускане на целева субсидия? Или може би (за да не се оплюва някоя следваща подписка), ще трябва директно да си искаме 170 млн. лв.?


- минималистичните искания в петицията изпълними ли са от ОС на БАН?

Милена Павлова

#61 Re:

2016-02-08 07:25

#1: -  

 Скъпи, гост,

тук обсъждаме заплатите си в БАН. Хонорарите Ви като експерт си ги уговаряте Вие. За съжаление имам известен опит. Работата ми като експерт по задачи, за които пишете обикновено е свързана с отпуск- работата ми в ИБЕИ не е съвместима с нея. Две дини под една мишница не водят до нищо добро. 

Поздрави! М.

№1

#62 Re: Re:

2016-02-08 08:00

#3: Г. Василева - Re:  

 Нима не разбрахете че подкрепям петицията? Целия коментар #1 беше отговор на въпроса зададен след попълване на петицията: Защо подкрепяте петицията?


Гост

#63

2016-02-08 08:06

Защото е нужна.

Гост

#64

2016-02-08 09:56

Подписвам тази петиция, защото е силна обидата от незачитането на научния труд, от недооценката на усилията българската наука да бъде издигната до равнището на модерната европейска наука. Защото българските учени защитават реномето и авторитета на българската научна мисъл навсякъде по света, получават признание, печелят конкурси, но в родината си са подценени.

Гост

#65

2016-02-08 10:20

Ножът е опрял до кокала.
Не може 10 хиляди от най-добрите абитуриенти (от общо 60000) да отиват да учат в чужбина и ние да го възприемаме за нормално.

Гост

#66

2016-02-08 10:20

Поздравявам инициаторите и твърдо заставам за тези искания, защото те са И МОИ. Още с постъпването ми в тази, най-престижна научна и академична институция на България ми направи впечателние унизителното заплащане на този, изключително тежък интелектуален труд. Това отдавна трябвашеи да се направи. Дори сме закъснели, но по-добре по-късно, отклокото никога.

Гост

#67

2016-02-08 10:57

Унизителното положение, в което е поставена Българската Наука!

Гост

#68

2016-02-08 11:24

Унизен и обезверен

Гост

#69 Re: Re:

2016-02-08 11:34

#29: - Re:  

  Колегата много точно е описал проблема и случката с единия недостигащ глас е много показателна. За съжаление точно млади хора биват съзнателно възпрепятствани в работата си от уж супер-кадърните им колеги в около- и предпенсионна възраст и техния -понякога "млад" антураж. И въобще да оставим за малко думата "млади" и "стари". Всеки здраво работещ в БАН е заплаха за статуквото, защото хем активно си търси правата, хем има с какво да излезне пред света като наука. Статуквото разбира се изпада в дива паника и от там започва една административна война, докато човека сам не се откаже или не се озове в болница. Това са реални случай от бан-ския живот колеги, хайде да назоваваме нещата с истинските им имена. И най-баналното обяснение в случая е "ами като е толкоз кадърен да си ходи в чужбина" и всякакви подобни. Така академията няма да просъществува и именно това ми се струва, че е целта на някои хора и обкръжението им. А докато всичко това продължава, тук ще сме си "феодалните старци". Причините ги търсете в хората с излишък на титли, но и на страх.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2016-02-08 11:55



Гост

#71 Re:

2016-02-08 11:57

#25: -  

 Ванче,спокойно,  не се ядосвай , да не прецакаш пенсионирането . :)


Гост

#72

2016-02-08 12:17

Предлагам сумите, определени за основни заплати, да бъдат коригирани със 100 лв. нагоре, както следва: специалист с висше образование - 600 лв.; гл. ас. - 700 лв.; доц. - 800 лв.; проф. - 900 лв. Не е допустимо учителите, които ползват нашите научни разработки, да взимат два пъти повече от нас. Също така не може да се ползва потенциалът на БАН и да бъдем унижавани години наред с мизерни заплати. От 2008 г. основните ни заплати не са коригирани. Парите, които получаваме за докторските си степени, са много по-малко от тези на колегите ни в СУ.

Гост

#73 Re: Re: edin glupak pita

2016-02-08 12:18

#56: - Re: edin glupak pita 

 по т.1 - оставката на Воденичаров не е минала  при гласуването в ОС - трябва да питате вашите представители как са гласували

по т. 2 как си представяте стачка на учени? ОС изпусна момента да организира протести преди приемането на бюджета.

Протестът може да бъде и по-интелигентен.  Да си припомним, че черните знамена на сградата на БАН бяха по-ефикасни от шествиятa. Представете си статия в някое европейско издание със заглавие:

Scientists in Bulgaria - life on the edge of poverty.

In Bulgaria, the poorest and probably the most corrupted member state of EU, a family of highly skilled professionals with two children lives under the official national edge of poverty of 300 lv (~150 Eur) per person. These young people happen to work in some of the research institutes of the Bulgarian Academy of Sciences (BAS).. . 

и т.н.,   с конкретни числа, да се обясни какво дава БАН, бягството на младите, да се сравни с оялата се
политическа класа, безразличието на европейските чиновници, солидарността на научната общност преди 4 години, спечелената тогава битка срещу грубата сила на управляващите, която БАН е на път да загуби с  продължаващото “мекo"    финансово задушаване  на същите и т.н. 


Гост

#74

2016-02-08 12:51

Подкрепям тази петиция, защото нейната поява беше крайно наложителна. Тя може да успее единствено, ако получи подкрепата на цялата научна общност и цялото българско общество, оглавено от интелектуалния елит.
Ако сами не поемем отговорността и не наложим справедливите си искания, а те трябва да се превърнат в искания на цялата нация, защото без наука няма нация, не можем да разчитаме на никого другиго.
Христо Милков

Гост

#75

2016-02-08 13:03

Крайно време е българското общество да разбере, че българската наука е системно ликвидирана чрез абсурдно ниски бюджети и "черен" PR, което служи на интересите единствено на олигархията, задкулисието и на чуждите икономически и политически интереси! И е против интересите на българската държава и на българския народ!