Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН


Гост

/ #60

2016-02-07 20:34

"Общото събрание на БАН си дава сметка, че финансовият ресурс на Република България  е  ограничен.  Поради  това  ние  не  представяме  искане  за  годишна бюджетна  субсидия  от  170  млн.  лв.,  което  би  ни  изравнило  с  равнището  на издръжката на държавните висши училища. Нашето настояване е за минимални средства, които да позволят съществуване на БАН като национален научен център на цивилизована страна" (по-нагоре е казана сумата в размер на минимум 97 287 000 лв, извадка от писмото към Протокол No. 48 / 02-11-2015).

Понеже така и никой не предложи някакви конкретни заплати "на мечтите", които да показват на какво оценяваме реално труда си, само няколко бележки и въпроси, може би към членовете на ОС (а и към останалите колеги, разбира се):

- този ход на ОС пак е свързан с минималистичен подход, не се иска сумата, което ни изравнява с ВУ...


- ако тази сума 97 287 000 лв. се разпредели по институтите и по отделните длъжности, получените цифри ще бъдат ли "унизителни и недопустими"? Колко по-различни ще са от това, което се предлага в петицията и дали можем да ги вземем за база, за да искаме отпускане на целева субсидия? Или може би (за да не се оплюва някоя следваща подписка), ще трябва директно да си искаме 170 млн. лв.?


- минималистичните искания в петицията изпълними ли са от ОС на БАН?