Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН


Гост

#126

2016-02-14 15:14

''Това, което трябва да се направи, е да се настоява за увеличена бюджетна субсидия.''  Много точно казано. Изглежда, ако бебето не се разплаче и развика никой няма да му обърне внимание и ще продължават да му плащат социална помощ за високо квалифициран труд. След протести увеличиха заплатите на учителите. Сега един постъпващ млад учител без стаж взима, доколкото четох, 570 лв месечно, плюс мал Един мой познат-биолог взима чисти 320 лв на месец. Другият, химик също взимаше толкова, но си намери работа във фармакологична фирма и сега взима около 1000 лв мес...


Гост

#127

2016-02-14 15:16

''плюс мал'' Да се чете - плюс малки бонуси, премии, които им дават за празници, 24 май и пр. 


Гост

#128

2016-02-14 15:20

Моите познати се подразбира, че работят в бан..по заплатите. За съжаление не всички могат да си намерят работа по разни фирми и по-добре платени институции, а и някои не искат, защото си обичат работата:), но в същото време трябва да се оцелява, да се поддържа семейство, малки деца.. Какво се прави тогава??? Може ли академиците да ни отговорят:)


Гост

#129 Re:

2016-02-14 21:32

#9: -  

 ами защо Вие не инициирате друга подписка, за желани от Вас заплати... какво значи това ние да я направим, и Вие ще я подпишете??????


Гост

#130

2016-02-14 21:43

Скъпи колеги,

Тази вечер нашата петиция ще бъде затворена за гласуване. Резултатите и трябва да бъдат обработени, за да можем да внесем исканията си на следващото заседание на ОС на БАН. Благодарим на всички колеги, които ни гласуваха доверие и повярваха, че макар и с малка стъпка, си струва да направиш усилие в правилната посока. Изключително сме благодарни на нашите приятели от университетите! Заедно с тях ще се борим за следващата, по-тежка и по-решителна крачка, за да отвоюваме отново мястото на науката в страната ни. Признателни сме на гражданите, както и на колегите от чуждестранни научни центрове!

Благодарности на всички, които изказваха през тези 10 дни своите идеи, споделяха мнението си за основните проблеми, които ни пречат да работим нормално. Даваха стимул на дискусията, поле за размисли и кълнове за бъдещи действия. Коментарната рубрика не се заличава и няма забрана за достъп дори и след затварянето на петицията. Но имаме гореща молба към колегите IT-специалисти от институтите в БАН, да помогнат и да предложат платформа и място за форум на академичната общност.

Стискайте ни палци и до скоро!

От организаторите


Гост

#131

2016-03-01 12:26

Колеги, разбрахте ли за поредното унижение спрямо учените от БАН?!

На всички е ясно, че няма пари за пътни разходи за командировки по ЕБР. Но какво мислите е решила администрацията на БАН! Вече не можеш да си купиш и сам билет, а трябва да внесеш личните си пари в касата на института и института с твоите лични пари да ти плати командировката. По-голям абсурд не бях чувал. Така БАН замазва положението с липсата на средства за пътни разходи, като заблуждава контролиращите финансови институции, респ. държавата, от която уж чака по-голям бюджет, че всъщност академията разполага с пари за командировки. Такъв срам и унижение, че нямам думи!

Василев


Гост

#132

2016-03-01 15:27

''Така БАН замазва положението с липсата на средства за пътни разходи, като заблуждава контролиращите финансови институции, респ. държавата, от която уж чака по-голям бюджет, че всъщност академията разполага с пари за командировки. Такъв срам и унижение, че нямам думи!''

Хахахах)0 Това ли умните ни ''академици'' и подобни са измислили да борят безпаричието??? Показаха си най-накрая примитивната, алчна и лъжлива същност другарите:( Даже едно време не се гавреха така с учените ни и изобщо с Българите. Позор и уволнение за такива. Кой има нужда от тях??? Интересно къде отиват парите от разните европрограмки, предназначени за наука и образование в Бъ;гария??? Скоро от мин на образованието ни отговориха, че програми, които спонсорират образователни събития, конференции, уоркшопове и пр. били закрити???? А $$$$ идват...какво става????


Гост

#133

2016-03-01 18:12

A zashto i na men mi se stryva, che nqkoj krade ot parite ot evroprogramite za obrazovanieto i ban??? Razbira se obrazovanieto ne  e edinstvenata oblast kadeto se hmmm prisvoqva..no tova ne biva da ni yspokoqva.


Гост

#134 Re:

2016-03-02 16:59

#131: -  

 Това явно го е измислила главата на някой администратор от финансовия или международния отдел, на когото изобщо не му пука за проекти, командировки и научна дейност, камо ли за човешко достойнство. Някой ако знае да каже има ли друга академия, в която учените си плащат пътните по международния академичен обмен? Сигурно и в Македонската и в Румънската академия няма такова нещо. Ама като подписваме международни спогодби гърмим до небето...


Гост

#135 Re: Re:

2016-03-05 20:21

#134: - Re:  

 Измислили са го няколко глави сигурно, и от ръководството, и от международния отдел! Наистина е голям абсурд!

То хубаво, че алармирате и тук, колеги! Но много по-важно е да хванете натясно представителите на ОС от вашите институти!!! Питайте ги съвсем директно какво знаят по случая. В момента все още бюджетът не е приет, очаква се да стане на заседанието на 7 март. Питайте си представителите каква сума е заложена за международна дейност и има ли обяснения защо е намалена!!! Както и откъде се освобождава т.нар. "1 млн. от централизирания бюджет", че да се осигурят минималните работни заплати в институтите (и дали е 1 млн., всъщност).

При всички положения, не очаквам да ви дадат много смел отговор, доколкото голяма част от членовете на ОС са зависими и манипулируеми от ръководството. Мислете, колеги! Когато застанете пред урните да гласувате за вашите представители в следващото ОС, много хубаво преценете какви хора избирате и дали ще са способни да устоят в следващите битки и да защитават интересите на избирателите си!

В понеделник очакваме и последното решение във връзка с петицията, с което разбира се ще запознаем всички, които ни подкрепиха.

Поздрави и успех!

Блага А.

%

#136

2016-03-08 17:39

ИЯИЯЕ напълни новия си научен съвет с хора, които е трябвало да бъдат пенсионирани или би следвало да бъдат пенсионирани в съвсем обозримо бъдеще. Хора, които доказано имат сериозна научна дейност и са далече от пенсионната възраст съответно не получиха мандат. Изводът е, че нормативната уредба на БАН се нуждае от основен ремонт и най-вече от стриктни правила за пенсиониране. Не може в един от основните управляващи органи на даден институт да влизат хора, които да станат машини за гласуване пред заплахата да бъдат пенсионирани.  

Скакалец

#137 Re:

2016-03-09 11:58

#136: % -  

То само заплахата за пенсиониране да беше лост за манипулиране в БАН! Още колко заплахи и обещания за морков (и държавна хранилка) ни тровят душиците, направо е чудно как си седим и си търпим гадния цирей!

Но относно избора на Научен съвет, мисля че решението си е било в ръцете ви! Нима не е тайно гласуването за членове на НС от Общото събрание на учените на ИЯИЯЕ?! Никой не им гледа в ръцете. Имам още пресен спомен от друг институт, в който учените се намериха, организираха се и царствено си отсвириха колега, който беше пред пенсиониране.


Гост

#138

2016-03-10 14:57

Към колегите от сферата на науките за човека и обществото:

2016-03-09 14:21

 

Към колегите от сферата на науките за човека и обществото: Един ден след деня на еманципацията на жените 8 март, ще е подходящото време да си помислим и за други и следващи еманципации... Не смятате ли, че крайно време да за повече еманципация и повече солидарност на хората от най-човешката наука? При последната ми акредитация от МОН са ни пробутали бланка, в която се "точкуват" високо само публикации, които фигурират в SCOPUS и Web of Science. При всичките ми уважения към учените от САЩ, не смятате ли, че е неадекватно за страна от Европейския съюз да оценява учените си според основно според това дали публикациите им са включени в научни мрежи от САЩ, при това такива, които са ориентирани основно към техническо-приложни научни специалности? Само ще ви дам два примера: има две престижни международни публикации - едната в британското издателство Кембридж Юнивърсити Прес, а другата - във френското Арматан. И двете не фигурират нито в SCOPUS, нито в Web of Science, демек не мога да ги отчета като наука и като престижни международни публикации към нашенското ни министерство. Е, на какво прилича това? Смятам, че трябва да се хванем да формулираме един текст на петиция и да зпочнем лека полека борба с тези безобразия - например можем да я качим тук: SCOPUS и Web of Science Ако някой колега се е сблъскал с подобни простотии като при моята акредитация, моля да даде знак, а също и колегите, които имат опит с петиции и с отстояване на правата на учените в България ще се радвам да дадат знак и да вземат отношение. Като начало можем да започнем петиция тук http://www.peticiq.com/ или на някой подобен сайт за петиции...

гл. ас. д-р Петър Канев, асоцииран член на ИИОЗ БАН (Секция Антропологически изследвания), преподавател в специалност комуникации на УниБИТ, и координатор на Международна интердисциплинна образователна мрежа Място за бъдеще.

----

 

Бележка на администратора:

Премествам този коментар тук, където е по принцип коментарната рубрика на петицията.

Лично мнение: за мен изобщо, каквото и да било споменаване на "УниБИТ" говори за посредственост и не мога да го приема редом с Българска академия на науките.

Блага

знаем

#139 Re:

2016-03-27 17:36

#1: -  

 Господине, само да не сте от онези  с многото проекти за милиони и с ПОЧТИ НУЛЕВА НАУЧНА АКТИВНОСТ. Питам, защото е правило тези, които оценяват проектите да са от нашите с почти НИКАКВИ научни показатели.

гост

#140 Re:

2016-03-27 17:43

#1: -  

 О, вие сте от тези с големите заплати. Интересно, ако се направи едно социологическо проучване за научните резултати от проектите, финансиращи научните изследвания, колко от тези резултати ще са научни. Научната мафия, от опита ми е ТАМ, където раздават пари. Нищо, нищо, всеки плаща накрая. Социалистите платиха, след тях мутрите, после соц. номенклатурата, станала буржоазия. Няма управление, което да управлява в името на собствената си изгода и да е останало вечно. Житейски принцип и пазарна икономика.

БАМ

#141

2016-04-07 12:57

Уважаеми колеги,

На 23 март 2016 г. на официалната интернет страница на Българска академия на науките беше представен списък на класираните проекти по "Програмата за подпомагане на младите учени в БАН". На 28 март 2016 г., на същата страница се появи допълнителна информация от същото заседание на Ръководството на БАН (Протокол № 10 от 22 март 2016 г.), в която се казва, че "рецензиите и картите за оценки по проектите на кандидатите в конкурса са конфиденциални и не се допуска тяхното предоставяне, както и възражения по класирането, което е окончателно".

Като следствие от това решение на Ръководството на БАН младите учени, подкрепени от техните научни ръководители, решиха да изпратят официално писмо до Председателя на БАН, в което настояват за прозрачност на конкурсната процедура и оценяването. Писмото ще бъде подписано от млади учени, кандидатствали в конкурса, както и от всички техни колеги, които искат да изразят своята подкрепа.

Срок за събиране на подписи: 11 април 2016.

Информация и писмото на младите учени може да намерите тук

Фейсбук-група "БАМ"

Иститут "за млади учени"

#142 Re:

2016-05-07 08:03

#141: БАМ -  

 Поредният балон за надуване - цялото внимание сега отиде при младите учени и се получи неглижиране към немладите учени. А какво ще правят младите без необходимото внимание и към по-зрелите и старите учени, от кого ще черпят опит? Необходимо е паралелното на това внимание и стимулиране към немладите учени, за да се мотивират да работят и предават опита си на по-младите, а не да гледат отстрани как само младите се финансират. Какво става, кога ще бъдем нормални и няма да се юркаме в крайности?!!!

запознат

#143 Re: Re:

2016-10-27 17:58

#3: Г. Василева - Re:  

 O, вие от ТОЛКОВА МНОГО проекти нямате ВРЕМЕ ЗА НАУЧНА ДЕЙНОСТ. Глупаците с по 600 лева заплата я правят. Те не печелят от вашите проекти, ДЕТО НЯМАТ НИКАКВА НАУЧНА СТОЙНОСТ. Господине, вие не сте за там. Науката се прави в научните звена и резултатите от проектите, ако не са научни, какво са тогава. Пишете глупости. И сте свикнали да печелите проекти ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОТ ТЕЗИ БЕЗ НИКАКВА НАУЧНА СТОЙНОСТ. Съжалявам, но наглостта ви минава всякакви граници. Няма ли кой да ви спре и да ви потърси сметка за НАУЧНИЯ ПРИНОС НА проекта. Трудът ви не е научен и НЕ СТЕ ЗА работа в научна институция. Толкова! Сигурно сте от онази каста, дето е свикнала да управлява учените, а не да се занимава с научна дейност. 

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2017-01-26 13:25