Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН


Гост

/ #138

2016-03-10 14:57

Към колегите от сферата на науките за човека и обществото:

2016-03-09 14:21

 

Към колегите от сферата на науките за човека и обществото: Един ден след деня на еманципацията на жените 8 март, ще е подходящото време да си помислим и за други и следващи еманципации... Не смятате ли, че крайно време да за повече еманципация и повече солидарност на хората от най-човешката наука? При последната ми акредитация от МОН са ни пробутали бланка, в която се "точкуват" високо само публикации, които фигурират в SCOPUS и Web of Science. При всичките ми уважения към учените от САЩ, не смятате ли, че е неадекватно за страна от Европейския съюз да оценява учените си според основно според това дали публикациите им са включени в научни мрежи от САЩ, при това такива, които са ориентирани основно към техническо-приложни научни специалности? Само ще ви дам два примера: има две престижни международни публикации - едната в британското издателство Кембридж Юнивърсити Прес, а другата - във френското Арматан. И двете не фигурират нито в SCOPUS, нито в Web of Science, демек не мога да ги отчета като наука и като престижни международни публикации към нашенското ни министерство. Е, на какво прилича това? Смятам, че трябва да се хванем да формулираме един текст на петиция и да зпочнем лека полека борба с тези безобразия - например можем да я качим тук: SCOPUS и Web of Science Ако някой колега се е сблъскал с подобни простотии като при моята акредитация, моля да даде знак, а също и колегите, които имат опит с петиции и с отстояване на правата на учените в България ще се радвам да дадат знак и да вземат отношение. Като начало можем да започнем петиция тук http://www.peticiq.com/ или на някой подобен сайт за петиции...

гл. ас. д-р Петър Канев, асоцииран член на ИИОЗ БАН (Секция Антропологически изследвания), преподавател в специалност комуникации на УниБИТ, и координатор на Международна интердисциплинна образователна мрежа Място за бъдеще.

----

 

Бележка на администратора:

Премествам този коментар тук, където е по принцип коментарната рубрика на петицията.

Лично мнение: за мен изобщо, каквото и да било споменаване на "УниБИТ" говори за посредственост и не мога да го приема редом с Българска академия на науките.

Блага