ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!

Свържете се с автора на петицията

Доклад на работната група за съдбата на Селскостопанска академия

2015-11-27 09:40:49

Работната група, назначена със заповед No РД 07-137/29.09.2015 г. на председателя на ССА проф. д-р Тотка Трифонова с цел да анализира предложенията на научните звена във връзка с промяна на закона на ССА, направи следните обобщения и предложения:

ССА е единствената в страната структура за научно-приложна дейност в областта на земеделието. Основната цел на ССА е да проучи, да разбере, да експериментира и да спомага формирането на политики за развитие на аграрния сектор в бъдеще. Натрупаните знания и компетентности дават възможност на българските фермери за правилни управленски решения, за внедряване на иновации, гарантиращи добри доходи и устойчивост на сектора. Дейността на звената от ССА обхваща целия спектър на аграрния сектор – растениевъдство, животновъдство, храни и безопасност, опазване на околната среда, обучение и участие в разработване на политики и стратегии.

Предложената реформа на ССА се обсъжда без знанието на учените от ССА. Никой от системата до 23.09.2015 не знаеше, и все още не знае, какво е предложението на ръководството на ССА. Всички са убедени в това, че реформа трябва да има. Реформа на слабите, неефективни звена; преосмисляне на приоритетите, съобразно тези на МЗХ и ЕС и принципите на финансиране. Реформата трябва да води до нарастване на научния капацитет, увеличаване предлагането на полезни за практиката научни услуги, увеличаване на методичния арсенал с модерни научни технологии, позволяващи генерирането и прилагането на иновативни методи и технологии, водещи до развитие в практиката. Няма друг път, който да доведе до повишаване конкурентоспособността и устойчивостта на българското земеделие. И този резултат според нас е единственият, който може да направи икономически ефективно отделяните средства на българските данъкоплатци за развитие на науката и образованието.  

По т. 1. Визия за развитие на ССА Постъпилите предложения от всички институти са разнообразни, част от тях са повтарящи се, като различията са само в детайлите. Предлага се двуетапно провеждане на реформа в ССА включващо: Етап I: Изменение на Чл.1, ал.3 от Закона за ССА и реформа в модела на финансово управление на ССА, паралелно провеждане на комплексна оценка на активите, материалната база, научноизследователските резултати и капацитет, научноприложните резултати и стопанската дейност на институтите. Етап II: Реформа в организационната и административната структура на ССА въз основа на резултатите от комплексната оценка на дейността на институтите и ССА.

Всички институти предлагат:

А. Да бъде запазена целостта на ССА като научна институция, в състава на МЗХ. ССА да продължи да извършва стратегически и приложни изследвания в областта на земеделието, храните и опазване на околната среда в интегрирано сътрудничество както между научните си звена, така и с аграрния бизнес, институти и висши учебни заведения в страната и чужбина. Да подпомага формирането на политики за развитие на аграрния сектор в бъдеще. Да управлява генетичните ресурси чрез иновативни селекционни модели, производство на семена и разплодни животни и подпомагане /консултации, обучение/ на браншовите организации.

Б. Да бъде извършена промяна в модела за финансово управление на ССА, който включва: автономен бюджет, свързан с промяна на чл. 1, ал. 3 от Закона за ССА; ускорено въвеждане на проектния принцип на финансиране. Тази промяна трябва да доведе до адекватно финансиране, както на научноизследователската дейност (в т.ч. и за инвестиции за осъвременяване на материално-техническата база), така и до нарастване на работната заплата. По този начин ще бъде премахнато съществуващото несъответствие в заплащането между учените в ССА и университетите и ще се реши проблема с текучеството на научни кадри и загубата на приемственост и знания. По отношение на конкретните механизми, които да доведат до промяна на финансовия модел, комисията обедини предложенията на редица институти и предлага научните изследвания и институционалната издръжка на отделните институти да се финансира по три основни стълба:

1.  Държавен бюджет - да бъде въведен механизъм за целево финансиране на изследвания по политики и програми.

2.  Специализирани фондове за конкурсно проектно финансиране – ФНИ, МОН, Оперативни програми към Структурни фондове, европейски и международни научни програми; да се въведе квота за проекти в областта на Аграрните науки към Фонд Научни изследвания на МОН; да се изгради финансов инструмент към МЗХ за конкурсни грантови схеми, в който да бъдат привлечени средства от други източници - аграрен бизнес, търговски такси от износ на селскостопанска продукция, структурни фондове. Конкурсните грантови схеми към МЗХ трябва да са свързани с по-приложни теми, насочени към конкретна група потребители - фермери, преработватели и техните обединения.

3.  Собствени приходи от реализация на интелектуална дейност, в т. ч. и авторски права, стокова продукция, консултантски услуги; да бъдат изработени ясни и прозрачни правила за изразходване на тези средства и използването им вкл. и за капиталови вложения, допълнителни възнаграждения, формиране на вътрешен резервен фонд в ССА, на базата на отчисления от всеки един институт на солидарен принцип; да бъдат създадени законови предпоставки за изграждане на публично-частни партньорства, изграждане на клъстери между ССА, други научни институции и бизнеса с цел устойчиво и ефективно разработване и внедряване на научни продукти в т.ч. и специално поръчани и заплатени от бизнеса.

В. С цел провеждане на адекватна реформа е наложително:

·         Провеждане през 2016 г. пълна инвентаризация на собствеността (вкл. земи, сгради и оборудване) на всички звена в ССА и оценка на собствените приходи - от наука и производство, на всяко звено.

·         Разработване на механизми за ефективно финансово управление и контрол на приходите. Освобождаване от имоти на ССА с отпаднала необходимост.

·         Разработване на програми за оптимизиране на семепроизводството и племенните стада и разширяване на пазарите в т.ч. и в чужбина на сертифицираните семена.

·         Изработване на механизъм от страна на МЗХ и ИАСАС за изпълняване на законодателството по отношение на авторските права за изплащане на роялти от внедрени в практиката български сортове, хибриди и породи животни;

·         Създаване на специални насърчителни мерки от страна на МЗХ за използване на български сортове, семена, посадъчен материал и породи животни , като част от устойчивото развитие на земеделието и финансови инструменти за насърчаване на създаването на нови по-продуктивни и с по-добра устойчивост на променящите се климатични и социални условия у нас сортове растения.

·         Осигуряване на допълнителни целеви средства за оборудване на по-голям брой специализирани акредитирани и референтни лаборатории в системата на ССА, обслужващи и бизнеса

Г. Управление на ССА В представените предложения преобладава мнението, че в Управителния съвет на ССА трябва да влизат представители на ССА, МЗХ, МОН, МФ. По време на обсъждането, комисията се обедини около идеята към ССА да бъде създаден Консултативен съвет, в който да влизат представители на университети, БАН, чуждестранни научни организации и браншови земеделски организации /подобно на ИНРА – Франция/.

Всички членове на комисията се обединиха около следните предложения, внесени от отделни институти или членове на комисията:

Д. Търсене на възможности през следващата година чрез международно проектно финансиране да се проведе оценка на ССА и нейните звена и подпомагане осъществяването на ефективна реформа за превръщането на ССА в модерна научна инфраструктура - например CALL FOR INTEGRATING SOCIETY IN SCIENCE AND INNOVATION - Supporting structural change in research organizations – по програма Хоризонт 2020.

Е. Да бъде определен ясно ангажимента на правителството на Република България относно осъществяването на реформата в Селскостопанска академия в рамките на поставената цел за финансиране на науката в размер на 1,5 % от БВП през 2020 г., заложено в ОП "НОИР", ИСИС и последвалите национални решения. Това е в съгласие и с препоръките на Европейската комисия /Peer Review of the Bulgarian research and innovation systems, 2015 г./

Ж. Да се инициира дискусия на високо ниво с институции, които управляват бюджета за наука във връзка с изключително неравномерното разпределение на средства в отделните научни области през последните години и драстичното намаляване на тези, вложени в аграрни науки. В подкрепа на това са данните от анализа на разходите за НИРД по области на наука (доклада Иновации Бг за 2014 г.). Те показват, че най-големи размествания има при селскостопанските науки, чийто дял намалява от 30 % през 2000 г. до 7 % през 2013 г. Персоналът зает с изследователска дейност в областта на аграрните науки е намалял от 17 % през 2000 г. на 13 % през 2013 г. За сметка на това персоналът във висшето образование е нараснал от 19 % на 37 %, в областта на обществените науки - от 6% на 12%.

З. Да се разработи и приеме план график за извършване на реформата в ССА, преди стартирането й.  

По т.2. Организационна и административна структура на ССА:

а/ Запазване целостта на ССА – да не излизат институти от системата, зад което застават всички институти. Да има обединения на институти, но в системата на ССА, на регионален принцип и по научни направления. Това трябва да се извърши след задълбочен и професионален анализ на всички звена в ССА. Безпринципните обединения показаха своята несъстоятелност и неефективност през периода 2000–2003 г. Бяха сринати цели научни направления.

б/ Създаването на центрове за изследвания и иновации се подкрепя от повечето институти и опитни станции, като те представляват функционални центрове по основни направления, а не нови административни структури. Те да се базират на приоритетите на МЗХ за развитие на аграрния сектор- полски култури, овощарство и зеленчукопроизводство и животновъдство. Създаването на функционални центрове за изследвания и иновации е с цел: концентриране на научния потенциал; постигане на по-голяма ефективност на научните изследвания; избягване дублирането на проекти и задачи, изграждане на благоприятна среда за засилено партньорство и споделяне на обща научна инфраструктура, по добро управление на създаването и реализирането на интелектуални продукти, консултантски услуги и ефективно използване на вложенията. Отделните институти, влизащи в центровете ще запазят юридическата си и финансова независимост. В рамките на отделните центрове да бъдат създадени консултативни съвети между бизнес и наука. Създаването на консорциуми, в и между, тези центрове ще се базира на приоритетите на МЗХ и възможностите за финасиране на научни проекти по различни европейски програми и най-вече ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. В Peer Review of the Bulgarian research and innovation systems (2015 г.) се препоръчва интеграция на отделните научни институции у нас, а не тяхното сливане. Научният потенциал по направления не само в ССА, но и в страната вече е под критичния минимум по някои направления. Например по хранене на селскостопанските животни работят по-малко от 10 учени, които не покриват всички области по хранене и не могат да покрият нуждите на бизнеса. Така е и в селекцията, опазване на околната среда и т.н. Според нас съхранението и развитието на този потенциал трябва да са в основата на реформата.         

в/ да се намали състава на ЦУ на ССА, чрез оптимизиране дейността на отделите и използване на новите технологии за управление.  

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Всички предложения за реформи в ССА да се подложат на широко обсъждане с участие на учените от ССА, МЗХ и агробизнеса. Реформата в ССА да се проведе на база цялостен анализ на всички звена, свързани с на аграрната наука – ССА, БАН и вузовете. Само така тя ще бъде не само успешна, но и ефективна. 


Румяна Василева

ЗА РЕФОРМАТА НА СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ

2015-10-04 13:44:17

Министър Десислава Танева и ресорният зам. министър доц. Георги Костов непрекъснато изтъкват необходимостта Селскостопанска академия да се реформира по „европейски стандарти”. Добре е ясно да се каже какви са тези стандарти и защо е наложително точно сега ССА да се съобрази с тях. Ако се има предвид предложените „центрове”, би трябвало да се осигури тяхното финансиране, кадрови потенциал и материална база, така както е в Европа. Там центровете към университетите имат милиони евро финансиране и прекрасни условия за пълноценна научна работа и израстване. Докато при нас е обратното. За какви „европейски стандарти” говорим, при постоянно орязван бюджет, драстични съкращения на персонала и скандално ниски заплати?

Най-доброто за преустройството на Селскостопанска академия би било да ползва модела на БАН относно организационно-управленската си структура – защото в БАН има академичност. Схемата на финансиране също е по-добра в БАН – институтите имат самостоятелност. Освен това в БАН институтите са с много по-голяма численост, както на академичния състав, така и на помощния персонал. Вземете който и да е институт на БАН и вижте на сайта неговия състав. Например  Институтът по механика включва 99 учени + допълнителен персонал (математици, физици, механици, инженери биолози и др.). Вижте и научните им направления…

Мисля, че аграрната наука е много по-важна от повечето научни изследвания в БАН, а числеността й в момента е сведена НЕ ДО, а ПОД санитарния минимум! Да не говорим за заплатите и издръжката… БАН също има своите проблеми за решаване, но там имат подкрепата на МОН, а ССА не само че не се подкрепя от МЗХ, ами всяка година положението става все по-критично… Сливането и обединяването на структурни звена както в БАН, така и в ССА, извършено през 2012 г. по силата на Административната реформа, предприета от Симеон Дянков, като че ли се оказва неудачно. Присъединените звена се загубват и дейността им запада, а основното направление се развива, ползвайки всички техни ресурси. Това се споделя от учените както в БАН, така и в ССА. 

Последното съобщение на сайта на БАН буди голямо недоумение: Делегация на Френския национален институт за селскостопански изследвания посети БАН !?!

Необходимо е ССА да бъде равностойно представена в МОН заедно с БАН, както беше някога, преди създаването на НЦАН! Тогава нещата ще си дойдат на мястото! 

 


Румяна Василева

Има надежда за Селскостопанска академия!

2015-09-30 06:06:29

Ръководството на ССА предприема мерки за решаване на проблема с бъдещето на Селскостопанска академия. Създадена е комисия, включваща главния научен секретар на Академията доц. Виолета Божанова и директорите на няколко института – проф. Росица Бъчварова (АБИ София), проф. Стайка Лалева (ЗИ Стара Загора), проф. Димитър Николов (ИАИ София) и проф. Драгомир Вълчев (ИЗ Карнобат). Комисията ще обсъди предложенията на структурните звена относно реформата в ССА и ще излезе със своя програма. Надяваме се тя да бъде обявена публично и това да доведе до запазване на Академията и осигуряване на нормални условия за нейното функциониране.


Румяна Василева

За съвременна и силна Селскостопанска академия!

2015-09-27 10:50:22

Създаването на три координационни центъра в ССА звучи добре, но то има смисъл, ако им е осигурено финансиране. В противен случай не е ясно защо са необходими... Институтите и сега се обединяват при кандидатстване по проекти, не им трябват допълнителни шапки. С центрове или без центрове, Селскостопанска академия трябва да се запази в сегашния си вид! Не е оправдано "изваждането" на институти от ССА и прехвърлянето им под шапката на БАН и университетите! Никой не обяснява аргументирано защо е необходимо това "изваждане" и какво означава това... Също така никой не обяснява защо всяка година драстично се орязва бюджетът на Академията! Така все по-целенасочено се спъва научната дейност в Селскостопанска академия.

Може би най-добре ще бъде, ако Селскостопанска академия мине към Министерството на образованието и науката, където е мястото на всички академични структури в страната. И вместо "изваждане" на институти от ССА, към нея се "прибавят" няколкото института от БАН, чиято тематика е в областта на аграрните науки! Тогава всеки институт сам ще управлява финансовите си средства и имотите си, както е в БАН!

ССА наистина има нужда от реформа, за да се превърне в съвременна и силна академична структура!


Румяна Василева

Три научни центъра предвижда реформата в ССА

2015-09-25 18:26:08

Информация за взетите решения е публикувана на сайта agronovinite.com - днес, 25 септември. Цитира се и декларацията на учените, подписана от всички институти.

Явно борбата трябва да продължи...

 


Румяна Василева

Да запазим целостта на Селскостопанска академия!

2015-09-25 08:24:50

Все още няма информация за развоя на събитията. В "злополучната" комисия влизат четирима ректори на университети, влиятелни личности от БАН и един или двама учени от ССА, които не е ясно дали я защитават - твърдят, че "всичко е предварително решено". То наистина е било решено още миналата година, но тогава се спря, заради недоволството на институтите. Тактиката сега е друга - да не се закрива Академията изведнъж, а "малко по малко", само някои институти да излязат от системата. Ректорите си били избрали кои институти да вземат и исканията им били удовлетворени!?! Така се противопоставят институтите едни на други и всеки тръгва да се спасява поединично, а това не води доникъде... Звената, които остават в системата на ССА, също са застрашени - следващата стъпка е закриването на цялата Академия!

Това може да се спре с общи обединени действия. Синдикатите готвят национален протест.


Румяна Василева



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.