Да спасим децата от хазарта! За забрана на рекламата на хазарт

 

Деца залагат в онлайн казина. Деца тренират с тениски на хазартни фирми. Деца остават на улицата, защото жилищата им са проиграни на хазарт. 

Хазартната зависимост е международно признато болестно състояние, описано в МКБ-10. У нас хазарт играят около 3 милиона души.

През последните две години сме свидетели сме безпрецедентен рекламен натиск за участие в хазартни игри. Днес сме заляти с реклама на хазарт по време на Световното първенство по футбол. В рекламните блокове по време на мачовете има над 10 реклами на хазарт. Това премина всяка граница на нормалност. Въпреки, че рекламата на хазарт е забранена, има законов пропуск, в който се промъкват електронните залагания и казина. Използват се известни лица, които привличат децата и водят младите хора директно към платформите за онлайн залагания, онлайн казина и други хазартни игри. 

От Национална мрежа за децата, която обединява над 120 организации, работещи с и за деца и семейства, Асоциация Родители, родители и граждани настояваме Народното събрание и отговорните институции да предприемат законови мерки за:

 - пълна законова забрана на всякаква форма на реклама на хазарт;

- правила за обозначаване на обектите, в които се играе хазарт, и отваряне след разрешение при изпълнение на тези правила;

 - повишаване на възрастта за участие в хазартни игри на 21 години, за да предпазим учениците в училищна възраст;

- въвеждане на изискване за предупреждение за създаване на зависимост от хазарт като задължителна част от реклами, свързани със залагания;

- промяна в Наказателния кодекс, чрез която се предвиждат много по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

Когато хазартът се превръща в основна мечта на нацията, това е проблем. Никой няма право да увеличава човешкото страдание. Има хора, които залагат последните си два лева или дома си с празна надежда, която шумно се рекламира. Днес хиляди деца невинно залагат джобните си върху прогнози за изхода на мачовете от световното първенство. Като възрастни ние знаем, че всъщност залагат животите си.

Бъдете с нас! Споделяйте и подписвайте, за да покажем, че това повече не може да продължава.  

Национална мрежа за децата

Асоциация Родители


Национална мрежа за децата, www.nmd.bg    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Национална мрежа за децата, www.nmd.bg ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...