Да се затвори "зоната за контакт" в зоокът Шумен

Ще ви разкажа какво се случи на 29ти Март, след посещение в зоокът в град Шумен.

Реших да заведа 5 годишния си син на разходка в Кьошковете и останахме потресени от гледката. На мястото скоро е имало ремонт и повечето от животните живят в много добри условия, но още в началото има кът наречен "ЗОНА ЗА КОНТАКТ". В тази зона за контакт имаше малки и големи зайчета и кокошки и при тях бяха допуснати деца без никакъв надзор.

В началото си помислих, че може би тези деца са допуснати вътре от персонала и някой все пак следи какво се случва, но в момента в който направих стъпка на пред и чух едното дете (около 4 годишно) да казва "от къде да хвърлим зайчето" нещата ми станаха ясни. Върнахме се назад и бяхме свидетели как тези зайчета се подлагат на тормоз от въпросните деца. 

До момента в който ние не предприехме някакви мерки децата да напуснат помещението те ги стискаха, хвърляха, гониха и ги третираха като плюшени играчки.

Потресени от случилото се намерихме човек от персонала и поискахме обяснение защо това се случва. Оказа се че човека беше вдигнал ръце и не веднъж се е опитал да спре случващото се, но без успех. Той каза, че това се случва постоянно, децата са оставени без надзор докато родителите им са седнали на заведението и в момента в който им се направи забележка идват бащите им вече почерпени и правят скандал. 

Последиците бяха една мъртво зайче и едно което не мърдаше. Попитахме човека дали е възможно да платим за живото зайче, за да го заведем на лекар, а отговора беше "вземете го, вземете и още" - той искаше да ги спаси.

  1. След преглед при ветеринар се оказа, че зайчето е стресирано и сега вече е добре, но аз не спирам да мисля за неговото братче, което вече го няма и за съдбата на останалите в тази зона. 
  2. Моля ви подпишете петицията, за да се затвори това помещение. Животните не са играчки и ние всички можем да им се радваме от разстояние, а те да живеят спокойно.20240330_212324.jpg
    20240330_184355.jpg

Александра Ангелова    Свържете се с автора на петицията