ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!

ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ! / Съобщения / ЗА РЕФОРМАТА НА СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ / Коментари


Гост

#1

2015-10-07 20:25

Проблемът не е в структурата, а във финансирането на академията и нейните звена. Сливанията намалят ефективността на звената, но въпреки това продължава да се говори за сливания. Липсата на средства е повсеместно и въпреки това всяка година те допълнително се орязват. ФНИ и Европейските програми подпомагат преимуществено фундаментални изследванията, поради което учените в областта на аграрната наука са неравнопоставени, поради приложният характер, на това което правят. Апропо много колеги залитат към по добре финансираната фундаментална наука, което също е проблем, защото това носи полза само за тях самите.
Проф. дбн Георги Танев

#2

2015-10-10 14:37

Походът срещу ССА започна през далечната 1991 г, когато изключителният селскостопански специалист АДВОКАТЪТ Аспарух Попов внесе в НС проестозакон за закриването на ССА с изключително интелегентния мотив:"ССА е тоталитарна организация"! О тогава т.н. "демократи", разформиратори и всякаква паплач се чуди как да закрие ССА. Малко хора знаят, че ликвидацията на националното земеделие става по изричното нареждане и по рецепта на Световна банка и програма ФАР, което по точки нарежда как да се води унищожението. Стремежът да се закрие и разграби ССА има две подбуди. Едната е желанието в България никога да не се възроди земеделие на научна основа и втората е чисто разбойническа да се разграбят имотите НА ССА. Първата е външна, а втората вътрешна. Един велик горски направи проект за анкета сред артисти и адвокати за това дали ССА им помага в работата. Сега това изчадие адово иска пак да руши. Тези бръщолевения за "европейски принципи" "европейски норми"са чудесни димки пред желанията и намеренията да се руши и разграбва. И какво значе "европейски", та във Франция има структура, отговаряща на ССА и това е ИНРА, в Германия земеделската наука е събрана в "МаксПланк институт, в САЩ Белтсфилд и към тази структура са придадени и службите за съвети в земеделието. И каква "реформа" искат главатарите на МЗ? Искат да разпарчалосат ССА между ВУЗ и да направят някави центроне. Това с какво ще подобри финансирането и развитиуето на науката , а и практиката? Могат ли тези тъпунгери да обяснят. Тях това не ги интересува, те искат да създадът бъркотия в която да се скрият грабежите. През далечната 1994 г. японското правителство подари на МЗ вътрешна компютърна мрежа с компютър-майка и терминал  във всяка стая. Токиискиат университет беше направил инжинерните и ергонамични планове. Системата беше монтирана и всеки служител можеше да я ползва.Открита беше от тогавашният японски посланик. С идването на власт на СДС и министър В.Върбанов се оказва, че залата където беше разположен основния компютър е крайно необходима и цялата система е натоварена на камион и тръгнала в незнестна посака. След пет године части от системата бяха открити в някакъв гараж в Пловдив, в камиона с който са докарани. По-голямата част от апаратите ги нямаше. Ето това чака и ССА след готвената "реформа" БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ И ДА УБИЕ РЕФОРМАТОРИТЕ! СРАМ И ГРЯХ НЯМАТЕ ЛИ БЕ АНТИБЪЛГАРИ!

 

 


Гост

#3

2015-10-11 07:56

Имам въпроси към г-жа министърката : 1. Колко пъти и на какви мероприятия е била в звена на ССА? 2.Какви са и претенциите към ССА, освен изричаното многократно за "европейските стандарти"? 3. Колко човека от ССА са съкратени през нейния мандат и до кога ще продължава безразборното съкращение /ликвидиране/ на ССА? 4. Кога ще пенсионира /уволни/ председателката на ССА?
Към зам-министъра Г. Костов : 1. Като неуспял председател на ССА какво направи за въвеждане на "европейските стандарти" в Академията?