ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!


Гост

#1

2015-09-22 13:06

Българската земеделска наука има своето място в развитието на земеделието ни! Нашите учени могат с интелектуалният си принос да осигурят научното развитие на селското ни стопанство и нямаме нужда от външна намеса!
Оставете българските аграрни учени да разрешат сами развитието на селското ни стопанство!
Румяна Василева
Авторът на тази петиция

#2 Re:

2015-09-22 13:08

#1: -  

 Много благодаря за съпричастността! От нашата активност зависи бъдещето на Академията! Да си пожелаем успех!


Гост

#3

2015-09-22 13:34

ЗАЩОТО ЗА ПРЕДПОСЛЕДНО СЕ ПРАВИ БЕЗОБРАЗИЕ!?!

Гост

#4

2015-09-22 15:29

Prof. Lukipudis e absolution prava. Podkrepqm q!

Гост

#5

2015-09-22 15:37

За да се развива земеделието на България! За да се развива интелектуалния потенциал в областта на земеделието! За да не се противодейства на историята на земеделската наука у нас! Исторически утвърдените истини са тези, които ни свързват с бъдещето...

Гост

#6

2015-09-22 18:29

Какво друго остана в БГ за приватизиране освен активите на ССА? На път сте да се справите и с тази задача. Действайте, но не ви желая успех!

Гост

#7

2015-09-23 05:19

ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,НАЗНАЧИЛ ТАЗИ СМЕШНА  КОМИСИЯ,СЪСТАВЕНА 

ОТ АГРАРНИТЕ РЕКТОРИ И БАН-СКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ! Намеса на Бойко Борисов незабавно!Да се спрат

всякакви безмислени обсъждания и се назначи нова компетентна комисия!

 


Гост

#8

2015-09-23 06:41

Подписах я, защото външни, чужди на българския народ и духовност сили, унищожават българската наука! В техните планове не влиза в България да има научен и интелектуален потенциал и мислещи хора, които са вредни за поръчителите на това унищожаване. Този фашизъм може би е по-страшен от хитлеровия!

Гост

#9

2015-09-23 06:51

Защото смятам, че е необходима наука за селското стопанство и то, родна наука, която познава климатичните, природните и други особености на страната ни. Развитие на селското ни стопанство би било от значение за родната икономика и за държавата като цяло, а това не може да се постигне без селскостопанска наука и школа, която да възпитава ерудирани и компетентни кадри и да разработва подходящи нови сортове и технологии на отглеждане.

Гост

#10

2015-09-23 07:50

Защото политиците в България не спряха да унищожават всичко работещо, в т.ч. и Аграрната наука.

Гост

#11

2015-09-23 08:35

Защото вярвам, че земеделската наука е жива и необходима за родината ни.

Гост

#12 Re:

2015-09-23 09:23

#1: -  

 Господа политици, спрете геноцида на аграрната наука!

Оставете учените да работят.Те не искат много.

Подкрепяйте ги и ще видите, че с тяхна помощ земеделието ще изведе България от батака.


Гост

#13

2015-09-23 10:17

Защото е очевидно че това е поредна стъпка за съсипване на България съгласно плана Ран-Ът ,с който ни заробват!
Този план разруши индустрията и земеделието! След продължително задушаване на кадровия научен потенциял в земеделието се предприема ликвидация на иновативния потенциал в Земеделието! България е разположена на пъпа на Царевичния пояс на Европа който е по поречието на Дунав. Периферията на Кавказкият генцентър е на линията Варна-Бургас -Резовска а периферията на Средиземноморският ген център са Родопите. За Европа сме изслючително важна територия за Формо и видообразувателен процес .Ето защо България е място за Европейски център на силна Земеделска наука и Селекция . проф дсн Кирил Христов /пенсионер/

Гост

#14

2015-09-23 12:23

Колеги, напишете имената на членовете на тази злополучна комисия! Трябва да ги знаем за да се ориентираме политическа ли е, лквидационна ли е!


Гост

#15

2015-09-23 12:47

Подписах тази петиция,защото ме е грижа за ССА,грижа ме е за родното селско стопанство,и защото ме боли,че така,с лека ръка,се унищожава и малкото хубаво,което има в нашата окаяна държава!И защото,най-вече,ме е грижа за БЪЛГАРИЯ!!!

Гост

#16

2015-09-23 14:18

Работя в Институт към ССА от 1980 г. Изтърпяла съм всичките преструктурирания и неудачни решения, включително нищожното заплащане на интелектуален труд, замразено от години.Но съм убедена в нуждата ССА да съществува като самостоятелна академия, без да се размива дейността й с тази на БАН. Аз съм доцент и ми предстои скорошно пенсиониране, но съм твърдо убедена в нуждата от селскостопанска наука. Става дума за запазване и на генофонд, за нови сортове, подходящи за нашата плодородна страна. Който е пътувал по света, знае, че такива природни условия се срещат твърде рядко.

Гост

#17

2015-09-23 16:55

Имам поглед върху работата на Института за рибни ресурси Варна.
Внесени са модерни океанографски прибори, а научно изследователския кораб "Проф.А.Вълканов" е оставен в окаяно състояние и не се плава, не се изследват рибните ресурси.Това е недопустимо за една морска страна.


Гост

#18

2015-09-24 06:44

Защото производство без научна подготовка ще бъде в застой.

Гост

#19

2015-09-24 08:20

Защото работя в научно-изследователската сфера, защото смея да твърдя, че съм запозната с историята на аграрната наука в България, защото целият ми творчески път е свързан с Института в Генерал Тошево ( както и да му сменят името). Реформа трябва да има, Академия трябва да има, но първо трябва да сме обединени, не само за запазване, но и за работа по направления. Държавата е основния/главния работодател и тя трябва да постави проблемите, а учените да покажат пътя за тяхното преодоляване.
Проф. Димо Пенков

#20

2015-09-24 10:48

При такава деструкция на науката и копиране само на чуждия опит е ясно, че без, или с умисъл се обслужват стратигически интереси, а именно:

-Принуждаване на целия научен потенциал /останал в България/ да имигрира и да създава интелектуален продукт на друго място.

-Българските земеделци да ползват скъпи готови продукти, привнесени от чужбина /друг е въпросът доколко те са адаптирани за България/.

-Дългогодишната политика, да се вписваме само в международни научни проекти /главно като евтин източник на сурова информация/, без да има елементарно национално субсидиране на науката /в т.ч. и аграрната/ и да се дават пари за издръжка на "шапки" /под 1 % от БВП/ дава своите "прекрасни" резултати и за в бъдеще ще става още по - "прекрасно".

В заключение: Науката умира, младият научен потенциал отива там, където има нормални условия за развитие, "последните мохикани" ще се помъчат още малко и ще си отпаднат по законите на живота, НО ОМЕРЗЕНИ И НЕЗАЧЕТЕНИ, ще бъдем третокласна Европейска държава на нископлатени и неграмотни /но пък за това добре манипулируеми/ хамалчета и алъш-веришчийчета на дребно!

Е, поне още някоя и друга година /докато помним/ ще има история, а тя е извън всякаква политика! Както, разбира се, ИСТИНСКАТА НАУКА Е ПОЛИТИЧЕСКИ НЕОБВЪРЗАНА И НЕПОДВЛАСНА НА ПОЛИТИКАТА!

ЕДИН ПРИМЕР: ПИТАЛИ ЛИ СА СЕ "КОМИСАРИТЕ" ОТ КОМИСИЯТА, ДАЛИ И КОЛКО ПАРИ СА ДАЛИ ФЕРМЕРИТЕ /И ДАЛИ ГИ ИМАТ/ ЗА НАУЧНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ? АКО СА НИЩОЖНО КОЛИЧЕСТВО-КОЙ ТРЯБВА ДА КОМПЕНСИРА /НЕ ДА СЕ ДАВА НА КАЛПАК, А ДА ИМА ЕДИН ДОСТОЕН ФОНД "НАУЧНО ОБСЛУЖВАНЕ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО"/, И ТОГАВА ДА ДОЙДАТ НЕ "КОМИСАРСКИТЕ", А ЕСТЕСТВЕНИТЕ РЕОРГАНИЗАЦИИ?

И ДРУГО: БЕЗ ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРИЛОЖНА НАУКА!!!!

Нищо друго, освен да възкликнем това, което си е на мода в медиите: "Е, нема такава държава!" И да си знаем: научните звания в очите на сляпата безропотна маса са преди всичко ДИАГНОЗА!


Гост

#21

2015-09-24 11:45

Трябва да се спаси Селскостопанската академия! Трябва да се запазят орязаните по брой и налични кадри селскостопански институти - ТЕ СА НУЖНИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НА БЪЛГАРИЯ! В противен случай ще станем наистина "бананова република"!

Гост

#22

2015-09-25 08:38

След дългите години работа в структурите на ССА (28 години), не мога да остана безразлична към случващото се. Обстоятелствата, като сега случващите се, ме принудиха да напусна института в който работех, и да премина в структурите на академичната наука. Но ме боли! Боли ме за всичко което се случва в ССА, боли ме за срината земеделска наука, боли ме за стотиците учени, които напуснаха ССА и търсят препитания у нас и в чужбина. Да, принудена съм да работя вече не като учен, а това ми липсва! Липсва ми научно-изследователската работа, липсват ми лабораториите, полските опити! Тогава бях себе си, сега не съм аз!
Затова подкрепям петицията, и твърдо заставам на страната на засегнатите институти, станции и учени. Българската земеделска наука трябва да я има, защото, какво е България без земеделие, и какво е земеделие без научно-изследователска дейност!


Гост

#23 Re:

2015-09-25 11:48

#14: -  

 Членове на комисията са: проф Тотка Митова, Светла Русева- Пушкаров, зам. мин. Костов, акад. Воденичаров - БАН , Ректорите на АУ- Пловдив, ТУ-Стара Загора, Лесотехнически университет, Русенски университет, Университет по хранителни технологии- Пловдив


Гост

#24 Re: Re:

2015-09-25 12:46

#23: - Re:  

 Благодаря за яснотата относно членовете на комисията. По всичко се вижда, че въпросът няма да се реши сега, ще се изчака по-подходящ момент. Редно е МЗХ да излезе с изявление за намеренията си относно Селскостопанска академия. Засега се мълчи и се изчаква...

 


Гост

#25

2015-09-25 20:12

Войната със ССА започна от 1991 г, когато прочутият селскостопански специалист и невзрачен адвокат Аспарух Панов внесе в НС законопроект за закриване на Академията с гениялния мотив:" ССА е тоталитарна организация". След това цялата сдсарска паплач се зъби на ССА и се заканва с разправа. Сега активна роля в съсипията играе и зам.министър Г.Костов. А най-големият позор е, че председателят на БАН се е включил към гробокопачите на ССА. Той не си дава сметка, че след ССА идва реда на БАН. ДЯНКОВ ВЕЧЕ ГИ ПОЧНА.Ще се намерят и техните Костовци. А алчни вузове и фенове на ГЕРБ се канят за имотите и активите на ССА. Грабежът е основният мотив за тези силно демократични промени. Разграбването на ССА ще е последният пирон в ковчега на националното земеделие защото земеделие без наука има само в Уганда.Явно целта да няма дори и надежда за възтановяване на проезводството на храни в България. ПОЗОР!