ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!
Свържете се с автора на петицията
Re:
Много благодаря за съпричастността! От нашата активност зависи бъдещето на Академията! Да си пожелаем успех!
ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,НАЗНАЧИЛ ТАЗИ СМЕШНА КОМИСИЯ,СЪСТАВЕНА
ОТ АГРАРНИТЕ РЕКТОРИ И БАН-СКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ! Намеса на Бойко Борисов незабавно!Да се спрат
всякакви безмислени обсъждания и се назначи нова компетентна комисия!
Re:
Господа политици, спрете геноцида на аграрната наука!
Оставете учените да работят.Те не искат много.
Подкрепяйте ги и ще видите, че с тяхна помощ земеделието ще изведе България от батака.
Този план разруши индустрията и земеделието! След продължително задушаване на кадровия научен потенциял в земеделието се предприема ликвидация на иновативния потенциал в Земеделието! България е разположена на пъпа на Царевичния пояс на Европа който е по поречието на Дунав. Периферията на Кавказкият генцентър е на линията Варна-Бургас -Резовска а периферията на Средиземноморският ген център са Родопите. За Европа сме изслючително важна територия за Формо и видообразувателен процес .Ето защо България е място за Европейски център на силна Земеделска наука и Селекция . проф дсн Кирил Христов /пенсионер/
Колеги, напишете имената на членовете на тази злополучна комисия! Трябва да ги знаем за да се ориентираме политическа ли е, лквидационна ли е!
Имам поглед върху работата на Института за рибни ресурси Варна.
Внесени са модерни океанографски прибори, а научно изследователския кораб "Проф.А.Вълканов" е оставен в окаяно състояние и не се плава, не се изследват рибните ресурси.Това е недопустимо за една морска страна.
При такава деструкция на науката и копиране само на чуждия опит е ясно, че без, или с умисъл се обслужват стратигически интереси, а именно:
-Принуждаване на целия научен потенциал /останал в България/ да имигрира и да създава интелектуален продукт на друго място.
-Българските земеделци да ползват скъпи готови продукти, привнесени от чужбина /друг е въпросът доколко те са адаптирани за България/.
-Дългогодишната политика, да се вписваме само в международни научни проекти /главно като евтин източник на сурова информация/, без да има елементарно национално субсидиране на науката /в т.ч. и аграрната/ и да се дават пари за издръжка на "шапки" /под 1 % от БВП/ дава своите "прекрасни" резултати и за в бъдеще ще става още по - "прекрасно".
В заключение: Науката умира, младият научен потенциал отива там, където има нормални условия за развитие, "последните мохикани" ще се помъчат още малко и ще си отпаднат по законите на живота, НО ОМЕРЗЕНИ И НЕЗАЧЕТЕНИ, ще бъдем третокласна Европейска държава на нископлатени и неграмотни /но пък за това добре манипулируеми/ хамалчета и алъш-веришчийчета на дребно!
Е, поне още някоя и друга година /докато помним/ ще има история, а тя е извън всякаква политика! Както, разбира се, ИСТИНСКАТА НАУКА Е ПОЛИТИЧЕСКИ НЕОБВЪРЗАНА И НЕПОДВЛАСНА НА ПОЛИТИКАТА!
ЕДИН ПРИМЕР: ПИТАЛИ ЛИ СА СЕ "КОМИСАРИТЕ" ОТ КОМИСИЯТА, ДАЛИ И КОЛКО ПАРИ СА ДАЛИ ФЕРМЕРИТЕ /И ДАЛИ ГИ ИМАТ/ ЗА НАУЧНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ? АКО СА НИЩОЖНО КОЛИЧЕСТВО-КОЙ ТРЯБВА ДА КОМПЕНСИРА /НЕ ДА СЕ ДАВА НА КАЛПАК, А ДА ИМА ЕДИН ДОСТОЕН ФОНД "НАУЧНО ОБСЛУЖВАНЕ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО"/, И ТОГАВА ДА ДОЙДАТ НЕ "КОМИСАРСКИТЕ", А ЕСТЕСТВЕНИТЕ РЕОРГАНИЗАЦИИ?
И ДРУГО: БЕЗ ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРИЛОЖНА НАУКА!!!!
Нищо друго, освен да възкликнем това, което си е на мода в медиите: "Е, нема такава държава!" И да си знаем: научните звания в очите на сляпата безропотна маса са преди всичко ДИАГНОЗА!
След дългите години работа в структурите на ССА (28 години), не мога да остана безразлична към случващото се. Обстоятелствата, като сега случващите се, ме принудиха да напусна института в който работех, и да премина в структурите на академичната наука. Но ме боли! Боли ме за всичко което се случва в ССА, боли ме за срината земеделска наука, боли ме за стотиците учени, които напуснаха ССА и търсят препитания у нас и в чужбина. Да, принудена съм да работя вече не като учен, а това ми липсва! Липсва ми научно-изследователската работа, липсват ми лабораториите, полските опити! Тогава бях себе си, сега не съм аз!
Затова подкрепям петицията, и твърдо заставам на страната на засегнатите институти, станции и учени. Българската земеделска наука трябва да я има, защото, какво е България без земеделие, и какво е земеделие без научно-изследователска дейност!
Re:
Членове на комисията са: проф Тотка Митова, Светла Русева- Пушкаров, зам. мин. Костов, акад. Воденичаров - БАН , Ректорите на АУ- Пловдив, ТУ-Стара Загора, Лесотехнически университет, Русенски университет, Университет по хранителни технологии- Пловдив
Re: Re:
Благодаря за яснотата относно членовете на комисията. По всичко се вижда, че въпросът няма да се реши сега, ще се изчака по-подходящ момент. Редно е МЗХ да излезе с изявление за намеренията си относно Селскостопанска академия. Засега се мълчи и се изчаква...
| This discussion has been closed. |
Оставете българските аграрни учени да разрешат сами развитието на селското ни стопанство!