ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!

ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ! / Съобщения / Да запазим целостта на Селскостопанска академия! / Коментари


Гост

#1

2015-09-25 10:02

"Тайната вечеря" далеч не се родее с духа на демокрацията. Кой управлява тук, в нашата държава? Ако ни е сами не можем да опазим ценностите си, си заслужаваме и ниските заплати, и измислената наука без финансиране. С пасивността си бихме си заслужили и да ни няма. Ако земеделската наука търпи несгоди, причината за това не е в утвърдената от цял век вече управленска структура, а от липсата до настоящия момент на демократично управление, от което страда икономиката във всички сектори и цялото общество. "Тайната вечеря" е предизвикателство за нашия дух и не необходимо да чакаме присъдата, за да изявим волята си за градивна основа и бъдеще за земеделската наука.
Доц.д-р инж. Траян Траянов

#2

2015-09-25 13:23

Не зная откъде го измисли Бойко това недоразумение Симеон Дянков в първия си мандат.Той в Грузия съсипал Академията на науките и искаше да приложи "опита" си и у нас. В цял свят науката е движеща сила на обществения строй. Нашите политици не могат или не искат да го разберат. Какво или по-точно колко ще спечели хазната от съсипването на ССА? Вече сме в ЕС  и има толкова много фондове и програми, че работата на министъра трябва да бъде ръчкане в кой фонд да се кандидатства обосновано и срочно, а не създаване на комисии за закриване.  Като пример мога да ви посоча, че за изследователски кораби имаше програма 2007 - 2013 г. Европейска морска научна инфраструктура, която така и не бе използвана.

Един от нас

#3

2015-09-26 13:21

Ако не вземем отношение, всичко ще си бъде пак "предварително решено"!

Румяна Василева
Авторът на тази петиция

#4 Въпроси без отговор

2015-09-26 16:47

Създаването на три координационни центъра в ССА звучи добре, но то има смисъл, ако им е осигурено финансиране. В противен случай не е ясно защо са необходими... Институтите и сега се обединяват при кандидатстване по проекти, не им трябват допълнителни шапки. С центрове или без центрове, Селскостопанска академия трябва да се запази в сегашния си вид! Не е оправдано "изваждането" на институти от ССА и прехвърлянето им под шапката на БАН и университети! Никой не обяснява аргументирано защо е необходимо това "изваждане" и какво означава това... Също така никой не обяснява защо всяка година драстично се орязва бюджетът на Академията! Така все по-целенасочено се спъва научната дейност в Селскостопанска академия.


Гост

#5

2015-10-02 07:20

Беше обещано, че предложението на работната група ще се публикува за обществено обсъждане. Няма публикация на това предложение, а има нова "депеша" от председателката на ССА до научните звена, а именно: да дават мнения и предложения за организационна и административна рефарма на ССА, в т.ч. и за предлаганите от комисията центрове (как да се дава мнение за нещо, което не знаеш какво е), за визия за развитието на ССА и т.н. Ако ръководството няма такава, то какво прави там????
Румяна Василева
Авторът на тази петиция

#6 Re:

2015-10-03 17:40

#5: -  

 "Центровете" наистина не са много ясни, но това е предложено на комисията в МЗХ. Такива научни центрове имало в Европа... Министърката и зам. министър Георги Костов непрекъснато повтарят, че ССА трябвало да се реформира по европейските стандарти, явно имат предвид центровете. Но в Европа е друго - центровете към университетите имат милиони евро финансиране и всички условия за научна работа и израстване. Докато при нас е обратното. За какви "европейски стандарти" говорим, при постоянно орязвания бюджет и скандарно ниски заплати?