Незабавно отзоваване на посланик Юрий Щерк и обяснение по официалната позиция на Р. България за конфликта в Газа

Относно: Незабавно отзоваване на посланик Юрий Щерк и обяснение по официалната позиция на Р. България за конфликта в Газа

До: Министър-председателя на Република България
Адрес: 1594 София; бул. „Княз Александър Дондуков“ №1
Електронна поща: primeminister@government.bg

До: Министъра на външните работи на Република България
Адрес: 1113 София; улица „Александър Жендов“ №2
Електронна поща: priemna@mfa.bg

Копие до: Постоянния представител на Република България към Службата на ООН в Женева
Адрес: Chemin des Crêts-de-Pregny 16, 1292 Chambésy, Genève, Suisse
Електронна поща: info@mission-bulgarie.ch

Уважаеми г-н Министър-председател, уважаеми г-н Министър на външните работи,

Обръщаме се към Вас, за да изразим дълбока загриженост във връзка с неотдавнашното гласуване на България в Съвета на ООН по правата на човека. Резолюция A/HRC/55/L.30, призоваваща за спиране на доставката на оръжия за Израел, беше изключително важна възможност нашата държава да застане твърдо на страната на човешките права и международното право. За съжаление, решението на България да гласува против тази резолюция е силно обезпокояващо.

Резолюцията настоява за „незабавно спиране на огъня в Газа, както и за незабавен спешен достъп на хуманитарна помощ“, а също и за това „всички държави да вземат мерки да се предотврати продължаващото насилствено изселване на хора в рамките на и от Газа“. Буди недоумение кое в тези искания е неприемливо за правителството на Република България – страна, съблюдаваща принципите на Женевската конвенция и отхвърляща нехуманното отношение и поставянето под прицел на цивилното население в условията на военни действия.

През последните шест месеца станахме свидетели на някои от най-ужасяващите престъпления срещу човечеството в съвременната история. Израел е изтребил повече от 33 000 жители на Газа, над две трети от които жени и деца. Над 75 000 палестинци са ранени, а десетки хиляди са в неизвестност, вероятно загинали под развалините, оставени от безразборните бомбардировки. В момента повече от 1,9 милиона души в Газа са вътрешно разселени. През последната половин година Израел умишлено възпрепятства достъпа на палестинците в Газа до храна и питейна вода, като по този начин подлага на глад и обезводняване 2,3 млн. души, половината от които са деца. Освен това Израел системно продължава да атакува здравната система на Газа, като вече е унищожил 24 от 36-те болници; училищата, университетите, пътищата и цялата критична инфраструктура в Ивицата са напълно разрушени. Безразборните убийства на хуманитарни работници и журналисти също са невиждани във военните конфликти от най-новата история.

На 24-ти март беше публикуван докладът „Анатомия на един геноцид“ на специалния докладчик на ООН за положението с човешките права на палестинските територии, Франческа Албанезе. В документа се посочва, че има „основателни причини да се смята, че е достигнат прагът, който показва извършването на следните актове на геноцид срещу палестинците в Газа: убийство на членове на групата; причиняване на сериозни телесни или психически увреждания на членове на групата; умишлено налагане на условия на живот на групата, които са изчислени така, че да доведат до нейното пълно или частично физическо унищожение“.

Като български граждани сме убедени, че е наш дълг да отстояваме принципите на справедливостта, мира и зачитането на човешките права. Нашето общество има достойна история на застъпничество за тези ценности и е обезсърчително да видим подобна проява на противоположното в този исторически момент, при това изразена по толкова категоричен начин. За съжаление нищо от горепосочените фактически обстоятелства не беше отразено в позицията на българския представител в Женева.

Поради тази причина и предвид сериозността на ситуацията, призоваваме за незабавното отзоваване на Постоянния представител на Р. България към ООН в Женева от неговия пост. Българският представител трябва да отразява непоколебимата ангажираност на обществото ни към правата на човека и справедливостта.

Г-н Главчев, г-н Димитров,

Като наследници на позициите на министър-председателя г-н Николай Денков и министъра на външните работи г-жа Мария Габриел, във вашите роли на ръководители на българското правителство и на външната му политика, дължите на българския народ прозрачно обяснение относно мотивите за решението да се гласува против резолюцията. Какви фактори са повлияли на този избор и как той съответства на ценностите на едно демократично правово общество? Защо България не зае решителна позиция в подкрепа на резолюцията? Какви стъпки ще бъдат предприети, за да се поправи това?

Репутацията на Република България като отговорен и принципен член на международната общност е поставена под въпрос. Настояваме да предприемете незабавни действия за коригиране на тази ситуация и да потвърдите ангажимента на България към правата на човека и справедливостта.

С уважение,

Виктор Лилов (издател)
Димитър Кенаров (писател, журналист)
Азиз Шакир (писател)
Герган Ценов (писател и диригент)
Асен Аврамов (композитор)
Диана Димова (социален работник, активист)
Тодор П. Тодоров (писател, преподавател)
Огнян О. Касабов (преподавател)
Георги Герджиков (преподавател)
Иван Гарелов (журналист)
проф. Искра Баева (историк)
проф. Иван Маразов (преподавател)
доц. д-р Валентина Ганева-Маразова (преподавател)
доц. д-р Татяна Шалаганова (преподавател)
Снежана Тодорова (председател на Съюз на българските журналисти)
Ана Пиринска (политолог)
Велиана Христова (журналист)
Къдринка Къдринова (журналист)
Мария Петрова Пачкова-Димитрова (преводач)
Дора Чичикова (журналист)
Юрий Борисов (журналист)
Филип Буров (журналист)
Жана Цонева (социолог)
Росица Кратункова (активистка)
Георги Медаров (социолог)
Любомир Николов (писател)
Йордан Йорданов (издател)
Георги Пирински (политик, дипломат, председател на XL Народно събрание)
проф. Людмила Илиева (преподавател)
Мая Ценова (арабист, преводач, преподавател)

Абдулрахман ал-Халиди (правозащитник, дисидент)

Светла Търнин (културен работник, продуцент)


Солидарност с Палестина    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Солидарност с Палестина да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...