За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За правото на работа, на инженерите-геодезисти

инж. Йордан Чукалов

#126 ЧЛ.13

2012-11-26 21:11

ВСИЧКИ КОМЕНТИРАТ ИЗМЕНЕНИЯТА В ЧЛ.17, НО НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ЧЛ.13. ТОЙ Е НАЙ-ВАЖНИЯ. АКО АГКК САМО "...ОРГАНИЗИРА И КОНТРОЛИРА..." ЩЕ ИЗНИКНЕ ВЪПРОСА КОЙ ЩЕ ОТРАЗЯВА ПРОМЕНИТЕ /ПОПРАВЯ/ В КАДАСТРАЛНАТА КАРТА. И ТОВА ЩЕ СЕ РЕШИ НАПРИМЕР С ПОДЗАКОНОВ АКТ /НАРЕДБА,ДР./. РЕШЕНИЕТО ЩЕ Е... КОНЦЕСИЯ. КАКВО ДРУГО? ЗАЩО НЕ? ЗАТОВА МИСЛЕТЕ!
Николай Димитров

#127 Re: ЧЛ.13

2012-11-26 22:44

#126: инж. Йордан Чукалов - ЧЛ.13

Явно има заложени няколко "бомби":

Физическите лица да не работят.

Да има доживотни концесии - т.е. тези които вземат концесиите със сигурност няма да доживеят още 35г.

И ако и това не мине - съгласно чл.13 впоследствие да има поне поддържащи фирми за по 3г. както са в МЗХ.

И ако това не е опит за монопол какво е?


Гост

#128 Re: ЧЛ.13

2012-11-27 06:49

#12

: инж. Йордан Чукалов - ЧЛ.13

И други членове има променени за да се прокара концесията-например чл.8, няма вече публичност на данните. Ей така една докторка и и една пианистка се упражняваха в лобистки поправки на ЗУТ в полза на ландшафтните архитекти допреди месец-два. Не мина нито една, ама какво става с тези лобисти? Не си пият хапчетата ли? С тревата ли прекаляват? Положението може да се опише само като "пълна трагедия". Аман от малоумни графомани!

ВВС

#129 новия ЗКИР създаден с цел финансова угодия

2012-11-27 11:44

Физическо лице не може да е правоспособно лице, съгласно новия чл. 17, само търговец, който на всеки 7 лица от постоянния специализиран състав има най-малко по едно лице, което има завършено висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър” ПО ГЕОДЕЗИЯ или „магистър” ПО КАДАСТЪР. За да имаш лиценз по кадастър, трябва да плащаш членски внос на КИГ и да имаш регистрирана фирма с предмет на дейност кадастър.
Мисля, че лобито на КИГ ще успее да пробие. Каква е тази Камара на инженерите по геодезия, която подкрепя взимането на лицензите на самите инженери? – всичко това е цел финансова угодия. Но и как да очакваме ръководствата на геодезически организации (КИГ и КИИП) да се застъпят за инженерите, те всички са създадени за фирмите от АГФ, за тях е удобно да е фирмен лиценза – трябва да се предложи празника на “геодезиста”, да стане празник на “юридическото лице с предмет на дейност геодезия”, т.е. на геодезическите фирми, които „на всеки 7 лица от постоянния специализиран състав има най-малко по едно лице, което има завършено висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър” по геодезия или „магистър” по кадастър”. Това лице ще има право да води останалите седем джуджета от фирмата на почерпка.
Единственото добро е, че геодезическите фирмички ще залеят пазара и освен лиценза към КИГ, ще се плащат огромни данъци и фирмени такси, които ще са плюс за държавата. Така е редно, трябва да поддържаме икономиката на страната. Накрая естествено ще оцелеят само големите фирми (топ 10), които ще печелят търгове и ще подпишат договори за поддръжка на кадастъра. Тепърва ще формираме въпроси, който ще си задаваме, но отговори трудно ще намираме и това ще е нормално и логично. Закона има много скрити вратички, които ще оставят поддържането на кадастралните карти в ръцете на големите фирми от АГФ, като в бъдеше се премахнат дребните геодезически фирмички (търговци) и се съкратят функциите на СГКК (които все пак бяха регламентирани, ясни и достъпни за всеки).

Гост

#130 Жоро

2012-11-27 17:08

Някой има ли инфо какво е станало на срещата в АГКК?

Гост

#131 Re: Жоро

2012-11-27 17:36

#130: - Жоро

Бегла. Войната продължава с пълна сила.

Веселин Чивчибашиев

#132 Веселин Чивчибашиев

2012-11-27 17:45

Това, което чух е,че инж. Мишо Настев, инж. Златан Златанов, инж. Ангел Янакиев, инаж. Киров са присъствали и са отстоявали промените с " пяна на уста". Не гарантирам достоверност на този етап.
Петър Кьосев

#133

2012-11-27 18:13

Мога да Ви кажа какво стана на срещата на КИГ в Добрич. Областната колегия настоява геодезистите, предложили чл.4а на депутатите, да бъдат изключени от КИГ, стига да има как да се установят. Посочени бяха и други недомислици, записани в законопроекта, които също настояваме да отпаднат. Подписаните декларации пътуват за колегията в Пловдив, за представяне пред комисията на НС, защото се съмняваме, че ръководството на КИГ би ги придвижило. Поне ще се знае, че две от областните колегии не покрепят публикуваното днес писмо на КИГ до Фидосова, което може да видите на сайта на КИГ.

Росен Пандев

#134 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-27 18:53

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти 

 Колега Йовев, като говориш за това, че всички услуги в страната трябва да се извършват от фирми-търговци, тогава защо съществува института "свободна професия" в други закони? "Заличаването" на физическите лица като лицензирани по ЗКИР няма да доведе до качество, а напротив! Монопол - да! Кой от търговците има по закон най-голяма отговорност? Разбира се, че едноличният търговец, т.е. в общия случай най-малката фирма! За потребителя кога става ясно кой е отговорен за евентуално допусната грешка при дадена работа - когато види наименованието на фирмата-търговец (в общия случай не съвпада с името на собственика), или види името на лицето, упражняващо свободна професия?

И специалист, упражняващ "свободна професия" и фирма - търговец са задължени да пускат платежен документ, респективно да обявяват доходите си. Гаранциите за това обаче не се съдържат в промяната на текстовете на чл.17 от ЗКИР. Нали не искаш да кажеш, че фирмите-търговци осчетоводяват 100% услугите си? В заключение да кажа: големите фирми и сега не могат да бъдат конкурирани от лицата със свободни професии по отношение на обема работа, която извършват през годината. Не разбирам защо е необходима тази промяна, не вярвам да е от страх, че големите няма да имат работа заради това, че има повече, или по-малко лицензирани физически лица. И защо сравняваш нашата работа в областта на кадастъра с фризьорството и такситата. Защо не я сравним най-после с тази на колегите ни от другите специалности, които произвежда УАСГ. Архитекти, останалите инженери. При тях има ли такива рестриктивни текстове? Просто недоумявам!

Според мен текстовете на чл.17 ако се въведат, ще влязат в противоречие с основния закон в РБългария и аз  съм си обещал, че ще направя всичко възможно да бъде атакуван в КС. Не е аргумент това, че малко хора засягат измененията. Тогава какво пречи? Не съм чул (прочел) до момента нито един сериозен аргумент в тази посока.

Колкото до концисиите - изцяло подкрепям мнението ти!


Гост

#135

2012-11-27 18:56

Чакайтеее!Как така управителния съвет подкрепя всички останали предложения!?! Инж.Златанов имаше забележки. Или сега ще се окаже, че и той не е писал тук.
Нека всички видят как се управлява и пише от името на камарата на инженерите по геодезия и как тази камара ще защитава интересите на ВСИЧКИ геодезисти, за които има амбиции да членуват САМО в нея.

Веселин Чивчибашиев

#136 Re: Веселин Чивчибашиев

2012-11-27 19:01

#135: -

Драги Ми "гост",всички надежди,че КИГ ще защитава интересите на геодезистите ВЕЧЕ УМРЯХА ОКОНЧАТЕЛНО ! Бог да ги прости. Дано никой не ги запомни. Днес пъзела се нареди окончателно  и безвъзвратно!!! Амин!

 


Гост

#137 Re: Re: Веселин Чивчибашиев

2012-11-27 19:09

#136: Веселин Чивчибашиев - Re: Веселин Чивчибашиев

И каква стана тя? За сега не подкрепяме концесиите. Изчакайте да накараме всички геодезисти да са наши членове и после и за концесиите и за каквото си пожелаем няма къде да ходят.

Веселин Чивчибашиев

#138 Re: Re: Re: Веселин Чивчибашиев

2012-11-27 19:12

#137: - Re: Re: Веселин Чивчибашиев

Такава стана. Ако го допуснем!!!!

Веселин Чивчибашиев

#139 Re: Re: Re: Re: Веселин Чивчибашиев

2012-11-27 19:15

#138: Веселин Чивчибашиев - Re: Re: Re: Веселин Чивчибашиев

Очаквам някои от цитираните "колеги" да се появят във форума и да дадат обяснения! Ако ли не, ще ги търсим по друг начин!

 

Васил Петков

#140 среща на 27_11 в АГКК

2012-11-27 19:39

Колеги,
пиша като един от малкото лично присъствали на срещата и участващи в този форум. С още двама колеги от Пловдив очаквахме по-силно участие, най-вече от София. Но, по същество:
1. От АГФ отчитат,че e нямало обсъждане за концесиите и в болшинството си много съжаляват за отпадналата поправка в чл.4а; Настояват за по-твърда позиция и да не се отказват заради някаква си петиция със съмнителна представителност, пълен с глупости и правописни грешки форум и т.н.;
2. От АГКК - инж.Лазаров категорично защити идеята за концесията,че трябва да се спасят и укрепят големите фирми и че това е бъдещето за развитието на бранша; Спомена за среща през м.Юли с АГФ на която са обсъждани идеите - да бъде един концисионер на 1 област, да вложи 3-5 млн. лева и да си ги върне чрез процент от таксите; инж.Златанов го прекъсна с думите, че не са обсъждани конкретни формулировки /би било интересен разказа за тази среща !/;
3. От КИГ - инж.Янакиев сподели подкрепата си за концесиите, но в разрез с неговото мнение има внесено становище на управителния съвет на КИГ против приемането на такива текстове;
3. Обсъждаха се идеи за сплотяване на гилдията, за общ форум, за това че ще има работа за всички и т.н.;
4. Колегата инж.Иван Калчев аргументира становището на СГЗБ и определи изказването на инж.Лазаров за укрепването на големите фирми като чисто лобистко;
5. В процеса на разговорите, аз и моите колеги от Пловдив, се включихме неколкократно и изразихме категорична позиция, че се направи опит за вмъкване на откровено лобистки поправки, неприемливи за огромна част от малките фирми, от правоспособните геодезисти и че това би ликвидирало дейността на много от нас. Отговорено ми бе, от г-н Настев, че навсякъде в бизнеса има големи и малки, по-богати и по-бедни и т.н. Инж. Лазоров допълни, че който умее да прави бизнес е направил и развил сериозна фирма и т.н.
6.В заключение се направиха призиви за повече дискусии, създаване на форуми само за геодезистите /предложено от инж.Иван Здравчев/ и т.н.

7.Имаше и коментари на кого пречи чл. 17, но при изразеното неравенство на силите в залата не успяхме по същество да защитаваме и това да отпадне - аргументите са, че текста е предложен отдавна и който не го иска да е бил по-активен!

8.Разделихме се в приятелска атмосфера, но всеки с първоначалните си виждания :)

инж. Стефанова

#141 Re: среща на 27_11 в АГКК

2012-11-27 20:10

#140: Васил Петков - среща на 27_11 в АГКК

"Инж. Лазоров допълни, че който умее да прави бизнес е направил и развил сериозна фирма и т.н."

И какво означава това - аз може да съм кадърен и мога да правя бизнес, ама за съжаление съм да кажем 1988г. набор и фирмата ми е малка, регистрирана преди 2 години. Изобщо имам ли някакъв шанс да се занимавам с кадастър? Много е лесно да се гледа от собствената камбанария, а какво да правят всички малки фирми, които са с не по-малък потенциал за развитие, отколкото големите! А физическите лица с правоспособност?

Като гледам какви са настроенията, това няма да се допусне от колегите, ще има борба!

Трябва да си малоумен(освен ако нямаш интерес от това) за да не осъзнаеш, че монополизмът убива качеството на услугата!!! Няма ли конкуренция, качеството пада. Да не изброявам и колко други негативи носи!

Веселин Чивчибашиев

#142 Веселин Чивчибашиев

2012-11-27 21:24

#141: инж. Стефанова - Re: среща на 27_11 в АГКК

Трябва да сме малоумни ако спрем дотук! Естествено,че имат интерес от това. Ние пък ще си защитаваме правата. Няколко човека ще решават съдбата на всички. .... Ако трябва и "Орлов мост" ще окупираме. Да се видим поне кои сме. Няма да ни е лесно но сме много повече и ако сме единни... жал ми е за тях!

 

 

Възмутен инженер

#143

2012-11-28 08:46

„Инж. Лазоров допълни, че който умее да прави бизнес е направил и развил сериозна фирма и т.н.”
Мисля че на всеки е ясно, как се развива сериозна фирма с подкупи по министерствата, обещания за проценти по общините и много излъгани клиенти и служители! Довода, че юридическите лица плащат данъци а физическите не е повече от абсурден. Големите фирми и сега си спестяват фактури, когато могат. Масово при тях служителите работят на договор с едни заплати а получават под масата допълнително пари. Да ме извинява инж. Лазаров но ние сме инженери и предлагаме услуги не правим бизнес. Не може да става дума за бизнес и индустриализация при положение, че всяка геодезическа задача е специфична сама за себе си и не може да се наложи в някакъв калъп. Все пак не шием копчета.
Петър Кьосев

#144 Re:

2012-11-28 09:18

#143: Възмутен инженер -

Не става с възмущение, колега. Съберете се по места, напишете по едно становище срещу текстовете, които  сметнете, че са във вреда на гилдията и подписано го изпращайте към НС. Защото  писмото от централата на КИГ до Фидосова засега се разглежда като достоверно, относно мнението на цялата камара. На събранието на колегията в Добрич присъстващите 2/3 от членовете единодушно не подкрепиха предложенията за промяна на чл.8, чл.13, чл.17 и т.н, а инж. Янакиев твърди в писмото си, че камарата подкрепя тези изменения. Подписаното становище пътува към колегията в Пловдив, за да стигне до НС, заедно със становището на пловдивските колеги. Ако и другите колегии на КИГ изпратят отрицателни становища, надлежно подписани шансът да бъде спрян този законопроект в сегашния му вид е по-голям. Иначе ще си се възмущаваме години наред, като странични наблюдатели и извън професията. Просто защото сме проспали момента за реакция.

инж. Ангелов

#145

2012-11-28 14:14

Инж. Кьосев,
Тези, които не сме членове на КИГ как можем да Ви помогнем?
Веселин Чивчибашиев

#146 Веселин Чивчибашиев

2012-11-28 14:32

#145: инж. Ангелов -

инж.Ангелов, тези промени касаят цялата геодезическа гилдия. Предполагам ,че сте член на някоя камара. Няма никакви проблеми ако и КИИП направи регионални събрания и подписки, защото тези промени ще рефлектират и там. И не само там. Няма как да не окажат влияние и в архитектурната гилдия. Това е прецедент не само за България а и за целият Европейски съюз. Такъв "закон" може да се приеме само  в Северна Корея. Организирайте протести и внасяйте в НС! Опитват се да манипулират с това, че "само геодезисти и само членове на КИГ имат право на глас". А при референдума за Беляне само ядрени физици ли трябва да гласуват???? Жалко,за геодезическата гилдия,че трябва да водим спорове, които биха били нормални преди 22-23 г. и всички ни се смеят, ама заиграе ли мечката няма как да не отиде и в съседния двор. Та исках да кажа,че не "как да ви помонем" е пвилния въпрос а "как да си помогнем?"

Веселин Чивчибашиев

#147 Веселин Чивчибашиев

2012-11-28 15:08

Безсилието докара някои до там- да подкрепят петицията  няколко пъти с различни букви с цел да докажат,че е фалшива:))))) Неее, не е фалшива! Има си администратори , които отговарят за сайта и във всеки един момент се знае кой пише :)))) Още пишете и бришете!

Петър Кьосев

#148 Re:

2012-11-28 15:42

#145: инж. Ангелов -

инж. Ангелов,  КИИП и СГЗБ вече са представили свои становища, в които са описали забележките си към законопроекта. Едва ли ще успеете да активирате толкова бързо нов импулс в тези организации. В случая беше необходимо да се съберат членовете на КИГ, за да се види, че писмото до Фидосова не отразява реално мнението им. Иначе в момента не се сещам какво друго може да се направи.

Всъщност трябва да се поучим от организацията на АГФ, брилянтна бих казал: набелязани са целите в защита на членовете на асоциацията и се изпълняват стриктно- назначава се "ликвидатор" на АГКК, прокарва се ЗГК, издига се за председател на КИГ човек, който да е уж "лице" на гилдията и накрая в "12 без 5"  се прокарва и чл.4а. Прави впечетление търпението, с което се подготвя почвата за концесия,  вярната оценката за апатията в гилдията (2 години никой не надига глас срещу публично обявения законопроект) т.н. По-горе  бях писал, че въпросните фирми просто са длъжни да действат в този дух. Няма обществени поръчки години наред, писмата до премиер, министри и други не срещат подкрепа  и накрая на 50 активни човека им писва и решават да си спретнат концесия за години наред и да не се молят на разни приходящи в МФ, МРРБ и други. Ако все пак се провалят сега, мисля че останалите фирми и физически лица следва да помислят за създаване на подписка за отмяна на чл 38 от ЗГК, а защо не и на цялата глава за камарата в него, след очевидното неизпълнение на функциите й.  В същото време трябва да се създаде организация, която малко или повече да действа като сдържаща сила срещу последващи напъни за монополизация на професията. Убеден съм, че ако не успеят сега, АГФ ще продължат по друг начин и с упорство да защитават интересите си. Имат си устав, публично са го обявили, изпълняват го и знаят че ще спечелят, защото  50 активни струват колкото 1000 незаинтересувани, очевидно гилдията е апатична. Та както казах, най-важното е да се поучим и действаме, ако вече не е късно.

Иван Калчев

#149 За срещата на АГФ с АГКК

2012-11-28 18:04

Уважаеми колеги,
Аз присъствах лично на срещата на 27.11.2012г. обявена от АГФ с АГКК от квотата на непоканените заедно с колегите от Пловдив. Поради острото ми чувство за справедливост бих искал и аз да споделя впечатленията си от събитието. Дано да има някаква полза от това, защото моето общо мнение е, че от тази среща конкретна полза нямаше, може би като изключим изясняването на позициите. Не бих искал да преразказвам всички изказани мнения, защото нямам пълномощия да използвам думите на изказващите се, а и някои от тях вече се оплакаха за неправомерно използване на техни думи в този форум...

Основната цел на срещата, обявена от АГФ като организатор, беше да се обсъдят промените в ЗИД за ЗКИР между първо и второ четене на законопроекта в Народното събрание. Според мен беше важно да се чуе какво ще каже ръководството на АГКК за лобистките текстове, предложени все от някои заинтересовани лица в геодезията и кадастъра.

Всъщност срещата се превърна в арена за изразяване на отрицателните емоции на колегите от УС на АГФ и КИГ от "... пропуснатия на този етап...шанс да решим въпроса за бъдещето на кадастъра в България...". Никой не застана открито зад авторството на текстовете за концесията, но поне трима от УС на АГФ декларираха, че те не са обсъждали и не са знаели за тези текстове, вмъкнати мистериозно в законопроекта между двете четения. Беше казано, че "...Вече няма смисъл да коментираме концесията, защото вносителите под политически натиск са оттеглили предложенията си от законопроекта...", "...от какво се притеснявате, това е същото, което под формата на публично-частно партньорство преди няколко месеца беше обсъждано в сараите на Стоян Цветков - за разделяне на страната на 6 области, да ги вземат големи фирми които да вложат пари за кадастър и да поканят останалите колеги да работят... ", "...ако през изминалите няколко години влизаха в бранша 15-16 милиона сега нямаше да се събираме да си говорим за концесии...", "...В момента между гражданите и геодезическите фирми стои един паразит - държавата... мечтата на геодезическите фирми е да не сме зависими от политиците, а да вземем съдбата си в собствени ръце... като отстраним паразита...". Председателят на КИГ прочете депозирано писмо до Парламента, с което УС на КИГ изразява становище, че "...Камарата на инженерите по геодезия не подкрепя предложението за създаване на нов член - 4а към § 1а – за възможността за предоставяне кадастъра на Република България на концесия при условията и по реда на Закона за концесиите.
Ръководството на Камарата на инженерите по геодезия е на мнение, че е необходима по-голяма яснота и по-детайлно разработване на въпроса за възможността за предоставяне кадастъра на Република България на концесия", подчертавайки многократно, че неговото мнение не съвпада с изразеното в писмото. Чу се кои не подкрепят чл.17 - това са колеги, работещи в службите по кадастър или общините, които отклоняват клиенти към себе си или свързани фирми и работят в сивата икономика.

Впечатлен бях и от безпардонния тон на ръководителите на АГФ и КИГ към колегите от КИГ Пловдив и подмятанията за това, че явно там ръководството на колегията трябва да се смени, че тези които пишат във форума трябва да се разглеждат в Комисията по етика на КИГ и да се изключат, че от форума се леят помии и накрая, че тези неформални течения сред колегията са опасни и трябва да се овладеят, защото налагат политиката на масите над цитираните организации.

Опитах се да задам някои конкретни въпроси към домакина на събитието, като най-важните според мен бяха:
1. Защо след като служители на СГКК и общините са проблема с правоспособността на физически лица ръководството на АГКК не стегне административните мерки за спиране на злоупотребите със служебно положение, а със закон трябва да се лишават всички правоспособни физически лица от правоспособност и то да се подновява със задължително платено членство в КИГ?
2. Какви усилия е положило ръководството на АГКК през последните 3 години за осигуряване на финансиране на кадастъра и дали те се оценяват като достатъчни?

Изпълнителният директор на АГКК отговори, че е уволнил двама служители на СГКК, че се провеждат ежемесечни срещи със зам. министъра на МРРБ, осигурени са средства за издължаване на дейностите преди 2009г. и остават около 2млн. за приключване на задълженията, а за оценката... не се стигна до там.

Колеги, бих искал да използвам случая и да ви информирам, че Съюза на геодезистите и земеустрителите в България (СГЗБ) депозира официално становище по текстовете на ЗИД на ЗКИР в деловодството на Народното събрание. То е резултат от работата на комисия от 10 представители на ръководството на СГЗБ и експерти и ще бъде публикувано на сайта на СГЗБ. Ще си позволя тук само да цитирам точките, касаещи концесията и правоспособността:

1. По предложенията на н.пр. Веселин Давидов и Стефан Господинов за създаване на нов § 1а в законопроекта, с който да се създава нов чл. 4а с текст „Чл. 4а. (1) Дейностите по създаването и поддържането на кадастрална карта и на кадастрални регистри и предоставянето на съдържащата се в тях информация на потребителите на кадастрални услуги могат да се предоставят на концесия при условията и по реда на Закона за концесиите.":

a. Считаме за неадекватно на нуждите на държавата и гражданите и за опасно отдаването на концесия на кадастралните дейности, които по презумпция са приоритет на държавата и са свързани с гарантиране на защитата на конституционните права на гражданите на собствеността върху недвижими имоти.
b. Съгласно Закона за концесиите от всички кадастрални дейности предмет на концесия може да бъде само финалната – предоставяне на услуги на потребителите на кадастрална информация. Основните проблеми на все още изграждащата се система на кадастъра и имотния регистър към момента са свързани с ограничения обхват (само 18% от територията на страната) и надеждността на кадастралните карти. Обслужването на гражданите с кадастрална информация от Службите по ГКК също има необходимост от значително подобрение, но това е фазата на експлоатация на кадастралната система, при която се реализират приходите от вложените средства за нейното изграждане. Какъв ще бъде обществения интерес точно тази фаза от кадастралните дейности да се преотстъпи на концесия и да се извършват от частни фирми вместо от държавните структури? Всъщност отдаването на концесия и на тези услуги е в противоречие с дефиницията за услуга от обществен интерес, посочена в Закона за концесиите и приложение № 2 към чл. 5, ал. 1, т. 1 и по приложение № 3 към чл. 5, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки.
c. При приемане на това предложение съществува реална опасност от разрушаване на свободните пазарни отношения в областта на геодезическите услуги, каквито са налице при сега действащата нормативна уредба на ЗКИР. Това би поставило в монополно положение само малък брой избрани фирми, като ще им се гарантира дългосрочно неконкурентна среда за районите, отдадени на концесия. Гражданите няма да имат възможност за свободен избор на изпълнител на геодезически услуги, а достъпът до пазара на всички правоспособни лица по ЗКИР за осъществяване на дейност ще бъде практически прекъснат за тези райони.
d. Изпълнението на кадастрални дейности на концесия в определена територия са предпоставка за предоставяне на изключително предимство само на бъдещият концесионер за упражняване не само на кадастралните, но и на всички геодезически дейности и услуги, включително и в инвестиционното проектиране. По закон (ЗУТ) всички разработки на инвестиционно проектиране се базират на кадастралната карта и в случай, че кадастралните услуги са монополизирани от концесионер за определен район, то достъпът до тази информация на други правоспособни лица ще преминава през конкурента им концесионер.
e. След като не се предлагат изменения на чл.9 (1) от действащият ЗКИР, съгласно който "Финансирането на дейностите по създаването, поддържането и съхраняването на кадастъра се осъществява чрез субсидия от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството…", то отдаването на концесия на кадастралните дейности е скрита форма на държавна помощ за малка група частни фирми.

Оценката на широката геодезическа общност е, че тези текстове са крайно лобистки, обслужват определени интереси на малка група от фирми и ще доведат до дългосрочно преразпределение на пазара на геодезическите услуги във вреда на малкия и среден бизнес в нашия бранш и във вреда на обществения интерес. Категоричното ни мнение е, че предложенията на н.пр. Веселин Давидов и Стефан Господинов свързани с отдаването на кадастрални дейности на концесия трябва да отпаднат.

2. С предложенията в §9 на законопроекта се поставя ново изискване правоспособните лица по кадастъра да са само търговци. Това условие би ограничило достъпа до изпълнение на кадастрални дейности на физически лица, които до момента отговарят на всички изисквания за изпълнение на тези дейности и вече имат свидетелства за правоспособност съгласно действащия ЗКИР, издадени от Агенция по Геодезия, Картография и Кадастър (АГКК). По този начин ще се предизвика промяна на статута за тези физически лица, поставяйки ги в ситуация на липса на реална възможност да упражняват законно професията си самостоятелно както до сега. Тази промяна в статуса би засегнала сериозен брой физически лица с правоспособност по действащият ЗКИР, които ще бъдат принудени или да прекратят професионалната си дейност по кадастър, или да постъпят на работа в състава на юридическо лице (търговец), или да се регистрират като търговци по реда на Търговския закон без това да се налага от друг нормативен акт освен предлагания законопроект. Посоченият аргумент в мотивите на вносителите за това ново изискване, а именно „осигуряване на по-голяма сигурност“ всъщност не обосновава необходимостта от тази промяна. Считаме, че ако има необходимост от повишаване на сигурността при извършване на кадастрални дейности от физически лица, то и с досега действащите правомощия АГКК може да регламентира и предявява изисквания към изпълнителите при възлагане и приемане на кадастрални дейности. Поради тези обстоятелства изказваме подкрепа на предложението от страна на н. пр. Зоя Георгиева чл.17 да се отмени.

Моля за Вашите мнения, защото те са най-важното нещо в цялата тази дискусия. Моят адрес е: ikaltchev@geoplus-bg.com.

Веселин Чивчибашиев

#150 Веселин Чивчибашиев

2012-11-28 18:31

#149: Иван Калчев - За срещата на АГФ с АГКК

Винаги съм твърдял,че НАГЛОСТТА НА ПРЕДЛАГАЩИТЕ ПРОМЕНИТЕ НЯМА ГРАНИЦИ! Май съм от "активно пишещите по форумите" и искам  да се ява пред комисията по етика за това, че си  позволявам свободно да изказвам мнението си. Искам , обче, с мен да се яви и г-н Янакиев и цялото "ръководство" на  КИГ,  които вместо да спазва устава СЪЗДАВА МОНОПОЛИ!!! НАИСТИНА ЧАШАТА ПРЕЛЯ!!! Ако ще е война да е !!!