За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Росен Пандев

/ #134 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-27 18:53

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти 

 Колега Йовев, като говориш за това, че всички услуги в страната трябва да се извършват от фирми-търговци, тогава защо съществува института "свободна професия" в други закони? "Заличаването" на физическите лица като лицензирани по ЗКИР няма да доведе до качество, а напротив! Монопол - да! Кой от търговците има по закон най-голяма отговорност? Разбира се, че едноличният търговец, т.е. в общия случай най-малката фирма! За потребителя кога става ясно кой е отговорен за евентуално допусната грешка при дадена работа - когато види наименованието на фирмата-търговец (в общия случай не съвпада с името на собственика), или види името на лицето, упражняващо свободна професия?

И специалист, упражняващ "свободна професия" и фирма - търговец са задължени да пускат платежен документ, респективно да обявяват доходите си. Гаранциите за това обаче не се съдържат в промяната на текстовете на чл.17 от ЗКИР. Нали не искаш да кажеш, че фирмите-търговци осчетоводяват 100% услугите си? В заключение да кажа: големите фирми и сега не могат да бъдат конкурирани от лицата със свободни професии по отношение на обема работа, която извършват през годината. Не разбирам защо е необходима тази промяна, не вярвам да е от страх, че големите няма да имат работа заради това, че има повече, или по-малко лицензирани физически лица. И защо сравняваш нашата работа в областта на кадастъра с фризьорството и такситата. Защо не я сравним най-после с тази на колегите ни от другите специалности, които произвежда УАСГ. Архитекти, останалите инженери. При тях има ли такива рестриктивни текстове? Просто недоумявам!

Според мен текстовете на чл.17 ако се въведат, ще влязат в противоречие с основния закон в РБългария и аз  съм си обещал, че ще направя всичко възможно да бъде атакуван в КС. Не е аргумент това, че малко хора засягат измененията. Тогава какво пречи? Не съм чул (прочел) до момента нито един сериозен аргумент в тази посока.

Колкото до концисиите - изцяло подкрепям мнението ти!