За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За правото на работа, на инженерите-геодезисти


Гост

#1

2012-11-15 14:52

Време е вече да спрем лобиските промени в законодателството.
Тузи

#2 Заглавието

2012-11-15 20:49

Грешка в заглавието - "За правото на работа на инЕженерите-геодезисти"
Георги Гочев
Авторът на тази петиция

#3 Re: Заглавието

2012-11-15 21:38

#2: Тузи - Заглавието

дамм... поправено

tishkin

#4

2012-11-16 08:25

...(y)...
На Майка Ти Псевдонима

#5 Гост 1 е неграмотен.

2012-11-16 10:24

... лобисТки ...
Личи си, че си инЕЖенер

Гост

#6

2012-11-18 11:22

Абсурдна държава, с абсурдни закони, какво повече да кажа ...
RABOTIAGA

#7

2012-11-18 12:43

коментарите ви по темата са, "невероятни":), ако така очаквате да обсъждаме промените - дребнаво, бих казал да правят управляващите каквото щат. Иначе по отнохение на Чл.14 да не е доогледано и се бърза прекалено и излишно, но за Чл 17. -- Погледнете го от следната гледна точка, в тези кризисни времена кой е най големия конкурент на гедезистите работещи и сравящи се сами - по мои наблюдения това са колегите им от АДМИНИСТРАЦИЯТА и тяхното "ЧАСТНО". Та мисля поправката на чл.17 за уместна- стига някой да цукат от две цицки и да нямат куража да се захванат истински с работа.
ГЕОДЕЗИСТ_57

#8 за правото на работа на инженерите-геодезисти

2012-11-18 15:25

Искането за допускане на КОНЦЕСИИ в геодезическата дейност не бива да се допуска, защото ще доведе до абсурда "фирма по подръжка на КВС", т.е нов МОНОПОЛ.
v_petkov

#9 ЗКИР

2012-11-18 15:57

Поправките за "концесия" се внасят между 1 и 2 четене, с ясната идея на инициаторите да поставят гилдията пред свършен факт. Лошото е, че идеолозите за това са заели ръководни постове в АГКК, КИГ, АГФ и ще използват влиянието си. Трябва да подготвим и изградим организация за представителство на малките фирми, в които работят повечето правоспособни лица. В противен случай при съотношение 1/7, голяма част от колегите ще се конкурират в "богоизбраните" фирми с лица без квалификация, но съгласни на мизерно възнаграждение.
Бай Кольо

#10 кадастър

2012-11-18 18:53

Практиката показва, че най-големия брак в дейността идва от големите фирми!Визирам кадастралните карти на Пловдив, общ Марица и др. в района.
Веселин Чивчибашиев

#11 Веселин Чивчибашиев

2012-11-18 20:20

Според мен в службите по кадастъра няма да се промени нищо. Почти същите хора (неудобните няма да са там), за почти същите заплати (може и да ги увеличат малко но след като не са държавни служители ще имат отдръжки), ще вършат почти същата работа (и малко отгоре). Ще се смени само работодателя и таксите няма да отиват в държавния бюджет а в концесионера. Концесионера, обаче, ще бъде феодален
(Областен владетел) - т.е. КРЪСТНИК. Единствената цел е да се прмахне конкуренцията и да се създаде "уют и комфорт" на монополизма. Ако приемем за моноползъм големите търговски вериги- те идват и се изграждат при реана конкуребция. Дали тази промяна би минала в нормална европейска страна???? В геодезията, обаче, това става СЪСЪ ЗАКОН???? Овце ли сме???? Ако съм овца, поне да съм черна.

трънков

#12

2012-11-18 21:18

Как ще се подобри работата, като не е от физически лица? Така поне самите правоспособни работят, и не - както в много фирми-правоспособен на 80-90 г. И как е определено числото 7? От джуджетата, самураите, или козлетата?
трънков

#13 обсъждане

2012-11-18 21:47

Вижте колко старателно е обсъден ......
ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Благодаря.
И двамата вносители ги няма, така че откривам разискванията.
Имате ли изказвания, колеги? Няма.
Подлагам на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 254 01 90, внесен от народните представители Любен Татарски и Искра Фидосова на 5 септември 2012 г.
Гласували 83 народни представители: за 74, против 1, въздържали се 8.
Законопроектът е приет на първо гласуване.

...Дори и вносителите ги няма, толкова ги е интересувало...

 


Гост

#14 Re:

2012-11-19 09:04

#12: трънков -  

 Трънков, не забравяй, че никой не е вечно млад!!!


Гост

#15 Геодезист

2012-11-19 11:19

Предполагам, че колегата визира възрастта във връзка с това, че в малко случаи колеги на тази възраст с в час с нормативна база, софтуер и др.

 

Светла Неделчева

#16

2012-11-19 11:44

Седя и се чудя на цялата олелия, която се вихри в Пловдив. Ами нали тези промени ги имаше и преди, нали и миналата година ги имаше и тогава никои нищо не каза за тях. Имам предвид чл. 17. Когато казах на колегите да отидат на събранието което се проведе в Пловдив, защото аз бях на контролен преглед и нямаше как да дойда, те ми казаха че нали миналата година ги коментирахме, какво пак ще ги коментираме отново. Този проекто закон виси на сайта на АГКК вече две години. Започвам да си мисля, че някои много се е изплашил да не му се развали статуквото. Дано не съм права, че регионалната колегия обслужва единични интереси. А аз съм за чл. 17. Ако ти стиска направи си фирма и работи, но не да си на работа във фирма независимо държавна или частна и да отклоняваш работа на частно, като ползваш служебно оборудване. Колкото до концесиите, не виждам какво ви плаши толкова. Ако ги пуснат поддръжките на търг, дали ще е по добре а. Тогава няма да има изисване да финансираш и създаваш нови карти, което води до осигуряване на работа на цялата гилдия. Никои няма да бъде ограничен да извършва дейности по кадастъра, просто фирмата спечелила концесията ще изпълнява част от дейността на службата по кадастъра. Аз подкрепям и това предложение, независимо че концесионер може да бъде и фирма от София или от където и да е, говоря за картите на територията на Пловдив. Защо не казвате нищо за това, че от 2008 г. държавата не е финансирала създаването на нито една кадастрална карта. Защо не правите нищо по този въпрос, а. Нали затова са браншовите организации. Защо не видях нито веднъж да подкрепите Ангел Янакиев и Мишо Настев в опитите им да осигурят работа на геодезическата гилдия. Имаше толкова отворени писма от двете страни, пресконференции , но защо ли не видях някъде да ги подкрепите и да питате защо няма финансиране от страна на държавата. Да кажете да и ние регионалната колегия на КИГ, КИИП, НТС и т.н. подкрепяме усилията на АГФ и КИГ да се осигури финансиране за създаване на карти. Защо ли? Доно не съм права, че обслужваме с тези си действия единични интереси на територията на гр. Пловдив. А колкото до това, че колеги ще бъдат как го каза " аргати в частни фирми". Нима служителите в фирмите "Геоекспрес" Минков, Кадастър-НИ -Ирина, Белла-БГ - Белчо в моята, при Весо или в която и да е фирма са аргати . Даже и в твоята фирма. Много ви моля колеги обяснете ми цялата олелия. Във всяка една от фирмите има колеги млади или стари които са трудови отношения, тях също ли ги приемате за аргари. Избрали сме си професия, която за съжаление не можем да се изпълнява от един човек. Винаги трябва да има екип поне от двама човека. А колкото до младите колеги, бих подкрепила и се радвам на всеки млад човек които е инциативен.

Дидо

#17 Геодезистите са единни май само когато става въпрос за пиене!

2012-11-19 12:11

Мисля, че би било по-уместно двете промени да се разглеждат поотделно. Аз например подкрепям изменението в чл. 17, но не и чл. 14.
Весо

#18

2012-11-19 12:33

Когато се променя някакъв закон трябва да има много ясни аргументи за това. Какво се цели с тези промени? Поправките започнаха с промените в чл.17 и чл.13.Целта им беше прозрачна- да се се отвори път за концесията. Между двете четения, обаче, то си излезе в "прав текст". Аргумента,че службите не смогват издиша, защото- нищо няма да се промени. Според мен, причината за промените е кой да събира таксите и кой да държи хляба, ножа и салама!
Васил Петков

#19 Re:

2012-11-19 12:34

Вярно, е че промените в ЗКИР се обсъждат от 3 години. Нормално е в геодезическите среди да имаме различно отношение към тях - всеки от позицията си /собствена фирма, служител в частна фирма, администратор/. Но не мога да приема за случайна самоиниацитива на двама депутати вмъкването на може би най-важния текст - за концесиите. Отказа на КИГ да вземе отношение по въпроса е доказателство, че действително се касае за организиран опит да се вмъкнат текстове, които ще преразпределят пазара за тези услуги за години напред. И в това е разликата с търговете, които отново тези фирми печелят. След изработката на КК, всички правоспособни специалисти могат да участват в поддръжката и. Ако се стигне до вариант за публично-частно партньорство, нека това се случи след обсъждане в професионалните среди и избиране на подходящ модел, а не чрез договорки на собствениците на големите фирми. Мнението на инж. Неделчева ме кара да мисля, че тя не е от изненаданите за вмъкнатите поправки. Ще призова колегите от Благоевград и Силистра, от чиито райони са двамата депутати, да се опитат чрез разговор с тях да изяснят как е възникнала идеята и защо се прокарва без никакво обсъждане.

Весо

#20 Re: Re:

2012-11-19 12:46

#19: Васил Петков - Re:

Че се обсъждаот 3 години - да ама какви бяха становищата? :) Да не се приемат. Ако не беше автора на петицията, нямаше и да разберем, че се приемат такива текстове. Тази потайност.... на мене не само ми намирисва а ми смърди.

Петров

#21 Re:

2012-11-19 13:37

#16: Светла Неделчева -

От всичките ваши писания стана ясно само, че сме виновни, че не сме подкрепяли някакви писма на Ангел Янакиев и че вие подкрепяте и двете предложения. Аз пък казвам, че присъствах на едно събрание на КИГ, за цялата страна, където болшинството беше против чл.17 и май само Янакиев беше за. Дори и инж.Златанов си мълчеше. Там не ви чух да изкажете мнение, защо така? Колкото за концесиите, самата същност на КИГ, декларирана в устава й е против тях. Какво да си мисля, когато председателя на КИГ отказва да вземе становище? Неговата цел била всички геодезисти да били в КИГ, за да не плащали две такси. Браво! А кой ни я натресе тази камара, барабар с всичките й такси? И защо пък всички геодезисти да членуват само в нея и в никоя друга камара? Защото, както добре виждаме се скъсва да защитава членовете си или защото целта е да се решат нечии кризисни проблеми с общи средства и абсурдни твърдения от рода на "така искат геодезистите"?

IDochev

#22

2012-11-19 18:50

Идеята, да се отдава на концесия подръжка на кадастрална карта и да се отнме възможността на физически лица инженери геодезисти да упражняват като такива професията си, за сетен път потвърждава липсата на държавници и наличието на прекомерно много невежи марионетки. Пожелавам на идеолозите и инициаторите на тези проектни промени
и тяхното потомство дълголетие, съпътствано от сходно отношение към техните съдби от други сходни на тях марионетки!
Живи и здрави!
Ивайло Дочев
:)

Гост

#23 Re:

2012-11-19 18:58

#12: трънков -

Трънков, не забравяй, че всички млади ще остареят! Любопитно ми е какво ще мислиш, когато и ти навъртиш годинките!

Митко

#24 Re:

2012-11-19 19:02

#12: трънков -

Млади господине, старите няма да станат млади, но младите ще остареят! Любопитно ми е какво ще мислиш, след като и ти навъртиш годинките! Бързо се търкалят!

Робин Худ

#25 Re:

2012-11-20 09:24

#16: Светла Неделчева -

Факти: На национално събитие на КИГ, проведено през ноември 2011г. в
гр.Пловдив Зам. Председателят на КИГ инж. Румен Георгиев заяви пред
присъстващите членове, че "… колегията
няма изградена ценова политика….
". По време на откриването на
второто издание на ГЕОЕКСПО през март 2012г. Изпълнителният Директор на АГКК
инж. Александър Лазаров изказа пред събралите се около 20 представители на
геодезическата общност своето виждане, че "… геодезията трябва да се развива като индустрия…". Председателят
на АГФ инж. Мишо Настев на събиране по повод Генерална Асамблея на EGoS (Европейска група на геодезистите) през
ноември 2012г. в присъствието на около 10 представители на геодезистите изказа
желанието на Асоциацията членовете й "
да правят повече бизнес, отколкото геодезия
има млади момчета, които и по-добре от нас се справят с меренето…"
(цитат по спомен на очевидец). На същото събитие Председателят на КИГ инж.
Ангел Янакиев изказа тезата, че "…геодезическата
общност страда от "синдрома на хлебаря" – всички знаят какво работи
хлебаря, но геодезистите не са разпознаваеми сред обществото ни
едва когато станем популярни в обществото и
властимащите ще ни обърнат повече внимание…
".

Въпроси :

Не е ли задължение именно на КИГ
съгласно чл.37(1) т.7 от Закона за Геодезията да "… определя минимални цени за изпълнение на геодезически, картографски и
кадастрални дейности и следи за спазването им…
"? Някой да е чувал за
наличието на такива минимални цени или поне дискусия на тази тема от страна на
КИГ от създаването на закона през 2006 година до момента?

Има ли някой идея (може би с изключение на Изпълнителния Директор на АГКК) как се прави индустрия в един
бранш, в който няма реално финансиране през последните четири години? Звучи ли
това официално изявление на най-висшия държавен чиновник в областта на
Геодезията адекватно на реалната ситуация и перспективите в професията ни през
март 2012г.?

Защо практикуването на геодезическата професия в съзнанието на членовете на АГФ не съвпада с
общоприетото мнение на геодезическата общност? Дали това не издава виждането на
"индустриалците", че професионалистите геодезисти могат да изпълняват
само ролята на "…младите момчета,
които и по-добре от нас се справят с меренето…
", но имат неотменна нужда
да бъдат управлявани вещо от шепа бизнесмени - избранници?

Как се обвързва задължението на КИГ, която съгласно чл.37(1) т.1 и т.2 от Закона за Геодезията "… не допуска монополизъм, нелоялна конкуренция и неравноправно положение между своите членове…" и "…
създава условия за свободен избор на инженери по геодезия от страна на възложителите …" и каква позиция
защитава КИГ по предложението за учредяване на концесии за кадастрални дейности
– определено лобистки текстове в полза на малцина от "индустриалците"
в професията, вмъкнато в последния вариант на законопроекта за ЗИД на ЗКИР
между 1-во и 2-ро четене на законопроекта в Народното събрание?

Със съжаление трябва да се отбележи, че благодарение на дейното участие на "индустриалците" в
геодезията през последните 15-20 години в обществото ни е изграден един доста
отрицателен образ на геодезиста. Може ли някой да опонира на общественото
мнение, , че "… геодезистите са онези разбойници с джиповете, които взеха много пари от държавата за да
направят нарочно грешни карти така, че да има какво после да поправят срещу
повторно заплащане за сметка на гражданите…"
(цитат по случен уличен
разговор между непознати)? За съжаление с този образ сме разпознаваеми в
днешното ни общество и домогванията за налагане на частен монопол върху кадастралните
дейности чрез учредяване на концесии надали ще спомогнат за изчистването му.