За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Робин Худ

#26 Ролята на АГФ, КИГ и АГКК

2012-11-20 09:27

Факти:
При разглеждане на Законопроекта за изменение и допълнение на ЗКИР в Комисия по регионално развитие на 41 Народно Събрание на 08.03.2012г. Изпълнителният Директор на АГКК инж. Александър Лазаров обоснова предложените изменения в §17 на ЗКИР Правоспособно лице по кадастър е само търговец с единствения аргумент, че той лично не познавал правоспособно физическо лице по ЗКИР, което да притежава законен софтуер за кадастър. Единственият опит за аргументиране на това изменение в мотивите на вносителите на текста е „осигуряване на по-голяма сигурност“ .Председателят на Асоциацията на геодезическите фирми инж. Мишо Настев добави към това, че физическите лица не купуват софтуер и инструменти, не плащат данъци и подбиват цените на геодезическите услуги така, че фирмите не можели да достигнат до пазара. Тези директни обобщени обвинения срещу "разбойниците" правоспособни физически лица бяха приети с мълчание и одобрително кимане с глава от страна на присъстващите ръководители на Камарата на инженерите по Геодезия инж. Ангел Янакиев и инж. Златан Златанов. Именно тези господа в качеството си на ръководители на КИГ са призвани от Закона по Геодезия и устава на КИГ да защитават професионалните интереси на физическите лица геодезисти, които генерално бяха обявени за хора от сивата икономика, престъпващи законите на страната, поставящи под съмнение сигурността на кадастралните дейности и данни пред депутати в Народното събрание.

Въпроси:
Ако липсата на софтуер и техника е най-съществения довод за отнемане на правото на всички физически правоспособни лица да изпълняват самостоятелно дейности по ЗКИР, то не е ли в правомощията на самото ръководството на АГКК да реши проблема? Тези доводи на инж. Лазаров срещу правоспособните физически лица бяха оценени като лобистки от депутати в Комисията по регионално развитие на народното събрание. Какво възпрепятства регламентирането от страна на АГКК при възлагане и/или приемане на кадастрални дейности да се постави изискване към изпълнителите да представят документи, доказващи наличието на закупен или нает специализиран софтуер и техника, с които са изпълнени кадастралните дейности? Чии интереси защитава АГФ когато Председателя на тази организация пред Комисия на Народното събрание играе ролята на данъчен инспектор, обвиняващ необосновано и общо всички геодезисти физически лица в България, че са част от сивата икономика? Как ръководството на КИГ защитава професионалните интереси на същите тези геодезисти чрез мълчаливото си съгласие с това очерняне на професионалната ни общност пред депутати в Народното събрание? Чу ли се за целият период от време от 2009 година до сега някаква оценка от страна на ръководството на КИГ и АГФ относно "приноса" на ръководството на АГКК със своите действия и бездействия за състоянието и перспективите на геодезията и кадастъра (ако са свършили нещо положително да ги похвалим, ако ли не да ги критикуваме с аргументи)? Всички обвинения през последните няколко години в нехайство и пренебрежение към проблемите на геодезията и кадастъра бяха отправени срещу Правителството и МРРБ, а за ролята на единствената държавна институция, която реално може да носи отговорност за проблемите и решенията им – АГКК, не се написа или изказа никакво мнение. Това показва, че ръководствата на АГКК, КИГ и АГФ действат (или бездействат) в алогична симбиоза (между работодатели, физически лица инженери по геодезия и държавна администрация), в организирана от "индустриалците" схема, която има за цел да защитава нищо друго, освен собствените им бизнес интереси. Последното доказателство за това са появилите се между 1-во и 2-ро четене на ЗИД на ЗКИР в Народното Събрание откровено лобистки текстове за концесия на кадастрални дейности.
Робин Худ

#27 За КИГ

2012-11-20 09:29

Факти:
Съгласно официално публикувана информация от КИГ през годините на нейното съществуване от 2006г. броя на членовете варира между 300 и 450 души. По данни от публичният регистър на правоспособните физически лица по кадастър, воден от АГКК, броят им е 1901 души. В началото на 2012г. ръководството на КИГ обяви, че тази организация на физически лица съгласно Закона за Геодезията е станала член на работодателската организация "Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - "Гласът на българския бизнес", чиято цел е да защитава правата на работодателите пред законодателната, изпълнителната и местната власт и пред профсъюзите и да спомага за решаването на проблемите на членовете на камарата в стопанската им дейност.
Въпроси:
Защо за 6 години дейност под сегашното ръководство на КИГ повече от три четвърти от правоспособните физически лица по кадастър не намериха аргументи и повод да станат членове на КИГ? Какво реално направи КИГ през това време за да защитава интересите на членовете си и да убеди останалите инженери по геодезия да станат нейни членове? Дали няколкото недобре аргументирани писма във вестникарски стил до Министър председателя на България и до Министъра на регионалното развитие и благоустройството, подготвени заедно с ръководството на АГФ и АГКК за последните 4 години решиха някой проблем на професионалната ни общност? С какво спомогнаха добре рекламираните участия на ръководството на КИГ в международни изяви за подобряване на състоянието и ежедневието на българските геодезисти? Не е ли юридически неиздържано КИГ като организация на физически лица по закон да участва в организация на работодатели, каквато е КРИБ? Може ли физическо лице да е работодател на ниво индустриалец? По какъв начин КРИБ или която и да било друга работодателска организация ще защитава интересите на физическите лица геодезисти, членове на КИГ, в стопанската им дейност? Двата субекта - физическите лица, представлявани от КИГ от една страна и работодателите, представлявани от КРИБ от друга страна, обикновено са в договаряща се позиция съгласно трудовото законодателство, което едва ли дава възможност за защита на интересите едновременно и на двете страни. Например, на КИГ повече подхожда по презумпция да сътрудничи с профсъюзите, а не да защитава правата на работодателите, каквато е целта на КРИБ. По какъв начин членството в КРИБ кореспондира със защитаваната теза от ръководството на КИГ при разглеждане на законопроекта за изменение и допълнение на ЗКИР, че правоспособност по ЗКИР трябва да се издава само на юридически лица? Какво поражда необходимостта КИГ да членува в работодателска организация, след като АГФ участва вече в друга такава организация? Не се ли получава дублиране на представителността и приоритетите на АГФ и КИГ? Ако някой трябва да представлява геодезическия бизнес това не е ли АГФ като организация на фирми?
Робин Худ

#28 За АГФ

2012-11-20 09:33

Факти:
Съгласно неофициална информация (поради липса на официална) в АГФ членуват между 20 и 30 фирми. Регистрираните правоспособни юридически лица по кадастъра в регистъра, воден от АГКК, са 500. Членовете на АГФ са различни по мащаб фирми, но повечето са от представителите на "бизнесмените" и "индустриалците" в бранша. АГФ като организация на работодатели е член на Съюза за стопанска инициатива.

Въпроси:
Кого представлява АГФ след като броят на членовете й е едва 4-6% от официално регистрираните фирми като юридически правоспособни лица по кадастъра? Ако добавим и факта, че не всички геодезически фирми са сметнали за необходимо да се регистрират в регистъра на правоспособните лица на АГКК, то представителството на АГФ става още по-химерно по отношение на всички фирми. Допустимо ли е една организация, представляваща по-малко от 10% от всички фирми в геодезията да претендира за представителство на целия бранш и да се изживява като единствен защитник на професията? Как според болшинството колеги се отрази "изявата" на Председателя на АГФ на пресконференция през пролетта на 2012г., организирана от Съюза за стопанска инициатива, където под ръководството на експерта по национална сигурност Алексей Петров се проведе една откровено политическа акция срещу настоящото правителство, в която беше безогледно употребена цялата ни професионална общност за неясни политически цели? Не е ли парадоксално една работодателска организация, претендираща за водеща в геодезическия бизнес, да избира за пореден мандат един колега, който не практикува професията от доста време (поне от 10 години) и не е ръководител или собственик на геодезическа фирма? Как такова ръководство ще формира политиката на "индустрията" геодезия и ще защитава професионалните интереси на геодезическите фирми?

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-11-20 13:52



Гост

#30 КИГ и концесиите на КККР

2012-11-20 14:22

Сега е момента да разберем дали тази Камара на Инженерите по Геодезия може да защитава правата и интересите на Геодезистите, както преди три седмици ми твърдеше инж. Aнгел Янакиев, или просто е основана от поредните мошенници начело с инж. Aнгел Янакиев, които защитават лобистки закони и трябва да се организираме и изметем от Геодезическия гилдия. Може би заедно с напълно излишната камара!

Гост

#31 ОТ ИЗЧЕЗВАЩИТЕ.......

2012-11-20 15:36

Създаването на чл.4а ще ограничи прилагането на една свободна професия „геодезист“, защото налага монопол по „дейностите по създаване и поддържане на кадастрална карта и кадастрални регистри и предоставянето на съдържащата се в тях информация“ . ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ УСЛУГИТЕ СА МНОГО ПО БЪРЗИ И КАЧЕСТВЕНИ В КОНКУРЕНТНА СРЕДА. Младите специалисти с магистърска степен на образование след придобиване на необходимия стаж и опит, се стремят да излязат на свободния пазар и да се реализират като търсени специалисти. В условията на монопол/концесия/ те имат два избора- работа под диктата на концесионера или реализация в чужбина.
В сега действащите „малки“ геодезически фирми към един правоспособен специалист работят един или двама нелицензирани млади специалисти и при всички случаи с геодезическо образование. В така наречените „големи фирми“ това не е така. А те са „големи“ не защото са показали изключителен професионализъм, а защото са създали финансово подплатени роднинско-землячески-приятелски връзки. Те очакват да са бъдещите концесионери, разчитайки на тези връзки, без притеснение че убиват една достойна професия. Досегашната практика по поддържане на кадастралната карта не е показала пороци и не би следвало да се въвеждат промени. Що се отнася до създаване на кадастралната карта, в защита на малкия бизнес, каквато е политиката на правителството, би следвало да се дава предимство на сдруженията от малки фирми, поради това че при тях има по голяма наситеност от лицензирани специалисти и по-висок професионализъм.
възмутен

#32 ЗКИР

2012-11-20 17:54

Колеги, това е препратка към статия в днешното интернет издание на в "Труд". Ако не искате нещата да останат във виртуалното пространство, свикайте до заседанието на комисията в НС другата седмица извънредни събрания на областни професионални структури на КИИП /геодезия/, КИГ, НТС и гласувайте декларации против текстовете в промените на ЗКИР, за да има някаква легитимност всичко изказано в този форум и подкрепено в петицията.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1641381


трънков

#33 Гост #14 и #15

2012-11-20 19:20

Визирам не самата възраст, а факта, че се ползва лиценза на НЯКОЙ, който даже не знае на кои обекти мусе слага печата и подписа. Не се правете на ударени, щом не смеете и да си напишете името.
трънков

#34 митко - #24

2012-11-20 19:30

Когато навъртя годинките - и не мога да ходя по къра и да работя качествено на компютъра - щот може и да не мога да виждам добре - ще се оттегля, но НЯМА да си дам печата срещу някаква комисионна, защото така НЯКОЙ ще подбива работата намлади и кадърни. За какво бяха и двете камари? Нали да се спре работата на не-специалистите? А какво стана? Срещу воденето на щат на няколко правоспособни по документи някои ще вземат обекти, а наистина правоспособни - и по документи, и физически, няма да могат. Не съм чак толкоз млад - ако някой възрастен, но работещ наистина се е засегнал - да ме извини. Всички знаят какво визирам.
трънков

#35

2012-11-20 19:34

Колеги, не виждате ли какви са целите? Едната - да останат малко ТЪРГОВЦИ на пазара, другата - печеливша за ДЪРЖАВАТА - всички, които искат да работят по кадастъра - да се регистрират като търговци, а дали ще имат работа - това Държавата не го мисли....проблемът си е техен, важно е да се внасят осигуровки и данъци...;или да идат на работа при някой Голям търговец. А дали - при намален брой на изпълнители - цените ще са нормални?

Станислав

#36 Re: Stanislaw

2012-11-20 20:10

#16: Светла Неделчева -

Уважаемата госпожа потрива ръчички да вземе една концесийка и да си гледда кефа. Някакви си там малоумниоци ще бачкат а тя нали е много "умна" платила е там едни пари и взелА КОНЦЕСИЙКАТА и всичко е наред.Кинти като нотариус и да си гледат работата малоумниците дето ще и работят.

Ама то май става въпрос и за едни пари под масата щот за един нотариус в шумен искат 100000 лв и няма гаранция че ще стане

Станислав

#37 Re:

2012-11-20 20:12

#16: Светла Неделчева -

Да вземеш да се махаш че аман от такива "УМНИ" И "СВЕСТНИ"  КАТО ТЕБ. Не мога да използвам малко по вулгарни изрази  за теб. За мен не заслужаваш и да живееш "УМНИЦАТА ТЯ"

СТА

#38 ЗА ЗЛАТАНЧО МИЛКО ШКЕМБЕТОО И РАЗНИ ТАКИВА ИЗМЕКЯРИ

2012-11-20 20:17

Ами то Сашко Лазаров кат го махнат и МАПЕКС АД с една концесийка и всичко е наред кинти минти и така еееееееееееее ЕВАЛАТА на човека ша си оправи живота а пък другите майната им.
МИ няма бизнес бе хора НЯМА НЯМА НЯМА НЯМА НЯМА НЯМА Няма и да има скоро.
Златанчо риве чи няма кадастрални карти Милко Петров и той горкия Ама гат ядахте кифтета ни ривахти а И туй дебелото МИЛККО ПЕТРОВ Тоз ГОЛЕМИЯ ТУМБАК КАК ДА ГО НАПЪЛНИ НЯМА СЕГА КИНТИ ОТ ДЯНКОВ И РЕВ ТА РЕВ ЗА ГОЛЕМИЯ ШКЕМБАК ГАДЕН ШМЕКЕР.
Веселин Чивчибашиев

#39 Re:

2012-11-20 20:24

#35: трънков -

Проблема въобще не е дали някой е търговец или не. Всеки си плаща данъците под някаква форма. Това е само претекст за искане на промени от няколко човечета(фирми). Всеки си внася осигуровките и това се знае от всички. Защо , обаче, в един момент КИГ, АГКК, АГФи т.н....., се "взеха" за Дянкови решиха,че трябва да "мислят за бюджета"? Къде бяха досега???? Защо само за геодезисите? Всеки лекар излиза от една клиника и отив да работи в друга. Всеки архитект- същото. Защо само геодезистите сме анатемосани от няколко камари!!!  Въпросите са страшно много но отговори от институцийте няма.  Чашата преля! Когато се предлагаше промяна в чл.17 имаше много въпроси. Никой не се беше замислил за тях защото никой не е мислил, че ще има отпор. В момента на отпор - Дуууумммм концесия и всичко излезе наяве.  Е, по-голям автогол.... за тези, които го предлагат.... "Стадо от илюзии съм пасъл но трева отдавна не паса..."

трънков

#40 Re: Re:

2012-11-20 22:29

#39: Веселин Чивчибашиев - Re:  

 Колега, ако не си търговец - плащаш осигуровки, данъци - еднократно за всеки обект, ако го намериш; ако си търговец - редовно, всеки месец си внасяш лептата в бюджета. А виждаш - дори и да си търговец-освен някое малко обектче-ако не е на концеция определн район...

трънков

#41

2012-11-20 22:35

Знам - ако депутатите решат - ще се съгласяваме, не мога да протестирам, че не съм търрговец. Не съм съгласен обаче с мотива, че частните геодезисти работят по-некачествено от търговците - това имах предвид с лицензите - знам фирма, дето шефът си е оставил печата, работят даже и не геодезисти, слагат печта му и го подписват, той се мярка веднъж на месец. Така е и с фирми, ползващи лицензи на някой, който отдавна, да не говорим НИКОГА не се е занимавал с геодезия и кадастър - но са правопособни. Това имах предвид - с възрастта, не че имам нещо против възрастни , но дейни колеги.
Веселин Чивчибашиев

#42 Re: Re: Re:

2012-11-20 22:46

#40: трънков - Re: Re:

Е, аз съм от тези, дето плащат всеки месец но товае друга тема.  Няма да ставам данъчен. Не съм учил  за финансист. Дянков да си следи финансите. Ние да си гледаме качестото на геодезическите дейности. Побеснявам, обче, когато някой ми се вживява като много загрижен за "лицензиран софтуер, неплащане на данъци, подбиване на цени, неспособбност на службите по кадастъра да работят....." Глупости на окръжности. Целата е една  и съм я писал по-горе

трънков

#43 Re: За КИГ

2012-11-21 09:07

#27: Робин Худ - За КИГ 

 Колега(колежке), питаш - какво направи КИГ? Ами ето цитат:

"Уважаеми колеги,

според Устава на КИГ вноските за членството и правоспособност за 2013 г. трябва да бъдат преведени по сметката на КИГ до 15.12.2012 г......"

Никой досега не се е отчитал - за какво точно се харчат тези пари.

Остава членуването ни ив КИИП - изменението на чл 24,ал.3 - специализираните дейности по чл 4.ал1 от ЗГК се извършват от правоспособни лица по ЗКА и ЗКИП - нали уж целта беше - да членуваме в една камара?? 

Валентин Йовев

#44 За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-21 23:28

Колеги, аз съм председател на контролния съвет на КИГ, избран с почти пълно единодушие на последното общо събрание на КИГ. Роден съм през далечната за някои 1958г. От 1992г съм честен частник, като преди това съм работил в държавна структура, като геодезист. Нямам голям геодезически бизнес, но мисля че за всичките години от завършването ми на тогавашния ВИАС/1984/г до сега, имам един добър и сравнително възходящ професионален и бизнес път. Винаги съм стоял в центъра на защитата на нашите професионални интереси, но винаги съм отчитал, че те не могат да противоречат на обществения и на държавния интерес, а напротив трябва да вървят ръка за ръка. Но толкова по принципните въпроси. Отговарям на колегата за парите от членския внос/то други и няма/ на КИГ – тези пари не са харчат за нищо, освен за една заплата на секретарката, за заплащане на някоя друга зала за заседание, за социологическо проучване и за членския внос във FIG. Другите пари така си стоят, защото след гласуване на промените в ЗКИР, те ще трябват за много смислени и полезни за гилдията цели. До момента, всички мероприятия на КИГ и/или на УС всички участници си ги заплащат сами. Отчетите са публични и са четени пред всички. Следя ги стриктно тези неща и ви гарантирам, че пари за ядене и пиене няма да позволя да се харчат в този мандат. Ясно съзнавам, че това са пари на всички членуващи колеги и те са трудно отделени от тях.
А.. да не забравя, член съм и на УС на АГФ.
За председателя на АГФ – по устав, председателя на АГФ, не може да има фирма с геодезическа дейност, но задължително трябва да е магистър по геодезия. Този текст е силно антикорупционен както виждате. За това и инж.М.Настев не се занимава с геодезически бизнес, но е много навътре в нашите проблеми. А за това, каква част от регистрираните фирми представлява АГФ ще ви отговоря, че каквато и да е тази част, просто друга организация на гео фирмите няма. За това АГФ се е нагърбила с това представителство. АГФ е отворена за всички фирми в бранша и никога не е била затворена структура. При всички случай са защитавани добронамерено интересите на всички фирми и колеги. АГФ вече не членува в ССИ защото тя вече не е работодателска организация, но нямаме забележки към участието ни в ССИ. Съюза ни осигуряваше известна чуваемост и представителство в различни комисии. Алексей Петров беше директор на съюза само една година/последната/, а преди гова председател беше уважавания от всички ректор на УНСС проф.Борислав Борисов
Сега за промените в ЗКИР
– Измененията стоят на страницата на АГКК от повече от година. Дадените мнения и съвети, бяха толкова малко, че чак се учудвам на тази активност в момента и се радвам, разбира се, защото гилдията беше заспала, депресията беше натиснала повечето от нас. На първо четене закона беше почти приет още през пролетта и само мързела на някои депутати, доведе до липсата на кворум и за това сега беше гласуван на първо четене отново, почти без промени. Закона стоя на сайта на НС, на АГКК, на КИГ, на АГФ, т.е. нито е бил скрит, нито е измислен от някакъв таен кръг.
– Нямаме никакви сериозни аргументи против желанието на законодателите да въведат измененията текста в Чл. 17. (1). Те са и задължени да го направят. Това че до момента не е така е просто пропуск в закона. Ами всички услуги в тази страна трябва да се извършват от търговци, регистрирани по търговския закон. Особенно за такива по-скъпи услуги, каквито извършваме ние. Трябва за всяка дейност да се издава платежен документ, които да бъде облаган с данък, било на граждани, било на други търговци. Това е. Няма друг интерес тук просто се защитава обществения интерес. Ами кадастралната услуга е сериозна дейност, това не е да караш такси или да правиш фризури. Така че всеки може да се регистрира поне като едноличен търговец, с цялата произтичаща от това отговорност, ако иска, но не можем да извършваме услуги по между другата ни работа – в общината или в АГКК или СЗГ , като ни приключи учебната година или другаде. Ако се замислим, измененията на този член касаят много малък брой колеги.
Сега сериозно за концесиите :
- предложените от двамата депутати текстове 4а никога не са били обсъждани преди. Споменавало се е че една група в АГКК си уплъгнява работното време с подобна концепция, но тя даже и за НС се явява изненадваща. С две думи, считам, че подобна концепция е напълно погрешна, ако въобще има такава и текстовете в 4а трява да отпаднат. Дейностите по създаването и поддържането на кадастрална карта и на кадастрални регистри и предоставянето на съдържащата се в тях информация на потребителите на кадастрални услуги по никакъв начин не трябва да се предоставят на концесия, още по малко при условията и по реда на Закона за концесиите.
– Това е имотна регистрация, регистрация на собственост и предоставянето на тази дейност на коцесионер, ще застраши сериозно защитата, сигурността и достоверността на тази собственост, лична, държавна, общинска публична или частна. Подобно действие има отношение и към националната сигурност. Така че нека в комисията по регионално развитие и вай-вече правната комисия да се осъзнаят и да не приемат предложението на двамата уважавани от мен депутати. Това че дейността ще се монополизира е също огромен проблем, но по-важни са другите аргументи, защото монополизацията ще доведе до това, че сега вместо един директор на АГКК, ще има още 10 примерно и то частни директори или генерал губернатори. Е това вече си е чиста проба олигархизъм. Дълбоко се надявам това да не се случи.

ПП все пак ми прави впечатление, че до момента подписката е подписана от 400 души, не всички са геодезисти /наливат вода в мелницата и всички други специалности с цел ...ясно каква, да се провалят нашите префесионални намерения/, а в дискусията има 40 мнения от 10 души. Ако пък това мислите че е представителсво ??
Тодор

#45 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 08:26

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Господин Йовев,

Представителството от геодезисти в тази петиция за една седмица е много по-голямо отколкото това в АГФ и КИГ за петилетки. Недейте да обвинявате другите специалности че искали да ни провалят гилдията. Това са глупости. Вие като председател на контролния съвет може ли да ми кажете защо КИГ мълчи поне за готвените промени за отдаване на кадастралните услуги на концесия? Хайде, изненадани сте били, но вече изненадата трябва да е преминала. Говори се за отказ на председателя на КИГ дори да се произнесе. Оставете това за какво се харчели парите от членски внос. В поста на Робин Худ има много по-сериозни неща, които остават без отговор във вашите писания. Това, че услугите ни били с много голяма стойност и трябвало затова да се извършват само от фирми буди отново недоумение в мен. За специалистите от нито една друга инженерна специалност няма изисквания за работа само от фирми. Няма такова изискване и към архитектите. Техните хонорари не са по-малки от нашите. Кого се опитвате да заблуждавате?


Гост

#46 За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 08:29

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти 

 Радвам се че някой от ръководството на КИГ се появява във форума.

Относно именението на текста в чл. 17.(1).

Това изменеие наистина не е голямата болка, но въпреки това не е правилно и е ограничаващо в ощърб на кадастъра и гражданите на Република България. Мисля че дори и Вие сте съгласен с това, че ендо изменение е много по правилно да се направи директно от правоспособното физическо лице, отколкото от некомпетентния чертожник на правоспособното юридическо лице. Тук е момента да се отбележи колко напълно объркани и омазани кадастрални карти бяха пуснати - изпълнени точно от правоспособни юридически лица. Грешки наистина се допускат, но в някои от тях си личи че става дума за безхаберие с цел спестяване на работа и вземане на по висока финансова изгода. Ето тук е момента да се появи КИГ и да се предложи вземане на лицензи на тези големи фирми и основателите им, защото те са облагодеталствани. Колкото до данъците, по българското законодателство те могат да се плащат и при договори между физически лица и тук трябва да отбележа че неплащането им е еднакво и при физическите и при юридическите лица.

Относно концесиите.

Съгласен съм като цяло с вашето мнение, но искам да Ви помоля да не малооважавате монопола. Това е един рак в всяка една съвременна икономика, които всячески се стремим да отстраним. По вашите думи, тези промени идват от група от АГКК, в такъв случай като гилдия наистина трябва да се замислим, дали не е момент да поискаме отстраняване на ръководството на АГКК, защото това е поява на сериозна некомпетентност. Явно ръководството не е в състояние да управлява АГКК. Смятам че в бъдеще всеки един закон свързан с Кадастъра и Геодезията, трябва предварително да бъде обсъждан от експертите, които сме ние като правоспособните физически лица.

 Според мен като ръководители на КИГ, Вие трябва да организирате колегиите в страната и всички тези промени да бъдат обсъдени, за да се направи ясна стратегия по която да предотвратим промените.

Петър Кьосев

#47 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 08:29

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Господин Йовев,

имам няколко възражения по написаните от Вас разсъждения:

- Достатъчно силни аргументи срещу чл.17 според мен са, че и сега физическите лица имат възможността да издават фактури за извършената от тях работа,  даже в съдилищата колегите, работещи като вещи лица са задължени да издават такива фактури. На мен лично, за извършена експертиза, приета от съдия, ми отказаха да приемат фактура, издадена от ЕТ. Отчетността пред държавата и плащането на дължимите данъци не зависят от формата -търговец или физическо лице.  Колегите, работещи като физически лица ще си спестят много време за ежегодно обявяване на отчети за дейността пред НСИ и АВ, с присъщите за това държавни такси, ще си спестят ежегодни срещи с ГИТ и разни служби по трудова медицина, лаборатории замерващи шум,осветенст, запрашеност и т.н с присъщите за тези услуги такси. Колегите също така могат да спестят таксите по ползването на електронен подпис, който за мен се явява задължителен, за да намаля до поносими граници личните контакти с държавни и общински чиновници, както и висенето по унизителни според мен опашки пред офисите им за да им предам съответната бумащина за ДДС, осигуровки, други данъци, киото ми се изискват ежемесечно по закон.

- Относно представителството- 400 души не са малко! Да не говорим, че горе-долу толкова са и членовете на КИГ. И това при положение че нормата на чл.38 ал.1 от ЗГК е императивна и следва поне 1500 души да вписани по един или друг начин в регистрите й. По същата тази норма и аз членувам в КИГ, макар че съм против самото съществуване на подобна организация. Сега искат да я повторят и в чл. 17 от ЗКИР. Така нормата няма да стане по-силна, Господин Йовев.

- Относно концесиите и монопола в кадастъра виждам, че сте против, а не мога да разбера в такъв случай защо не сте против монопола на КИГ над геодезистите в България. Вече имаме достатъчно горчив опит с БЛС, вижда се ,че и там не успяват да защитят гилдията, а се самоизяждат във вътрешни борби за власт.

- Всъщност чл 4а, съчетан с чл.17 е невероятно добре замислена комбинация от тези,  които вече се подготвят да влязат в ролята си на "генерал-губернатори". Разбирам мотивите на вносителите (не на двамата депутати, а на тези които са поръчали поправките), знам дори, че са длъжни да го направят, просто прийомът е задължителен в сегашната икономическа обстановка, но все пак се надявам и аз като Вас на здравия разум в правната комисия.

 

Гаус

#48 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 10:48

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

През 2001г. се забрани със закон геодезическа дейност да бъде упражнявана от техници геодезисти. Лицензът замени дипломата на завършилите инженери геодезисти. Основната геодезическа работа лежи на плещите пак на техниците геодезисти. Нека бъда извинен и от техниците, и от инженерите, но още тогава се изгуби връзката между тях, която е неразривна, загуби се и уважението и зачитането им като специалисти. Понеже станаха много в една индустрия. Сега сме 2012г. и са налице много лицензирани геодезисти. Отново проблем. който предстои да се разреши в полза на монополизиране на услугите в геодезията. На лицензираните им трябват ръководители да направляват тяхната работа. Защото не могат да изберат и не знаят правилно да решават геодезични задачи. Малко иронично написано, разбира се...Ако говорим за пазарна икономика и условия на разноправен труд, то контролът върху качеството на услугите трябва да се затегне и ще останат хора, които обичат професията си пропорционално с парите, а не да наблягат на диаметрално противоположното. Естествено, ще се съгласите, че не може да се работи без възнаграждение. Прави сте, но сигурно ще се съгласите, поглеждайки всестранно, че лакомията ще съсипе света. Не само в глобален, ни в регионален аспект.

Васил Петков

#49 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 11:24

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Не мога да не съм доволен, че най-после се изрази мнение от представител на ръководството на КИГ. Може би  са проумели, че името и авторитета се градят с години, но може да се сринат за няколко дни. Ще се повторя, но начина на вмъкването на текстовете за "концесия" е скандален и в нашата общност трябва да изясним кои са организаторите му. Още по скандално е, ако са от ръководството на АГКК. Те също дължат обяснение пред геодезическата общност и дори текста да не се приеме от НС,  следва да се поеме персонална отговорност. На всички от гилдията, които са чели списъка на подкрепилите подписката е ясно, че е повече от представителна за нашата общност. Притеснителен е броя на подкрепилите анонимно. Но ги разбирам. Те също подозират, че работодателите им, било в държавна или частна структура, са сред инициаторите  на лобистката поправка за концесия. И се страхуват. Заради този страх, ние от частния бизнес сме длъжни да стигнем докрай в изясняването на фактите. Дано само не излезе, че двамата депутати са "прочели" мислите на заподозрените колеги....

Но не бива да се отпускаме и притъпяваме бдителността си - организирайте до 28.11. общи събрания на регионалните структури в които членувате и подпишете с трите си имена декларации в подкрепа на петицията. Така ще избегнем упрека, че петицията е подписана от много външни лица. Надявам се това да помогне на депутатите да проумеят какви са действителните нагласи след гилдията и да се съобразят с тях.

Валентин Йовев

#50 За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 13:34

Колеги, всичко което съм споделил е мое лично мнение и позиция и по никакъв начин не ангажира КИГ и АГФ, тъй като няма изразени от тези наши организации официални мнения. Говоря само за концесиите, тъй като всички останали промени се подкрепят официално от КИГ и АГФ.Тези промени са за наше добро и ще изведат гилдията на много по добри позиции в обществото ни. Повярвайте и подкрепете промените.