За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За правото на работа, на инженерите-геодезисти


Гост

#51 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 14:11

#50: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Няма как да повярваме и подкрепиме такива промени. Но явно трябва да се съберем всички колегии и да гласуваме разпускане на Управителния съвет на КИГ. След което да сформираме нов, в който да сме сигурни че никой от старите членове неучаства. По този начин няма да имаме повече „подводници”!!!

 

Весо

#52 Веселин Чивчибашиев

2012-11-22 14:20

#50: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Как да подкрепим едни промени, чиято единствена цел е отваряне на пътя за концесия. Тези промени се предлагат само и единствено с тази цел а не за подобряване на качеството и сплотяване на гилидията. Всички доводи са "камофлаж" за прикриване на крайната цел.

Танко

#53

2012-11-22 15:02

Днес се разговаряг с КИГ-София, да ги помля да инициират, събирене и дискукуся за новите предложения в закона.Отговара на КИГ-София, цитирам по спомен "Да се свържа с г-н Лазаров, да организирам срещата и да поканя инж.Янакиев да участава в дискусията"
реалист

#54 Re:

2012-11-22 15:46

#53: Танко - Според мен (а и не само според мен) точно г-н Лазаров и г-н Янакиев са сред хората иницииращи тези промени в закона, така че няма да има много полза от тяхното присъствие

Красимир Джоров

#55 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 16:07

#50: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Господине, като гледам колко Ваши членове са подкрепили петицията и като се има в предвид броя на членовете Ви, какво подкрепя ръководството на КИГ няма никаква тежест. За толкова години не можахте да получите подкрепада на мнозинството от гилдията и сега със закон искате да станете нейният глас. С АГФ положението е същото, че и по-зле.

Вместо да дадете конкретни отговори на поставените тук въпроси, Вие ми говорите за „ по добри позиции в обществото ни“  или „защита на общественият интерес“

Валентин Йовев

#56 Re: Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 17:21

#51: - Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти 

Уважаеми господин "гост", не ми пука въобще за УС на КИГ или АГФ, но за гилдията и за професията ми пука. Това което лично аз правя там няма никакъв материален или финансов израз за мен. Ако Вие бяхте член на някоя от тези организации, то вие сте имали правото да организирате избора, който беше през март 2011г и да изберете други хора/колеги/, които да си губят времето вместо нас. Но сега ще чакате следващите избори и ще се съобразите с тези представителни органи. Съжалявам, но това е устава. Иначе пак Ви казвам, на анонимни мнения не трябва да се отговаря, но аз реших че си струва. Имам чуството че все пак сте свестен и мислещ човек. Нямате ли чувството че измествате темата от поправките в закона към съвсем други Ваши лични терзания и амбиции. 

На г-н Джоров бих отговорил същото - няма ваши и наши членове, защото все още ваши няма, тъй като Вие очевидно не сте член на никоя от формалните гео организации, така че не ми е ясно с кого се идентифицирате. И не вадете изразите ми извън контекста, тъй като и Вие измествате темата. Станете член, кандидатирайте се, като Ви изберат хуквайте по срещи по цяла България и извън нея и си финансирайте всичко това, вместо да си лежите в някой СПА курорт. Ами малко по-сериозно и с уважение се отнасяйте към колегите, които са членове на КИГ. Вие все пак сте част от геодезическата общност.

Весео

#57 Веселин Чивчибашиев

2012-11-22 17:55

#50: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Мен ме пропуснахте, Г-н Йовев. От думите Ви стигам до извода,че който не е член на КИГ не е геодезист(независимо че 30-40 години е работил само това)  и няма никакви права- нито на работа нито на глас. :) Нещооо.... май,май.... се взимате много насериозно- да определятеправата на хората.

Валентин Йовев

#58 Re: Веселин Чивчибашиев

2012-11-22 18:20

#57: Весео - Веселин Чивчибашиев 

 Ами то в "навалицата", все има някой пропуснат, но извода който сте си направил си е лично ваше тълкование. Напротив, никъде не казвам и не мисля че който не е член не е геодезист. Единственото коего казвам, че за сега само тези две наши професионални организации, се опитват да защитават нашиге права и отговорности, на всички геодезисти. Да сте чули нещо НТС да прави??? Просто други организации няма. Това е години наред работа и труд на хората които ги създадоха и други които продължиха и до сега. Сменили са се няколко ръководства и всяко с нещо е допринесло. Бъдете убеден, че за да натрупате този стаж все някоя от тези организации се е преборила с някой и Вие сте имали работа пряко или косвено. Иначе уважение и почитание към професионалния Ви стаж. Моя е почти същия. Пишете все пак по темата. Оставете чувствата и обидите. Всички сме велики геодезисти, само дето работата намаля малко.

Весо

#59 Re: Re: Веселин Чивчибашиев

2012-11-22 18:36

#58: Валентин Йовев - Re: Веселин Чивчибашиев

Не, това не е моя стаж. Ккато и да е, това е друга тема. Пробемае,че в същият този устав, който цитирате, пише,че КИГ трябва да се бори срещу монопла ит.н и т.н. а напрактика става точно  обратното. КИГ застава зад концесията (мополизма). Е?????? Имаше едно писмо от инж. Лазаров, в което се казваше,че за дейности по кадастъра не се изисква членство КИГ и .... много подробни обяснения как КИГ е синдикална оргнизация. Как сега инж. Лазаров и КИГ стигнаха до този "компромис",че само лицензирани от КИГ инженери могат да работят кадастър?????  Давам Нобелова награда на всеки, който ми даде обяснение ама истиски, стойностен, издържан отговор а не ...."за софтуер, ... международното положение,...  и други дянковски камофлажи".

Весо

#60 Веселин Чивчибашиев

2012-11-22 19:52

Каква е тази бяла тишина? Никой ли не иска нобелова награда???
Гаус
Гост

#61 Mxy=?

2012-11-22 21:13

В момента феодалите по области влизат в съдружие да управляват бъдещите си райони. Затова мълчат. Проблемът е неосъзнат и неразбран. Ако е разбран, то е защото си от другата страна на барикадата. Разбира се, всичко е ясно и особено добре разисквано на чашка на новогодишните сбирки, когато всеки се появява да сподели нещо интересно. Ако всеки получи парче от баницата дали ще продължи да пише и да се интересува от бъдещето на професията си?


Гост

#62 Re: Re: Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 22:09

#56: Валентин Йовев - Re: Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти 

 Да г-н Йовев аз имам лични амбиции и терзания, за моя жалост те са как ще си храня децата в утрешния ден, за още по голям ужас моята съдба се отнася и за останалит 1890 правоспособни лица. А пък 10тината „избрани” ще се гушат в разкож, просто немога да разбера как тези хора спят спокойно, след като са измамили цялата си колегия. Бъдете сигурни ние знаем кои са!!!

Гаус,

#63 Re: Mxy=?

2012-11-22 22:20

#61: Гаус - Mxy=?

Местните феодали не е задължително да са геодезисти.

Представете си ако местна група, занимаваща се с имоти например,  реши да си купи някой млад специалист с печата, и по силата на разполагаеми повече пари и влияние, отколкото коя да е геодезическа фирма-феодал, сложи ръка на цялата информация с концесията, какво би се случило? Дали тези, които подкрепят предложението за концесиите ще останат на същото мнение. Има достатъчно примери от земеразделянето насам, в които неспециалисти си работят с "купен" печат. Има достатъчно далавери с имотни измами, които могат спокойно да бъдат прикрити в такива концесионниращи структури.

Тодор

#64 Re: Re: Веселин Чивчибашиев

2012-11-23 06:13

#58: Валентин Йовев - Re: Веселин Чивчибашиев

Господин Йовев,

Абе оставете ни на мира, бе! Може ли такава наглост да твърдите, че защитавате геодезистите, а едновременно с това да ги обвинявате, че работата им е опасна ако не се извършва от фирми и че едва ли не са за затвора. Не ви ли омръзна да ни тормозите вече? Не се издържа да се живее вече от притеснения какво ще ви родят главите във всеки един момент и ще преобърнете всичко отново наопаки. Как да се развива човек в такава несигурност? Как се инвестира? Спрете се малко! От вашите добри намерения пишман станахме.

Гаус

#65 Re: Re: Mxy=?

2012-11-23 08:42

#63: Гаус, - Re: Mxy=?

Не мисля, че неспециалисти, ако визирате техници геодезисти, са проблем. Те и сега си мерят и работят за лизензираните геодезисти.

Представете си фирма с 10-тина сътрудници. Назначават млади специалисти и ги научават на своето разбиране за работа. Рядко се назначават опитни служители, защото ще искат повече пари. Далаверите с имотни измами се извършват от големите фирми при извършване на "големите" геодезически задачи.

трънков

#66 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-23 09:02

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти 

 Естествено е, член на АГФ да защитава тезата, че физическото лице не работи качествено. Не съм търговец, поради което и член на АГФ, но ме учудва - предсдателят на АГФ не може да има фирма, занимаваща се с геодезическа дейност...че нали той трябва да членува там? А как, ако не се занимава с геодезия? Ами тогава и председателят на КИГ да НЕ се занимава??? И не получих смислен отговор - 1 лицензиран на СЕДЕМ - как се стигна до ова число? Бяха 10, после нямаше....7 са джуджетата, 7 са самураите в седморката, 7 са козлетата на Снежанка, 7 са дните в седмицата.....какво представлява това число? Или така е във фирмите на вносителите???

Иван Калчев

#67 СГЗБ

2012-11-23 16:52

Уважаеми колеги,
Като зам. председател на Съюза на Геодезистите и земеустроителите в България имам желанието да Ви уведомя, че Съюза внесе официално становище в Комисия по Регионална политика и местно самоуправление и Правната комисия на Народното събрание още преди първо четене на ЗИД на ЗКИР. То беше съставено от работна група на Съюза, в която участваха над 10 членове и експерти. Текста може да бъде прочетен на сайта на СГЗБ на следния линк http://www.geodesy-union.org/download/Stanovishte.pdf. В началото на следващата седмица ще бъде внесен в комисиите на Народното събрание нов вариант на становището, касаещо последните предложения, внесени между първо и второ четене.

Вместо Мишо Настев

#68

2012-11-23 17:13

Уважаеми членове на АГФ,
с настоящата имам удоволствие да Ви поканя на среща с ръководството на АГКК.

Тя ще се проведе на 27.11.2012 год. (вторник), от 13,00 часа в голямата заседателна зала на Агенцията.
Основна тема за обсъждане ще бъде - Промените в Закона за изменение и допълнение на ЗКИР, предложени между първо и второ четене. Чрез част от тези предложение въвеждат възможността за отдаване на кадастрални дейности на концесия.

Срещата се налага поради важността на текстовете за бъдещето на геодезическия бизнес.
Видно от бурната реакция сред Пловдивската колегия, те са от особена важност и за геодезистите, които работят в държавни и общински фирми и частно практикуват геодезически дейности, извън основните си работни места.

В геодезическата общност върви петиция, за която се твърди, че е подписана от 400 човека.
Целта на инициаторите е да изразят неодобрението си към изменениета на ЗКИР, към ръководствата на КИГ и АГФ, към изпълнителния директор на АГКК.
Смелостта им стига само да пишат, без да застанат с имената си зад написаното.
Смело се крият зад фразите - представители на геодезическата гилдия в Пловдив, КИГ Пловдив, КИИП Пловдив, представляващи геодезическия бранш и т.н.
Във форумите се плюе и псува на поразия.
Робин Худ зове за мъст. Очаква се Ленин и Сталин, които да отдадат заслуженото на "фирмите изедници", като ги хвърлят в затвора. Въжето за бесене на председателите на КИГ и АГФ е намазано със сапун.
Евала, браво, ашкоолсун!
Приложено Ви изпращам част от материалите, родени от "революцията" в геодезическия бранш.
Те ще Ви "светнат", че всички членове на АГФ са изедници, целящи да превърнат останалите геодезисти в аргати.

Поздравявам колегата Валенти Йовев, за смелостта му да пише във форум. За награда - отнася яко плюене.

Очаквам Вашето активно участие в срещата с АГКК на 27.11.2012 год. (вторник), от 13,00 часа.

С поздрави - Мишо Настев - все още жив Председател на АГФ

Гост

#69 Re:

2012-11-23 17:47

#68: Вместо Мишо Настев -

Намери се кой да говори за смелост и за криене на имена - някой да е чул явно имената на тези, които стоят зад лобистките текстове за концесия на кадастъра???

Среща се насрочва с АГКК, ама пак само бизнесмените са поканени..., че нали те са писали предложенията заедно с ръководството на АГКК.

Обвиненията не са към всички членове на АГФ, а за кандидат изедниците-концесионери. Всички знаем кои са те.

Марияна Недялкова

#70 Re:

2012-11-23 18:47

#68: Вместо Мишо Настев -

Уважаеми господин, "Вместо Мишо Настев",

От публикуваното от Вас писмо се вижда ясно, че по никакъв начин не Ви интересува, нито трогва каузата под която до този момент са се подписали 471 човека. Грозно е, след като виждате колко много хора ги тревожат проблемите по изменението на ЗКИР, Вие да се подигравате с нас!  Вашата публикация е изключително унизителна както за нас така и за самия Вас. Освен това, видно от самото писмо, поканата е отправена само до членовете на АГФ, а не до правоспособните физически лица, на които целите с изменението на закона да прекратите законното им право на труд в областта на професията, която са изучавали. Защо до този момент АГКК не изпрати нито едно писмо до правоспособните физически лица, с което да ги покани на среща и да им обясни какви са причините да бъдат лишавани от лиценза им за правоспособност, при условие, че АГКК разполага с имейл - адресите на всички ни. Няма дебат, няма желание за съвместна работа, има само силно желание за реализиране на монополни игри. Няма да се предадем, ако ще да ни бесите на намазаното със сапун въже!

Г

#71 #68: Вместо Мишо Настев -

2012-11-23 19:32

Определено не ми се иска да вярвам, че горния пост е написан от уважавания инж. Мишо Настев.
Но ако е така трябва колеги да се замислим какви хора защитават интересите ни. Това за мен си е подигравка с 470 човека
трънков

#72 Re: Re:

2012-11-23 19:32

#70: Марияна Недялкова - Re:  

 Колежке, няма да ни питат - предаваме ли се, или не. Някога - Закона закамарите на архитекти и инженери - беше в защита на свободно-практикуващите проектанти. После - проектански бюра....фирми...и т.н. Някаква разлика тук? Физически лица в  - началото, после - юридически, сега - Само търговци - след време - търговци с обем над......лв и и т.н. персонал над ......човека, като на СЕДЕМ човека - човек с лиценз....и всичко - в защита на дребния и среден бизнес...

Лазар Александров

#73 За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-23 22:31

Да го духат бедните!

Гост

#74 Re:

2012-11-24 09:07

#68: Вместо Мишо Настев -

Какво да го правим сега този бунтовен Пловдив?!?

Лазар Александров

#75 За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-24 09:44

Е, нали казах, да го духат бунтовниците от Пловдив.