За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Васил Петков

#151 Re: За срещата на АГФ с АГКК

2012-11-28 22:14

Колеги, най-вероятно ако зависи от ръководствата на АГФ, КИГ, АГКК, това ще е последното ни присъствие с инж.Иван Калчев на такива срещи:).

 Снощи спестих някои фрази, не от страх, а за да не ме обвинят в подбудителство и да не би да стресна допълнително тези от вас, които имат причина да не застават с имената си във форума. Сега, едно денонощие по-късно, ще ви споделя не фразите, а усещането си от тази среща. Това не бяха хора които съжаляват, че взривяват и разцепват геодезическата гилдия, след поредица срещи /на обсъждания, форуми, но и около масите при празничните вечери/. Срещи организирани от самите тях и искрено подкрепяни от всички нас. При първия случай, когато ние "редовите" геодезисти изразихме мнение, различно от тяхното , те показаха истинската си същност. Почти никой, с някои плахи изключение, не отвори дума да се признае мнението на подкрепилите петицията, на нас от форума или на когото и да било. Вместо това се вмъкваха обвинения и компромати към тези които мислят различно от тях . Този бил политически хамелеон, онзи общински служител изгонен преди това от СГКК. Те не можеха и да си представят, че може да има петиция с 500 противопоставящи се на коварния им замисъл. И че тези хора имат собствено мнение и го отстояват. Тези видни геодезисти за 2 седмици не проумяха нещо, което депутатите неспециалисти разбраха за 4-5 дни -  поправката за концесиите е необмислена, лобистка и неприложима при сегашната структура на геодезическия бранш /предимно малки фирми, които може да не разполагат с големи ресурси за изработка на КК, но предлагат пазарно и удобно обслужване на гражданите при поддръжката и/. Тези бизнесмени не искат да се приспособят за работа в конкурентна среда , да бъдат доверени лица при промените на КК /подобно услугите на адвокатите/, да ценят всеки влезнал в офиса клиент, дори този който само ще пита и може да не се върне повече. Това е ежедневие за нас. Но те не са виновни, че искат много, ако може всичко. Виновни сме всички ние, безучастно гледащи допреди 2 седмици проблемите отстрани и незаинтересовани дори за собственото си бъдеще.

Веселин Чивчибашиев

#152 Веселин Чивчибашиев

2012-11-28 22:38

#149: Иван Калчев - За срещата на АГФ с АГКК

"Впечатлен бях и от безпардонния тон на ръководителите на АГФ и КИГ към колегите от КИГ Пловдив и подмятанията за това, че явно там ръководството на колегията трябва да се смени, че тези които пишат във форума трябва да се разглеждат в Комисията по етика на КИГ и да се изключат, че от форума се леят помии и накрая, че тези неформални течения сред колегията са опасни и трябва да се овладеят, защото налагат политиката на масите над цитираните организации."

Като прочетах това първо се запитах коя година сме и в коя държава живеем :) После ми олекна и се почуствах поне 25-30г. по-млад :)))))))))


Гост

#153 КИГ и АГФ

2012-11-28 22:40

Явно господата, от ръководствата КИГ и АГФ отдавна са се изчерпали като бизнесмени, безсилни са да се преборят с конкуренцията и единствения им шанс е създаване на лобизъм и монопол. Най-хубавото от всичко това е че те явно отдавна са се изчерпали и като хора, така че при евентуално вътворяване на лобизъм и монопол в сферата на геодезията, те няма да могът да разделят пая и ще се самоизядат!
Трънков

#154 Re: За срещата на АГФ с АГКК

2012-11-29 09:00

#149: Иван Калчев - За срещата на АГФ с АГКК 

 "1. Защо след като служители на СГКК и общините са проблема с правоспособността на физически лица ръководството на АГКК не стегне административните мерки за спиране на злоупотребите със служебно положение, а със закон трябва да се лишават всички правоспособни физически лица от правоспособност и то да се подновява със задължително платено членство в КИГ?"

 - Г-н Калчев - спомняте си думи на Сталин - "ест человек-ест проблем,нет человека, нет проблема" - така и сега. Някога в КИИП бяха наложили работещите освен в общини и държавни структури, и в експлоатационни дружества да нямат ППП, а ограничена. Съдът го отмени, тогава зададох подобен въпрос със същия цитат - аз работех във ВиК, а ми казаха - че съм ползвал предимство при одобряване на проектите ми (по геодезия) - схващате мислите предполагам.
Колкото до :
"Изпълнителният директор на АГКК отговори, че е уволнил двама служители на СГКК, че се провеждат ежемесечни срещи със зам. министъра на МРРБ, осигурени са средства за издължаване на дейностите преди 2009г. и остават около 2млн. за приключване на задълженията, а за оценката... не се стигна до там."

Ами сега сме края на 2012 - ще се издължи 2009 г. И сигурно пак с уговорката за 10% отстъпка в полза на държавата. Добре върви плащането, ако и сегашните договори се плащат с такива темпове...

трънков

#155 Re: Re: Поздравления към Златан Златанов

2012-11-29 09:15

#98: Златан Златанов - Re: Поздравления към Златан Златанов 

 "Няма как АГКК да следи човекопотока във фирмите. Но това за което трябва да се
помисли са санкциите за недобросъвестно свършена работа."

Г-н Златанов - има как, и съм го предлагал на г-н Лазаров, когато моето име цъфна с цел правоспособност във фирма, с която не съм ималинищо - просто в списъка на юридическите лица да се изписва и физическото(ките) лице(лица) - така всеки - като си види името, ще сигнализира - може и с търсачка та проверява. Но не се прие, защото "било тайна" - кои са геодезистите....А всъщност - лицензът на въпросната фирма си остана, защото тя била декларирала, че работя там, без да е представила копие от трудов договор - такъв не е имало!?

Колкото до това  кой да дава правоспособността - мисля че е по-правилно да си остане в АГКК, а не в КИГ - какво излиза - че правоспособността ще я определя някой, на който после ще съм конкурент?? Смятате ли, че няма конфликт на интереси? И не мисля, че една държавна организация - да лицензира търговец, на който специалистите са лицензирани от обществена организация - е правилно.

Колкото до работещите в областта на кадастъра - нямало къде да го научат - ами има доста нормативни документи, изисквания...да не би тези, дето сега работят - да са се родили научени? А всъщност - посочете ми един курс, проведен от КИГ в някоя област със средства от чл.внос???

трънков

#156 Правоспособност от КИГ и КИИП

2012-11-30 08:24

КОгато преди година се заговори за изменение на ЗГК и ЗУТ, се предложи членствотов КИГ да дава право и за проектиране в смисълз на ЗУТ - или геодезистите да членуват само в една камара - КИГ.Излизза, че със сегашните изменения се набляга на предоставянето дейността на концеция и правоспособността единствено на търговците - изменението с §62 в Закона за геодезията и картографията:
„Чл. 24. (1) Основните дейности по геодезия и картография по чл. 3, ал. 1 и специализираните .........................

(3) Специализираните дейности по чл. 4, ал. 1 се изпълняват от лица, получили правоспособност при условията и по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.
...................
показват, че продължава да се изисква и членството в КИИП.

Васил Петков

#157 ЗКИР

2012-11-30 08:25

Колеги, може и това да прочетете. Да ви се струва познато? А да сме направили нещо след това? Третият път може и да успеят, ако само си пишем по форумите. Да разпускането на този парламент едва ли ще опитат пак, но при нов състав на парламента и комисиите може и да пробият:

http://geodesy-bg.net/forum/viewtopic.php?t=247&highlight=%CF%EB%E5%E2%ED%E5%EB%E8%E5%E2

 

Всеки, който смята че трябва да се парират опитите на група бизнесмени да окупират дейностите по КК може да ми пише и на e-mail: skandal_zkir@abv.bg

 

Петър Кьосев

#158 Re: ЗКИР

2012-12-01 07:45

#157: Васил Петков - ЗКИР

Колега Петков, засега само текстът за концесиите е оттеглен, другите "подготвящи монопол" текстове продължават да си стоят в законопроекта и са като бомба със закъснител за цялата гилдия. Не виждам да е завършил с провал вторият опит на поръчителите. Ако има потвърдена такава новина, сподели я с нас.

Редови член на КИГ

#159 Оттегляне на Ангел Янакиев от поста председател на КИГ

2012-12-01 17:43

Колеги, явно етиката на г-н Янакиев не е достатъчна за да осъзнае сам, че тотално е загубил доверие сред членовете на организацията, на която е председател. Не знам как по устава на КИГ се решава такъв казус, когато председателя вече явно не представлява мнението и интересите на членовете на организацията и открито застава на позиции, коренно противоречащи на болшинството. Предлагам колегиите по места да гласуват и при положителен вот 50% плюс 1 глас да изпратят призив към г-н Янакиев сам да се оттегли от председателското място. Не се заблуждавам, че това ще се случи толкова лесно, но и отказа на г-н Янакиев ще е многозначителен. Предлагам също масово да не заплатим членския внос към КИГ за следващата година докато не се изясни въпроса с оттеглянето на г-н Янакиев. То и досега едва ли някой от нас е имал някаква полза от печата на КИГ или картата за членство - просто никой не ги изисква. А за празника на геодезиста предлагам да изпратим на АГФ също по един демонстративен отказ за участие от всеки по единично за да се усетят поне малко от малко, че представляват малцинство.

Гост

#160

2012-12-01 17:46

Моля някой ако знае кога е била последната среща на Софийската колегия на КИГ и кога се планира да има следваща да сподели информация

Гост

#161 Re: Оттегляне на Ангел Янакиев от поста председател на КИГ

2012-12-01 18:19

#159: Редови член на КИГ - Оттегляне на Ангел Янакиев от поста председател на КИГ

Същото се отнася и за г-н Александър Лазаров като председател на Софийската колегия на КИГ.

Веселин Чивчибашиев

#162 Веселин Чивчибашиев

2012-12-01 19:01

#159: Редови член на КИГ - Оттегляне на Ангел Янакиев от поста председател на КИГ

Аз предлагам всички да си платим членския внос в срок. Това е сериозно и не е ренегатство!

Васил Петков

#163

2012-12-01 21:18

Добри предложения се оформят вьв форума. Поздравявам и колегите от Добрич за позицията им! Очакваме новини и от другите колегии. Предлагам тези които имат позиция, но са от райони кьдето не се свикват сьбрания, да се свьржат с нас в Пловдив или Добрич и да подкрепят декларациите ни.
Пишете ми и на e-mail: skandal_zkir@abv.bg






ю
Георги Гочев
Авторът на тази петиция

#164 Re:

2012-12-02 22:18

#163: Васил Петков -

При тази активност, която имате инж.Васил Петков, след като посетихте срещата на АГФ в АГКК, надявам се, че ще присъствате на обсъждането в комисията в парламента. Приканвам всички колеги, които имат желание да се присъединят на обсъждането в парламента, да го направят. Прави се записване на телефон 02 980 52 58 на Комисия по регионална политика и местно самоуправление, искат се лични данни и се дава обяснение защо искате да присъствате на това обсъждане (несъгласие с текста на чл.17 от ЗИД на ЗКИР, отнемането на лиценза на инженерите-геодезисти). Ако ви откажат да ви допуснат с аргумент, че са заети всички места, заявете че сте от организаторите на подписката-петиция и председателя на комисията г-н Любен Татарски в интервю за 24 часа от 20.11.2012 г., ви е поканил да присъствате на обсъждането. “Според шефа на регионалната комисия Любен Татарски промените в Закона за кадастъра ще се гледат следващата седмица. Той препоръча на заинтересованите да се явят на заседанието и да защитят позицията си.” Трябва да сме повече в комисията, освен да изкажем аргументи, трябва да покажем и ангажираност.

На обсъждането в комисията съвсем нормално и аргументирано ще убедим депутатите, не представителите на съсловните организации, а депутатите, че чл.17 е дискриминация и ние инженерите-геодезисти имаме правото да имаме лиценз, дори и да нямаме фирми. Повечето от депутатите, въпреки общоприетото мнение за тях, са нормални хора с професии като нас, ако сме добре аргументирани и конкретни, без нападки, те ще се вслушат в нашия глас.

Подкрепяме предложенията направени от н.пр.Зоя Георгиева, която предлага “Член 17 се отменя.” и “Параграфи 58, 59, 60 и 62 да отпаднат”, тези параграфи касаят промени в Закона за геодезията и картографията, обвързани с промяната на чл.17. Предложените промени от н.пр.Зоя Георгиева не променят целостта на законна и той може да се приеме с тях, тоест ние не саботираме цялостната работа на изготвилите закона, а оспорваме конкретен дискриминационен текст.

А по аргументите на подалите предложението, ние може да предложим да ни отнемат личните карти и да се легитимираме с картата на фирмата, не с ЕГН, а с БУЛСТАТ – в крайна сметка с оглед осигуряване на по-голяма сигурност, всичко се прави за наше добро!

 

трънков

#165 Re: Re:

2012-12-02 22:46

#164: Георги Гочев - Re:  

 А къде остана предложението в предишната версия - инвестиционните проекти да се заверяват с печат на КИГ - за да не членуваме в двете камари? Това беше УЖ основната причина на измененията..

Васил Петков

#166 Re: Re:

2012-12-03 14:52

#164: Георги Гочев - Re:

Привет,

от дискусията във форума е ясно, че изразяваме общи настроения. Мисля, че е време да комуникираме и извън този форум. Напълно ясно е, че трябва да присъстваме на разглеждането в комисията на НС. Успоредно с това обаче трябва да се организират и други действия в КИГ и извън нея, действия които да гарантират, че при ново НС наесен, опита няма да се повтори /поправки се правят и само с един единствен член - например оттегления 4а/. Относно чл.17 - борбата ще е по-трудна /текста е дискутиран от доста време/, но в крайна сметка закон е това което се приеме , а не предложението. Но пак повтарям - при това ръководство на КИГ и АГКК, нашите виждания си остават по форумите и не се отчитат. На първо време ни помагат становищата на СГЗБ и КИИП. За в бъдеще ще ни трябват колеги, които не се кандидатират за определени постове с идеята това да им дава предимство при намирането на обекти или да обслужват малък кръг близки до тях фирми. Знам, че звуча идеалистично, но все пак се надявам да го постигнем.

 

Иван Калчев

#167 Приветствие към доц. Банов

2012-12-03 17:17

Поздравления към доц. Бано Банов, който днес се е присъединил към петицията. Надявам се и повече от нашите уважавани преподаватели от УАСГ да изкажат мнението си. Редно би било да излязат и със свое становище по законопроекта и по-специално относно текстовете за концесия и правоспособност.

Някой беше предложил да се проведат извънредни събрания на местните колегии на КИГ за отправяне на призив към Председателя на КИГ и на Софийската колегия да се оттеглят от тези постове. Моля ако някой знае за провеждане на среща на КИГ-София да ни уведоми.
Васил Петков

#168 Re: Приветствие към доц. Банов

2012-12-03 17:38

#167: Иван Калчев - Приветствие към доц. Банов

Цитат от устава на КИГ:


Чл. 14. (1)
Общото събрание на Камарата на инженерите по геодезия е редовно или извънредно.

(2) Редовно общо събрание се свиква ежегодно до 15 април  на текущата година.

(3) Извънредно общо събрание може да се свика по решение на управителния съвет или по искане на най-малко една десета от членовете на камарата. Ако управителният съвет не отправи писмена покана за свикване на общо събрание в едномесечен срок, то се свиква от съда по седалището на камарата по писмено искане на заинтересуваните членове или определено от тях лице.

.........................................................................................

(2) Общото събрание на областните колегии е редовно или извънредно.


(3) Редовно общо събрание се свиква ежегодно. Уведомяването за провеждането на общото събрание се
извършва чрез покана, изпратена писмено или по електронната поща.
Поканата съдържа дневния ред, датата, часа и мястото на провеждане на събранието.

(4) Извънредно общо събрание може да се свика по решение на ръководството или по искане на най-малко една трета от членовете на областната колегия. Ако ръководството не свика заседанието в едноседмичен срок, то може да се свика от упълномощен представител на подписалите искането.

Не подценявам колегите от София, но мисля че Общо събрание за цялата КИГ е по-лесно постижимо.

Тодор

#169 Re: Приветствие към доц. Банов

2012-12-03 17:51

#167: Иван Калчев - Приветствие към доц. Банов

Има и още. Пропуснахме проф Георги Вълев с номер 384 и доц. Пламен Малджански с номер 421.


Гост

#170 Re: Re: Приветствие към доц. Банов

2012-12-04 03:00

#169: Тодор - Re: Приветствие към доц. Банов

колега малка поправка  проф.Малджански  :)

Тодор

#171 Re: Re: Re: Приветствие към доц. Банов

2012-12-04 09:37

#170: - Re: Re: Приветствие към доц. Банов

Е това не го знаех, наистина.

Веселин Чивчибашиев

#172 Веселин Чивчибашиев

2012-12-04 18:45

Коментарите на статията и на коментарите след нея оставям на Вас! http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=794616

Гост

#173

2012-12-05 16:08

Колега Чивчибашиев, Закона за публично-частното партньорство е приет на 15 юни 2012г и влиза в сила на 01.01.2013г. Затова много трудно, за съжаление, би могло да се възпрат стремленията на Александър Лазаров към публично-частни партньорства в геодезията и кадастъра.

Веселин Чивчибашиев

#174 Веселин Чивчибашиев

2012-12-05 16:43

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/06/03/1839072_zakonut_za_publichno-chastnoto_partnyorstvo_podobrena/ Забелязах,че текста не се отваря и иска регистрация:

"...Законът за публично-частното партньорство: Подобрена версия

Новият ред ще се ползва само за дейности, които не генерират достатъчно приходи

За кого е
Законът ще обхваща специалните случаи – когато дейността не генерира собствени приходи, за да бъде отдадена на концесия, и когато не става въпрос за еднократни действия, които могат да се изпълнят с възлагане на обществена поръчка. Така например кетърингът за затворници, поддръжката на уличното осветление, обслужването на публични сгради ще се регулират с новия закон. ..."

Веселин Чивчибашиев

#175 Веселин Чивчибашиев

2012-12-05 16:53

#173: -

Влиза в сила от 01.01.2013 г., но няма нищо общо с концесията :) В статията се говори за ПЧП а цъфна чл. 4а- за концесия :) Това искам от самото начало, някой да обясни какво става и с каква цел се прави?! Толкова ли много искам?