Закон за брокерите на недвижими имоти, съставен от НСНИ

Клоун НСНИ

#26 Отново ли някой се опитва да пречи на малкия и среден бизнес у нас?

2012-12-19 10:18

В края на мандата на всеки парламент се намират разни шушумиги, опитващи се да докопат някакъв ''келепирец'', като ''хванат'' някой депутат и се опитат да му пробутат калпави лобистки текстове. Е, сега нещата се на по-високо ниво - някой май се опитва не текстове, а цял калпав закон да прокара. Предполагам, че никой не се съмнява в няколко неща - самозваните ''вносители'' нямат правото да си присвояват ''представителност''. Същите самозванци нямат и правото да си приписват компетентност, мечаейки си, на базата на един монополен по дух и лобистки по смисъл закон, утре да изпитват колеги и конкурентни, понеже си били платили на някой за това фалшиво право. Въпросите в петицията трабва да бъдат допълнени и със следните:
- Коя партия подкрепя унищожаването на малкия и среден бизнес (над 2000 малки и семейни брокерски фирми, нечленуващи в непредставителното НСНИ), покрепяйки лобистки проетозакон, целящ монополизирането на пазара, обслужване монополните интереси на шепа фирми и пълното игнориране правилата на свободната конкуренция, прикрит зад смокиновото листо на уж някаква си ''загриженост за клиентите''?
- Възможно ли е фирми, налагащи монополновисоки цени на усугата (брокерските комисиони), да са се ''загрижили'' серизно за клиентите?
- Ще се подложи ли на детектора на лъжата за липса на корупция, лобизъм и материален интерес депутатът, който ще внесе за гледане този лобистки закон?

Гост

#27 НСНИ - партньори на НАП

2012-12-19 14:24


Гост

#28

2012-12-19 14:59

Подкрепям напълно исканията на брокерите!
Емо

#29 Относно провежданото мероприятие срещу брокерите

2012-12-19 16:39

На пазара за недвижими имоти освен брокерите има два основни играча това са от една страна собствениците на имоти продавачи и купувачите от друга страна. Ако ще има закон и правила то те трябва да са за всички. Задължително минаване на сделките през Агенции за недвижими имоти както е на запад и избягване укриването на данъци не само от брокерите но и от продавачите. При положение, че в сектора работят около 3000 фирми, а в НСНИ членуват близо 260 фирми не знам, защо се изявяват, че защитават интересите на всички. Според мен по скоро две три фирми се опитват да монополизират и този пазар. Крайно време е да се направи още едно сдружение на независимите брокери.

Гост

#30 Re: Относно провежданото мероприятие срещу брокерите

2012-12-19 17:08

#29: Емо - Относно провежданото мероприятие срещу брокерите

Изявяват се, защото няма друго регистрирано сдружение. Освен това те НЕ защитават интересите на всички, а своите собствени! Самозащитават  интересите си няколко агенции, използващи нсни като ПРИКРИТИЕ на истинските им намерения, а именно: ПОДЧИНЕНИЕ на всички агенции чрез упражняване на КОНТРОЛ и събиране на такси и глоби. Но с действията си СРЕЩУ брокерите, нсни си създадоха много врагове, което беше ГРЕШЕН ХОД за тяхна сметка!

Един брокер

#31 Престанете да пречите

2012-12-20 21:07

Поредната простотия пътува към Народното събрание, за да облагодетелства тези, които ги е страх от конкуренцията, която е по кадърна и ги слага в малкото си джобче!!! На всичкото отгоре ще искат и такси за да членуваш в сдруженийцето им, наречено НСНИ. За да можеш да работиш. Що за окръжно No...., тука да не сме във времето около Априлския пленум на ЦК на БКП. Като сте обсъдили законопроекта, какво сте го обсъждали, като мишоци, ами дайте му широка гласност, направете един форум в НДК със мнозинството агенции, а не само с шепата си членове, що за подход??? От кого се криете нещастници?
ЕЙБИЕН

#32 ДО ВСИЧКИ КОЛЕГИ

2012-12-21 21:14

Здравейте колеги,

Много е важно да гласуваме за това кой искаме да ни управлява. Анкетата е дадена в групата, поставям линк :https://www.facebook.com/groups/148713648528140/

Искам да благодаря на всички, които са подписали ПОДПИСКАТА и са положели усилия, същата да бъде разпространена до други колеги.
Искам също така, да отбележа, че този законопроект един ден ЩЕ БЪДЕ ФАКТ, и ние ще следва да го спазваме и работим по него. За това е ВАЖНО как, по какъв начин и с какви клаузи същият ще бъде в действие. Кой ще ни управлява – Държавата или МОНОПОЛА.

Гост

#33 Re: За и против ограничението на двойната сделка.

2012-12-22 15:47

Мисля, че се бърка дейността на брокера с тази на адвоката - брокерът договаря условията на сделката между двете страни. Това е съвсем естествено - купувачът предлага толкова, може да плати в такъв срок и т.н.  Продавачът може да има други изисквания и постепенно двете страни се доближават до очакванията си. За това се изискват повече психологически умения и подход към всеки човек. Всеки клиент може да си наеме адвокат, който да го консултира и да защитава интересите му. Да не говорим, че много често стават сделки и между различни агенции, което аз подкрепям с 2 ръце! Винаги е по-приятно да работиш с колеги професионалисти, дори и да получиш половин комисионна.

monopoly

#35 Де юре за брокери

2012-12-28 17:32

Считам , че е редно да има регулация, контрол и отговорност под една или друга форма. Приветствам петицията!

Гост

#36 Re: по закона за брокерите

2013-01-02 15:42

#6: РЕАЛ - по закона за брокерите

Парите от членството на брокерите къде ще отиват.???/

Стига лъжи!!!1

#37 !!!!!!!!!!!!!!!!!!1

2013-01-02 15:54

Търсим отговори на въпроси от хора които са се избрали сами да представят БРОКЕРИТЕ.Има елементарни действия,например:
1.Брокер да бъде човек с достатъчно житейски опит,и поне 5 години трудов стаж -описан в трудовата му книжка като брокер.Само тогава ще бъде отговорен поне морално за действията си,може и без застраховка както е било досега.А сега всички фалшиви обяви са публикувани от 20-25годишни младежи,които никой не пита защо лъжат и мамят хората .
2.Сайтовете за имоти-най-големите да проверяват БУЛСТАТА на тези лъжци,и да видят как 100агенций имат един Булстат, и един адрес-несъществуващ офис,за да няма никаква връзка.Сайтовете сега казват че не се интересуват кой какви обяви публикува ,стига да си плащат рекламата.
Един брокер

#38 Относно ""закона за брокерите""

2013-01-02 21:57

Въпросният вариант на законопроекта за дейността на брокерите, така широко прокламиран, се оказва всъщност само мнения, идеи и бъдещи виждания, по думите на PR-a на НСНИ г-ца Цветелина... От няколко месеца работна група от НСНИ разработила и в края на м. ноември 2012 г. предала вариант на мненията и идеите за дейността на брокерите на ”вносител”, съобщил на пресконференция по повод 20-годишнината от създаването на сдружението неговият зам.-председател Лъчезар Искров.
Текстовете са били дискутирани и окончателно изяснени на последния национален съвет на сдружението, което не изразява интересите на повечето от колегите в сектора. Мненията, идеите и бъдещите виждания имат няколко основни акцента:
1. Идентификация, регистрация и лицензионни режими на посредниците при сделките с имоти – звучи малко, като „електрификация и дизелификация на народното стопанство” Основните играчи на пазара са идентифицирани и регистрирани с факта на самата фирмена регистрация. Обвързването с допълнителна идентификация, регистрация и разни лицензии е в антагонистично противоречие със свободния пазар, който се води от общите правила за търговията в страната, а не от волята на държавата или някой публичен орган. Очевидно е, че какъвто и да лицензионен или пр. режим ще облагодетелства НСНИ и неговите членове създавайки монопол, да не говориме за таксите и други видове плащания за тези регистрации и идентификации, които ще постъпват неивестно къде!?
2. Изисквания за професионална квалификация и образователен ценз на брокерите. (излишна и глупава идея, поради факта, че който го може ще успява, а който не, ще отпадне от пазара). Налага се и от факта, че изискването е тотално дискриминационно- всеки може да работи в тази и другите държави по света, каквото си поиска. Интересно как би реагирал президента на САЩ Роналд Рейгън, ако му бяха забранили да се кандидатира, защото е второкласен актьор и няма квалификация за президент!? Смях, нали!!! Нима един архитект, ако може и се образова да бъде и брокер или журналист, например? А нима не е по-добре да се квалифицират и образоват ’’депутатите’’ни. Ами за тая работа май най-много ценз се изисква!
3. Защита на интересите на потребителите, които ползват техните услуги. Интересно, за каква защита на потребителите става дума, може би да не му пробутат развалени яйца, скапани банани или някой чопър от Телешопа?!? Ами нас брокерите кой ще ни защити от откачени потребители, които не знаят на кой свят са? Ей другари от НСНИ, не сте ли чували за адвокати, нотариуси, агенция по вписвания и др. подобни службички. Ами, ако те не могат да защитят интереса на потребителите на услугата посредничество, да впрегнем и Президента и Министър-председателя в изпълнение на директивата нито един потребител пострадал следващата петилетка!!! Посредника не може да свърши работата на нотариуса, адвоката и пр. Ако пък я свърши, то за какво са адвоката, нотариуса и т.н.? Въобще Вие от НСНИ много сте се объркали в стремежа си да декласирате мнозинството от фирмите, които с пот на челото си изкарват хляба и Ви конкурират доста силно за да останат само тези, които са Ваши членове. Стойте там в Сдруженийцето си и не посягайте с мръсните си пръсти към хляба на хората, принуждавайки ги да се идентифицират, регистрират, квалифицират, лицензират, застраховат, регламентират и да плащат на Вас за всичко това. Нима не разбрахте, че с подобни режими нищо не става в таз държава, само се облагодетелстват, такива като Вас!!!

Искров обясни, че според резултатите от направения анализ ”законопроектът”, или така наречените мнения, идеи и бъдещи виждания били получили широка подкрепа не само от бизнеса, но и от държавата, в лицето на редица институции и правителствени агенции. Въобще не стана ясно от кои по-точно и чии интереси защитават те?

Ключов момент от ”проектозакона” е въвеждането на задължителна застраховка ”професионална отговорност“ за посредниците при сделките с недвижими имоти. По думите на Орлин Владиков, който беше председател на сдружението в периода 2002-2004 г., застраховката ще е своеобразната „врата“ за намаляване на измамите и ще даде необходимите правни гаранции за това. Жалко, че Орлин Владиков не може да отчете елементарния факт- за измамите не са виновни брокерите, а служебните лица оправомощени по силата на закона да изповядат дадена сделка. Сам по себе си брокера е напълно невинен, ако има проблем в дадена сделка. Той борави с документи, и не е следствен орган за да може да определи дали те са фалшиви или не. Не е ясно и за какъв сив сектор се говори тук, тъй като няма точни данни. От НСНИ излиза нелепа информация, за около 80% от брокерите, които не си плащали данъците и таксите коректно. Подобно твърдение, неподкрепено с доказателства и факти е въздух под налягане и само нагнетява и уврежда нормалния бизнес климат в бранша. Бизнеса с недвижими имоти е изключително ярко осветен, надявам се няма да има нужда да се аргументирам защо.

На етапа сме, на който всички казват: „Браво, чудесно, време беше“, съобщил тържествено Иван Велков и се надяваме, че ще увенчаем с успех усилията ни да монополизираме този бизнес в наша полза- за съжаление това е извода, който може да направим от дейността на НСНИ.
Всичко в името на потребителя и неговата защита, много ми напомня за стария соц. девиз ”всичко в името на човека, всичко за благото на човека”, ама да се знае- за човеците от НСНИ или някои други?
за контакт: 0897034568
Александров

#39 Re: ДО ВСИЧКИ КОЛЕГИ

2013-01-03 00:52

#32: ЕЙБИЕН - ДО ВСИЧКИ КОЛЕГИ

Здравей ЕЙБИЕН,

Много жалко, че мислите така. По тази Ваша логика е най-добре да внесем и закон за секса, правила за неговото приложение и санкции за нарушения.

Пазара на недвижимите имоти се води от общите правила за търговията в страната, а не от волята на държавата или някой публичен орган. Какъвто и закон да се приеме, той ще монополизира пазара и ще облагодетелства шепа некадърници, които в условията на криза се чудят по какъв начин да изплуват за сметка на други. Колеги мислете с главите си и дайте поне веднъж в тази изстрадала държава от последните 23 годишни безобразия да не допуснем да се случи поредното скудоумие!!!!!!

ЕЙБИЕН

#40 Re: Re: ДО ВСИЧКИ КОЛЕГИ

2013-01-03 07:23

#39: Александров - Re: ДО ВСИЧКИ КОЛЕГИ

Александров, за да съм на мнение че трябва да има закон, то значи за толкова години все съм видяла нещичко което не е в ред и хаоса в бранша. А закона за секса се пиши между двама души, как и по какъв начин да го правят.Той е индивидуален и се базира на техните желания и харесвания. Не може всеки 2 служител , работел в АНИ за 2-3 месеца да сътворява нова АНИ мислейки си че знае всичко. Да, ама не - та те дори не знаят да направят разликата между две декларации (примерно), или да обяснят термини като ПТП, ЗУТ,РЗП и прочее.Това е абсурдно. Вярно е , че не сме нито адвокати, нито нотариуси (макар, че на практика офисите ни се превърнаха в адвокатски кантори), но има неща които следва да се знаят. И при въпрос от страна на клиент(продавач или купувач), се изисква адекватен отговор от брокера, който да обясни какво следва да се направи и прочее.Не доволни винаги ще има. И то в по голямата част ще бъдат тези който ги наричаме 'КРЕВАТНИ БРОКЕРИ". Аз лично познавам поне 10 такива, които освен че идват при мен да ми предлагат "услугите си", са и доста нагли и нахални като ми определят каква комисионна да им дам, та и на всичкото отгоре правят и опити за измама с документи. Двама от тях вече хванаха "бързият влак". Единият е в желязното царство, а другият като ме види и ме заобикаля на 100 метра :)

Никой не кара никого на сила. Но факта, че голям брой  легитимно АНИ са съгласни с подписката, означава че нуждата от закон е на лежаща. Друг остава въпроса какъв ще бъде той.

 

А Вие от коя АНИ сте????? Или извършвате дейност, някъде по кафенетата ?

 


Гост

#41

2013-01-03 16:08

Разбира се че се подготвя един лобистки проекто-закон.Целта е да се върви към глобализация.Ще ни поставят в невъзможност да изпълним някои изисквания на този закон,след което ще бъдем принудени да се присъединим към техните структури/на големите фирми/при много неизгодни за нас условия.Това вече ми е минало през главата в друг бранш.Без да съм чела проекто-закона или каквото и да е там ,знам какво ще се случи.Може би е разумно да се създаде друго сдружение,което да противодейства на НСНИ,където до момента освен да се събира членски внос и пари от обучение,не виждам какво друго се случва.ЦВЕТАНОВА-"ЗОРНИЦА"
ЕЙБИЕН

#42

2013-01-03 17:24

Колеги, нали за това е и тази подписка. Всички НИЕ подписалите се, се борим срещу лобизтма и монопола. Всички ние искаме да има ясни и точни правила, но НЕ СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА КАМАРА, ЗАСТРАХОВКИ, ТАКСИ И ТАКСИЧКИ И ПРОЧЕЕ.За това е важно подписка да има гласове в пъти повече от членовете на НСНИ.
Соломон

#43 Относно новия закон за брокерите

2013-01-04 17:27

Абсолютно съм съгласен с необходимостта от тази петиция и зарадиабсолютната мъгла която идва от страна на НСНИ относно новия Закон за брокерите на недвижими имоти.Явно искат да ни натрапят някакви изгодни на тях си условия и от тази позиция да диктуват пазара и да го монополизират.В печата се появиха някакви предположения /например за появата на нов сайт в който да се вписват предварителните договори,което за всеки който дори и малко да се е занимавал с тази дейност е пълен абсурд/ и подобни от този род.
ЕЙБИЕН

#44

2013-01-04 18:22

Това за вписването на предварителните договори си е доста логично. Най - малкото ще ограничи до известна степен препродаването на имот който е във фаза предварителен договор.
Брокер

#45 Re: вписване на предварителните договори

2013-01-05 07:03

#44: ЕЙБИЕН -

Действително би било добре предварителните договори да се вписват. Възникват обаче следните въпроси:
1.кой ще поддържа регистъра на предварителните договори? - АВ или друг орган?

2. какви такси ще се събират за вписването и няма ли те да оскъпят сделката прекомерно?

3. допустимо ли е цената по предварителен договор и по нотариален акт (последващ) да се различава, като в нотариалния акт е по-ниска или по-висока, в случай, че след подписването на договора страните са се договорили за друга цена или за друг начин на плащане, като например замяна?

4. ще следва ли подписите и съдържанието на пр.договори да бъдат нотариално удостоверени? - това би довело до още едно оскъпяване

Аз лично мисля, че вписването на пр.договори не би довело до значително оскъпяване, ако то не се обвързва с материалния интерес, а  се определи една твърда такса за вписването (напр.50- 100 лв). НЕНОВА

ЕЙБИЕН

#46 Тема

2013-01-05 09:48

Мисля, че следва да е по избор на клиентите. Но , ако е само със заверка на подписите и такса вписване в АВ, то също считам, че няма да е повече от 100 лв. Не виждам, защо следва да има друг орган, при условие, че вписването може да се извърши по същият начин в АВ както НА. Няма разлика в начина на вписване.

Гост

#47

2013-01-07 10:21

Смятам , че във всяка една инициатива, особено законодателна, трябва да има прозрачност,обсъждане и гласуване. Когато това стане и се одобри от най-малко 50+1% от работещите в бранша, тогава може да се върви напред. В момента НСНИ си инициира законодателни промени, прави си курсове за брокери в цялата страна /срещу заплащане може би/, а кой е одобрил учебната програма?- те си измислят, те си я одобряват; раздваха си някакви сертификати за право на упражняване на тази професия и тем подобни нелигитимни по-точно незаконни самоинициативи. Накрая ще разберем за нещо изневиделица, дошло без да се иска мнението на болшинството, и ползващо само щепа хора -така наречените "Големи агенции". Но ако се сблъскате с техен брокер ще разберете колко са "Големи" - некомпетентни, но нагли и нахални със самочувствие.
Т С

#48 Re: Re: Re: По закона за брокерите

2013-01-07 13:37

Подкрепям казаното от Вас и бих споделила малко от петгодишния си опит към 'BETTER HOMES'Realty ,VA, USA. Нотариусът е  гарант по сделката . Ако продавачът и купувачът нямат възможност да се срещнат в едно и също време в деня на изповядване на сделката, всеки се явява в удобен за него час (в рамките на деня) и разписва пред нотариуса. В повечето случаи двете страни въобще не се  срещат и виждат. ПРОДАВАЧЪТ заплаща комисион в размер на 6 % който е разпределен по 3 % за фирмата представляваща ПРОДАВАЧА и 3 % за фирмата представляваща КУПУВАЧА. Ако купувачът и продавачът са  клиенти на една фирма, то тогава двете страни се представляват от различни брокери, за да се избегне конфликтът на интереси. Комисионът от 6 % е включен в обявената продажна цена и се удържа и превежда от НОТАРИУСА по банковите сметки на ФИРМИТЕ (фирмата)посредници, след изповядане на сделката. Управителите на последните също  по банков път превеждат възнаграждението на брокерите. В офиса на всяка агенция, на видно за всеки клиент място, стоят оригиналните сертификатите на брокерите, като всеки брокер носи и джобен формат в себе си ,заедно с name badge и така може да се легитимира във всеки един момент на всеки клиент. Всеки брокер има  т нар ключ с който има достъп до всеки имот обявен на пазара. На имот обявен за продажба се монтира специално устроиство отключващо се само с въпросните ключове . Когато се правят огледи, посещението обикновено е  от купувача и брокера му, който просто информира  колегата представляващ продавача , че предстои посещение. (подробностите за всеки имот са задължителни и са в базата данни при неговото обявяване,включително година на ремонт,брой собственици и т н)Всеки брокер притежава код с които отключва устроиството и при осъществен оглед по електронен път се записва неговото посещение. Ако има интерес към офертата, се прави писменно предложение за предложена цена , съпътствано от копие на чек удостоверяващо депозирана сума в офиса на агенцията на купувача. След като се договори продажната цена, се назначава техническа експертиза която прави  изследване на имота(конструкции,покривни площи,дограма,стени,наличие на насекоми и прочие) и след като купувачът е запознат със състоянието на имота и го приема..........се продължава по веригата. Темата е доста дълга,едва ли ще може да се разкаже всичко на един дъх. Дано се споделят повече мнения . Ще имаме полза от това#25: Владимир Йосифов, БРЯГ ИМОТИ - Re: Re: По закона за брокерите 

 

ЕЙБИЕН

#49

2013-01-07 15:49

Най искрено, искам да благодаря на всички колеги от Варна, които са получили призива (е-майла) ми за Петицията, и с подписа си са уважели труда ми за нейното разпространение.
Имоти Варна

#50 КАТЕГИРИЧНО ПРОТИВ ТАКЪВ ЗАКОН!!!

2013-01-10 11:35

Категорично сме против лицензионен режим за агенциите и брокерите. Има си Търговски закон, по който работят стопанските субекти, не виждаме защо да е е нужна някаква специална регулация на АНИ. Нека пазарът(клиентите оценяват) брокерите и агенциите, а не закостенели, некадърни и корумпирани държавни чиновници, които от първия си работен ден стоят зад бюрата и не са били на реалния пазар и един ден или пък хора от браншовите среди, които вместо да правят сделки, искат да изпитват другите.
Нека да погледнем трезво и да оценим, че благодарение на свободата в бранша, непознатата за БГ услуга-посредничество в недвижимите имоти се разви бурно и спокойно може да се каже, че вече нашите фирми са на много добро ниво. Който е ходил на изложения по света го знае.
Не виждаме и за какво е нужна и професионална застраховка за нанесени вреди на клиент. В крайна сметка всяка имотна сделка се изповядва пред нотариус, който е натоварен с юридическата страна на нещата и има такава застраховка. Дейността на брокера е по-скоро търговска, маркетингова, консултантска, а не правна - разбира се.

Всяко усложняване на достъпа до тази професия ще има за последица влошаване на услугата, мафиотизиране на браншовите или държавните структури, издаващи лицензите и от това ще изгубят не само клиентите, а и самите агенции за недвижими имоти и хората, работещи в тях.

С пожелания за здраве и много успехи през тази година и дано този закон никога да не се приеме!