Закон за брокерите на недвижими имоти, съставен от НСНИ

imoti360.com

#1 За и против ограничението на двойната сделка.

2012-12-13 15:41

Абсолютно съм съгласен със съдържаниието в петицията. Даже искам да обърна внимание на нещо много важно. Много от колегите спорят за един основен и фундаментален въпрос. Той е .Възможно ли е брокер да защитава едновеременно и двете страни при сделка с недвижим имот, защото според тях това е било нередно? Аз отговаярям така. Първо това не може да го прави всеки брокер, защото е въпрос на потенциал и капацитет. Няма да се съглася точно това някой да ми го забранява или налага по някакъв ограничителен начин. Който може, той да го прави. Когато брокера чувства че не може и ще му се развали сделката да не го прави въобще.
Бацето

#2 Re: За и против ограничението на двойната сделка.

2012-12-13 16:00

Julia

#3 По закона за брокерите

2012-12-13 16:07

За мен този закон цели не да защити брокерите на недвижими имоти, а да направи така, че на пазара да останат само шепа фирми монополисти, които се стряхуват, че вече не са първи и се страхуват от конкуренцията. Понеже сега е криза и пазарът е ограничен. Вместо да се работи в посока създаване на закон и правила относно премахване възможноста на продавачите и наемодателите сами да си продават или дават под наем имотите и да се премахнат обявите от рода продавам имот без посредник и други такива подобни както е на запад. Там задължително се ползва агенция за недвижими имоти, а тук само гледат да те прескочат ако могат. Бой за шепата клиенти на пазара за незвижими имоти, само за монополистите това е целта на закона.
Бацето

#4

2012-12-13 16:15

Браво Юлия, това си е съвсем градивно.
assia varna

#5 Re: По закона за брокерите

2012-12-13 16:40

#3: Julia - По закона за брокерите 

Идеята за малко ограничения за продавачите е страхотна! Бих я допълнила с премахване на възможността имот да излиза на пазара без готови и ИЗРЯДНИ документи за продажба. А агенцията да може да издава документ удостоверяващ изрядност. Както е там... ееех, ще почакаме май.

Защо мислите така за закона?

РЕАЛ

#6 по закона за брокерите

2012-12-14 11:53

Каква е защитата на агенциите при некоректни клиенти? В случай, че се наложи агенцията да потърси правата си по съдебен ред как НСНИ ще окаже съдействие, или помощ на съответната фирма? Предвижда ли се част от фонда, натрупан от членски внос, глоби или застраховка да подпомагат брокерите и агенциите както финансово, така и морално, което би респектирало потенциалните некоректни клиенти.
ЕЙБИЕН

#7 по закона за брокерите

2012-12-14 13:44

Браво РЕАЛ, Много уместен въпрос
Peter

#8 НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-14 13:56

Собственици сме на семейна агенция за недвижими имоти в регион Добрич. Преди 3 години се обадихме в НСНИ, и обявихме че желаем да членуваме в организацията. От там любезно ни обясниха че трябва да се обадим в регионалното им представителство в град Добрич и се почна театъра. Беше ни отказано с претекст, че " не ви познаваме и не сме работили до сега с вас ". Е искам да попитам, дали всички с всеки трябва да работи и да му се кланя само защото е член на НСНИ и при една кандидатура като нашата, трябва да бъдем одобрени от фирмички които даже до тогава не бяхме чували и кой купува в град Добрич в момента и околните му села / не говориме за земеделски земи /. Според нас НСНИ трябва първо да си оправи системата по която приема нови членове в организацията си, без да има нужда да се разглежда кандидатурата им от вече членуващи в нея фирми по региони. Това води до конфликт на интереси и нелоялна конкуренция, тъй като фирмите които членуват в НСНИ си мислят, че при постъпване на нови агенция в организацията това реално им съкращава монопола - спокойно колеги, за кадърните брокери работа има, който го е страх от конкуренцията най-добре да се занимава с нещо друго!
Според нас НСНИ е хубаво нещо, само дето сме в България, а както всички знаем нещо хубаво измислено на запад, пипнато от българска ръчичка се намира начин да се опорочи. Първоначално беше много хубаво всички се надявахме да има пълна прозрачност и лоялност при разглеждане на кандидатури за нови участници, но явно шепа хора нямат интерес всички 2 188 агенции да членуват там, а явно им е по-добре да си бъдат само отбрани там и да си имат лакеи по региони които да им се кланят само и само да са при "големите". НСНИ - нациолано сдружение - и кое тук му е националното?
Первая линия

#9 По закона за брокерите

2012-12-14 17:08

Крайно време беше някой да го изкаже това мнение, браво! Как така шепа хора ще създават закон без допитване до бранша за когото го правят?!
коко

#10 Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-14 18:13

#8: Peter - НСНИ - абсолютна мафия

Напълно сте прав  Петър! И във Варна е същото, сякаш за да станеш член трябва да минеш през светата инквизиция и да си платиш за това!

Julia

#11 Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-14 22:11

#8: Peter - НСНИ - абсолютна мафия

Браво много добре казано. С този закон една шепа фирми искат да се бетонират и да работят само за собствените си интереси. Само, че ние останалите, ако не направим нещо срещу това ще стане същото както с парламентарните или други избори. Имам предвид това, че тогава голяма част от хората не гласуват но циганите срещу пари ходят и за това 20 години сме на това положение.

Брокер

#12 Re: по закона за брокерите

2012-12-15 10:29

#6: РЕАЛ - по закона за брокерите

Защита срещу некоректни клиенти се дава от съда. НСНИ няма как да дава каквато и да било защита в съдебния процес. По делото има 2 страни - агенцията и ответника некоректен клиент. Освен това не се знае каква какво са планирали за съдбата си от НСНИ след приемането на Закона: дали ще останат да съществуват като сдружение или ще се трансформират в Камара на брокерите!?(второто е по-вероятно)

Колкото до финансовото подпомагане. От сдружението досега не са подпомагали членовете си, камо ли занапред. А събираните суми има за какво да се изразходват - Камарата ще има органи и служители на заплати, наеми на офиси, разходи за създаване и поддръжка на Регистър на брокерите, дивиденти за учредители и собственици на Камарата. А всяка Агенция не само че ще е длъжна да членува в Камарата, а ще трябва и да плаща значителни такси за вписване в Регистър, за професионално обучение/годишно/на брокер, за членски внос, за издаване на свидетелства за професионална квалификация и прочие.

Ето защо Законът им за Камарата е НЕПРИЕМЛИВ!




Гост

#13 Re: Re: по закона за брокерите

2012-12-15 12:35

#12: Брокер - Re: по закона за брокерите

Не сте разбрали въпроса ми. Не съм казала, че друг орган, освен съдът може да се произнесе в спор между две страни. Сдружението на недвижими имоти затова се нарича сдружение - защото представлява една общност, която е солидарна в правата и задълженията си. От коментара ви разбирам, че членовете ще бъдат задължени с плащане на "значителни такси", както сам се изразихте, за да се плаща издръжката на "органите" на заплата. Когато обаче агенцията има някакъв проблем - да се оправя сама. Е - чудесно, много хубаво! Браво!!!


Гост

#14 Петиция

2012-12-15 13:34

Призовавам всички колеги да се запознаят със съдържанието на петицията и да дадат своето обективно решение.
Съгласен съм изцяло със по-долу изложените и актуални въпроси и съм солидарен с това .
Росен Карагьозов-Управител
"ИНТРИГА" ООД - първокачествени имоти под наем и продажба

гр.Хасково 6300

бул."Съединение"№10 , ет.1, офис №15

моб.телефон: 0879 38 75 74

офис телефон: 038 510 109

www.intriga-rent.com

We know your expectations and provide them in advance!
Peter

#15 Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-15 16:23

#11: Julia - Re: НСНИ - абсолютна мафия

Те май ни се молят, да създадем останалите фирми от бранша, конкуретна на тяхната организация и да ги питам тогава. Нали знаете, Българианът докато не го настъпиш е много търпелив, но след като ножа опре до кокъл става " на оръжие братя " :) . Така че НСНИ - много внимавайте в картинката, какъв ще е следващия ви вход, вие си мислите че сте много и силни, но ние не само си мислим, а го знаем че сме много повече от вас и много по-силни. Спасява ви факта че още никой не е седнал да ни организира.

М.Шенкова

#16 Re: За и против ограничението на двойната сделка.

2012-12-15 19:13

#1: imoti360.com - За и против ограничението на двойната сделка.

Подкрепям това мнение.Ако си професионалист,ще се справиш.


Гост

#17 Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-16 10:21

#15: Peter - Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

Такае! Ако няма алтернатива, или конкурнция ще правят каквото си искат. Монополистите в БГ са  достатъчни, дори са ни в повече.

коко

#18 Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-16 12:19

#15: Peter - Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

Ами хайде да си създадем ново сдружение и ние да вмесем законопроект! Достаъчно наясно сме какъв трябва да е закона!

Брокер

#19 Re: Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-16 15:24

#18: коко - Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

Най-лесно е да се каже "хайде"! Но създаването на подобни организации изисква участниците да дадат много от себе си, много от личното си време и то безвъзмездно. Може да се мисли за алтернатива на НСНИ, но не с цел прокарване на лобистки закони (като техния), а просто като КОРЕКТИВ, така че НСНИ да се съобразяват с "опозицията", когато предприемат действия, целящи налагане на контрол върху бранша.

ЕЙБИЕН

#20 Re: Re: Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-16 15:54

#19: Брокер - Re: Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

Аз съм "ЗА" идеята, за второ сдружение.

вип7

#21

2012-12-16 19:42

да се надяваме петицията да бъде подписана от повече колеги,иначе ще си останем само с коментарите.
Брокер

#22 Re:

2012-12-16 19:50

#21: вип7 -

Помагайте в разпространението на Петицията, за да достигне до повече колеги. Иначе няма как да я подпишат, ако не знаят за нея :) Всеки подписал, ако информира по 3-4 колеги, става 70 Х 3=210; 70 Х4=280 и т.н. В общ интерес е да бъде подкрепена от повече агенции, така ще има повече тежест както пред нсни, така и пред държавните органи, до които ще аадресираме въпросите.

Андрей Русев

#23 Закон

2012-12-17 09:15

Необходима е прозрачност и одобрение от по-голяма част от представителите на бизнеса, за да може Законът да работи ефективно и да бъде в полза на всички страни в една сделка с имоти.
РОСТО

#24 Re: Re: Re: Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

2012-12-18 16:18

#20: ЕЙБИЕН - Re: Re: Re: Re: Re: НСНИ - абсолютна мафия

Още едно голямо "ЗА" второ сдружение.

Владимир Йосифов, БРЯГ ИМОТИ

#25 Re: Re: По закона за брокерите

2012-12-18 17:15

#5: assia varna - Re: По закона за брокерите

Документите за собственост и документите за състоянието на имота са РАБОТА на нотариусите, а не на брокерите !
Добре е да проверите как стоят нещата в чужбина, където НЯМА измами ...
Брокерите не може да отговарят за документи и изследване за Антракс, мухи, хлебарки, плъхове, мухъл и ...
Това е работа на специални фирми, които дават анализа си на НОТАРИУСА .
Брокерът може да помага, но не може да отговаря.
НОТАРИУСът отговаря за редовността на сделката, а агенцията отговаря за доброто представяне на имота на пазара.
Ще го разберете рано или късно...
Може би тогава ще бъдат други брокерите и агенциите...?