Закон за брокерите на недвижими имоти, съставен от НСНИ

Лакарев

#76 Не мога да повярвам!!!

2013-02-05 17:57

#3: Julia - По закона за брокерите

Е, как може, колежке такова мислене! Собственик да няма право да си продава имота сам! Удивен съм!

И къде "на запад" не можеш сам да си го продадеш!  Моля не пишете глупости тук!


Гост

#77 Re: Re: Re: ДО ВСИЧКИ КОЛЕГИ

2013-02-05 18:30

#40: ЕЙБИЕН - Re: Re: ДО ВСИЧКИ КОЛЕГИ

Колежке, Вие разбрахте ли, че тази подписка е ПРОТИВ закон, а не в негова подкрепа!

"Никой не кара никого на сила. Но факта, че голям брой  легитимно АНИ са съгласни с подписката, означава че нуждата от закон е на лежаща."

Искам този закон да се приеме и по него да Ви дадат лиценз да работите, за да" има ред на пазара"!

Искам и закон за употребата на българският език, с големи глоби за неграмотни печени брокери!

ЕЙБИЕН

#78

2013-02-08 11:25

Здравейте колеги, малко късно се включвам в коментарите. И двете Подписки са "ЗА" - закон, НО не и в този му вид, в който ще се сътвори един НОВ МОНОПОЛ, чрез който регулатора ще бъдат аналогични на нас АНИ. Що се отнася до това, че продавачите няма да могат да продават имот без договор с АНИ, считам, че това една полезна форма с оглед на некоректните купувачи и продавачи.Освен това, АБСОЛЮТНО зависи, как, по какъв начин и с какви клаузи ще бъде сключен този договор.В смисъл, че той може да бъде сключен с една основна клауза, която да дава правото на дадена агенция да продава този имот, без да бъде обвързан за изключителни права над имота и прочее, в което има огромна разлика.Така собствениците на имоти, няма да бъдат задължени да кореспондират само с една АНИ, а същият техен имот ще може да се предлага и от други АНИ, без значение броя на договорите подписан от собственика.Който разбира от право- ще разбере това което искам да кажа, който не разбира, ще следва още много да чете.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ИНТЕРНЕТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ДЕЙНОСТТА НА АГЕНИИТЕ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПРЕДЛОЖЕН ОТ НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ (НСНИ)

Не отдавна се говореше за закон , който да урегулира дейността на Агенциите за недвижими имоти в страната.
След определени дебати , искане и най – вече настояване от страна на АНИ, в групата на Брокери на недвижими имоти, регистрирана във Фейсбук, така дълго пазеният в тайна законопроект изработен от НСНИ, беше публично публикуван за разглеждане.
В онлайн подписка извън членовете на НСНИ, гилдията пледира за закон който да бъде под Държавно ръководство, а не чрез създаване на КАМАРА, предложена от ЧЛЕНОВАЕТЕ на НСНИ, която ще доведе до поредният МОНОПОЛ на пазара ,и с НИЩО НЯМА ДА ЗАЩИТИ ПРАВАТА НА КУПУВАЧИ, ПРОДАВАЧИ И АГЕНЦИИИТЕ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.
Като се тръгне от създаването на КАМАРА , и се премине през текстове като задължителен сертификат който да бъде валиден единствено и само ако е издаден от НСНИ, периодично задължително обучение за агенти и брокери,което може да бъде осъществявано единствено от НСНИ, и други текстове, са текстове на проектозакон, които безпрецедентно налагат и събирането на не малки такси в размер на 250 лв за всеки курс за всеки отделен брокер или агент, но и нарушават закона за ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ по който вече са създадени и работят различни лицензирани центрове за обучение, на които един от предмета за квалификация е именно насочен към брокерската професия, и издадените удостоверения или сертификати от последните са абсолютно легитимни. Освен това тези клаузи задължават собственици на АНИ и брокери с редовен стаж от по 10-20 г в бранша да заплатят на членовете на НСНИ изброените по горе суми, за да могат да запазят бизнеса си.Т.е –да бъдат подложени на изпит от хора които с простички думи казано – ТОКУ ЩО ПРОХОЖДАТ.
Абсурдно е в този законопроект да се говори и за застраховка, която БИ следвало да покрие евентуални щети на Купувача или Продавача , въз основа на оборота на АНИ, според думите и статиите публикувани в нет пространството от членовете на НСНИ (или по точно , на част от тях)
С оглед на дългото ми становище по проектозакона , същото ще бъде изложено на части.
С уважение,
Н. Кръстева
ЕЙБИЕН - Варна


Гост

#79

2013-03-05 05:09

Този закон съставен от НСНИ, е най-абсурдният текст който съм чел.

Какво значи задължително обучение, сетификат, квалификация? Едно такова обучение е необходимо на хора които тепърва се запознават със същтноста на работата, задължителни стъпки при подготвяне на сделка и общоприети практики. И в никакъв случай не е гарант за коректност и качество на услугите. Безсмислено е да се задължават агенти и агенции, които са се наложили в бранша да преминават през такъв процес на лицензиране. Който може работи (Вие знаете кои сте). Всяка една АНИ извършва такова обучение на новите си кадри, назначени временно като офис сътрудници/асистенти и повишени в агенти.

Установени законови рамки има и в момента в сферите на търговията и услугите. Както и контролни органи, които вероятно биха реагирали при подаден сигнал. Може би има какво да се добави или допълни във вече съществуващи текстове, което регламентира някои аспекти от дейноста. Но не и да усложни процеса за АНИ и техните клиенти.
Представете си към една сделка още един куп задължителни декларации, протоколи, баланси, отчети.
Които и сега при желание на клиента, могат да бъдат предоставени.

Уважаемите членове на НСНИ да не се занимават с глупости! Като държат на коректност и прозрачност, да инициират една национална информационна кампания. Която да запознае клиентите и агентите с правата и задълженията на двете страни. А те сами да си ги търсят. Ако държавата не може да упражни контрол, НСНИ ли ще го налагат?