Да спасим детската площадка пред Народен театър “Иван Вазов”.

Свържете се с автора на петицията

Детската площадка пред Народен театър “Иван Вазов” вече се изгражда!

2015-11-04 17:26:47

Детската площадка пред Народен театър “Иван Вазов”, за възстановяването, на която се борихме и подписвахме тази петиция, вече се изгражда! Предвижда се след около месец децата вече да могат да си играят на новите люлки и пързалка. Благодаря на всички, които подкрепиха петицията и помогнаха да защитим площадката! Където има граждани, има и гражданско общество! Благодаря на всички медии, които отразиха кампанията и помогнаха тя да получи по-голям обществен отзвук. Благодаря на “Столична община”, че взе присърце желанието на хората и се вслуша в исканията им! Благодаря на г-жа Ралица Маджарова директор на Дирекция ''Зелена система'', че спази обещанието, което даде пред камерата на “Добро утро, България“ по TV7. Децата ни ще живеят в по-добър свят от сегашния ако растат с вярата, че активни и обединени заедно могат да променят нещата. Разкажете им историята на тази площадка, нека като играят на нея да знаят, че родителите им не са позволили тя да бъде унищожена и че когато хората се обединят около добра кауза тя може да бъде спечелена!  

Симеон Мандажиев

 


Симеон Мандажиев

Нова детска площадка ще има до два месеца, този ангажимент пое г-жа Ралица Маджарова директор на Дирекция ''Зелена система''

2015-05-28 10:46:33

 



Нова детска площадка ще има до два месеца, този ангажимент пое г-жа Ралица Маджарова директор на Дирекция ''Зелена система'' на “Столична община“ в предаването “Добро утро, България“ по TV7.

http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE-%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%82_l.102_i.10192131.html#.VWbWeEb2v5A    

Това е важна победа по пътя към пълния успех! Тя се дължи, както на добрата воля на общината, така и на активната гражданска позиция, която всички вие демонстрирахте през последните дни. Когато гражданите са активни, а общината е добра, нещата се случват. Позицията на “Столична община“ е отговорна и демонстрира загриженост за волята на хората. Благодаря, че ни чухте и се съобразихте с мнението ни! Много е добре, когато гражданите и държавните институции гледат в една посока и преследват обща цел, което в края на краищата е най-нормалното нещо на света.  

От тук нататък следва да очакваме да видим обещанието на г-жа Маджарова изпълнено. Ще следим, какво се случва и какви действия се предприемат. Важно е, да продължим да отстояваме гражданската си позиция.  

Благодаря на всички, които отделиха време и усилия за да подкрепят кампанията за спасяването на детската площадка пред “Народния театър“. Страхотни сте! Промяната в позицията на общината е нагледен пример за това как работи гражданското общество. Аз вярвам, че ако хората са по-активни и отстояват правата си, нещата в България могат да се случват по по-добър начин! Днес бях горд, че съм българин! Ще бъда още по-горд, когато видя децата отново да си играят на готовата площадка.


Симеон Мандажиев

TV7 ще направи репортаж за случая в четвъртък 28 май от 7.20 ч. до 7.30 ч. сутринта на мястото на площадката.

2015-05-26 19:41:05

Важно съобщение! TV7 ще направи репортаж за детската площадка пред “Гранд Хотел София” в четвъртък 28 май от 7.20 ч. до 7.30 ч. сутринта на мястото на площадката. Разбра ли сме се с екипа им в 7.10 ч. да сме там. Елате, вземете и децата с вас и заявете желанието си детската площадка да бъде запазена! Нека всички да видят и чуят, какво е мнението на хората! Моля, който желае и може да присътва да ми пише във facebook за да знам все пак, колко хора да очакваме и въобще да съгласуваме нещата. Вашето участие е важно за каузата и демонстрира готовност да отстоявате правата си! Нашата позиция е правилната, ако сме достатъчно твърди и упорити имаме шансове за успех!


Симеон Мандажиев

Детската площадка е законна, ето я план-схемата на “Градската градина“.

2015-05-22 17:33:52

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Детската площадка пред “Гранд Хотел София” е законна и трябва да се намира там по план. Ето я план-схемата за поставяне на преместваеми обекти и информационни елементи на “Градската градина“, която може да видите на:

http://sofia-agk.com/esoft/shemi/displayImage.php?folder=premestvaemi/2013/A-05_Gradska_gradina/  

Няма никакъв проблем детската площадка да се възстанови, напротив съвсем логично е точно това да се случи! От тук нататък въпросът е, общината да вземе проблема присърце и да направи проект за изграждането на площадката в съотвесттвие с Наредба 1 и прочее. Това не е свързано с особени пречки и е въпрос на добро желание, което ние се надяваме, че хората с власт имат. Наша важна задача и граждански дълг е да ги мотивираме да си свършат работата в полза на хората. Не мълчете, а покажете, че запазването на детската площадка е важно за вас.  

Разговарях с “Гранд Хотел София”. Те не искат да излязат с официално становище преди да са чули такова от общината, но останах с ясното впечатление, че са склонни и занапред да поддържат площадката, да я чистят и да поправят съоръженията. Това означава, че можем да разчитаме децата да се радват на чист и уютен кът за игри и забавления, което уви не може да се каже за много други подобни места. От хотела ми казаха още, че когато общината е искала да махне съоръженията, те са поискали да им бъдат дадени предписания за отстраняване на несъответствията. Такива не са им били изпратени, а направо са им казали, че самият хотел трябва да махне съоръженията, защото той ги е поставил. От там са отказали и това е свършила “Зелена система“, нататък знаете, какво става.  

Аз не съм против съоръженията да се заменят с нови щом има влезли в сила по-високи изисквания за отстояния, безопасност и т.н. Но редно е, преди да се пристъпи към премахване на нещо съществуващо, първо да се уреди въпросът с неговото подменяне. От общината можеха да направят проект, да осигурят финансиране и когато всичко това е готово, да премахнат старите съоръжения и да ги заменят с нови. Тогава никой нямаше да е недоволен, нямаше да има петиции и прочее, а аз щях да се занимавам с по-приятни неща. Време очевидно е имало достатъчно, напомням, че наредбата е от 2009 година, сега сме 2015. Колкото до Наредба 1, моите уважения към доброто намерение да се подобрят условията за игра на децата, но по думите на запознати със ситуацията, в момента почти всички площадки не изпълняват изискванията й. Когато се създава нормативен акт, той все пак, трябва да бъде съобразен с реалните възможности на държавата, в която ще действа. Целта на законите е да подобряват нещата, а не да обявят всичко извън закона. По този начин се развързват ръцете на държавата да премахне, която си поиска детска площадка, под благовидния предлог, че видите ли, не е безопасна. Познавах добре състоянието на съоръженията пред хотел София и те бяха съвсем нормални.  

От изграждането на площадката печелят всички. Печели “Столична община“, защото гражданите ще я обичат и ще видят, че имат добри и отговорни управници, които мислят за народа. Печелят хората, защото децата ще има къде да си играят. Печели и хотела, защото гостите му ще имат още една екстра. Ако площадката не се запази, губят всички, излишно е да описвам защо.  

Поддържайте вълната на обществен интерес да се развива с пълна сила. Това зависи само от вас и от никой друг! “Градската градина“ е на хората, общината е на хората и държавата е на хората. Борете се за правата си и не чакайте някой да го прави вместо вас! Свобода даром не се получава, демокрация също! Не е срамно да говориш по тема, която смяташ за важна, срамно е да мълчиш, когато усещаш, че трябва да вземеш отношение!


Симеон Мандажиев

Защо премахнаха площадката и как стоят нещата.

2015-05-21 04:28:20

Благодаря на всички, които подкрепят петицията! Вашата съпричастност е много важна! Помогнете да запазим детската площадка пред Народния театър, бъдете активни граждани! Нещата съвсем реално могат да се случат, но трябва да накараме институциите да си свършат работата, да защитят интересите на децата и да се съобразят с исканията на хората.  

Днес бях в дирекция “Зелена система”, за да науча, какво ги е накарало да премахнат площадката и изобщо как стоят нещата. Разговарях с двама експерти, които ме помолиха да не споменавам имената им, защото нямат официално разрешение да говорят пред журналисти. Уважавам желанието им.  

Площадката е премахната, защото извършено в началото на година обследване показало, че тя не отговаря на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Установено е, че съоръженията не отговарят на новите, по-високи изисквания за безопасност, отстояния от оградата и други. Внимателно изчетох несъответствията и няма нищо, което да не може да бъде направено така, че да отговаря на критериите. Заключението на обследването, е че площадката трябва да се премахне и да се направи наново. Като цяло от “Зелена система“ са направили първото, но не и второто.  

Впечатли ме факта, че наредбата е от 12 януари 2009, как досега не е било проблем, че площадката не отговаря на изискванията е интересен въпрос, но както и да е. Една от причините да не се възстанови наново детският кът е, че забележете, мястото на което години на ред беше разположен и функционираше не било определено по схема за детска площадка и един вид тя била незаконна. Точно как навремето са позволили да се изгради такова съоръжение като това не е било предвидено по схема сега не е ясно. Всъщност, преди години “Гранд Хотел София“ е изявил желание да изгради детската площадка и тя е била тяхно дело. Отношенията им с общината не са съвсем ясни, но вероятно нещата са се случили по взаимен интерес – и гостите на хотела, и всички останали граждани са могли да ползват хубави люлки, пързалки и катерушки. Чудесно! През годините от хотела са поддържали целия детски кът, като знаем, че техни хора чистеха там и ремонтираха съоръженията. Когато в началото на 2015 г. общината е казала, че площадката трябва да се премахне, от хотела не се били никак доволни. Когато от общината са предложили Грандхотела да изгради нова площадка в съответствие с наредба 1, от там не са изявили желание. Така стигаме до сегащната ситуация, в която чакаме “озеленяване”.  

Добрата новина е, че да се изгради отново площадката в съответствие с новите нормативни изисквания съвсем не е невъзможно! Лошата е, че ще трябват усилия, и от “Зелена система“ и от “Столична община“ като цяло, и от други институции и от всички съвестни граждани, които искат децата им да има къде да играят и да живеят в по-хубава държава, в която нещата се случват така, както искат хората! За да се изгради детската площадка, трябва първо “Зелена система“ да направи проект за изграждането й, той трябва да се изготви от ландшафтен архитект. След това проекта трябва да получи одобрението на Направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ) и “Националният институт за недвижимо културно наследство” (НИНКН), защото района е паметник на културата. За мое очудване, се очаквало там да има трудности. Аз не разбирам, как може да има трудности, при положение, че години на ред на това място имаше площадка и тя само радваше хората и на никого не пречеше. Желанието на гражданите е на това място да има детска площадка и в края на краищата е редно институциите да се съобразят с това. Говорих с много хора, е как пък един не каза: по-добре, че махнаха площадката! След като проекта стане готов, трябва да се възложи обществена поръчка и да се намери финансиране. За изграждането на детската площадка на този терен (пространството е малко) ще са необходими, по груби сметки на експерти, около 100 хил. лв., но сумата може да бъде и много по-малка, никой няма претенции за лукс и екстри. Е толкова ли е трудно да се намерят едни 100 хил. лв. за децата в тая държава? Това е цената на един скъп автомобил. Има и вариант да се намери спонсор, който да изгради площадката, като на нея изрично пише, кой я е финансирал, както е с музикалната градина. Въобще пътища да се направи нещо хубаво има колкото искате.  

Генералният извод от всичко това е, че нещата съвсем реално могат да се случат, но трябва да накараме институциите да си свършат работата, да защитят интересите на децата и да се съобразят с исканията на гражданите си. Желанието на общината да премахне съоръженията, защото не отговарят на нова наредба и след това да сади треви и храсти, защото така е по-лесно и по-евтино, ми прилича на вадене на очи в опит да се изпишат вежди. Все пак нека да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода. Хората от, които зависи нещата да се случат са директорката на Дирекция “Зелена система” г-жа Ралица Маджарова, заместник-кмета по направление “Зелена система, екология и земеползване“ г-жа Мария Бояджийска и кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Те, чисто човешки, едва ли имат нещо против площадката да се възстанови, но ние трябва да им покажем, че това е важно за хората и че не сме доволни от премахването й.  

Приветствам горещо усилията на общината и държавата да изгражда нови съоръжения, усилията им не са незабелязани! Знам, че зад всеки реализиран проект стои много труд, за който хората рядко си дават сметска. В държавата се случват и много хубави неща и в никакъв случай не трябва винаги да се подхожда черногледо. Обещавам, че ще бъда сред първите, които с огромно удоволствие ще похвалят всички управници, когато и ако възстановят детската площадка. До тогава, не мисля, че е редно да стоя и да чакам някой да реши нещо, което ме касае. Правилното поведение в случая е да отстояваме правата си и то по възможно най-категоричен начин.  

От “Зелена система“ ми казаха, че трябва да подам заявление, в което да опиша, че искаме на това място да се възстанови детската площадка. Ще го подам и към него ще приложа петицията, паралелно с това ще търся контакти с хора на по-високо ниво в общината. Но това заявление може да си остане по чекмеджетата во век и веков. Затова е изключително важно упорито и незатихващо, включително и с организирани акции да се показва, че хората не са съгласни да им се отнеме едно от малкото места, на които децата могат да играят. Можем например да направим събиране на родители с деца на мястото на площадката, да извикаме новинарите от телевизии, радиа и всевъзможни медии и да дадем максимална гласност на случая. Това е много важно и може да накара, който трябва да вземе решение в полза на добрата кауза. Градската градина е емблематично място за София, а и за България, най-важните институции на държавата са на една крачка от там. Битката за възстановяването на детската площадка е борбата на разума, съпричастността и цивилизацията с глупостта, безхаберието и разрухата.  

Граждани, покажете че желанията ви са важни и имат значение! Накарайте институциите да се размърдат и да защитят интересите на децата. Подкрепете петицията и инициативите, които ще предприемем. Кажете и на близките си, роднините си, приятелите си, съседите си, колегите си и дори случайни хора по улицата и градския транспорт да го направят. Разпространявайте този и другите постове и се интересувайте как се развиват нещата и какво можем да предприемем, пишете за проблема в социалните мрежи, пишете във всички форуми, в които участвате, коментирайте свободно, накарайте хората да говорят по темата и да коментират на свой ред. Ако управниците чуят да се говори за проблема докато ходят по улицата или се возят в метрото, ако прочетат и чуят за него в интернет и медиите е много по-вероятно да вземат нещата присърце, още повече че народната любов е особено ценна точно сега. Всичко това е част от гражданското общество! Нищо хубаво не се случва от само себе си, вашите усилия са необходими!  


Симеон Мандажиев



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.