Да спасим детската площадка пред Народен театър “Иван Вазов”.


Гост

#1

2015-05-19 15:17

А в центъра няма и парк. Вместо да се увеличават зоните за игра, те намаляват


Гост

#2

2015-05-19 17:37

Целта на управляващите е проста:
1. Да изгонят гражданите от центъра на града.
2. Да изгонят гражданите от града.
3. Да изгонят гражданите от държавата.

Гост

#3

2015-05-20 06:02

Защото хубавите неща трябва да се запазват и да има малко мисъл за идващите поколения.
Гост

#4

2015-05-20 08:49

А защо не комбинират площадката с озеленяването - засаждането на няколко дървета би позволило на децата да играят на приятна прохлада в летните горещини.


Гост

#5

2015-05-20 09:10

ТОВА БЕШЕ МНОГО ХУБАВ ДЕТСКИ КЪТ СЕГА ОСТАНА В СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ ,но аз смятам ,че трябва да  има  места ,където да играят децата ни ! Толкова приятна градина стана  ! Защо ни ОЩЕТЯВАТЕ НЕПРЕКЪСНАТО ! По кварталите има такива хубави места за игра на деца а в Центъра какво остана?????  Върнете на Децата    усмивките  и радостта да играят на воля!!!!!!


Гост

#6

2015-05-20 10:57

Mqstoto izglejda mnogo po-dobre s detskata ploshtadka! Premahvaneto i za da ima grozen zelen kut nqma nikakav smisal! Zashto ne moje Obshtinite poveche da se interesuvat ot mneniqta i nujdite na horata, vmesto da deistvat po tozi maloumen nachin?!

Гост

#7

2015-05-20 10:58

В идеалния център на най-големия град в България детските площадки се броят на пръсти - в градинката "Св. Седмочисленици", градинката на баня Мадара, Докторската градина, НДК (с уговорки заради ремонта в момента) и Слона в Борисовата. На всички тези места има такова струпване на хлапета, че за по-малките буквално е опасно да не бъдат отнесени от по-големите. На кратко - детските площадки в центъра са крайно недостатъчни, което ги прави по-гъстонаселени от градския транспорт в час пик. И после що децата висят пред компютри и таблети. Ами къде да играят?

Гост

#8

2015-05-20 12:44

Дано силата на аргументите надделее над аргументите на силата!

Гост

#9

2015-05-20 13:21

Защото и мойто дете играе в градинката от както се е родили и още много негови приятели.Ние живеем близко до градинката и е нещо като да ти премахнат пред блока детската площадка .

Гост

#10

2015-05-20 13:29

Гнусно е човек да наблюдава подобни разрушения. -Да се премахне ДЕТСКА ПЛОЩАДКА!!!??? -ПЪЛЕН АБСУРД. Кои са тези идиоти на които им е малко зелената площ?? Защо не съборят хотела??? Защо тези на които им е малко зеленината, не се върнат на село, там е все още зелено, няма деца и цари пълно спокоиствие? И същите тези, на които им е малко зелената площ, защо не се разходят до Западен парк, където един друг етнос изсече дървета и си направи незаконно заселване...Там да бутат и да възтановяват зеленината и да не забравят да глобят нарушителите.... И не на последно място- Къде са демонтираните съоръжения от детската площадка? Кой е издал разрешение за бутането й? Така както има изискване при строителни работи да се поставя табела, на която е описано разрешителното за строеж и от кого е издадено, реципрочно при бутане,събаряне,демонтажи на детски площадки и др.такива, да има табели на които гордо да е описано: кой дава разрешение, кой събаря и тн...
Симеон Мандажиев
Авторът на тази петиция

#11

2015-05-20 14:59

Благодаря на всички, които подкрепят петицията! Вашата съпричастност е много важна! Помогнете да запазим детската площадка пред Народния театър, бъдете активни граждани! Нещата съвсем реално могат да се случат, но трябва да накараме институциите да си свършат работата, да защитят интересите на децата и да се съобразят с исканията на хората.  

Днес бях в дирекция “Зелена система”, за да науча, какво ги е накарало да премахнат площадката и изобщо как стоят нещата. Разговарях с двама експерти, които ме помолиха да не споменавам имената им, защото нямат официално разрешение да говорят пред журналисти. Уважавам желанието им.  

Площадката е премахната, защото извършено в началото на година обследване показало, че тя не отговаря на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Установено е, че съоръженията не отговарят на новите, по-високи изисквания за безопасност, отстояния от оградата и други. Внимателно изчетох несъответствията и няма нищо, което да не може да бъде направено така, че да отговаря на критериите. Заключението на обследването, е че площадката трябва да се премахне и да се направи наново. Като цяло от “Зелена система“ са направили първото, но не и второто.  

Впечатли ме факта, че наредбата е от 12 януари 2009, как досега не е било проблем, че площадката не отговаря на изискванията е интересен въпрос, но както и да е. Една от причините да не се възстанови наново детският кът е, че забележете, мястото на което години на ред беше разположен и функционираше не било определено по схема за детска площадка и един вид тя била незаконна. Точно как навремето са позволили да се изгради такова съоръжение като това не е било предвидено по схема сега не е ясно. Всъщност, преди години “Гранд Хотел София“ е изявил желание да изгради детската площадка и тя е била тяхно дело. Отношенията им с общината не са съвсем ясни, но вероятно нещата са се случили по взаимен интерес – и гостите на хотела, и всички останали граждани са могли да ползват хубави люлки, пързалки и катерушки. Чудесно! През годините от хотела са поддържали целия детски кът, като знаем, че техни хора чистеха там и ремонтираха съоръженията. Когато в началото на 2015 г. общината е казала, че площадката трябва да се премахне, от хотела не се били никак доволни. Когато от общината са предложили Грандхотела да изгради нова площадка в съответствие с наредба 1, от там не са изявили желание. Така стигаме до сегащната ситуация, в която чакаме “озеленяване”.  

Добрата новина е, че да се изгради отново площадката в съответствие с новите нормативни изисквания съвсем не е невъзможно! Лошата е, че ще трябват усилия, и от “Зелена система“ и от “Столична община“ като цяло, и от други институции и от всички съвестни граждани, които искат децата им да има къде да играят и да живеят в по-хубава държава, в която нещата се случват така, както искат хората! За да се изгради детската площадка, трябва първо “Зелена система“ да направи проект за изграждането й, той трябва да се изготви от ландшафтен архитект. След това проекта трябва да получи одобрението на Направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ) и “Националният институт за недвижимо културно наследство” (НИНКН), защото района е паметник на културата. За мое очудване, се очаквало там да има трудности. Аз не разбирам, как може да има трудности, при положение, че години на ред на това място имаше площадка и тя само радваше хората и на никого не пречеше. Желанието на гражданите е на това място да има детска площадка и в края на краищата е редно институциите да се съобразят с това. Говорих с много хора, е как пък един не каза: по-добре, че махнаха площадката! След като проекта стане готов, трябва да се възложи обществена поръчка и да се намери финансиране. За изграждането на детската площадка на този терен (пространството е малко) ще са необходими, по груби сметки на експерти, около 100 хил. лв., но сумата може да бъде и много по-малка, никой няма претенции за лукс и екстри. Е толкова ли е трудно да се намерят едни 100 хил. лв. за децата в тая държава? Това е цената на един скъп автомобил. Има и вариант да се намери спонсор, който да изгради площадката, като на нея изрично пише, кой я е финансирал, както е с музикалната градина. Въобще пътища да се направи нещо хубаво има колкото искате.  

Генералният извод от всичко това е, че нещата съвсем реално могат да се случат, но трябва да накараме институциите да си свършат работата, да защитят интересите на децата и да се съобразят с исканията на гражданите си. Желанието на общината да премахне съоръженията, защото не отговарят на нова наредба и след това да сади треви и храсти, защото така е по-лесно и по-евтино, ми прилича на вадене на очи в опит да се изпишат вежди. Все пак нека да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода. Хората от, които зависи нещата да се случат са директорката на Дирекция “Зелена система” г-жа Ралица Маджарова, заместник-кмета по направление “Зелена система, екология и земеползване“ г-жа Мария Бояджийска и кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Те, чисто човешки, едва ли имат нещо против площадката да се възстанови, но ние трябва да им покажем, че това е важно за хората и че не сме доволни от премахването й.  

Приветствам горещо усилията на общината и държавата да изгражда нови съоръжения, усилията им не са незабелязани! Знам, че зад всеки реализиран проект стои много труд, за който хората рядко си дават сметска. В държавата се случват и много хубави неща и в никакъв случай не трябва винаги да се подхожда черногледо. Обещавам, че ще бъда сред първите, които с огромно удоволствие ще похвалят всички управници, когато и ако възстановят детската площадка. До тогава, не мисля, че е редно да стоя и да чакам някой да реши нещо, което ме касае. Правилното поведение в случая е да отстояваме правата си и то по възможно най-категоричен начин.  

От “Зелена система“ ми казаха, че трябва да подам заявление, в което да опиша, че искаме на това място да се възстанови детската площадка. Ще го подам и към него ще приложа петицията, паралелно с това ще търся контакти с хора на по-високо ниво в общината. Но това заявление може да си остане по чекмеджетата во век и веков. Затова е изключително важно упорито и незатихващо, включително и с организирани акции да се показва, че хората не са съгласни да им се отнеме едно от малкото места, на които децата могат да играят. Можем например да направим събиране на родители с деца на мястото на площадката, да извикаме новинарите от телевизии, радиа и всевъзможни медии и да дадем максимална гласност на случая. Това е много важно и може да накара, който трябва да вземе решение в полза на добрата кауза. Градската градина е емблематично място за София, а и за България, най-важните институции на държавата са на една крачка от там. Битката за възстановяването на детската площадка е борбата на разума, съпричастността и цивилизацията с глупостта, безхаберието и разрухата.  

Граждани, покажете че желанията ви са важни и имат значение! Накарайте институциите да се размърдат и да защитят интересите на децата. Подкрепете петицията и инициативите, които ще предприемем. Кажете и на близките си, роднините си, приятелите си, съседите си, колегите си и дори случайни хора по улицата и градския транспорт да го направят. Разпространявайте този и другите постове и се интересувайте как се развиват нещата и какво можем да предприемем, пишете за проблема в социалните мрежи, пишете във всички форуми, в които участвате, коментирайте свободно, накарайте хората да говорят по темата и да коментират на свой ред. Ако управниците чуят да се говори за проблема докато ходят по улицата или се возят в метрото, ако прочетат и чуят за него в интернет и медиите е много по-вероятно да вземат нещата присърце, още повече че народната любов е особено ценна точно сега. Всичко това е част от гражданското общество! Нищо хубаво не се случва от само себе си, вашите усилия са необходими!  


Гост

#12

2015-05-20 19:32

И двете ми деца израснаха с игри на тази площадка! Безумно е градинка, в и без това ощетения откъм площи за градинки идеален център, да остане без детска площадка. Не всяка майка живееща в центъра може след работа да се юрне към някой хубав, голям атрактивен и пълен с детски площадки парк, за да си поиграят децата....А псевдо детската музикална площадка не върши никаква работа, освен някое дете да изпищи от прищипана на металните цилиндри ръчичка или краче.....

Гост

#13

2015-05-20 19:44

Имам 4 годишна дъщеря, която израстна от бебе на тази площадка, както и на другата в същата градска градина. И макар да е пълна подигравка въпросната МУЗИКАЛНА площадка все пак и тя е място, където децата ни играят и са малки кърчета отдих от скитници, пияници, наркомани и какви ли не отще отрепки, които обитават трайно градската градина пред народния театър. Моят призив е не само да бъдат реконструирани и възстановени площадките на такова малко кътче да се организира и при реконструкцията на площад Славейков, както и възтановяването на ДЕТСКАТА ПЛОЩАДКА ПРЕД ТАКИЕВАТА ГРАДИНКА.

Гост

#14 Re:

2015-05-20 19:50

#7: -  

 напълно подкрепям. И при паметника на Съветската армия оставиха само пясъчниците, в единият е поникнала трева и става за игра само по периферията, и то не винаги, тъй като и в двата често спят улични кучета..

Йовко
Гост

#15 Раз-Два Мисли на глас

2015-05-20 20:03

Децата трябва да имат къде да играят... Трябва да има на какво, къде и т.н.
Защо трябва да се разваля нещо в полза на децата и в не по-малка частност към обществото. Защо?
Заради хотела ли? Заради нежеланието на някои хора от общината да работи с частника? Заради кого?


Гост

#16

2015-05-21 03:11

В тази градина няма нито едно детско съоражение!

Гост

#17

2015-05-21 07:12

Това е поредно безумно решение. Беше много приятно място за деца и родители. Според мен е от полза и за самия хотел и кафето пред него заради оборота. Трябва да успеем да я върнем на децата!

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2015-05-21 11:15



Гост

#19

2015-05-21 11:40

Защо подписах петицията е повече от ясно. Но искам да споделя, че аз също се обърнах към община "Средец" по телефона. От дирекция "Зелена система" ми обясниха, че градинката е дарение от Гранд хотел "София", и тъй като не е отговаряла на някакви изисквания, детските съоръжения са демонтирани и задължение на хотела е да възстанови площадката. Позвъних и в хотела, но от там получих отговор че площадката не е тяхна собственост, но изразиха пълна готовност да участват в поддържането й. Силно се надявам тази петиция да постигне някакъв резултат и изказвам пълно съгласие с иницатора й.  Подписах се с голямо желание и надежда площадката да бъде възстановена.

Светлана Ирманова

 


Гост

#20

2015-05-21 12:34

Подозирам не съвсем чисти намерения в закриването на площадката. Ако добра воля има всякакви технически несъответствия се отстраняват. Някой (КОЙ) иска да постави там една ЛАФКА.

Гост

#21

2015-05-21 18:38

Защото харесвам "градската градина", защото и моите деца играеха на тази площадка и искам да прекарвам там още много приятни часове!

Гост

#22

2015-05-21 21:55

Защото мястото е идеално за детска площадка, а и наоколо няма други такива люлки и пързалка

Гост

#23

2015-11-04 18:55

Зашо е чудесно да има детски площадки,в центъра попти липсват такива.Защо ще се маха,какво пречи една детска площадка.Дъщеря ми е играла там като малко,имаше деуга площадка мисля че беше спонсорство от Данон,било е преди 10-12 год.Оставете на децата мястото за игра...

Гост

#24

2015-11-05 19:49

Подкрепям за запазване не само на тази, но и на всички детски площадки в София и изобщо в по-големите градове на България, които са се превърнали в бетонни джунгли, убежище на бездомни кучета, клошари, алкохолици и пр. Не казвам, че последните са виновни за това си състояние, виновна е системата и правителството, както те са и виновни за унищожаване на чудесната българска природа, особено последните 20 години... а и много други хубави неща в родината Позор