Петиция против подмяната на ръководството на Детския радиохор

С огромна тревога ние, родителите на певците от Детския радиохор на БНР, разбрахме за подготвяни промени в ръководството на хора. От известно време децата получават сигнали и информация от г-жа Елеонора Василева, че тя ще бъде назначена за главен диригент на Хора, а обявеният от БНР конкурс за диригент на Детския хор на БНР има за цел да определи неин помощник. Всички тези слухове разбираемо разтревожиха децата и възмутиха нас, родителите, защото считаме, че на г-жа Василева не ѝ достига както житейски, така и професионален опит. Тя  е  в Детския радиохор от малко повече от година и за това време не успя да спечели уважението и доверието на децата. Репетициите под нейно ръководство протичат неефективно, хаотично, при лоша дисциплина. Във времето за репетиции се разказват вицове, а децата си пишат домашните или играят игри на телефоните си тези странични занимания  са чужди  на атмосферата на провежданите  репетиции както под ръководството на Маестро Христо Недялков, така и сега при Маестра Венеция Караманова. Децата споделят с притеснение, че са ставали свидетели на агресивни нападки от страна на г-жа Василева към акомпанятора на хора - уважаваната и обичана от всички госпожа Светлана Ананиевска, отново действия, несъвместими с работната среда и традициите на най-представителния детски хоров състав на България - Детския Радиохор при БНР. Децата, които имат избор кои репетиции да посещават, споделят с родителите си, че не желаят да присъстват на репетиции, водени от г-жа Василева. Считаме, че е налице сериозен проблем, който ще се отрази фатално както на престижа на БНР, така и върху музикалното и културното възпитание на нашите деца През всичките над 57 години от своето съществуване Детският радиохор освен, че се е съхранил като удивителен ансамбъл и културна институция, винаги е предоставял и една прекрасна среда за възпитанието и интелектуалното израстване на децата в условията на приемственост между поколенията певци и запазването на високоетични  традиции и ценности. Тези от нас, които сме родители на  певци от старшия концертен състав и средното поколение хористи, прослушани от Маестро Недялков и Маестра Караманова и формирани като певци под тяхно ръководство, изживяхме болката от загубата на Маестро Недялков и сътресенията в хора преди четири години, но с общи усилия и най-вече заради всеотдайността и таланта, майчинската грижа и високия професионализъм на Маестра Венеция Караманова успяхме да запазим възрожденския дух, хармоничната атмосфера и културните ценностите на Хора, именно защото Маестра Караманова прие установената от Маестро Недялков музикална школа и традиции, които тя успя перфектно да адаптира към нашето съвремие и да съхрани престижа на Детския Радиохор. Затова няма как да приемем поведението на г-жа Елеонора Василева и заявяваме, че не сме съгласни с евентуалното ѝ назначаване за главен диригент на Детския радиохор на БНР, както и с оставането ѝ в колектива на Детския радиохор, поради доказаната ѝ през последната година неспособност за работа с деца. Искрено ѝ желаем да намери своето подходящо поприще извън ДЕТСКИЯ РАДИО ХОР. С настоящото писмо заявяваме нашата  твърда позиция,  че в случай на подобно назначение и освобождаването на Маестра Караманова от поста ѝ на главен диригент на Детския радиохор, ще бъдем принудени да прекратим участието на нашите деца в дейността на хора поради загубването на изконните ценности и дух на взаимно уважение и сътрудничество в поддържането и развитието на институцията, наречена Детски хор на Българското национално радио. Нашата позиция безрезервно се подкрепя от настоящи и бивши хористи, техните родители, както и от симпатизанти и приятели на Детския радиохор.

Чрез подписа ми упълномощавам Daniela Kalaydzhieva да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека. Ще рекламираме тази петиция на хора, които разглеждат други петиции на нашия уебсайт, но все още не са разгледали тази петиция.