Петиция против подмяната на ръководството на Детския радиохор

Коментари

#4

Маестра Караманова бе дясната ръка на Маестро Недялков. Тя изучи и възпита няколко поколения стажанти в Детския радиохор, а в последните години под ръкководството на Маестро Недялков, тя активно организираше и дирижираше големите концерти на Детския радиохор. Аз съм пяла в хора в продължение на 13 години и г-жа Караманова винаги е била един от основните стълбове за развитието на хора, дори в трудни и тежки времена. Подмяната на ръководството, против волята и без адекватното предаване на опит е немислимо и брутално потъпкване на традициите на тази институция на Българското национално радио. Детският радиохор е на най-високо световно ниво в хоровото изкуство и това е признаво в целия свят. Настоявам ръководството на Българското национално радио да застане на категорична и подкрепяща позиция за Маестра Караманова, а на предстоящия конкурс - да бъде избран помощник диригент, който с хъс, желание и смирение да бъде обучен и да приеме десетилетните традиции на Детския радиохор. България, в лицето на БНР, има задължението за запази това изключително наследство, изградено с гения, търпението и таланта на нашия любим Маестро Христо Недялков!!!

Albena Palpurina (Sofia, 2017-12-01)

#9

Подписвам тази петиция с настояването Маестра Венеция Караманова да продължи да дирижира ДЕТСКИЯ РАДИО ХОР. Известо е, че само хора без педигре рушат традициите! Нека не допускаме това да се случва!!!! доц.д-р А.Виткова

Антонина Виткова (София, 2017-12-01)

#14

Подписвам, защото няма по-подготвен и по-подходящ диригент за любимия ни хор от г-жа Караманова!

Детелина Стойнева (София, 2017-12-01)

#18

Трудно е да се кажат нещата по-точно от написаното в петицията. Нека запазим Детския радиохор такъв, какъвто го създаде и завеща незабравимият Маестро Недялков, за да продължават тези талантливи деца да радват публиката у нас и в чужбина!

Величка Михова (София, 2017-12-01)

#20

До когото трябва да послужи,

Никой освен г-жа Караманова, не познава по-добре, стила, прецизността, труда и спецфиката на работа в Детския хор на БНР. Те са създадени, утвърдени и шлифовани като безценен диамант от покойния Маестро Недялков, поколения наред, неотменно подкрепян, професионално отменян и придружаван в своето дело именно от г-жа Караманова. Десетилиетия наред! Под нейното вещо ръководство, се изпипват тънкости във всяка една пиеса, побуникслен начин, начин който отличава творчеството на хора и го прави уникалрн, ценен и ибичан в цял свят. Г-жа араманова е безценен вокален, а и морален ако щете, педагог.
Няма диригент днес, няма да има такъв и утре, който да притежава нейните качества, изразени в опит, професионализъм и сърце и душа, отдадени на ДРХ през всички тези години. Изразявайки позицията си на дългогодишен хорист и част от голямото семейство на ДРХ, смятам каквито и да е промени в диригентския състав на хора, касаещи премахването на г- жа Караманова като титуляр, за непоправима щета, която пряко ще засегне бъдещите изяви на талантливите деца, ще попречи да се продължи делото на Академик Христо Недялков и не на последно място, ще демотивира и уязви настоящите певци!
С уважение,
С. Карафезова

Снежина Карафезова (София, 2017-12-01)

#21

Смятам че ничии права и труд не трябва да бъдат потъпкват и пренебрегвани по този грозен начин

Елица Съйкова (София , 2017-12-01)

#23

Детският радиохор е много важен за нашите деца и ако допуснем по този тоталитарен начин да бъде сменен неговият диригент, г-жа Караманова, ще унищожим този хор и ще убием вярата на децата ни в истинските неща и справедливостта. Венеция Караманова е истински професионалист и човек, който създава творци. Децата я уважават и обичат. Не трябва да позволяваме посредствеността и байганьовщината да тържествуват.

Галя Дочева (София, 2017-12-01)

#27

Нашият хор не заслужава подобно отношение. Радиото от години игнорира 57 годишното присъствие на този забележителен в музикално и педагогично отношение хор, в който много деца като мен намериха мястото където да практикуват това което най- много обичат- пеенето. Някои, пак като мен го превърнаха в своя професия, други в свое хоби, занесохме структурата и дисциплината на хора в много страни , а Маестрото, още е единица мярка за строгост и професионална безкомпромисност за моите испански деца които имаха щастието да го познават. Кахитата е това което е(в него миг най-елитния музикален детски формат на Малага) благодарение на пълното спазване на принципите на работа в Детския Радиохор. Просто много работим, защото имахме добри учители- Хр. Недялков и В. Караманова. Няма как да седя и да гледам поредните чиновнически безобразия и болните амбиции на хора, които не са носители на принципите на работа в нашия хор- музикално качество , постигнато с много труд. С много усилия доведох 3 пъти 40 деца в Испания през 2009,10 и 11 година и отново ще ги доведа. Разбира се, не с Г-жа Василева като главен диригент, а с всеки диригент който има търпението, уважението и доверието на родители, бивши хористи, музикални професионалисти и хора които са дали много на този хор. Май никой в Радиото не си дава сметка, че този хор е национално богатство и не заслужава подобно лековато отношение.

Петя Колева (Малага, 2017-12-01)

#29

Като бивш хорист на Детския радио хор,участвал по времето на Маестро Недялков,искам да подкрепя г-жа Караманова. Тя е изключителен професионалист!

Ванина Илиева (София, 2017-12-01)

#30

Госпожа Караманова е невероятен човек и диригент. В последните няколко години, под нейното ръководство, хорът продължи да израства и да получава все повече положително внимание, както в България, така и по света. Тя предоставя на хора перфектна комбинация от традиции, знание и опит, и интерес към нови проекти и насоки.

Полина Кехайова (Бостън, 2017-12-01)

#32

Като бивша хористка и организатор на турнето на Дрх в Швейцария 2006, мисля, че няма на този етап по-подходящ главен диригент за Дрх от маестра Венеция Караманова. Отстраняването й ще се отрази пагубно на състава. За бога, осъзнайте се, ще унищожите най-уникалния детски хор в света!

Radostina Rindlisbacher (Zürich, 2017-12-01)

#34

Като бивш хорист и възпитаник на акад. Христо Недялков съм силно разтревожен за съдбата на Детския хор на БНР в случай, че Маестра Венеция Караманова бъде освободена от поста главен художествен ръководител и диригент на хора. Единствено Маестра Караманова притежава експертизата и качествата необходими за запазване на културните ценности и традициите на хора.

Мирослав Гечев (София, 2017-12-01)

#38

Подписвам, защото това, което се случва е нередно!

Мартиниана Цветкова (София, 2017-12-01)

#43

Маестрото направо се обръща в гроба... нямам думи, искат да унищожат хора!

Яна Халачева (София, 2017-12-01)

#46

Подписвам, защото смятам, че г-жа Василева не е подходяща за ролята на главен диригент на Детския Радиохор при БНР.

Ния-Сирма Петрова (София , 2017-12-01)

#48

Подписвам, защото съм работила дълго време, като дете с г-жа Караманова и мнението ми е, че тя е истински професионалист и отговорен човек за дисциплината и възпитанието на децата.

Цветелина Коцева (София, 2017-12-01)

#61

Аз съм бивша хористка от времето на Маестрото, когато втори диригент беше г-жа Караманова и напълно подкрепям идеята на петицията.

Биляна Бойкова (София, 2017-12-01)

#62

Не желая детето ми да напусне хора след 7 години активни усилия от страна на цялото семейство.

Стефка Григорова - Кордова (София, 2017-12-01)

#63

Познавам лично г-жа Караманова и имам впечатление от личните и професионалните й качества.

Георги Георгиев (София , 2017-12-01)

#64

...Защото съм против заличаването на един културен феномен, какъвто е Детският радиохор и превръщането му в посредствен инструмент в служба на нечии кариерни набези нагоре по етажите на Радиото!

Анна Нотовска (София, 2017-12-01)

#68

Всички ние дълбоко обичаме и уважаваме г-жа Караманова и няма да позволим да и отнеме мястото някой аматьор!!!

Sima Docheva (София, 2017-12-01)

#87

Високият професионализъм на този състав са пряко свързани с г-жа Венеция Караманова, особено в последните 4 години. Тя тряба да продължи школата на маестро Христо Недялков, като посочи и обучи следващите диригенти на Детския хор.

Адриан Георгиев (София, 2017-12-01)

#92

Работила съм под ръководството на г-жа Караманова. Прекрасен диригент, компетентен и организиран ръководител. Най-вече любяща децата и всеотдайна вече дълги години.

Валентина Станчева (София , 2017-12-01)

#101

Подписвам петицията, защото подкрепям мнението и решението на родителите в името на добрата слава на Детския радиохор, на децата, на професионалисти като Светлана Ананиевска, с която сме работили и работим и за бъдещето на Детския Радиохор.

Аня Краваева (София, 2017-12-01)

#107

Подписвам,защото съм съгласна с всички притеснения на децата от Детския радио хор,както и с притесненията на родителите им,аз като бивша хористка на хора съм признателна на неговите създатели и на Маестро Венеция Караиванова,която най-много от всички заслужава да ръководи този невероятен хор,така,че моля всички,които са съпричастни да подкрепят достойната диригентка в лицето на Г-да Венеция Караиванова,ако се наложи,ще потвърдим становището си с присъствие,нека да помогнем на любимия ни хор,който ни възпита и ни изгради като личности.

Мирела Тодорова (София, 2017-12-01)

#117

Подписвам, защото още помня с благодарност времето, когато г-жа Караманова се грижеше като майка за децата ни. С уроците по музика им преподаваше и уроците от живота ...,

Деница Брайнова (София, 2017-12-01)

#118

Защото е важно децата да правят това, което обичат и за да може да запазят своя хор

Милан Миланов (София, 2017-12-01)

#120

Подписвам и като бивш хорист, и като майка на настоящ хорист, с ясното съзнание, че евентуалната подмяна на ръководството ще ме принуди да спра участието на дъщеря си в хора - нещо, което тя жадуваше от малка, и все още обича от сърце. Едно от многото неща, на които Хорчето ме научи, е че заедно сме силни и че всеки е значим, когато е в редиците. Нека възпитаме децата си в същия дух.
Пожелавам весели Коледни празници и вярвам, че по Коледа стават чудеса.

Марионела Симова (София, 2017-12-01)

#121

Пяла съм под ръководството на Маестро Недялков и Маестра Караманова като помощник-диригент през края на 80те и началото на 90те.
Това,което чувам в момента е АБСУРДНО! Нямам никакво основание да се съмнявам в преценката на бивши съхористи и приятели, които молят за помощ!

Стефка Грънчарова (Ганева) (Лондон, 2017-12-01)

#122

Подписвам се защото детето ми е потърпевшо от така създалата се ситуация.

Раймонда Костова (София, 2017-12-01)

#124

Имате и моята подкрепа, приятели! Аз съм пяла 8 години в хор 'Бодра смяна' и знам, какво богатство и благословение е да израстеш в хорова школа с традиции и ценности. Борете се и не позволявайте да ви отнемат това, което е градено с толкова обич, труд, и професионализъм!

Миглена Лалова (София, 2017-12-02)

#125

Подписвам Вашата петиция, защото за мен това, което описвате, е дежавю. Аз съм бивш възпитаник на ``Бодра смяна`` и всичко описано от Вас го преживяхме и ние. След кончината на Лиляна Бочева започна постепенен разпад на хора. Дългогодишният акомпанятор Светла Бешовишка не беше оставена да продължи традициите на Бончо и Лиляна Бочеви, макар че жената положи определени усилия за това. Уви, след като и тя си замина от този свят, ` ``Бодра смяна`` тотално загина и днес няма нищо общо с това, което беше - нито репертоар, нито ниво на музициране, нито дисциплина, нито блед спомен за предците и традициите (а без това бъдеще не може да се гради).
Адмирирам каузата Ви да предотвратите подобна тежка съдба за Детския радиохор и Ви стискам палци - дано успеете, макар че в наши дни подобни каузи са трудни за осъществяване.
Успех!

Анета Алашка (София, 2017-12-02)

#128

Бях хорист в ДРХ до 1991 г. Още тогава, г-жа Венеция Караманова е била неизменно дясната ръка на Маестро Христо Недялков. Без нея, този хор нямаше да бъде това, което е. Щастливци сме, че имаше кой да наследи Маестрото. Но сме щастливци, че има кой да предаде нататък наследството. С отстраняването на г-жа Караманова от длъжността и главен диригент на хора, този хор никога няма да бъде същият. Не убивайте тази емблема на българското хорово изкуство!

Елена Бачева (София, 2017-12-02)

#130

Подписвам, защото ... съм пяла в Бодра смяна. Бодра сняма е един изключителни тъжен пример за това какво се случва при подобни смени. Радиохорът успя да се съхрани до сега, винаги си купувам билети за техните концерти, не съсипвайте поне него. Благодаря!

Зарина Палчева (София, 2017-12-02)

#133

Подписвам се защото съм запозната със това което се случва .Не ми е приятно племеницата ми,която е хористка в ДРХ,вместо да се прибира със усмивка пеейки/както всичките пъти до сега/,след последните три репетиции се прибира плачейки.

Ралица Костова (София, 2017-12-02)

#140

Г-жа Караманова е единственият разумен избор след Маестрото. Жалко за всички ни (бивши и настоящи хористи) ако я сменят :-(

Фани Ангелова (София, 2017-12-02)

#141

Днес българската култура тъне достатъчно дълбоко в тинята, за да е нужно да и се обесят допълнителни тежести, за да не може да излезе оттам.
Нека старото ръководство остане!

Васил Илиев (София, 2017-12-02)

#142

Подписвам, защото съм напълно съгласна с.изложеното становище като бивш член на Детския радиохор.

Александра Петрова (София, 2017-12-02)

#144

Подписвам се под казаното като бивша хористка на Детския Радиохор. Имала съм щастието 13 години да бъда възпитавана както музикално, така и като съвестен и отговорен човек именно от Маестро Христо Недялков и Маестра Венеция Караманова! Дължа всичко на тях двамата, както и на екипа, който представляваше тогава управата на този изключителен хор! Ако има човек, който би могъл да замести създателя и десетилетия наред главен диригент на институцията, наречена Детски Радиохор, това определено е само и единствено г-жа Венеция Караманова! Няма друг, който да е овладял до последния щрих магията, наречена Детски Радиохор!

Наталия Митева (София, 2017-12-02)

#145

Маестра Венеция Караманова е прекрасен музикант, висок ерудит и един от най-добрите хорови диригенти в България. За Бога, не унищожавайте още една част от Българската висока култура!

Виктор Майер (София, 2017-12-02)

#147

Подписвам петицията, т.като. съм пяла 8 години в Радиохора под ръководството на Венеция Караманова. За мен тя е като професионалист на изключително високо ниво, има голям опит и умее да се работи с децата.

Дарина Ирмар (Грац, 2017-12-02)

#148

Има лоша българска традиция- да бъде унищожавано всяко хубаво българско постижение!

АНТОН АНТОНОВ (СОФИЯ, 2017-12-02)

#149

Подписвам в качеството си на дългогодишен възпитаник на Детския Радиохор! Изключително недостойно и некоректно би било подмяната на Маестра Караманова с напълно непознат с устоите и традициите на Хора човек!

Цвета Кощудова (София, 2017-12-02)

#150

Високо ценя таланта и самоотвержеността на госпожа Венеция Караманова.

Мария-Йоанна Стоядинович (Белград, 2017-12-02)

#153

ДЪРЖА НА ТРАДИЦИЯТА В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА.

КРАСИМИРА АНТОНОВА (СОФИЯ, 2017-12-02)

#154

Подкрепям изцяло предложената петиция. Считам, че госпожа Караманова трябва да бъде запазена като диригент на хора и да се полагат изключителни грижи тя да се чувства добре и да успее да предаде своите знания и умения на морален, добър и стойностен човек, който да продължи делото на Маестро Христо Недялков и госпожа Караманова.

Ина Бояджиева (София, 2017-12-02)

#158

Подписвам, защото като бивш хорист на Детския радиохор, прекарал 10 години от детството си в този колектив, вярвам безрезервно на г-жа Венеция Караманова и желая тя да остане начело на хора и в следващите години.

Петя Дикова (София, 2017-12-02)

#164

Подписвам, защото моята племенница пее в този хор и искам това да продължи под същото ръководство на сегашната диригентка.

Петя Стоянова (Русе, 2017-12-02)

#169

Защото е прекрасен диригент и педагог моето дете е пяло при нея и не може с лека ръка да се пенсионират кадърни хора .Тя е човек на културата ,а не миньор ,който работи тежък физически труд.

Маргарита Цветкова (София, 2017-12-03)

#176

Караманова е невероятна

Зорница Цветанова (София, 2017-12-03)

#177

Подписвам се, Защотото г-на Караманова винаги е била достоен заместник на Маестрото и единствено тя може да продължи неговото дело по същия начин!!!

Юлияна Манолова (София, 2017-12-03)

#181

Като баща на хористка, която пее вече повече от 10 години в хора, познавам добре работата на госпожа Караманова и считам, че е от изключителна важност тя да остане диригент на Детския радиохор. Трябва да се осигури възможността на г-жа Караманова да предаде своя опит и цялата специфика на работата с деца в рамките на идващите няколко години.

Ивайло Бояджиев (София, 2017-12-03)

#187

В подкрепа на талантите, знаещите, можещите,..., гениалните деца, като Бъдеще и Бъднина!!!

Мария Тодорова (София, 2017-12-03)

#188

Подписвам защото съм бивша хористка и госпожа Караманова е единствената която може да ръководи хора

Nia Ralinova (Murcia, 2017-12-03)

#190

Подписвам защото теърдо заставам зад г-жа Караманова!

Петър Илиев (София, 2017-12-03)

#191

Подписвам, защото имам близки познати, свързани с детският радиохор и крайно време е да се спре опростяването в обществото, както и назначаване на хора без необходимият ценз, авторитет и квалификация на ръководни длъжности

Орлин Зиновиев (София, 2017-12-03)

#193

Трябва да има приемственост и Радиохорът да се ръководи от опитни специалисти, които са водили подобни детски хорове и да имат опит и с Радиохора.

Катя Тодорова (София, 2017-12-04)

#194

Мисля, че не е правилно да се постъпва така със служители, които са си дали живота на БРН

Павел Павлов (София, 2017-12-04)

#195

Госпожа Караманова е изключителен педагог, музикант и ерудит. Бих искала да остане на поста си-главен диригент на Детския радио хор.

Надя Павлова (София , 2017-12-04)

#196

Младия диригент на детския радиохор е много самонадеян,а това не хубаво за творческата ѝ биография

Димка Дребова (София, 2017-12-04)

#197

подписвам ,защото това е хор с най прекрасните гласове, диригентите на ниво!

Vanina David (софия, 2017-12-04)

#198

няма по добър хор с това прекрасно пеене ,обработени гласове ,благодарение на Маестрото и Венеция!

Маргарита Иванова (София, 2017-12-04)Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...