ЗА ОБОСОБЕНИТЕ ЗОНИ ЗА ПУШАЧИ В ЗАВЕДЕНИЯТА.

Истински спектакъл в защита на тютюневия дим изнесе шефът на анестезиологията в "Пирогов" проф. Милан Миланов. Ако една къща не мирише на тютюн и ракия, запалете я от четирите краища. С това красноречиво изказване професорът се обяви срещу забраната за тютюнев дим на закрито пред бТВ.Той влезе в люта дискусия с депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и Димитър Бойчев, както и Маша Гаврилова от коалиция "Живот без тютюнев дим". Дариткова опонира на върлия тютюнджия и застана на противоположната позиция. Тя отсече, че ще направи всичко възможно крайната забрана за тютюнопушене да остане.

Това обаче не секна емоционалните изказвания на Миланов. "Защо трябва да се създават противоречия между две групи хора? Например защо не престанете да тикате микрофона под носа на министър Атанасова с въпроса: "Пушите ли?". Какво значение има? Важното е тя какво мисли като министър", контрира той. Бившият шеф на спешната помощ отсече, че вкара ли се политика и партийност в този проблем, нещата отиват на зле.

Проф. Миланов е категоричен, че никотинът дори е полезен. Ние се нуждаем от никотин. Той е един от най-добрите невротрансмитери, каза той. И даде пример, че в патладжана има повече никотин, отколкото в тютюна. Според Миланов проблемът не е в никотина, а в пушека. Той изуми непушачите с изказването, че всъщност никой не е доказал с истински научни изследвания, че цигарите са вредни.
"Доказано е, че влиянието от никотина е 20% генетика и 10% система на здравеопазване", успя да се намеси д-р Дариткова.

Маша Гаврилова също се обяви за  крайни рестриктивни мерки към пушачите. Тя изрази възмущението си, че освен вреда за здравето на себе си и пушачите "умирисвали" въздуха на цигари.

"По-добре така, отколкото да пътуваш с някого в градския транспорт, който да вони на чесън и на кел, защото не се е къпал от Освобождението до днес", даде железен аргумент в полза на пушенето  проф. Миланов. Той заключи, че точно забраните ще провокират заложеното у всеки бунтарство. Сигурен съм, че тази забрана не ограничава тютюнопушенето. Точно обратното, увери той.