Подписка срещу узаконяването на скандалните "архонти".


Гост

#126

2012-06-26 20:58

Това е поредната "чалга" в политиката на църквата и държавата, а откакто станахме "демократични", много заобичахме чалгата и мутрите и дори тези с бели якички и започнахме да ги кичим с титли и да им се кланяме...
"О, времена! О, нрави!"...

Гост

#127

2012-06-26 22:28

Архонта - това е смешно надутия вариант на ктитора и дарителя.

Гост

#128

2012-06-26 23:42

В Устава на нашата Църква титла архонт не е предвидена, не съществува, според тълкувателното решение на Синода на БПЦ от 2007 г. по казуса с "архондисването на Слави Бинев", след 2008 г. – времето, когато се прие новия Устав, тази титла продължава да несъществува. Според каноничния ред, по който нашата Църква живее, санкциониран от Устава ни, начина да се включи тази титла, да се легализира на територията на нейната духовна юристдикция, е да се заложи в Устава с негова евентуална промяна на Църковно-народен Събор, а не чрез ново решение на Светия Синод, субспендиращо действащия Устав на БПЦ, заради волята на един-двама митрополити.Eдин митрополит заповядва на Синода да нарушат Закона!

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2012-06-26 23:59



Гост

#130 РЕАЛНОСТ

2012-06-27 12:20

НЕ МОЖЕ ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА ОБЩЕСТВО НА РАВНОПОСТАВЕНИТЕ.

КОМУНИЗМА И ПРАВОСЛАВИЕТО ИМАТ ТАЗИ ИДЕЯ ЗА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ХОРАТА.
ЗА КОМУНИЗМА -ТЯ СЕ ОТРЕЧЕ;
ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО-ЩЕ ВИДИМ???

ИМА БЕДНИ И ХОРА С ПАРИ.
УПРАВЛЯВАТ ХОРАТА С ПАРИ-,,АРХОНТИТЕ,,


Гост

#131

2012-06-27 18:34

Възмутена съм! В решението на Синода пише "Един от много важните принципи е при дарените средства от архонтите начинът на тяхното придобиване да не противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ.". Г-н Манджуков цял живот се е занимавал с търговия на оръжие. Това явно е проява на християнски морал,според Св.Синод

Гост

#132

2012-06-27 19:56

Дано успеем да спасим душите на нашите продажни архиерей, че иначе ще гинат в ада...


Гост

#133

2012-07-01 02:08

прекрасна инициатива.
Никола Методиев "Севастиянов" да върви в МАНАСТИР = какъв "монах" е този фелдфебел, срамота до къде стигна'аме ...

Гост

#134

2012-07-01 02:10

След като се оказа, че БПЦ се е самообезглавила като водачите са продали за сребърници съвестта си и народното доверие и са служили на Комитета за ДЪРЖАВНА Сигурност (а са УЖ независими от държавата) ясно стана, че не съществува никакъв начин БПЦ да се САМОвъзстанови. Агентите взаимно се "гласуват" и ще се "ръкополагат" един-друг и нине и присно и во веки веков. Вече има признаци, че християнско покаяние не може да се очаква, че светската власт им се е усладила на тези "монаси".

ВСИЧКИ митрополити достойно ще бъде да освободят заеманите катедри незабавно и да отидат в опустелите чалгасали манастири на размисъл, покаяние и Богу служение. Народът не ги признава за негови "духовници" отдавна, те са пастири без паство, ОБЩНОСТс населението нямат. Без изключение = които не са имали досиета не са по-добри, напротив, те са "хиротонисани" и ръкоположени от агентурата, а някои са непоправимо компрометирани пред епархиотите си. Всички, вкл. софийският и особено вманиаченото “пловдивско" джихади, когото местното паство загърби дотолкова, че освен биячите и служебното Политбюро за оперетите му се налага докарване на бусове с клакьори от В.Търново и Кърджали._http://podtepeto.com/article.php?pageNum_getComments=2&id=7772#commentbox-

Над 500 подписа с имена -http://citizenspeak.eu/node/79- настояват за наказателната му отговорност за престъпване на Закона за паметниците на културата; които той простовато обърква с ... надгробия; а в Града чак толкова непрогледно невежество буди присмех, парвенютата имаха шанс само през Диктатурата на Пролетариата. В случая опасното е младостта му и енергичното безумие, този ако не бъде надлежно озаптен както всеки престъпник, може да докопа Боянската църква или Паталеница и да я разхубави в приветливо розово без угризения: това е Моя собственост, бащиния Севастиянова, ключовете държа Аз, каквито формуляри е трябвало да попълним, в канцеларията ми се отнесете при четиринайстата машинописка; айде че бързаме, никакви специалисти не могат на Мен да диктуват, те са прикрити атеисти (?!? даже е желателно Прокурорът да не е фанатик). Някаква диагноза не може да не съществува за някой, който се мисли, че е “хванал дядо Господ за шлифера” както казват простите православни Андрешковци фигуративно, и че е над законите на страната: църквата = това съм АЗ, и драпа. И подробна инвентаризация трябва, монасите са дали обет за нестяжание. И никакви покупко-продажби, греховни.

НАРОДЪТ (не държавата, която няма ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт в църковните дела) чрез Народното Събрание следва незабавно да блокира търговските сделки на черните агенти, които са се активизирали (Мелбърн -http://www.citizenspeak.eu/node/74-, Вашингтон -http://www.kultura.bg/bg/article/view/18310-, Чикаго -http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-central/13079.html-,-http://bg-voice.com/articles/view/sudut_reshava_sudbata_na_sv_ivan_rilski/164/-,http://ide.li/article3885.html-; Сан Кирико -http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=828770-, Черноморието, планините и навсякъде) да ограбят и осребрят безценни и незаменими религиозни, културни и художествени ценности, блага и имоти, които са всенародно достояние и притежание независимо от актове за собственост, търговски регистри, нотариални надхитрявания. С обратна сила = състояли се сделки да се разследват и анулират. Църквата е народна, тя е различна от частните корпорации.

СЪБОР - всенароден, църковен - следва да се насрочи и организира със същият този акт от Народното Събрание, като се пресекат всякакви попълзновения за оркестрирането на Събора от досегашните църковни властници, които ловко биха го опорочили. Българският народ отлично познава кои и какви са неговите истински, достойни пастири и макар на по-скромно равнище -епископско засега, така както първоначално през турско, екзархията - и ще ги последва през създадената от йерарсите криза на “тяхното” православие че и нататък.

РАЗКОЛ няма как да стане, разкол става когато половината възстане против другата половина. Когато ВСИЧКИ без изключение бъдат отстранени разцепление няма, има оздравление. Като хирургическа операция за ампутиране на гангрена: без компромис. Българският народ има крепка душевност, а и остър поглед да прозре хитрувания, замазване, шикалкавене, подслаждане, продажност и порочност; съветски и ФАНАРиотски имперски козни. Благочестивото ПАСТВО не е безсловесно стадо. С Богом на Негово попКръстюПодобие, со миром! Многая лета!

Гост

#135

2012-07-01 08:23

Защо ли църкната не направи архонт дядото(когото даваха по националните телевизии),който от просия всеки ден е дарил хиляди левове за църквата(а предполагам,че още дарява)?!!!

Гост

#136 А митрополит Кирил?

2012-07-01 15:12

Митрополит Кирил бил против титлата "архонт". Та той е точно толкова вреден за Българската православна църква, колкото Галактион и Николай. Не по-малко от тях! Да припомням ли, че е племенник на ген. Маринчев и благодарение на това родство е попаднал във висшия клир. А че е прекъснал богословското си образование поради крайна некадърност и липса на елементарен интелект. Нещо, което е видимо и сега при всички негови публични изяви. А криминалните му сделки с църковни имоти. Лимузината, подарена от съмнителни бизнесмени. Да не говорим за дебелото му досие в ДС. И точно той се бил противопоставил. Може би съжалява, че не е изпреварил в тази инициатива своите колеги от Синода. Така ли мисли да си възстановява позициите на основен претендент за бъдещ патриарх, които бяха разклатени от многобройните скандали?


Гост

#137

2012-07-02 09:55

Ние ви подкрепяме, подкрепете и нас
http://www.peticiq.com/peticia_protiv_novite_iziskvania_za_prevodacheski_agencii

Гост

#138

2012-07-02 15:19

Без коментар.Хора знаещи и можещи са направили достатъчно ясни коментари.Не е необходимо да повтаряме думите им.Казано е вече достатъчно.И все пак! Отвратителни са опитите на определени групировки да обличат престъпните си босове с какви ли не "благородни" покрития.А да не говорим,че тези "архонти" и архонтството въобще нямат нищо общо с православието.По-скоро са израз на принадлежност и ранг в определена групиривка,която в момента в България(а вероятно в широкия свят) е групировка от престъпници и тази групировка се стреми да унищожи всякакво присъствие на православна църква и религия в страната и народа ни.Мисля,че православието е най-истинското християнско служение.В него няма място за паразитизми от какъвто и да е род.
това беше становището в цялост

#139 #134 = ДОПЪЛНЕН

2012-07-02 22:21

(неочаквано публикацията се ОСЪЩЕСТВИ, а беше само ЧЕРНОВА; та ...) ----------

Глас народен: =НЕ НА РАЗКОЛА=

След като се оказа, че БПЦ се е самообезглавила като водачите са продали за сребърници съвестта си и народното доверие и са служили на Комитета за ДЪРЖАВНА Сигурност (а са УЖ независими от държавата) ясно стана, че не съществува никакъв начин БПЦ да се САМОвъзстанови. Агентите взаимно се "гласуват" и ще се "ръкополагат" един-друг и нине и присно и во веки веков. Вече има признаци, че християнско покаяние не може да се очаква, че светската власт им се е усладила на тези "монаси". Шофьорчета, биячета, готвачки, масажисти, скъпи играчици ...

ВСИЧКИ митрополити достойно ще бъде да освободят заеманите катедри незабавно и да отидат в опустелите чалгасали манастири на размисъл, покаяние и Богу служение. Народът не ги признава за негови "духовници" отдавна, те са пастири без паство, ОБЩНОСТ с населението те нямат. Без изключение = които не са имали досиета не са по-добри, напротив, те са "хиротонисани" и ръкоположени от Агентурата, а някои са непоправимо компрометирани пред епархиотите си. Всички, вкл. софийският и особено вманиаченото “пловдивско" джихади, когото местното паство загърби дотолкова, че освен биячите и служебното местно Политбюро за оперетите му се налага докарване на бусове с клакьори чак от В.Търново и Кърджали. http://podtepeto.com/article.php?pageNum_getComments=2&id=7772#commentbox Над 500 подписа с имена -http://citizenspeak.eu/node/79- настояват за наказателната му отговорност за престъпване на Закона за паметниците на културата; които той простовато обърква с ... надгробия; а в Града чак толкова непрогледно невежество буди присмех, парвенютата имаха шанс само през Диктатурата на “Пролетариата”.

ОПАСНОТО в случая е младостта му и енергичното безумие, този ако не бъде надлежно озаптен както всеки почтен български престъпник -http://podtepeto.com/article.php?id=7819-, може да докопа Боянската църква или Паталеница и да я разхубави в приветливо розово без угризения: това е Моя собственост, бащиния Методи Стоименова (Севастиянов му е съветски псевдоним), ключовете държа Аз, каквито формуляри е трябвало да попълним, в канцеларията ми се отнесете при четиринайстата машинописка; айде че бързаме, никакви специалисти не могат на Мен да диктуват, те са прикрити атеисти (?!? даже е желателно Прокурорът да не е фанатик идеолог, а професионалист). Някаква диагноза не може да не съществува за някой, който се мисли, че е “хванал дядо Господ за шлифера” както казват простите православни Андрешковци фигуративно, и че е над законите на страната: църквата = това съм АЗ, и драпа (- http://www.reduta.bg/?p=2597 -). И подробна инвентаризация трябва, монасите са дали обет за нестяжание (непритежание, заедно с другите два - за целомъдрие и послушание). Никакви греховни покупко-продажби.

НАРОДЪТ (не държавата, която няма ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт в църковните дела-афери) чрез Законодателя = Народното Събрание следва незабавно да блокира търговските сделки на черните агенти, които са се активизирали (Мелбърн -http://www.citizenspeak.eu/node/74-, Вашингтон -http://www.kultura.bg/bg/article/view/18310-, Чикаго -http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-central/13079.html-,-http://bg-voice.com/articles/view/sudut_reshava_sudbata_na_sv_ivan_rilski/164/-,http://ide.li/article3885.html-; Сан Кирико -http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=828770-, Черноморието, планините и навсякъде) да ограбят и осребрят безценни и незаменими религиозни, културни и художествени ценности, блага и имоти, които са всенародно достояние и притежание независимо от актове за собственост, търговски регистри, нотариални надхитрявания. С обратна сила = състояли се сделки да се разследват и анулират. Църквата е народна, тя е различна от частните корпорации. Църковното от дедите ни е ... взето назаем от внуците ни, то не е стока, то е светиня. Църковниците са допуснати вътре да си вадят препитанието в добросъвестно служение Богу и Народу, нищо повече. Като имат ключовете те са само СЪДЪРЖАТЕЛИ, а не “притежатели”. Вън всяка скверня!

СЪБОР - всенароден, църковен - следва да се насрочи и организира със същият този акт от Народното Събрание, като се пресекат всякакви попълзновения за оркестрирането на Събора от досегашните църковни властници, които ловко биха го опорочили. Българският народ отлично познава кои и какви са неговите истински, достойни пастири и макар на по-скромно равнище -епископско засега, така както първоначално през турско, Екзархията, грешнаго Софрония - и ще ги последва през създадената от йерарсите криза на “тяхното” право(?криво?)славие че и нататък. Думата ВЛАДИКА в българския език дали и доколко е от м.р. мъжки род? Специално изискване срещу голобради кандидати?

РАЗКОЛ няма как да стане, разкол става когато половината възстане против другата половина. Когато ВСИЧКИ без изключение бъдат отстранени разцепление няма, има оздравление. Като хирургическа операция за ампутиране на гангрена: без компромис. Българският народ има крепка душевност, а и остър поглед да прозре хитрувания, замазване, шикалкавене, подслаждане, продажност и порочност; съветски и ФАНАРиотски имперски козни. И знае пътя към молитвата и без фюрери, генералисимуси или хормонални дучета, наКИЧени като коледни елхи; във осквернени “църкви” обновЛени и просташки нагиздени като ... фльорци. Благочестивото ПАСТВО в 21 век вече не е безсловесно стадо. А личната критика към този или онзи Йерарх не е нападка срещу Църквата (както ловко извърта Той = “... дръжте крадеца!”), която Е БИЛА, Е и ЩЕ ПРЕБЪДЕ; без ничия човешка “перихорична непогрешимост”.


С Богом на Негово попКръстюПодобие, со миром! Многая лета!
ПРОКОПИЙ КЕСАРИЙСКИ

#140 АПАРАТЧИК,‭ ‬Заслужил Фарисей

2012-07-02 22:44



‎“Епископ който си послужи със светската власт и получи такава в Църквата да се низвергне и отлъчи, както и всички които общуват с него”

== 29 / 30‎ ‏правило на Светите Апостоли‭ ==

“Николай Пловдивски‎” (‏http://bg.wikipedia.org/wiki/Николай_Пловдивски = Никола Методиев Стоименов ЕГН 690719хххх -"Севастиянов" за пред съветските му господари) според каноните на Православната Църква е безблагодатен, което на обикновен език ще рече че всичко което върши като богослужение е недействително. Няма духовно измерение, само външна театрална форма. Оперета. Канкан.

Никола не е пребивавал в манастир,‭ ‬според свещените канони,‭ ‬които са му постоянно в устата и за които кудкудяка безсъвестно.‭ ‬Противоканонично е ръкоположен,‭ ‬уж‭ “‬хиротонисан‭“ ‬за епископ,‭ ‬поради неизпълнено условие според Номоканона на Фотий и Юстиниановите новели-‭ ‬няма навършени години,‭ ‬възраст.‭ Оттам е и техническата подробност, че само той “нямал досие". ‬Ръкоположението е наложено от БСП и кръгове на КДС за синче от потомствената Номенклатура на БКП - както се правеше цели поколения.‭ ‬Проблемите пък с психичното‭ (‬т.е.‭ ‬ДУХОВНОТО‭) ‬здраве на този младеж опорочават съвсем неговото‭ “‬епископство‭” ‬и го правят недействително.

Според същото канонично право,‭ ‬който допусне езически ритуал в православен храм следва да се предаде на анатема и да се отлъчи от Синода.‭ ‬МУТРополит Никола благослови извършване на масонски ритуал в храм‭ “‬Света Неделя‭” ‬при погребението на МУТРата Илия Павлов.‭ ‬Недействителен избор за митрополит,‭ ‬изцяло извършен под диктовката на Ге.Ге.‭ (‬Гергов‭)‬,‭ ‬който освен всичко е и платил на всеки‭ “‬избирател‭” ‬тлъст попски бакшиш.‭ ‬Участието на Теодосий,‭ ‬фалшифицирането на бюлетини,‭ ‬появата на кандидат една седмица преди избора по медия‭ “‬предаване на Боян Саръев в Скат‭”‬,‭ ‬емисари които лобират‭ (“‬убеждават‭”‬,‭ ‬а всъщност прекупват‭) ‬епархиотите,‭ ‬цялото стоене на Кирил който противоуставно управлява овдовялата епархия след смъртта на неканоничния комунистически владика Арсений,‭ ‬правят‭ “‬избора‭” ‬на Никола недействителен,‭ ‬жалък,‭ ‬порочен и греховен.‭ (‬http://www.reduta.bg/‭?‬p‭=‬2597‭)

Поредната комунистическа гавра с православието,‭ ‬съсипано до кривославие от апаратчиците на БеПе"Це‭”‬.‭ ‬Няма да пропадне светата‭ ‬Църква,‭ ‬тя Е,‭ ‬била е,‭ ‬и ще ПРЕБЪДЕ въпреки неколцина мафиоти и перко,‭ ‬защото Църквата е НАРОДНА,‭ ‬тя не е‭ “‬частната‭” им ‬фирмичка‭ ‬/‭ ‬корпорация.‭ Йерархията е с‬ъдържател,‭ ‬а не‭ “‬притежател‭” ‬на всенародни ценности и имоти.

Това написах за да се знае от онези които са останали по душа истински православни християни.Опомнете се,‭ ‬отделете се от еретическата БП”Ц‭”‬,‭ ‬припомнете си гностиците,‭ катарите и чисто българските ‬богомили,‭ ‬които отхвърляха посредничеството на професионални‭ “‬духовници‭” ‬между Човека и Бога със техните театрални,‭ ‬показни,‭ ‬безсъдържателни, суеверни‭ “‬обряди‭” ‬за продан. ‭ВИДОВДЕН за нас всички да, но не и за МУТРОполита и неговата клептокрация - докараха православието до “криво"славие ... Вярва ли в таласъми БИЗНЕСЪТ?

А на онези‭ ‬благочестиви КТИТОРИ‭ (“архонтКи”) ‬които трупат несметни пари в хазната идолопоклонническа,‭ ‬за да си откупят‭ “‬индулгенция‭” (‬опрощение,‭ ‬както католиците,‭ ‬които тъкмо заради тая търговия уж не харесвахме‭) – ‬работата им‭ (‬съвестта де,‭ ‬доколкото‭ …) ‬може би не е много чиста‭? И парите - КЪРВАВИ, а, дон Корлеоне? (‬вж. и http://www.reduta.bg/?p=3212)

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-07-02 23:02



Гост

#142 ДЕКЛАРАЦИЯ НА БНК НА ИКОМОС /ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ЮНЕСКО /ЗА МУЗЕЯ-КОСТНИЦА БАТАК

2012-07-03 02:16


Гост

#143 НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

2012-07-03 14:23



МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ,,ПРАЗНУВА,, БАТАШКОТО КЛАНЕ
http://www.vbox7.com/play:3af2943f96

Минчо Върбанов

#144 Това решение е недеиствително! И НЯМА АРХОНТИ В БПЦ!

2012-07-03 15:31

Имало ново решение на Светият Синод,без съгласието на патриарх Максим, мирополит Натанаил и митрополит Кирил с което, отменя това от 2007г. Да ама не! Последното е недеиствително понеже не е взето според устава на БПЦ, който гласи че, без съгласието на патриарха не може да се вземе решение! А патриархът не е съгласен да има архонти!

Гост

#145

2012-07-05 11:57

simoniyata e purvo v razrez s curkovniya kanon. vtoro, v edna konstitucionalna republika nyama myasto za kvazi-blagorodnicheski nasledstveni titli. dori i (1) i (2) da ne byaha sporni, kandidatite ne sa s dobro ime i vuznagrajdavaneto im s podobni zvaniya uronva prestija na curkvata i na durjavata. podobni porochni praktiki nyamat myasto v edno demokratichno obshtestvo.

Гост

#146

2012-07-06 22:35

Трябва да престанем да търпим безобразията, които рушат БПЦ.

Гост

#147 ИСТИНАТА ОТ БЛИЦ -4 ЮНИ 2011

2012-07-10 18:13

http://www.blitz.bg/news/article/109524
Кукловодите назначиха нов любимец на дядо Максим коментари/56
4 юни 2011, 22:36


София, България






"Младите пажове" около дядо Максим ще трябва да се изнесат от митрополията, за да освободят "жизнено пространство" за бъдещия протосингел на Софийска епархия.
Това е 45-годишният архимандрит Калист, протосингел на Сливенска епархия, който е завършил агрономство в Москва, а баща му ген. Стоян Тонев е бил зам.-шеф на генщаба на българската армия
От няколко дни интригантите в расо не могат да се успокоят, възбудени “до червено” от новина №1 според тях в клира – патриархът си има нов любимец! По думите им обаче той не бил избран спонтанно от 97-годишния глава на БПЦ, а му бил спуснат от “кукловодите”, дърпащи конците на отделните лобита в Синода, пише в. "ШОУ".

Младичкият, симпатичен и сговорчив Теодор, личен секретар и довереник на Негово светейшество от 3-4 години, трябвало да си стяга багажа и да се изнася от митрополията, за да освободи “жизнено пространство” за своя наследник. Който бил духовник на солидна възраст за разлика от Теди, пред когото дядо Максим споделял своите сънища-знамения и най-съкровените си помисли и планове. Но тъй като новият му приближен №1 ще му бъде спуснат с “парашут”, пословично мнителният патриарх вече нямало да смее да си отвори устата пред него, камо ли да го ползва за свой душеприказчик и компаньон.

“Очаква се всеки момент новата най-силна фигура в близкото обкръжение на Максим да стане архимандрит Калист, протосингелът на Сливенска епархия. Той е на 45 години и е завършил агрономство в Москва.

Мирското му име е Кирил Тонев. Роден е в Симеоновград. Бил е старшина-школник в ШЗО в Плевен, служил е в Стара Загора. Син е на един от най-известните bg-генерали – Стоян Тонев, който в началото на 90-те години командваше най-голямата у нас Трета армия, чийто щаб бе базиран в Сливен. По-късно генералът оглави Сухопътни войски, а в края на кариерата си бе назначен за зам.-шеф на генщаба на българската армия.

Знае се, че Калист дължи бързата си кариера в БПЦ на дебелите връзки на родителя си. С едно вдигане на “червената петолъчка” бе назначаван все на знакови длъжности. Единственото, което му липсваше, бе задължителният монашески стаж, но и това бе уредено – направиха го калугер в манастира “Свети Георги” край Поморие.

Дълго време Сливенска епархия стоя без протосингел не защото нямаше желаещи, а защото дядо Йоаникий не искаше да допуска случаен човек на поста. В крайна сметка явно му е било наредено да одобри “наш Кирчо”.

Калист е психически лабилен,

истерясва и от най-малкия проблем и по това си прилича със Сливенския митрополит. Двамата са си лика-прилика.

Досега обаче протосингелът на Йоаникий се правеше на “умряла лисица”, бе абсолютно непознат за влиятелните лобита в Синода и не блестеше с нищо. Но това е било, така да се каже, под повърхността. Защото зад невзрачната “фасада” на отеца се е криел един завършен кариерист, кроящ наполеоновски планове. Просто се е прикривал, за да не дразни силните фигури в клира, изчаквайки търпеливо своя звезден час. Който най-после удари”, разкриват посветени в църковните потайности.

На Сливенския владика Калист дължал бързото си израстване в църковната йерархия, защото имало традиция протосингелът да е със сан архимандрит. Дядо Йоаникий лично го ръкоположил в архимандритско достойнство, след което “Кирето” започва да си показва зъбките. Една от първите му жертви е викарият на главата на Сливенска епархия Провадски епископ Игнатий, брат на скандалния поп Тодор от “Биг брадър”, отзован наскоро заради гей скандали и търговия с дрога от Москва, където няколко години оглавяваше подворието на БПЦ.

Калист си определил като приоритет №1 да отдалечи максимално съперника си от митрополита и от миряните. Ако съдим по видимите резултати, явно е успял, тъй като на 90 процента от службите се мъдри редом с Йоаникий, а Игнатий никакъв го няма. Даже много пъти служел вместо владиката, което било противоуставно, но кой ти гледа.

След като викарният епископ на дядо Йоаникий като по-висш си позволил да го смъмри наскоро за някакво провинение, Калист избеснял и се заканил, че ще го “навре в миша дупка”, издават наши информатори от клира.

Те раздуват, че след случката протосингелът позвънил на влиятелния си татко и веднага след това на Игнатий му припарило под краката и се наложило на пожар да се изнесе от митрополията. Сега живеел в собствения си апартамент в Сливен и не смеел да се застоява дълго в сградата, където вече свирел първа цигулка архимандритът-агроном.

Стигнало се обаче до “пресоляване на манджата” и параноичният до болка Сливенски митрополит на свой ред започнал да се чувства застрашен от амбициите на Калист. За да пресече влиянието му в епархийските дела, му издействал стипендия от Синода за специализация в Гърция. За да угодят на събрата си, владиците гласуват “за”, без да подозират какъв автогол си вкарват. Попът заминал, но един хубав ден се върнал самоволно и без да даде никакви обяснения, отпътувал към София. Започнал да служи в различни църкви, намеквайки все по-открито, че се цели в поста протосингел на Софийска епархия. Паметливи припомнят, че никога досега най-голямата и влиятелна епархия в България не е стояла толкова дълго без протосингел, откакто Браницки епископ Григорий, човекът на Натанаил Неврокопски, внедрен в най-близкото обкръжение на патриарха, не оваканти длъжността, ставайки втори викарий на дядо Максим, а впоследствие – игумен на любимия му Троянски манастир.

Още със стъпването си на “жълтите павета” Калист си набелязал и приоритет №2 – да извие ръцете и на викарния епископ на Негово светейшество Йоан Знеполски, който още минава за един от фаворитите на Максим.

“Двамата веднага влязоха в конфликт, като Калист се изцепил, че има власт за секунди да разкара Йоан от София.

И ако това се осъществи, купонът ще е пълен. С идването на Знеполския епископ Сливенска епархия ще си има цели два викария, а Софийска остава без нито един.

За да се докопа максимално бързо до заветното протосингелство, архимандритът от Сливен е влязъл в уния с Николай Пловдивски и му е обещал пълната си подкрепа в битката за въжделеното “бяло було” на дядо Максим. Или, по-точно, обещал му е, че никой няма да му пречи, тъй като най-младият български митрополит вече си е подсигурил финансовия гръб в лицето на олигарсите Георги Гергов и Петър Манджуков. Но на финалната права в надпреварата за патриаршеския жезъл не би било лошо да му “паднат от небето” още няколко милиона. Които, шушука се в клира, щели да дойдат от продажбата на мощите на прясно канонозираните баташки мъченици. На първо време Николай щял да ги “косне” на Македонската църква, с чиито служители поддържал повече от приятелски отношения.

“Неотдавнашната визита у нас на втория човек в Руската православна църква /РПЦ/ митрополит Иларион Алфеев, завеждащ външния отдел на техния Синод, не е само по повод канонизацията на мощите, а и да се даде знак на дядо Максим, че Москва още стои зад него и засега оттеглянето му “на покой” в Троянския манастир се отлага.

Освен това Иларион е дал “зелена улица” на дядо Николай за продажба на мощите, а за благодарност е получил една платнена торба, пълна с кости.

Междувременно се разбра, че Николай освен луксозния трон за 150 000 евро за параклиса “Света Марина” е поръчал “на крака” в Марфино и скъпа мощехранителница – и то още преди мощите да бъдат осветени!
Такова количество мощи не притежава нито една църква в света, така че Николай Пловдивски ще стане милионер, ще се почувства напълно независим и като нищо може да отцепи своята епархия плюс Старозагорска, Силистренска, Видинска и Плевенска, за да създаде паралелен на Максимовия синод, оглавяван, естествено, от неговата “скромна” особа. Ясно е, че ще назначи за свой викарий и газещия като валяк конкуренцията архимандрит Калист, който в качеството си на протосингел ще му поднесе на тепсия гласовете на Софийска епархия.

За да изглежда по-възрастен, препатил и мъдър, 42-годишният Николай си боядисва брадата бяла.

Така правят и неговите приближени, подготвяйки се отдалече за “деня Х”, в който ще се събудят новите властелини на БПЦ”, разказват Божи служители.

С изпращането обаче на Браницкия епископ Григорий за игумен на Троянския манастир патриархът, без да иска, помогнал на Пловдивския митрополит, за когото приближеният на дядо Натанаил бил най-голямата пречка, светват ни запознати с проблематиката.

Те твърдят още, че за 4 седмици Николай се е срещал 4 пъти с архимандрит Поликарп, духовен надзорник на Видинска епархия, и 4 пъти с йеромонах Никанор от Гигинския манастир и с игумена на обителта отец Евгений.

“По всичко личи, че това е бъдещият му екип. С избора на тези чернодрешковци дядо Николай удря десетката, защото те са амбициозни, дейни и разтропани и през тях минават много от проектите, финансирани от ЕС.

За силата на дядо Николай говорел най-красноречиво фактът, че патриарх Максим и досега не смеел да махне назначените от своя бивш пръв викарий престоятели на храмове и игумени на манастири в Софийска епархия.

Гавриил Ловчански пък, който повече от година се спряга за най-реалистичния кандидат за поста на дядо Максим, също имал разрешение от Русия да продава мощите на новоселските мъченици. То му било връчено от неговия покровител в РПЦ – митрополит Питирим Сорокин, духовен глава на република Коми. Преди седмица той също пристигна в България по повод преминалото в странна дискретност освещаване на мощите на новоселските мъченици. Дядо Гавриил обаче е бил посъветван да изчака, докато по-младият му колега Николай поизчерпа количествата си, и чак тогава да завърти алъш-вериш с костите, за да им вземе по-висока цена.


ОТЕЦ ДОБРИ ЧАКОВ СЕ ЗАКАНИЛ ДА ОТЦЕПИ СИЛИСТРЕНСКА ЕПАРХИЯ И ДА Я ПРИСЪЕДИНИ КЪМ РУМЪНИЯ

За да направи “дъмпинг” на Пловдивския владика, заминал да продава мощи на светци в САЩ

Като неприкрит враг №1 на Николай Пловдивски засега се очертавал най-вече авторитарният и пословично сребролюбив и.д. протосингел на Силистренска епархия Добри Чаков. Без знанието и одобрението на синодалите той е отнесъл части от мощите на свети Георги, на свети Дазий Доростолски, на свети апостол Варава, на света великомъченица Марина и на света мироносица Мария Магдалина в Диарбърн хайтс, щата Мичиган, където в местната румънска църква “Свети свети апостоли Петър и Павел” епископ Ириней ще отслужи в тяхна чест тържествена литургия.

Нашият свещеник е отпрашил към Америка няколко дни преди канонизацията на мощите на баташките мъченици, за да направи “дъмпинг” на дядо Николай, с когото напоследък не можели да се дишат.
Нещо повече. Преди броени дни отец Чаков се заканил на Пловдивския митрополит, че “ако играе срещу него”, ще отцепи Силистренска епархия и ще я присъедини към Румънската православна църква.
В интерес на истината това е стара мечта на властолюбивия и забогатял неизвестно как духовник, който преди години е бил престоятел на БПЦ в северната ни съседка и оттогава е много близък на румънския патриарх Даниил, откровен апологет на идеята “Букурещ – четвърти Рим”.

Преди да припознае в лицето на дядо Николай своя най-опасен враг, Чаков бе в тежък конфликт и с владиката Неофит, който навремето оглавяваше Доростоло-Червенска епархия, разпаднала се впоследствие на Русенска и Силистренска /с духовен глава митрополит Амвросий/. Тогава протосингелът заплаши, че ще отцепи Силистра и за глава на епархията той и хората му ще сложат един предъртял и сдухан поп – архимандрит Стефан, служещ в едно от силистренските села.

Ангел Серафимов

Дядо Господ

#148

2012-07-31 12:33

Защо трябва да ми пука за църквата, след като на нея не й пука за нас? Досега освен анатеми, че ходя на концерти, друго не съм видял и чул от нашите "духовници". Това с архонтите си е техен проблем и те да си го решават. Не може цялата държава да се занимава с глупостите на поповете. Като искат да са независими и да не плащат данъци (БПЦ е освободена от данъци по закон!) да си оправят сами бакиите.
дядо маРксим

#149 До "Дядо Господ"

2012-08-01 11:36

#148: Дядо Господ -  

 Прав си пиленце златно, но не знаеш ли, че идват и избори? Не знаеш ли, че на всяка партия или кмет им трябват и гласовете на бабите от черквата? Не смяташ ли, че 90% от така наречените "православни" в България са червени?