Петиция против новите изисквания за преводачески агенции

Oт 2013 г. министърът на външните работи на република България г-н Николай Младенов иска да въведе следните задължителни изисквания за преводаческите агенции, които основно включват следното:

1. Всяка фирма да се сертифицира по БДС EN 15038 / 2006

2. Всяка фирма да назначи на ТРУДОВ ДОГОВОР поне ДВАМА филолози

3. Всяка фирма да назначи на ТРУДОВ ДОГОВОР и ВСИЧКИ преводачи с различни езици, които работят за нея на свободна практика.

4. Всяка фирма да назначи на ТРУДОВ ДОГОВОР отделно и „РЕДАКТОР”.

5. Всяка фирма да се проверява на 2 години (одит) и на всеки 6 години да се сертифицира наново.

6. Всяка фирма да закупи отделен преводачески софтуер, независимо дали ще го ползва.

По  т.1.

Сертифицирането по DIN EN 15038 / 2006, съгласно Европейската Директива представлява система за управление на качеството на услугата и е престижно и препоръчително, но НЕ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, освен при фирми, регистрирани по ДДС, които работят с проекти по ЕС,  с Министерства, по държавни поръчки, тръжни процедури и т.н., където такова сертифициране е необходимо. Сертифицирането на една фирма струва няколко хиляди лева (в зависимост от фирмата-посредник), плюс последващи ежегодни разходи и плюс допълнителни немалки разходи по всички гореизброени точки.

Съгласно чл. 5 от Конвенцията ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ИЗИСКВАНЕТО ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ПУБЛИЧНИ АКТОВЕ (Ратифицирана със закон, приет от XXXVIII Народно събрание на 25 май 2000 г.), е недопустимо да се ограничава кръгът лица, които искат да легализират документи. Конвенцията е международен акт, който Република България е подписала и ратифицирала. Този акт е достояние на Министерство на Външните работи и не е оправдано да се действа в нарушение на поетите международни ангажименти и в ущърб на националните интереси. В този смисъл действията на Консулски отдел се явяват в нарушение на закона.

Съгласно Чл. 2 от Конвенцията,  единственото задължение на КО е да проверява и заверява подписите на преводачите.

Въпросът обаче е кой и защо иска да наложи това изискване в България като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички фирми (включително за тези в провинцията, които нямаме достъп до европейските проекти)? Това няма нищо общо с Европейските изисквания, защото във всички свободни Европейски държави, това сертифициране е ДОБРОВОЛНО! В нашия бранш има около 2000 по-малки, но доказали се фирми с по 15-20 години стаж!

Министър Младенов непрекъснато изтъква, че подпомага малкия и среден бизнес, но тези изисквания де факто биха постигнали точно обратното - хиляди интелигентни хора и техните семейства ще остнат без доход, ако тези по-малки фирми не могат да си позволят тези огромни разходи по време на ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА в България и цяла Европа.

И съответно ме виждам как ако хиляди малки фирми престанат да съществуват и да си плащат съвестно данъците, това би увеличило приходите в държавния бюджет.

По т.2.

а) Назначаването на още двама филолози е недомислица, тъй като някои от най-добрите преводачи са с различно образование, така че филолог не е равнозначно на преводач. Освен това много от фирмите в нашия бранш не само че не увеличиха, но напротив, намалиха броя на служителите си след 2008 година и считам, че не е необходимо да обяснявам защо.

б) Ако министър Младенов определя кой колко служители трябва да назначи във фирмата си, то това противоречи на законите за частния бизнес в Република България.

По т.3.

Министър Младенов иска да назначим на ТРУДОВ ДОГОВОР и ВСИЧКИ ПРЕВОДАЧИ с различни езици, които работят за нас. Това на практика е неосъществимо, защото почти всяка агенция предлага поне 20 чужди езика и съответните преводачи на свободна практика работят за над 15-20 агенции в града и страната, а в България няма закон, съгласно който примерно 100 агенции да назначат едни и същи хора на трудов договор. Това изискване е невъзможно за изпълнение и най-малкото също противоречи на българското законодателство. Същевременно е напълно ясно, че за една по-малка фирма ще е невъзможно да плаща на толкова много хора.

В случай, че дадена преводаческа агенция си позволи да вложи всички тези разходи, ще последва драстично поскъпване на тази услуга за граждани и фирми, на които и сега им се вижда скъпо!

По т.4.

Всяка фирма да си назначи отделно и Редактор (на български ли, или на немски, френски, английски...? да не изреждаме всички езици), ще означава че този човек тепърва трябва да се учи на мислене, изказ, граматика и правопис и на когото също трябва да се плаща, защото хора с такава професия, освен при печатните медии, няма на пазара, тоест отново ще се създаде огромен разход и в материален, и в интелектуален аспект. В допълнение, ще е необходимо назначението и на още един човек, за да води цялата документация по стандарта.

По т.5 и т.6.

Като допълнение към всички изброени по-горе разходи.

В заключение, изхождайки от всичко горе посочено, смятам, че тези нови изисквания, които за сега се разпространяват само апокрифно, защото по въпроса продължава да се мълчи (което също е нарушение съгласно закона за достъп до обществена информация и сключените с КО договори за своевременно и в разумни срокове информиране), но за които вече има доказателства (вече сключен с МВнР договор по новите изисквания, разпространен по агенциите) целят само едно:  монополизирането на пазара от няколко големи софийски фирми, които и до сега са получавали най-големите държавни поръчки тъкмо защото са сертифицирани (или по-скоро, поради това са успели да се сертифицират), но на които това, явно вече не им е достатъчно; и което е по-страшно, унищожаването на малкия и среден бизнес в нашия бранш, граден с опит, знания и влагане на лични средства години наред, последвано от изхвърлянето на хиляди хора на улицата или на борсата по труда!

Тази протестна петиция споделят и редица други агенции:

1. „РОСИНА БГ” ЕООД, РОСИЦА ГЕОРГИЕВА – УПРАВИТЕЛ,   ГР. СОФИЯ
2. „МОНДИАЛ Н-НЕДЯЛКА МЛАДЕНОВА”, НЕДЯЛКА МЛАДЕНОВА- УПРАВИТЕЛ, ГР.СОФИЯ
3. „ЕЛ ЛЕОН” ЕООД, УЧЕБЕН И ПРЕВОДАЧЕСКИ ЦЕНТЪР, ДИМИТЪР ДАКАШЕВ-УПРАВИТЕЛ, ГР. СОФИЯ
4. „ЕЛ И ЕН КОНСУЛТ” ЕООД, ЛЮБОМИР ЦВЕТАНОВ – УПРАВИТЕЛ,  ГР.СОФИЯ
5. „СОХО ТЕХ” ЕООД, ОЛГА ШИШКОВА - УПРАВИТЕЛ,  ГР.СОФИЯ
6. „ТЕДРА ТРАНСЛЕЙШЪНС”, ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВОДИ, ЕЗИКОВО СТУДИО, ГР.СОФИЯ
7. "МУЛТИТРАНС КОРПОРЕЙШЪН" ЕООД, ТЕОДОРА СТОЯНОВА-УПРАВИТЕЛ, ГР.СОФИЯ
8. „РУТИНА” ЕООД, АДЕЛИНА ГЕОРГИЕВА- УПРАВИТЕЛ, ГР. СОФИЯ
9. ИНТЕР КОНСУЛТ БГ” ООД ,   ГАЛИНА КАНАЗИРЕВА- УПРАВИТЕЛ, ГР. СОФИЯ
10. „ПРОФИТ ХАУС” ООД, ЛАРИСА ДЕРМЕНДЖИЕВА, УПРАВИТЕЛ,    ГР.СОФИЯ
11. „КОНКОРД КОНСУЛТ ООД, СВЕТЛА СТОЕВА-ЦЕНОВА - УПРАВИТЕЛ, ГР. СОФИЯ

12. ''ПРИМУС БГ'' ЕООД, САМИР ПРЕЛДЖИЧ – УПРАВИТЕЛ, ГР. СОФИЯ

13. "САРА" ООД, СТАНИМИР ЖЕЛЯЗКОВ ОВЧАРОВ - УПРАВИТЕЛ, ГР. СОФИЯ

14. „КОНФИДЕНТ-Р” ЕООД, РЕНИ БАКОЕВА – УПРАВИТЕЛ, ГР. СОФИЯ
15. "РАЯ-Т" ЕООД,  ГАЛЯНА ТОРБОВА –  УПРАВИТЕЛ,  ГР. СОФИЯ

16.  "ОФИС-МОВА” ЕООД, НАТАЛИЯ ДЕЯНОВА - УПРАВИТЕЛ,     ГР. СОФИЯ

17. „ПОЛИГЛОТ-2008” ЕООД, БЛАГА СТОЯНОВА ХАДЖИЕВА – УПРАВИТЕЛ, ГР.БУРГАС

18. ЕТ  „СИ-ТИ-ЕМ”  ЕООД – МИЛЕНА ВЕЛЧЕВА – УПРАВИТЕЛ,    ГР. БУРГАС

19. „ГАММА БОМАР” ЕООД, МАРИЯ КОСТАДИНОВА – УПРАВИТЕЛ,   ГР. БУРГАС

20. „ГЛОБУС ЕДЮКЕЙШЪН” ЕООД, МИРОСЛАВА ГОСПОДИНОВА- УПРАВИТЕЛ,  ГР. ВАРНА

21. ЕТ” НИКОЛОВА 95-ВИОЛЕТА КОСТАДИНОВА”, ВИОЛЕТА К. НИКОЛОВА- УПРАВИТЕЛ, ГР.БУРГАС

22. „ИМИДЖ 79” ЕООД,  ИРЕНА РУСИНОВА –  УПРАВИТЕЛ,  ГР.ВАРНА

23. "АГЕНЦИЯ СВЕТОВЕ" ЕООД,  ИВАЙЛО ИВАНОВ – УПРАВИТЕЛ,  ГР. ПЛОВДИВ
24. ЕТ „БЛАГОВЕСТ ДЕРМЕНДЖИЙСКИ”, БЛ. ДЕРМЕНДЖИЙСКИ –УПРАВИТЕЛ,  ГР.ПАЗАРДЖИК
25. "ПРОТРАНС ЕКСПЕРТ" ЕООД, ИВА ЗЛАТАРСКА – УПРАВИТЕЛ, ГР. БЛАГОЕВГРАД
26. „НОВ ВЕК” ООД,   ЙОРДАН ПАШОВ – УПРАВИТЕЛ,      ГР. ПЛОВДИВ
27. " ЛЕАНЕЛ" ЕООД,   НЕЛИ ЙОРДАНОВА РИНТЕЛМАН- УПРАВИТЕЛ ,  ГР. ПЕЩЕРА

28. ЕТ "ПАВЛОВ - ХРИСТО ПАВЛОВ", ХРИСТО ПАВЛОВ-  УПРАВИТЕЛ,  ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

29. ЕТ "АНИМОС - ГЕОРГИ СТАНОЙКОВ”, ОРЛИН СТАНОЙКОВ -УПРАВИТЕЛ,  ГР. ПЕРНИК

30. „ ДИ ДИ 2001” ЕООД , ГЕРГАНА МУТАФЧИЕВА- УПРАВИТЕЛ, ГР. БУРГАС
31. „ЛИВИЯ-НИК” СД,   ВИОЛЕТА ИЛИЕВА – УПРАВИТЕЛ,   ГР. ПЕРНИК
32. ЕТ „ЦВЕТАЛИНА КАВЪРОВА”, ЦВЕТАЛИНА КАВЪРОВА- УПРАВИТЕЛ,  ГР. СОФИЯ
33. ПОЛИТРАНС 7” ЕООД, ПАУЛИНА КОДЖАИВАНОВА-УПРАВИТЕЛ, БЛАГОЕВГРАД

34. РЕЯ БЪЛГАРИЯ ЕООД, ВЕРГИНИЯ КАРЧЕВА-УПРАВИТЕЛ, СОФИЯ
35. ЕТ „ТММ – ТАТЯНА ХРИСТОВА, ТАТЯНА ХРИСТОВА - УПРАВИТЕЛ,  ГАБРОВО
36. ГЛОБЪЛ КОНСУЛТ ЕООД ,  СНЕЖАНА ЦАБАЛАС - УПРАВИТЕЛ,  ГР.СОФИЯ

Призовавам тези изисквания да бъдат оттеглени и отхвърлени като безсмислени, ненужни и най-вече непосилни за малки и средни фирми в този бранш!

Аделина Чернаевa - Ей енд Ей Транслейшънс    Свържете се с автора на петицията