Подписка против замърсяването от "Барит Майнинг" ЕООД - гр.Лом

от граждани на Община Лом
за спиране работа на БАРИТ МАЙНИНГ до извършване на оценка за въздействие на околната среда (ОВОС),
изграждане на инсталация за пречистване на изпусканите газове
и отпадъчни води и
монтиране на контролна система за следене чистотата на въздуха и водата

Като граждани на Република България се обръщаме към всички отговорни институции с искане да бъдат предприети всички възможни мерки, за да бъде защитено здравето ни и предпазена от трайно замърсяване природата на нашия роден град Лом. Обезпокоени сме от факта, че в нашият град е в ход пускане на голямо металургично производство, без при това да е направена задължителната от закона оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Историята на събитията и поводите ни за притесненията ни са следните: На сайта на Община Лом на 3.01.2013 год. бе публикувана втора обява от „Барит Майнинг” ЕООД, с която уведомяват всички заинтересовани лица за инвестиционното си предложение за дейности по оползотворяване на отпадъци, обозначени с код R12. В обявата е посочено увеличаване на капацитета на инсталацията на 150 000 тона годишно (от които 50 000 тона окалина). Считаме за притеснително  това предложение, защото:

1. Още в първата тяхна обява от 21.09.2012 год. съществуваше несъответствие между капацитетът на предприятието за обработка на материала и заявеното количество на годишно преработвани отпадъци. В обявата са заявени до 450 тона на 8 часа работа. Което ще рече че на годишна база имаме:

450 тона (за 8 часа) х 52 (седмици) х 5 (работни дни) = 170 000 тона годишно

Ако предприятието работи само на една смяна, с нормални почивни дни, това е доста повече от заявените в обявата "до 13 300 тона" отпадъци годишно. Обявените 13 300 тона ще бъдат реализирани за 29.6 работни дни, т.е. грубо за месец и половина. Питаме се дали предприятието наистина ще работи само месец и половина годишно (с произтичащите от това неудобство и ощетяване на работниците в него) или обявените цифри са силно занижени и не отразяват реално планираното производство.

За  такива количества не би ли трябвало да се направи задължително ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) ? Във втората обява се декларира увеличаване на капацитета от 100 000 на 150 000 тона годишно и третиране на нагар/окалина до 50 000 тона, което още повече увеличава необходимостта от ОВОС.
  2. В първата тяхна обява от 21.09.2012 год. пишеше, че "няма да се формират отпадъчни води", а в новата обява за разширение пише, от една страна че "няма да има промяна в технологичния процес", а от друга, че отпадъчните води ще са "0.539 м3/час или 13 м3/ден" (което косвено доказва 24-часово производство) и че ще се заустват в р. Лом. Т.е. при първата обява е била скрита истината.
  3. В обявите е посочено, че "няма защитени територии", обект на въздействие. Река Лом обаче, в която ще се заустват отпадъчните води, е защитена територия по "Натура 2000". (с решение No.122 от 2 март 2007 година, публикувано в Държавен вестник, брой 21 от 9 март 2007 година, стр.17, най-горе) Тоест отново обявеното не отговаря на истината.
  4. 4. Методът, посочен в първата обява – механично разделяне на отделните частици на отпадъците и последващо разделяне на пресетия материал по фракции е предпоставка за високи нива на прахови частици във въздуха.
  5. Река Лом се влива след 2-3 километра в река Дунав, която е външна граница на България и е на второ място сред десетте, най-застрашени от замърсяване, реки в света. В обявата обаче е посочено, че "не се очаква трансгранично въздействие". Как очакват да опазят отпадъчните води само в българска територия?!?
  6. Предприятието „Барит Майнинг” ЕООД се намира в непосредствена близост до жилищен квартал на града, както и до две предприятия  от хранително вкусовата промишленост: за производство на хляб и сладкарски изделия и за производство на месни продукти. Това не е ли отново риск за населението? Разрешено ли е от закона разполагане на такъв тип производства толкова близо до населени места?
  7. На територията на град Лом вече съществуват две металургични производства, в резултат от дейността на които в небето над  района често се появява облаци от стелещ се, гъст дим. Това не е ли замърсяване на въздуха? Необходимо ли ни е още едно подобно производство, при това без оценка на въздействието му върху околната среда?
  8. В парламентарния контрол от 18 май 2012 г. имаше питане от Янаки Стоилов по този въпрос. В отговора си министър Нора Караджова спомена, че очакват заявление от „Барит Майнинг” ЕООД за комплексно разрешително за новите, разширени обеми на производство и се ангажира изрично, че производството няма да заработи преди това. Дали ще бъде спазен наистина поетия ангажимент?
  9. Общината е сертифицирана по ISO, според обявеното на сайта на общината. Съгласно секция "Права и отговорности" от процедура П– 08, точка 9 "кметът на общината е отговорен за поддържането и непрекъснатото подобрение на системата за управление на околната среда, като средство за предотвратяване на замърсяването на въздуха, водите и почвите, и с цел подобряване качеството на живот на гражданите".

За това изискваме да бъде направена сериозна екологична оценка на металургичните производства в нашия град – и съществуващи, и бъдещи, за да бъде защитено здравето на ломчани и да не оставим след себе си отровена и увредена околна среда, като наследство на идните поколения.

Нека да постигнем по - добър и зелен свят в нашия град.  Да запазим природата означава да запазим себе си!