Деблокиране на научните изследвания, възпрепятствани от превратното приложение на ЗОП

Свържете се с автора на петицията

Честита Коледа и отговор от МОН!

2022-12-24 18:20:08

Уважаеми колеги и съмишленици,

Най напред, желаем щастлива Коледа на всички!

Инициаторите на петицията получиха отговор от МОН, който може да се зареди от линка: https://docdro.id/yPJpENd

В отговора са дадени няколко полезни съвета относно законовите възможности за „спасение поединично“ в отделни ситуации. Предстои да видим доколко тези препоръки могат да се реализират на практика.

Същевременно отговорът прилича на справка от някоя юридическа агенция относно съдържанието на сегашния закон. Дали в МОН имат усещането, че министерството следва да формира и провежда научната политика на страната, със съответната отговорност за крайните резултати?

Нямали пълномощия да въздействат на загробването на парите за наука чрез превратно приложен ЗОП, нито възнамеряват да правят законодателни инициативи! Да оставим последното без коментар.

Още медийни реакции

2022-12-20 20:08:53

С радост установяваме, че петицията е намерила отражение и в българската версия на авторитетната брюкселска медия Euractiv.

Парите за наука потъват в „странни“ обществени поръчки – EURACTIV BULGARIA

Дано най-после има чуваемост от страна на вземащите решения!

Медийно отразяване на петицията

2022-12-20 18:45:26

Искаме да информираме всички подписали учени, иноватори и съмишленици, че своеобразното прилагане на ЗОП в науката, както и петицията ни,  започнаха да получава публичност:

Резил, дори Северна Македония ни бие по... (blitz.bg)

Нека всички използват достъпните им канали и мрежи за да се даде по-широка гласност на нашия призив!

ЦИФИИ "Прометей"

Благодарим за подкрепата и нека масовизираме петицията!

2022-12-15 23:07:43

През последните дни нашата петиция за нормалност в прилагането на ЗОП в научните организации получава недвусмислена подкрепа от именити български учени и иноватори. Благодарим на всички подписали и призоваваме за още по-голяма солидарност, с което да се осигури необходимата критична маса за решаване на проблема.

Като първа спасителна мярка за българската наука, би следвало да се прекратят административната свръхцентрализация и произволното групиране на разнородни по същността си доставки, а действащият ЗОП спокойно може да се прилага на ниво отделен проект. Така научните колективи ще могат да закупуват своевременно поне необходимите им нискостойностни принадлежности и консумативи. Търговете за оборудване също могат да се провеждат автономно в рамките на всеки проект.

Идеята да се повишат праговете не би донесла решение, тъй като е много вероятно покупките да се блокират в още по-голяма степен за да може изкуствено агрегираните сделки да надвишават и по-високите прагове.

Като следваща стъпка, би следвало да се инициират промени в ЗОП, така че обществените поръчки да подпомагат научните изследвания в страната, без да ги възпрепятстват по никакъв начин.

Не се колебайте да разпространите петицията сред колеги и съмишленици!

Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

• Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.