За денонощен градски транспорт в София

Въведение в инициатива

,,За денонощен градски транспорт в София“ на

Фондация ,,Дома Арт“

Ние, от Фондация ,,Дома Арт“, стартираме от началото на 2014 г. кампания за ,,За денонощен градски транспорт в София“ с интервал на движение на всеки един час от 0:00 до 05:00 ч., чиято цел да бъде облагородяване на градската среда, в която живеем. Ще създадем фейсбук група, която да се превърне в официална страница на инициативата и място за дискусии и предложения, петиция и анкета в електронна форма, срещи, разговори с експерти и общински служители, привличането на други неправителствени организации като партньори и т.н. Искаме да включим както комбинирани автобусни линии (свързващи крайните квартали с центъра, летището и т.н.), така и Метрополитена, и трамвай № 5, който покрива сериозен периметър от града.

По-голямата част ползвателите на тази услуга биха били младите хора, живеещи в София, но също така и работещите на нощни смени и/или с гъвкаво работно време. Друга част са чужденците, посещаващи София, част от които са се сблъскали с транспортната обстановка в града и подкрепят идеята за необходимостта от нощни линии.
 За София, като развиваща се европейска столица и официален кандидат за домакин на събитието ,,Европейска столица на културата 2019 г.“, е изключително важно да приема и прилага добри практики и примери от други европейски градове, да обогатява и улеснява условията за мобилност. Инициативи като ,,Нощта на музеите и галериите“ и ,,Нощта на театрите“ също показват нуждата от въвеждане на подобна обществена услуга.

В гр. Познан в Полша (7-мия по големина град в страната) например има изградена дори нощна мрежа, която покрива града, нощните линии имат различни номера и маршрути от дневните. Същото се отнася и за немската столица Берлин, като там нощем се движат и линиите на метрото (U-Bahn) и бързите трамваи (S-Bahn). В Германия дори и по-малки провинциални градове също поддържат нощен транспорт, в зависимост от големината на града, на места това е само една линия, която ползва разширен и удължен маршрут. Можем да дадем множество други примери с Будапеща, Виена, Мадрид, Париж, Бърно и т.н.

Идеята за изграждане на нощна транспортна мрежа не почива единствено на желанието да пътуваме денонощно по-евтино и сигурно в града, в който живеем, а е и част от облика на София като представително място за България. Не на последно място и социална услуга, от която наистина се нуждаем.

Всеки подкрепил каузата става неин съосновател!

Чрез подписа ми упълномощавам Фондация ,,Дома Арт" да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.