Петиция за инкриминиране на лобизма

Антикорупционните мерки и създаването на предимства за отделни правни субекти, в различни сфери на икономическия и социалния живот, чрез промяна на нормативната уредба и правила за ограничаване на свободната конкуренция налагат необходимост от създаване на нормативи и процедури за изваждане "на светло" на корпоративни интереси, които въздействат върху решенията на държавните органи и обществената политика въобще.

Публичността и отчетността са важни принципи за поведението на депутатите, затова трябва да е видимо: - кои интереси те представляват и доколко са представителни тези интереси. Искаме лицата, които заемат изборна или назначаема длъжност (или народните представители) да носят наказателна отговорност, ако осъществяват лобистка дейност при изпълнението на задълженията си. Наказателната отговорност да се носи по време на заемането на съответната длъжност и две години след прекратяването на пълномощията им, на служебното или трудовото правоотношение.

Вправилника  на НС да бъде включено задължение на всеки три месеца народните представители да изготвят публичен отчет за дейността си.

Необходими са ни подписите ви за защита на петицията. Подкрепете ни като я подпишете и споделете, за да осъществим пряк и ефективен граждански коректив на дейността на народните представители!

ФГ "Граждански коректив на властта"    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам ФГ "Граждански коректив на властта" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.