Петиция срещу затварянето на ул. Ангел Кънчев в частта от пл. Гарибалди до ул. Гладстон за автомобили по проекта "Зелени улици"


Петиция срещу затварянето на ул. Ангел Кънчев в частта от пл. Гарибалди до ул. Гладстон за автомобили по проекта "Зелени улици"

 

Ние живущите, наемателите на имоти на ул. Ангел Кънчев, както и ползвателите на гаражи на същата улица се противопоставяме срещу решението за затваряне на улицата в частта и от пл. Гарибалди до ул. Гладстон за автомобили от петък до неделя и настояваме предложението да бъде отхвърлено от Столичния общински съвет, защото:

1. Нарушават се правата ни за свободно придвижване и достъпване до жилищата ни, както и свободно ползване на изградените от нас гаражи за паркиране. Паркирането на буферен паркинг на бул. Драган Цанков при стадион Васил Левски е на повече от км разстояние и не е удобно за майки с деца, възрастни хора и хора в неравностойно положение. Още повече имотите с гаражи не притежават винетни стикери за паркиране и е неравноправно да бъдат задължавани да закупят такъв. Това е в нарушение на чл. 17 от Конституцията.

Настояваме улицата да не бъде затворена за преминаване на автомобили на живущите и достигането им до техните имоти и гаражи.

2. Затварянето на участъка на ул. Ангел Кънчев между пл. Гарибалди до ул. Гладстон ще породи огромни затруднения в придвижването на автомобилите, струпването им на обходните улици в търсене на маршрути и места за паркиране. Това се случи при затварянето на улиците през последните години за ремонти.

Не само, че няма да се намалят вредните емисии, а ще се увеличат от търсещите да паркират в съседни улици и обикалящи постоянно автомобили, защото такива места няма.

Препоръчваме увеличаване на синята зона до по-късно вечерта, както и в неделя и предоставяне на възможност на посетителите на центъра безплатно да паркират в буферните паркинги и други такива, за да се намалят вредните емисии.

3. Мярката не е насочена към децата ни, а напротив нарушава правата ни за благоприятна и здравословна околна среда съгласно чл. 55 от Конституцията. Нарушени са правата ни и за защита по чл. 14 от Конституцията. Улицата се превръща в малък Слънчев бряг, подложени сме на тормоз от намиращите се там заведения и клиенти, които викат, пият и пушат до сутринта. Не само, че заведенията не приключват в 22 ч., а многократните жалби в полицията не ги притесняват.

Настояваме да не бъдат поставяни пейки по улицата, както и да не бъде дадена възможност на заведенията да разполагат свои маси и столове.

Не вярваме, че нивата на шума ще бъдат контролирани занапред при положение, че до момента не виждаме адекватни реакции от органите, които отговарят за това.

4. Миенето на улицата трябва да се случва и без тя да е пешеходна зона, а такова не се прави дори 1 път в месеца.

5. Участъкът на ул. Ангел Кънчев между пл. Гарибалди до ул. Гладстон няма особена връзка с прилежащите паркове. Още повече такава функция се осъществява от пешеходната зона на бул. Витоша.

6. Ограничават се много местата за паркиране, които и без това са недостатъчни в централната градска част.

7. Нарушава се възможността да извършваме ремонти и товаро-разтоварни дейности, които поради натовареността през седмицата се извършва основно през почивните дни.

8. В ситуация на епидемия от Covid-19 и ограничаване на контактите, семействата ни ще бъдат изложени на допълнителен риск с пренасочването на голям човекопоток в близост до домовете ни.

9. Оказва се, че наемателите на помещения в частност заведенията, посетителите на центъра, чужденците имат повече права от нас живущите и собствениците на имоти.



Считаме, че решението нарушава чл. 14, чл. 17, чл. 35, чл. 55 от Конституцията и тъй като съгласно чл. 7 от нея държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове и действия на нейни органи и длъжностни лица ще търсим правата си по съдебен ред в случай, че решението бъде прието.


Настояваме Столичният общински съвет да отхвърли проекта “Зелени улици” или да изключи от него ул. Ангел Кънчев.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Даниела Тодорова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...