Петиция срещу затварянето на ул. Ангел Кънчев в частта от пл. Гарибалди до ул. Гладстон за автомобили по проекта "Зелени улици"

Ние живущите, наемателите на имоти на ул. Ангел Кънчев, както и ползвателите на гаражи на същата улица се противопоставяме срещу решението за затваряне на улицата в частта и от пл. Гарибалди до ул. Гладстон за автомобили от петък до неделя и настояваме предложението да бъде отхвърлено от Столичния общински съвет, защото:

1. Нарушават се правата ни за свободно придвижване и достъпване до жилищата ни, както и свободно ползване на изградените от нас гаражи за паркиране. Паркирането на буферен паркинг на бул. Драган Цанков при стадион Васил Левски е на повече от км разстояние и не е удобно за майки с деца, възрастни хора и хора в неравностойно положение. Още повече имотите с гаражи не притежават винетни стикери за паркиране и е неравноправно да бъдат задължавани да закупят такъв. Това е в нарушение на чл. 17 от Конституцията.

Настояваме улицата да не бъде затворена за преминаване на автомобили на живущите и достигането им до техните имоти и гаражи.

2. Затварянето на участъка на ул. Ангел Кънчев между пл. Гарибалди до ул. Гладстон ще породи огромни затруднения в придвижването на автомобилите, струпването им на обходните улици в търсене на маршрути и места за паркиране. Това се случи при затварянето на улиците през последните години за ремонти.

Не само, че няма да се намалят вредните емисии, а ще се увеличат от търсещите да паркират в съседни улици и обикалящи постоянно автомобили, защото такива места няма.

Препоръчваме увеличаване на синята зона до по-късно вечерта, както и в неделя и предоставяне на възможност на посетителите на центъра безплатно да паркират в буферните паркинги и други такива, за да се намалят вредните емисии.

3. Мярката не е насочена към децата ни, а напротив нарушава правата ни за благоприятна и здравословна околна среда съгласно чл. 55 от Конституцията. Нарушени са правата ни и за защита по чл. 14 от Конституцията. Улицата се превръща в малък Слънчев бряг, подложени сме на тормоз от намиращите се там заведения и клиенти, които викат, пият и пушат до сутринта. Не само, че заведенията не приключват в 22 ч., а многократните жалби в полицията не ги притесняват.

Настояваме да не бъдат поставяни пейки по улицата, както и да не бъде дадена възможност на заведенията да разполагат свои маси и столове.

Не вярваме, че нивата на шума ще бъдат контролирани занапред при положение, че до момента не виждаме адекватни реакции от органите, които отговарят за това.

4. Миенето на улицата трябва да се случва и без тя да е пешеходна зона, а такова не се прави дори 1 път в месеца.

5. Участъкът на ул. Ангел Кънчев между пл. Гарибалди до ул. Гладстон няма особена връзка с прилежащите паркове. Още повече такава функция се осъществява от пешеходната зона на бул. Витоша.

6. Ограничават се много местата за паркиране, които и без това са недостатъчни в централната градска част.

7. Нарушава се възможността да извършваме ремонти и товаро-разтоварни дейности, които поради натовареността през седмицата се извършва основно през почивните дни.

8. В ситуация на епидемия от Covid-19 и ограничаване на контактите, семействата ни ще бъдат изложени на допълнителен риск с пренасочването на голям човекопоток в близост до домовете ни.

9. Оказва се, че наемателите на помещения в частност заведенията, посетителите на центъра, чужденците имат повече права от нас живущите и собствениците на имоти.

Считаме, че решението нарушава чл. 14, чл. 17, чл. 35, чл. 55 от Конституцията и тъй като съгласно чл. 7 от нея държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове и действия на нейни органи и длъжностни лица ще търсим правата си по съдебен ред в случай, че решението бъде прието.

Настояваме Столичният общински съвет да отхвърли проекта “Зелени улици” или да изключи от него ул. Ангел Кънчев.

Чрез подписа ми упълномощавам Даниела Тодорова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.