НЕ на "частните колекции"

Частните колекции съдържащи монети и предмети от различните епохи на древността в сегашния им вид и посредством регулациите които се упражняват, нямат нищо общо с меценатството и благородните намерения в колекционерството, от които са възникнали световните музеи, науката музеология и които са били стимул и духовен порив за развитието на науките история и археология. В по-голямата част от случаите, в които сега говорим за "частни колекционери" стоят задкулисни интереси и чисто материални и криминални мотиви, умело прикривани зад думи като "патриотизъм", "професионализъм", "спасител", "меценат" и т.н. Всъщност се прави така, че онези които наистина отговарят на такива добродетели са подтиснати от това задкулисие и принудени или да му симпатизират и да го подкрепят или да станат негова жертва. Ако добронамереността преобладаваше в желанието и действията на т.нар. "спасители", те нямаше да започнат своята колекционерска дейност в тъмното и нямаше да се нуждаят от няколко амнистии и изменения на закона, за да могат да се наричат "колекционери" и да излязат на светло.  Всъщност тази теория се доказва толкова просто, защото вече многократно е доказана в историята и по света. Ако си започнал нещо на светло, няма как да ти се налага да го вадиш от тъмното. Дори и най-рестриктивното законодателство винаги е давало възможност, за съществуване на истински меценати в тази сфера, които със своята дейност, да създават уникални колекции, да допринасят за науката и да възпират негативните тенденции, а не да ги стимулират и да се сливат с тях.

Поради всички тези причини, нека кажем НЕ на частните колекции с археологически обекти в сегашния им вид, НЕ на свободната търговия и ровене в общото за всички историческо наследство.

Ревизия и нова регулация ! Да осветлим историята !

С подписването си упълномощавам SOLAR project да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.