Облекчаване на мерките на извънредното положение за деца със СОП и хора с увреждания

 

До Министерство на здравеопазването 


До Министерски съвет, 

 


 Молба 

 

Уважаеми г-н Ананиев, 

Уважаеми Министри,обръщаме се към Вас като граждани, с молба във връзка със 

Указ № 71/ На основание чл. 101, ал. 3 от Конституцията на Република България/ Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. И заповед за изменение на заповед СОА20- РД09-1485/13.03.2020г., и заповед СОА20-РД09-1540/23.03. 2020г.


Осъзнавайки опасността от глобалното разпространение на Covid-19, напълно разбираме и подкрепяме всички мерки, които правителството на Република България  наложи и прилага до момента.

Предвид всички международни изследвания за здравето, които доказват ползите от движението сред природата и предвид, че редица държави по-света разрешават свободно индивидуално придвижване и спорт,но с нужните регулации за ограничаване на разпространението на Covid-19, бихме искали да Ви помолим да разгледате възможностите за разрешаване на децата със СОП и хората с увреждания от всички възрасти да посещават терапиите,които са жизненонеобходими за тях,като разбира се това бъде регулирано с нужната разпоредба.

Разбираме, че е задължително да се наложат:

- спазване на всички препоръки свързани с хигиена по време на кризисното положение във връзка с Covid-19, които препоръчвате.

Разбираме, че е задължително да се забранят: 

- струпването на групи хора, освен когато цялото семейство или домакинство се придвижва “заедно”.

Разбираме, че се изискват :

- съзнателност, дисциплина и отговорност от страна на гражданите по време на тяхното движение.

- ясни правила, които гражданите да спазват.

Една част от наложените сега мерки заради извънредното положение не са подходящи за хората с хронични заболявания,деца със СОП,както и хората с увреждания от различни възрасти.Тези групи хора имат нужда от ежедневни грижи,терапии,които са жизненонеобходими за тяхното психично и физическо здраве.


Надяваме се, че Министерството на здравеопазването и Министерски съвет имат ресурса да предприемат извънредни стъпки за прилагане на най- новите насоки от държавните и международните органи за обществено здраве, като подкрепят усилията на правителството за насърчаване на социалното дистанциране и забавяне на разпространението на COVID-19, но предложат варианти за законно придвижване на децата със СОП и хората с увреждания и придружители на местата,където се провеждат терапии,рехабилитации, с цел запазване на физическо, емоционално и психично здраве. 


Искрено Ви молим, да разгледате предложението и да предложите законни варианти, въпреки натоварената си програма и всички други въпроси, които са на дневен ред. 


С уважение и благодарност,

От родителите на специални деца.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мария Полякова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...