За незабавно спиране на проучванията за газ в Добруджа

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАДТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ДО ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО

Относно: незабавна отмяна на решение 1078/21.12.2012 год. на МС

В бр. 1/04.01.2013 год. на ДВ е публикувано решение 1078/21.12.2012 год. ма МС, с което се удължава срокът на "Разрешението за търсене и проучване на нефт и газ" на територията на "Блок Добрич". На база на това фирма "Русгеоком" получава разрешение за проучване на нефт и газ. До момента фирмата търси нефт и газ само до с. Рогозина в община Г. Тошево. На база на така полученото разрешение се планира да започне мащабно сеизмологично проучване на региона още през месец август 2013 год.

Информационно затъмнение лежи около дейността в Рогозина, а също така и предстоящите дейности в региона, а именно - сеизмологични проучвания! Земеделците не са  запознати в детайли с мащаба на дългосрочния негативен ефект, който сеизмологичните проучвания ще имат върху агротехническите свойства на почвата; утъпкване, ерозия и намалени добиви, разливи на гориво и много други. А цялото население на региона не е запознато с вероятността от индуциране на сеизмологичните трусове в и без това сеизмично нестабилния регион на Вранчанския ралом.

Не е ясно и какви дейности в региона са планирани след сеизмологичните изследвания! Не случайно в медиите излязоха плахи съобщения за проектонамерения за подземна газификация от въглищния слой, който се намира на голяма дълборина - над 5 000 м., под водоносния хоризонт на Добруджа, посегателството върху който с каквито и да е неконвенционални методи за добив на нефт и газ би било пагубно за природата и хората. Предвижда се експлоатацията на въглищата да се осъществява от "Овъргаз", респективно "Газпром", подизпълнител на който е "Русгеоком".

Алармираме, че става въпрос за експериментална технология, чиито методи на подземна газификация са два:

1. Студен метод - фракинг, чрез нагнетяване на отровни химикали във въглищните пластове, подобен на метода за добив на шистов газ;

2. Горещ метод - запалване на въглищния слой под земята, с цел отделяне на природен газ за индустриални нужди.

И за максимално незапознатите с тази технология е ясно, че водата на Добруджа ще бъде най-малкото отровена, а още по-вероятно е да изчезне. Веднъж запалени въглищата, процеса става неуправляем. В Австралия, където този метод е прилаган се стига до пропадане на цели земни палстове, придружено с бълващи от новообразуваните кухини пламъци и пушек.

Сделката за покриване на щетите също тъне в неяснота и ще бъде само врата към извършването на последваща дейност, равна единствено на национално предателство!

Поради тези и други подобни причини подкрепете тази петиция.

Да спрем безумието на политиците ни относно хората на ДОБРУДЖА!!!