ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА БЕЗОПАСНА И НОВОТЕХНОЛОГИЧНА АЕЦ(ЯДРЕНА)

ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВОТЕХНОЛОГИЧНА АЕЦ(ЯДРЕНА) C ГОРИВО УРАН-238 И РАЗДЕЛЯНЕ НА ЯДРАТА ЧРЕЗ УСКОРИТЕЛ НА ЗАРЕДЕНИ ЧАСТИЦИ.

Вече се знае, че атомната енергетика която днес съществува е обречена. Безопасността на АЕЦовете не може да се увеличава до безкрай, изходът е в създаването на нови атомни технологии.                                                                                                                     След диверсията на «Фукушима», някои държавни започнаха да преразглеждат програмите си за развитието на атомната енергетика. Все по-често започва да се говори за отказ от използването на атома в мирни цели. Веднага трябва да кажем, че възобновимите източници на енергия, тези които лобират «зелените» могат да се използват само като допълнителни източници на енергия. Без атомна енергетика живота на планетата не е възможен, но АЕЦовете трябва да са безопасни и ние трябва да минем на безопасни технологии.

За какви точно технологии става дума?

Има 2 вида, 2 технологични бази за развитието на ядърната енергетика.                                                                                     Традиционната се основава на верижни реакции и използва делящите се изотопи на уран-235 и плутоний-239. На този принцип са изградени всички съществуващи в света реактори.                                                                                                                                           Проблемът е в това, че уран-235 на нашата планетата  има много малко и скоро ще свърши. Затова тази технология е обречена – ресурсната база свършва, а без гориво реакторите не могат да работят. Разработена е алтернативна схема, при която се използва делението на уран-238, предизвикано от други източници на неутрони, за които могат да служат ускорителите на заредени частици. Реакторите които рабоят по тази схема са безопасни, поради това че в тях не може да има верижна реакция, а твърдия спектър на неутрони не позволява изработване на голямо количесво радиоактивни отломки които се делят – следователно и силен нагрев на реакторите след тяхното спиране като ситуацията с «Фукушима» е невъзможен. Освен това, уран-238 на нашата планета има много. Човечеството не е застрашено от ресурсен глад. Бъдещето е именно в такива технологии – към средата на този век по тази схема ще работят повечето реактори.

Има ли реактори работещи по тази схема?

Технологията е разработена в Русия. Патент на това изобретение принадлежи на Русия, автори на технологията са групата на Игор Острецов, а на ускорителя Алексей Богомолов. Технологията е отработена в град Дубна и Протвино(Московска област), проведена е серия експерименти. След което групата на Игорь Острецов и изпълнила контракт с една от фирмите на ЦРУ(САЩ) по едно от направленията на тази технология. В рамките на този договор руската група е работила в Дубна, а през лятото на 2010 година всички разработки били предадени на американците. Сега те създават тази система в Лос-Аламос. След като Русия предава технологията на американците би трябвало да следва, чет я може да се внедри и в Русия, но това всъщност не е така.

Каква е причината?

В това, че ще трябва да се прекратят договорите които са сключени за изграждането на АЕЦовете по старите технологии?               Основната причина е друга – нито една държава не може да сключи договори с Русия за ядърни технологии без съгласието на ръководителите на държавата. Решението на този въпрос е задача на политиците, държавните глави. Проблемът е в това, че САЩ забранява на Русия разпространяването на тази технология.

Могат ли САЩ да използват тази технология?

Разбира се, тази технология им е предадена, заедно с военното и назначение. Официялно този контракт се нарича «Инспекция на несанкционираната транспортировка на ядерни материали», т.е. разултатите от договора могът  да се използват за приложни военни задачи- намиране на ядерно оръжие, което доставят до границата на държавата. Може да се използва и за това да се следи транспортировката на всякъкви ядърни материали. А може и за създаването на безопасни АЕЦове. Но пречката(предлогът) за внедряването на тази технология в други държави както и в Русия е, че технологията може да се използва за война.                   Владимир Путин на срещата на хилядолетието каза, че атомната енергетика трябва да се избави от обогатения уран и плутон, но на тези думи  всичко свърши - изпълнението на това не е възможно докато политиците на САЩ и Русия не приемат такова решение.

Означава ли това, че «Росатом» няма интерес към новите технологии?

Атомната енергетика вече отдавна не се развива. Просто се прави вид, че се изграждат нови АЕЦове, които много скоро ще спрат дейността си заради недостиг на уран-235. Но за да получаваш големи пари е достатъчно да създаваш вид, че се изгражда поне един реактор. Но проблемът не е само на «Росатом» проблемът е за целия свят. Ресурсната база не стига за всички. Американците са спрели да строят реактори от 1978 година. Сега реактори строят основно в Юго-Източна Азия. Във всички останали държави те се съкращават – съвсем скоро те бяха 500 сега вече 400, а ще бъдат още по-малко.                                                                                 А МАГАТЕ планира да се построят към 2010 година 10 хиляди реактора – именно толкова са необходими за да осигурим потребностит на човечеството.

Наистина ли скоро ще свърши уран-235?

Швейцарският физик Michael Dittmar в 2009 година пресметна, че световните запаси на уран-235 ще стигнат до 2013 година. Цените на това гориво вече се вдигнаха силно.                                                                                                                                                           Русия и САЩ излизат от положението като работят на военните си запаси. В крайна сметка имаме само още 2 години. После ако не включим разума си, всичко ще бъде много плачевно. Атомните станции ще спрат, тъй като не могат да рабоят без гориво. Първи ще пострадат САЩ, които използват 40% от цялата енергия, след което по верижна реакция световната икономика. Катастрофата ще засегне всички.

Добре, но защо на внедряването на тази нова технология не настоява МАГАТЕ?

МАГАТЕ е изпълнителен орган, който отразява интересите на цялото атомно лоби. И много стриктно пази имиджа на атомният отрасъл. По времето на «Чернобил» те заедно с руското правителство са криели последиците от катастрофата за да не навредят на интересите на атомният отрасъл. Същото стана и на «Фукушима», но сега информацията е неуправляема.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК: http://www.youtube.com/watch?v=mzyh-vb4__0