Закон за брокерите на недвижими имоти, съставен от НСНИ

Quoted post

Владимир Йосифов, БРЯГ ИМОТИ

#25 Re: Re: По закона за брокерите

2012-12-18 17:15

#5: assia varna - Re: По закона за брокерите

Документите за собственост и документите за състоянието на имота са РАБОТА на нотариусите, а не на брокерите !
Добре е да проверите как стоят нещата в чужбина, където НЯМА измами ...
Брокерите не може да отговарят за документи и изследване за Антракс, мухи, хлебарки, плъхове, мухъл и ...
Това е работа на специални фирми, които дават анализа си на НОТАРИУСА .
Брокерът може да помага, но не може да отговаря.
НОТАРИУСът отговаря за редовността на сделката, а агенцията отговаря за доброто представяне на имота на пазара.
Ще го разберете рано или късно...
Може би тогава ще бъдат други брокерите и агенциите...?

Отговори

Т С

#48 Re: Re: Re: По закона за брокерите

2013-01-07 13:37:30

Подкрепям казаното от Вас и бих споделила малко от петгодишния си опит към 'BETTER HOMES'Realty ,VA, USA. Нотариусът е  гарант по сделката . Ако продавачът и купувачът нямат възможност да се срещнат в едно и също време в деня на изповядване на сделката, всеки се явява в удобен за него час (в рамките на деня) и разписва пред нотариуса. В повечето случаи двете страни въобще не се  срещат и виждат. ПРОДАВАЧЪТ заплаща комисион в размер на 6 % който е разпределен по 3 % за фирмата представляваща ПРОДАВАЧА и 3 % за фирмата представляваща КУПУВАЧА. Ако купувачът и продавачът са  клиенти на една фирма, то тогава двете страни се представляват от различни брокери, за да се избегне конфликтът на интереси. Комисионът от 6 % е включен в обявената продажна цена и се удържа и превежда от НОТАРИУСА по банковите сметки на ФИРМИТЕ (фирмата)посредници, след изповядане на сделката. Управителите на последните също  по банков път превеждат възнаграждението на брокерите. В офиса на всяка агенция, на видно за всеки клиент място, стоят оригиналните сертификатите на брокерите, като всеки брокер носи и джобен формат в себе си ,заедно с name badge и така може да се легитимира във всеки един момент на всеки клиент. Всеки брокер има  т нар ключ с който има достъп до всеки имот обявен на пазара. На имот обявен за продажба се монтира специално устроиство отключващо се само с въпросните ключове . Когато се правят огледи, посещението обикновено е  от купувача и брокера му, който просто информира  колегата представляващ продавача , че предстои посещение. (подробностите за всеки имот са задължителни и са в базата данни при неговото обявяване,включително година на ремонт,брой собственици и т н)Всеки брокер притежава код с които отключва устроиството и при осъществен оглед по електронен път се записва неговото посещение. Ако има интерес към офертата, се прави писменно предложение за предложена цена , съпътствано от копие на чек удостоверяващо депозирана сума в офиса на агенцията на купувача. След като се договори продажната цена, се назначава техническа експертиза която прави  изследване на имота(конструкции,покривни площи,дограма,стени,наличие на насекоми и прочие) и след като купувачът е запознат със състоянието на имота и го приема..........се продължава по веригата. Темата е доста дълга,едва ли ще може да се разкаже всичко на един дъх. Дано се споделят повече мнения . Ще имаме полза от това#25: Владимир Йосифов, БРЯГ ИМОТИ - Re: Re: По закона за брокерите 

 

Евгени

#51 Re: Re: Re: По закона за брокерите

2013-01-10 16:26:58

#25: Владимир Йосифов, БРЯГ ИМОТИ - Re: Re: По закона за брокерите

Вашият коментар ме впечатли.  С удоволствие бих поговорил с Вас за дейността на агенциите за недвижими имоти във Франция. Нещата са добре структурирани и еволюират с времето( приспособяване). Не мисля, че ситуацията може да се промени без да се състои едно събиране във Варна или Бургас.  Повдигнатите въпроси са много.

Да се свика събрание и като се вземе под внимание мнението на присъстващите,  да се синтезира в един документ, който да се подпише в края на събранието от всички присъстващи . Те да се считат за „активни членове”! и това може да бъде раждането на една наистина представителна организация на агенциите за недвижими имоти.