За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Quoted post

Златан Златанов

#98 Re: Поздравления към Златан Златанов

2012-11-25 21:38

#96: - Поздравления към Златан Златанов

Да кадастърът изисква повече познания освен геодезията, но включва изцяло познаването на
геодезия. Т.е. за да работите кадастър е необходимо първо да познавате ЗУТ и
всичко свързано с геодезията и към това да добавите доста други познания, които
са повече юридически. Тук имам категорично мнение, че провоспособността трябва
да е една и тя да се дава от КИГ а не от КИИП.

Отговори

Веселин Чивчибашиев

#100 Re: Re: Поздравления към Златан Златанов

2012-11-25 21:50:53

#98: Златан Златанов - Re: Поздравления към Златан Златанов

Тогава, предлагам и всички съдии по вписванията да се лицензират от КИГ!!! Това е сериозно!Защото не всяко право е право(правилно) и правото не е само право а и геодезия! Хайде да си гледаме геодезията ане данъците, сега пък нотариалните актове и правото,че както сме тръгнали ще стигнем и до международното полжение и "правото на ползване на GPS системи в условията на международен тероризъм......и мястото на геодезиста в нвго"


Гост

#104 Re: Re: Поздравления към Златан Златанов

2012-11-25 22:01:17

#98: Златан Златанов - Re: Поздравления към Златан Златанов

Подтекста на въпроса към инж. Златанов за приравняването на правоспособностите по ЗКИР и ЗУТ беше, че проектирането и кадастъра са две различни неща, както и Вие потвърждавате. Както един колега, специализирал се в изработване на кадастрални карти и регистри има специфични знания (повече юридически), така и проектирането на част геодезия в инвестиционни проекти изисква други специфични знания. Дали колега, който 10 години е работил само кадастър, в който геодезията е приблизително 20%, ще може да се справи с проект за вертикално планиране?  А дали колегите, които се занимават с фотограметрия имат достатъчна подготовка за проектанти или за практикуване на кадастър? Ами тези, занимаващи се с картография? За всеки от тези случаи отделни камари ли трябва да имаме?

Единственият довод до момента за приравняване на правоспособностите, който изтъква УС на КИГ, е да не плащаме два членски вноса, но за работещи колеги това не е проблем. Дали другите специалности от КИИП имат отделни камари? Ами след като ние геодезистите се считаме за по-особени и настоявахме за отделна камара, сега защо плачем, че трябва да си плащаме за членство в нея?

Правоспособност следва да се дава не от организация на физически лица каквато е КИГ, а от държавния орган, който възлага и приема резултатите от дейността на правоспособните лица. За кадастъра това все още е АГКК.

трънков

#155 Re: Re: Поздравления към Златан Златанов

2012-11-29 09:15:47

#98: Златан Златанов - Re: Поздравления към Златан Златанов 

 "Няма как АГКК да следи човекопотока във фирмите. Но това за което трябва да се
помисли са санкциите за недобросъвестно свършена работа."

Г-н Златанов - има как, и съм го предлагал на г-н Лазаров, когато моето име цъфна с цел правоспособност във фирма, с която не съм ималинищо - просто в списъка на юридическите лица да се изписва и физическото(ките) лице(лица) - така всеки - като си види името, ще сигнализира - може и с търсачка та проверява. Но не се прие, защото "било тайна" - кои са геодезистите....А всъщност - лицензът на въпросната фирма си остана, защото тя била декларирала, че работя там, без да е представила копие от трудов договор - такъв не е имало!?

Колкото до това  кой да дава правоспособността - мисля че е по-правилно да си остане в АГКК, а не в КИГ - какво излиза - че правоспособността ще я определя някой, на който после ще съм конкурент?? Смятате ли, че няма конфликт на интереси? И не мисля, че една държавна организация - да лицензира търговец, на който специалистите са лицензирани от обществена организация - е правилно.

Колкото до работещите в областта на кадастъра - нямало къде да го научат - ами има доста нормативни документи, изисквания...да не би тези, дето сега работят - да са се родили научени? А всъщност - посочете ми един курс, проведен от КИГ в някоя област със средства от чл.внос???