Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Quoted post


Гост

#119 Re:

2016-02-13 23:21

#115: -  

" ... това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу хората и науката..."

 "благодарение на тяхната лакомия останалите им колеги са принудени да гладуват"

 

100%-на   “експроприация” на  пожизнените  възнаграждения  на пенсионираните академици и член-кореспонденти ще  увеличи заплатите с 30 лв: приблизителна сметка  6000 x 12 x 30 лв ~ 2 млн лв.  

Нетната  заплата на един работещ в БАН академик  през  2008 и сега не надвишава  1000 лв.; съответната пенсия вероятно е   доста под 1000 лв.  Отговорността за връзването на въпросните  пожизнени добавки с основната депутатска заплата (а не, да речем, със средната за БАН) е на  тогавашния председател на БАН, акад. Съботинов - той е човекът извоювал от правителството на Станишев именно такова повишение.  

Постановлението от 2008 беше съпътствано с увеличения с по 10% във всяка от трите години 2006-2008  на всички заплати в БАН, а субсидията, например 2008, беше увеличена с 23%. Апропо, това стана след протести! 

Известно е, че именно  днешният “реформатор” Даниел Вълчев (министър на МОН в правителството на Станишев  от квотата на НДСВ) е бил против увеличениeто  да бъдe  по-значителнo (както направиха в Румъния, където в същия период на относителен икономически подем увеличиха и заплатите и парите собствено за научни изследвания 2-2.5 пъти). Мотивировката му пред Станишев е била нещо от сорта -  "да изчакаме да си отидат старите професори и после ще увеличим заплатите на младите".

От  2009 досега заплатите не са променяни и даже са падали в годините с принудителните отпуски.  Субсидията на БАН за 2016  (леко увеличена след 3-годишния дянков геноцид) е около 80%  от тази   за 2009. Ако отчетем нарасналата средна заплата в страната, субсидията  вероятно е не повече от 50% от това, което би трябвало да бъде.  Това е проблемът  и "престъпниците" са в НС...

В момента най-важната задача е изборът на  новото ОС. Колегите във всички институти трябва много отговорно да подходят и да изискват ясна програма и готовност да я защитават от кандидатите си. А после постоянно да контролират дейността им. Питам се какъв щеше да е резултатът от гласуването в ОС на оставката на председателя на БАН, ако предварително това беше обсъдено по институтите...

 

Отговори


Гост

#123 Re: Re:

2016-02-14 07:43:06

#119: - Re:  

 Финансовият аспект на премахване на възнагражденията не може да се сравнява с ефекта, който този акт би имал за разчупване на корупционното ядро в управлението  на Академията. И този ефект според мен е много по-важен!

В тази връзка, съм напълно съгласен, че е изключително важно кой ще бъде избран в новото ОС. Това трябва да са подготвени хора, професионалисти, които със знанията и опита си като учени да отстояват независимостта и свободомислието си. Не трябва да са манипулируеми! И наистина трябва да знаят, че са под наблюдение. Всъщност, тази петиция показва точно това - ОС е наблюдавано от избирателите си, което заслужава адмирации.

Друг проблем, който е свързан с Вашия въпрос за обсъжданията в институтите, е пълното информационно затъмнение на академичния състав. Колкото по-малко информация даваш на един човек, толкова повече той губи желанието си да я получава. Става инертен и обезверен. Това, че академичната общност няма форум, в който да изразява мнението си по злободневните ни проблем, вече наистина е престъпление. И трябва да спешно да се промени.