Декларация на Националния съюз на юрисконсултите

Quoted post

адвокат

#2

2015-02-12 10:09

Госпожи и господа юристконсулти,

Не искате допълнителни права за адвокатите, но вие искате да станете адвокати (на първо място сте несъгласни с ограничението за придобиване на правоспособност като адвокат). И като гледам колко неграмотно е написана декларацията ви с безкрайно много грешки (правописни и юридически), от които личи НЕПОЗНАВАНЕ на законодателството на Република България, то мисля, че чл. 6, ал. 3 от Закона за адвокатурата трябва да бъде наистина изменен. На второ място, Висшият съдебен съвет и Закона за съдебната власт нямат никакво отношение към адвокатската професия. Адвокатите НЕ са подчинени на Висшия съдебен съвет и адвокатската дейност НЕ се регламентира от Закона за съдебната власт. 

Със законопроекта НЕ се ограничава достъпът до адвокатската професия. Всеки, който издържи изпита, доказва, че познава поне част от законодателството, с което ще работи всеки ден. За всяка длъжност в системата на правораздаването с изключение на юристконсултската, се изисква кандидатът да е преминал конкурс и не всеки издържал конкурса заема длъжността, която е желал. При адвокатската професия конкурсът е заменен с изпит и всеки, който успее да го издържи, може да стане адвокат след полагане на клетва.

Вашите твърдения са несъстоятелни и неграмотно написани, което показва, че има голям смисъл от внесения законопроект, поради това че не желаем сред нас адвокатите да има толкова неграмотни юристи, които да посрамват професията ни.       

Отговори

Юрисконсулт

#3 Re:

2015-02-12 15:44:44

#2: адвокат -  

Колега адвокат, юрисконсулт се пише без "Т" ... и защо са нужни на адвокатите толкова разширени права, законопроектът е написан сякаш адвокатът е висша форма на юрист, по-висша от останалите юристи, които "просто" защитават правата на юридически лица. Нима не работим по едни и същи закони? Аз лично съм издържала изпита към САК, но нямам необходимост да се впиша към момента, и Вие искате да кажете, че Вашите права следва да са повече от моите... Всички знаем как се злоупотребява например с това, че адвокатите имат право да проучват всякакви дела само срещу адвокатска карта и се достъпва информация без да представляват страна по дела. Да не говорим за отменения от ВКС трикратен минимален размер на адвокатските възнаграждения, след който случай сами си увеличихте трикратно минималните възнаграждения и сега в законопроекта се предвижда минимален двукратен размер (добре е поне, че си научихте грешката и нормата е предвидена в закон, а не в подзаконов акт, както беше предната). Лично аз смятам, че с тези увеличени възнаграждения се ограничава достъпа до качествена правна помощ на гражданите. За справка - минимално адвокатско възнаграждение за образуване и водене на изпълнително дело (към момента масови дела) с интерес до 1000 лв. - 368.92 лв. 

Юрист

#4 Re:

2015-02-12 15:54:26

#2: адвокат -  

 Адвокатче,

Пише се юрисконсулт, а не юрисТконсулт! Без коментар за грамотността ти ... Има лоши и добри юристи. Всякакво друго разделение е жалко и позорно. Адвокатският изпит е непрозрачна реплика на държавните изпити и проверява сухи и теоретични знания. Единствено магистратите могат да претендират за по-добра подготовка, защото преминават през тежко обучение в НИП и полагат изпит след приключването му. Изключително грозно е пълзенето по корем в стремежа за запазване на къшей сух хляб на част от адвокатите. Добрите адвокати не драскат глупости като твойте (не пиша в учтива форма, защото тя предполага уважение, каквото явно не заслужаваш). Разглеждай текстовете в законопроекта по-далеч от изтънелия си джоб, те застрашават ред права на гражданите и юридическите лица. Правната услуга е конкурентна и качеството ѝ се определя от личността, професионализма и морала на юриста, а не от кухия блясък на "Адвокат" пред името. Аз също не желая да има адвокати като теб в обществото ни, но какво да се прави ...