Декларация на Националния съюз на юрисконсултите

адвокат

/ #2

2015-02-12 10:09

Госпожи и господа юристконсулти,

Не искате допълнителни права за адвокатите, но вие искате да станете адвокати (на първо място сте несъгласни с ограничението за придобиване на правоспособност като адвокат). И като гледам колко неграмотно е написана декларацията ви с безкрайно много грешки (правописни и юридически), от които личи НЕПОЗНАВАНЕ на законодателството на Република България, то мисля, че чл. 6, ал. 3 от Закона за адвокатурата трябва да бъде наистина изменен. На второ място, Висшият съдебен съвет и Закона за съдебната власт нямат никакво отношение към адвокатската професия. Адвокатите НЕ са подчинени на Висшия съдебен съвет и адвокатската дейност НЕ се регламентира от Закона за съдебната власт. 

Със законопроекта НЕ се ограничава достъпът до адвокатската професия. Всеки, който издържи изпита, доказва, че познава поне част от законодателството, с което ще работи всеки ден. За всяка длъжност в системата на правораздаването с изключение на юристконсултската, се изисква кандидатът да е преминал конкурс и не всеки издържал конкурса заема длъжността, която е желал. При адвокатската професия конкурсът е заменен с изпит и всеки, който успее да го издържи, може да стане адвокат след полагане на клетва.

Вашите твърдения са несъстоятелни и неграмотно написани, което показва, че има голям смисъл от внесения законопроект, поради това че не желаем сред нас адвокатите да има толкова неграмотни юристи, които да посрамват професията ни.