забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

Мая Чекелова

#1 забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

2013-11-06 09:42

Здравейте,
Реших да отговоря и да дам позицията си, защото за разлика от авторката тук, аз съм лично засегната и имам преки впечатления от тази дейност.

За да ти приемат детето в детска градина обикновено ви се казва:"добре ама ще трябва да направите дарение от 100 или 200 лв"-зависи в кои район е детската градина или колко е реномирана – кой, къде, по колко точно и кой подава този сигнал. Така може всеки да си пише. Лично на мен в 10-та ЦДГ „Слънчице” никой не ми е искал пари, моят съпруг застана пред вратите й в 6 часа сутринта, на 10-януари и подаде необходимите документи. Детето ми бе прието без някакви условия.


Относно средствата за закупуване на необходими материали за обучението на нашите деца и разнообразяване на програмата им – аз съм „За” с двете си ръце. Не желая детето ми да се обучава по допотопните системи, които биха били осъвременени незнайно кога, защото както каза майката на дете от нашата група, нашите деца имат нужда „СЕГА”. И ако общината не осигурява всичко необходимо, за да се обучават нашите деца, то тогава спорът и всички дискусии трябва да се водят на съвсем друга основа, а не да се усложнява и забранява досегашната практика на осигуряване на всичко, необходимо на децата от родителите.
Аз не съм закупувала нищо на човек, работещ в детската градина!


Предлагам да си насочите тази енергия, която демонстрирате тук, в усилия Общината да започне да осигурява по-голяма част от елементарните ежедневни неща, необходими на нашите деца, а не да РАЗРУШАВАТЕ една вече разработена добра практика.

Ако желаете вие ВАШЕТО ДЕТЕ да пие чешмяна вода, да няма досег до разнообразно ежедневие, да живее като че ли в тежест на родителите си – МОЛЯ, ЗАПОВЯДАЙТЕ.
Но не обричайте и моето дете на това!
Ангелин Георгиев

#2 Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

2013-11-06 10:45

#1: Мая Чекелова - забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

Г-жо Чекелова, тук идеята е съвсем друга и Вие съвсем ясно я изпускате. Не става дума са това дали да се купи мин. вода за децата или не, защото всеки може да отдели по 5лв за водата на година. Тук става въпрос за нещо съвсем друго. Госпожите си имали вкъщи дограма и ламинат- ми ОК и ние си имаме вкъщи. Но защо трябва да плащаме за нещо за което общината трябва да плаща? И впоследствие да си плащаме такса на общината , че плащаме и покриваме нейните задължения. Ако Вие сте в състояние да закупите всичко което ви се поиска в името на децата ви, не всички родители можем като вас да отделим средства за закупуване на интерактивна дъска например, защото има ЦДГ където искат това. Кажете ми какъв е смисъла от закупуването й и с какво тая дъска ще помогне в повече от една обикновенна бяла магнитна дъска с маркерче и гъбичка/ такива дъски не са допотопни, както се изразихте сама/ . Така че моля Ви опитайте се да вникнете в съществото на проблема ,вместо да четете избирателно и да отсявате само това което на вас ви е изгодно.  лек ден

 


Anonymous

#3 Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

2013-11-06 10:58

#1: Мая Чекелова - забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

Искам да Ви кажа,че няма как да стане борбата с Общината,Вие явно не сте прочели докраи какво пише в тази петиция.С Вашите,моите пари каквото и да се закупи на децата се издава фактура на името на Общината и ако ги питате те отговарят,че са закупили те самите всичко необходимо.На Вас явно наистина Ви убягва целия проблем.Ако Ви е по джоба да давате за ремонти и за обзавеждане,тогава  моля платете за цялата група ,а ако ли не поне бъдете съпричастна към родителите които наистина нямат възможности.


Гост

#4 Re: Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

2013-11-06 11:44

#2: Ангелин Георгиев - Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

Нямам право да коментирам, понеже не съм видяла нито една фактура на имета на Общината. Казвам, че не сме купували нищо на детската градина, нито на персонала. Така че това, което осигуряваме допълнително в нашата група в детската градина е вода, хартиени кърпи, куклен театър. Периодично по повод на някакъв празник сме купували допълнителни неща. Вие не знаете какви финансови възможности имам. Моето желание е да се осигуряват необходимите неща на децата, защото в резултат на тези "протести" срещу незнайно точно какво \защото явно не улавям същественото\ се забранява събирането на каквито и да е средства, което автоматично води до това, да нямаме възможност да осигурим минерална вода на децата си.

 


Гост

#5 Re: Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

2013-11-06 11:47

#3: - Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

Информацията, която ни дадоха на нас на родителската среща е, че отговорът на Общината на последните брожения е, че те нямат възможност да осигурят вода и хартиени кърпи на децата, така че просто не виждам как в такъв случай, ще си присвояват разходи, които дори и не възнамеряват да правят.

ВИЕ ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ ТАКИВА ФАКТУРИ?


Гост

#6

2013-11-06 12:13

След като е доброволно и никой не ви задължава, защо правите тези дарения? Или не позволявайте да се издават фактури на името на общината. Сами казвате, че поне част от придобивките са скъпи прищевки на някой. Нали се плащат такси в тези градини. След като не могат да си покрият нуждите да търсят други начини. Общината не им угажда и вие да. Нека стане обратното. Рекетират ви, защото се оставяте.

Гост

#7 Re: Re: Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

2013-11-06 13:45

#4: - Re: Re: забрана на частните дарения за ясли, детски градини и училища

ами точно в 10 ЦДГ си искат "ИНТЕРАКТИВНА ДЪСКА" чиято цена е четири цифрена. имено в "слънчице" са едни от най "искащите" . тази година е започнала с искането на 90лв от родителите. кое струва 90лв????  аз съм с две деца в ЦДГ. при мен беше късмет че се започна с 90лв общо , но пък казаха че ще искат да сменят и легла / по още 70лв/  да не говорим, че имаме  избрани 5 родители в групата, които трябвало да дарят по 100лв за венециански щори-500лв.  избрани от "госпожите"!!!!!    да почвам ли да ви ги смятам сега??? това са 90+70+100+х/застраховки, води, мокри кърпички, сухи кърпички, ТХ, театри и т.н./ .  как ви се струва сега???

 


Гост

#8

2013-11-06 14:05

Мисля, че се смесват нещата- едно е да ти искат сума за да ти приемат детето в детската градина или ясла, друго е да се събират суми за вода, консумативи, театри, празници и т.н. За да ми приемат детето не са ми искали дарение под никаква форма, но виждайки, че децата няма с какво да си играят в групата не виждам нищо нередно да се съберат пари за да се закупят играчки, същото е и за салфетките, водата и т.н това е за нашите деца, които прекарват деня си в тази градина или ясла. И ако Общината неможе да си позволи по-големи удобства за децата, се намесваме ние родителите. Така, че нека разграничим дали говорим за дарение или текущи разходи.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-11-06 15:07



Гост

#10

2013-11-06 15:09

Аз съм също съм родител в ЦДГ 10 г-жо и мога да ви кажа че те си спечелиха вече дъската по проект по който работиха.
СИСИ

#11 с

2013-11-06 18:20

Здравейте, аз съм самотна майка... Когато ми приеха детето нямаше проблем с това... Не ми искаха пари,но започна едно - ами ние сега нямаме кърпи,салфетки.Казахме ок-ние ще взимаме. Аааааааа не , не искаме Вие да носите-давайте пари ще си взимаме. Ок , но когато отивах да им нося "безвъзмездното " дарение видях , че нашите герой седнали да решават какво да купуват. Наредих се и аз там като част от родителският комитет в които участваше и директорката и секретарката. НЕ МЕ ДОПУСНАХА с предлог , че съм била нова в градината. Казах на родителите и категорично отказахме да " даряваме" пари... Искам да ви кажа , че бяхме ругани пред всички родители на общите родителски срещи... Най-накрая ни беше казано , че тези пари били ако се счупи покрива, за нови пързалки -ала бала. дадоха обяснение - за 5 боядисани пързалки били изхарчили 10 000 лв... А нашите деца в групата дори си нямаха площадка къде да си играят- голо място... Защото не сме давали пари... СТАВА ВЪПРОС ЗА ГР.ВАРНА ЦДГ 3 -ДЕТСКО ГРАДЧЕ...


Гост

#12

2013-11-06 18:23

"След много разговори с граждани и различни мнения,ние от гражданска инициатива”За Добрич”бяхме помолени да Ви напишем това писмо с оглед вземане на адекватни мерки и пълна ревизия на всички дарения в ЦДГ-гр.Добрич и за това как са изразходени тези средства"

- Първо - кои сте "вие от гражданска инициатива "За Добрич" и защо сте решили, че сте оторизирани да представлявате каквато и да е група от хора???
- Второ колко точно от вас 2 или 3 дами от тази така наречена гражданска инициатива имате деца, които посещават детски градини??? Ако имате такива - това може да означава, че наистина имате наблюдения за това което си позволявате да коментирате /макар че четейки безсмислената Ви петиция се съмнявам в това/... та ако имате действителни наблюдения, подкрепени с ИСТИНСКИ факти а не със слухове - моля споделете ги с нас, назовете въпросните детски градини, подкрепете твърденията си като например предоставите документите за закупените от Вас "скъпи играчки" или каквото и да е друго... Ако пък нямате преки наблюдения - това може да означава само, че се чудите с какво да си запълвате времето и просто си пишете разни писма до тук и до там, за да не умрете от скука! Е имам изненада за Вас - ние работещите родители на децата, които посещават детските градини губим доста от ценното си време обяснявайки се трябва ли децата да пият вода или не, да се бършат с мокри кърпи или не и да посещават ли театър или не! МОЛЯ ВИ НЕ НИ ГУБЕТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕТО! Намерете си някаква работа и си запълнете и вашето време със смислени неща!
Да, знаем в каква криза живеем, но все пък сме цивилизовани хора! Ако бюджетът на общината не може да покрие разходите на детето ми за вода, кърпи и театър - ще ги покрия аз - та нали съм РОДИТЕЛ на това дете! То не е на Общината, а мое дете! И ако "нямам такива възможности" - тогава какво - на улицата ли ще го оставя??? Мой родителски дълг е да полагам съответните грижи за детето си! И нали детето ми посещава детска градина, за да мога аз да работя и получавам съответното възнаграждение за това! За какви възможности ми говорите??? Та тези разходи на децата едва ли струват дори колкото 1 кутия цигари??? Сигурна съм, че по-голямата част от родителите, които "нямат такива възможности" харчат неколкократно тези средства задоволявайки собствения си никотинов глад! И ако сте смятали, че някой друг/в случая Общината/ е ДЛЪЖЕН да се грижи за ВАШЕТО дете - тогава каква точно според Вас е ролята на РОДИТЕЛЯ???!!!

"/не може примерно 30 родителя на деца от една група да са решили да направят дарение за една и съща сума и това да се счита за доброволно дарение"

- защо да не може??? кой казва че не може? Вие ли госпожо Първанова? Та коя сте Вие, че да преценявате дали моето дете ще пие минерална вода, ще се бърше с мокри кърпи и ще посещава театър???

"Децата са граждани на Република България и считаме,че родителите не трябва да бъдат натоварвани с излишни разходи"

- какво означава родителите да бъдат НАТОВАРВАНИ с излишни разходи??? Та това са Вашите собствени деца - те не са ви дадени за отглеждане от "Република България" - Вие сте си взели решение да имате тези деца и е дълг на всеки Родител да се грижи за детето си. Ролята на Държавата е да Ви подпомага в това, а не да изземва родителските Ви задължения!!!

"заради прищевките и капризите на някои госпожи,защото ако за тях това е съревнование една на друга да изпъкне,че нейната стая е наи хубава,то за родителите е непосилно бреме което въпреки всичко те са длъжни да носят"

- искам да Ви кажа, че заради Вашите капризи скъпи дами от въпросната инициатива вместо да играя сега с децата си - в малкото часове, които мога да прекарвам с тях между служебните си ангажименти, вече няколко вечери си губя времето, за да обсъждам резонно ли е това ние родителите да полагаме определени усилия децата ни да се чувстват достатъчно комфортно в престоя си в детските градини/където са без нас/, да получават адекватни на времето в което живеят знания и умения, да имат отношение към културата и изкуството...Та вместо това, сега стоя тук-пред компютъра и губя ценни мигове с децата си!
Моля Ви дами! Намерете си друг начин за запълване на времето!!! Така губите и моето, а то ми е ценно!
Също така искам да Ви попитам - за кой точно Родител детето му е "непосилно бреме"???

Цитирам един от коментарите по-горе:
"ами точно в 10 ЦДГ си искат "ИНТЕРАКТИВНА ДЪСКА" чиято цена е четири цифрена. имено в "слънчице" са едни от най "искащите" . тази година е започнала с искането на 90лв от родителите. кое струва 90лв???? аз съм с две деца в ЦДГ. при мен беше късмет че се започна с 90лв общо , но пък казаха че ще искат да сменят и легла / по още 70лв/ да не говорим, че имаме избрани 5 родители в групата, които трябвало да дарят по 100лв за венециански щори-500лв. избрани от "госпожите"!!!!! да почвам ли да ви ги смятам сега??? това са 90+70+100+х/застраховки, води, мокри кърпички, сухи кърпички, ТХ, театри и т.н./ . как ви се струва сега???"

Въпросната госпожа или господин направил този коментар очевидно няма преки наблюдения върху 10-та градина. Както става ясно от написанато, коментиралият има 2 деца, но не точно в 10-та градина. Сега искам да попитам кое Ви дава право да коментирате нещо, в което нито сте пряк участник, нито пряк свидетел??? И дори не знаете дали е истина! Това се нарича клевета, за което си има съответния ред!

В заключение ще кажа, че аз съм Родител на дете, което посещава именно 10-та ЦДГ. Всичко казано тук са клевети. В тази ДГ пари не са искани по никакъв повод - нито за записване на детето, нито за "скъпи играчки". Ако има закупени и предоставени вещи от родители, то това са наистина ДАРЕНИЯ от Хора с отговорност към децата си и благодарност към персонала на детската градина! И въпросните ДАРЕНИЯ са предоставени по съответния ред на детското заведение.
Моля, оставете Госпожите и персонала да си върши работата, защото Вие принуждавате тези хора да работят под непрекъснато напрежение, притеснявайки се дали някое тяхно действие няма да бъде атакувано от "гражданска инициатива”За Добрич”! Оставете ги да работят спокойно, за да могат и нашите деца да са спокойни!

Гост

#13 Re:

2013-11-06 18:27

#12: -

И за да не си мислите че пиша коментари анонимно, просто забравих да се представя под въздействието на емоцията, предизвикана у мен от "петицията" Ви.

Казвам се Събка Манева и съм както написах по-горе Родител на дете от 10-та ЦДГ!


Гост

#14 Re: Re:

2013-11-06 19:43

#13: - Re:

Че не ми стана ясно,кои тази вечер Ви задължи да седнете и да пишете вместо да играете с децата си,"може би някои Ви накара",аз поне от прочетеното никъде не срещнах,че става въпрос за 10 ЦДГ или може би за Вас важи поговорката -"гузен негонен бяга"

............


Гост

#15 Re: Re:

2013-11-06 19:44

#13: - Re:

тези приказки ,ама абсолютно същите ги има и в пресата от устата на госпожа Койчева,или може би е съвпадение?

Дедислава Попова

#16

2013-11-06 20:16

Как не Ви е срам, кой кого кара насила да пише...........
само едно ще Ви кажа, погледнете си как Ви започва "петицията" на петорката на г-жа Първанова
цитирам: "Много Ви моля, имам нужда от Вашите подписи..................." Кой кого кара на сила да го подкрепят с подписи?????????????????
Та коя сте Вие, или кои сте Вие, че да преценявате дали моето дете ще пие минерална вода, ще се бърше с мокри кърпи и ще посещава театър???
Ако желаете, ВАШЕТО ДЕТЕ, /което изобщо не е в Детска градина/, да пие чешмяна вода, да не посещава театър, защото Вие всяка недела му отделяте време да го заведете в кукления театър на Добрич – МОЛЯ, ЗАПОВЯДАЙТЕ.
Но не обричайте и моето дете и не се изказвайте от мое име!

Гост

#17 Re: Re: Re:

2013-11-06 20:25

#14: - Re: Re:

Значи толкова сте и чели! Направете си труда да прочетете наистина материалите и ще разберете, а не да се включвате тук "от любов към спора"!

Десислава Първанова

#18 Re:

2013-11-06 20:30

#16: Дедислава Попова -

"Много Ви моля"-това за Вас ако е насила.....................

Интересно ми е какво означава петорката?

Вие сте дребнави душички-хващате се за наи дребното,а не споменавате за всички ремонти,обзавеждания и скъпо струващите  техники.

След като имате толкова финанси,аз ще Ви запозная с майки извън"петорката на г-жа Първанова" да заплатите техните "доброволни дарения",но ще Ви предупредя,че са доста.

И ако не знаете съществуват и частни забавачки за "баровки",а не Държавни и БЕЗПЛАТНИ детски заведения.


Гост

#19 Re: Re:

2013-11-06 20:51

#18: Десислава Първанова - Re:

Смятам, че не заслужавате повече от времето ми пък и си има и други начини да изразя мнението си - без да се налага да влизам в безсмислен спор с някой, който дори не е съвсем наясно защо прави нещо! Само ще отбележа че не виждам никъде писанията Ви да са подкрепени по някакъв начин от вапросните "много майки", а що се отнася до държавните детски градини, драга ми г-жо Първанова - те не са безплатни! За тях се заплащат такси! Както и за всичките Ви коментари по темата - така и за този се изказвате неподготвена!

По отношение на определенията, които си позволявате да правите публично - какво да говорим повече! И Вие се самообявявате за представител на нещо или някого???!!! БЕЗ КОМЕНТАР!

 

НЕ Десислава Първанова

#20 Re: Re: Re:

2013-11-06 22:46

#19: - Re: Re:

а що се отнася до държавните детски градини, драга ми г-жо Първанова - те не са безплатни! За тях се заплащат такси! Както и за всичките Ви коментари по темата - така и за този се изказвате неподготвена!

то се вижда ясно кой е неподготвен. я вземете да прочете малко поне законите на РБ и ми кажете къде пише , че образователната система в БГ е платена? започваме от 2 години преди 1 клас!!!   чл20 от закона за народната просвета и после търсим да четем още малко поне от обща култура.

а сега до всички  майки/натегачки/ с " болни амбиции"   НИКОЙ , АМА НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА КЪРПИТЕ ,ВОДАТА И ТЕАТЪРА.   НАБИЙТЕ СИ ГО В ....... ГЛАВИ


Гост

#21 Re: Re: Re: Re:

2013-11-07 05:50

#20: НЕ Десислава Първанова - Re: Re: Re:

Правилник за прилагане закона за народната просвета:

Чл. 30. (1) За отглеждане, възпитание и обучение на децата в детските градини по чл. 27, ал. 1, т. 1 родителите или настойниците заплащат такси съгласно Закона за местните данъци и такси.

...

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) В държавните и общинските детски градини могат да се извършват допълнителни педагогически и други услуги по желание на родителите или настойниците срещу заплащане съобразно интересите и потребностите на децата.


Гост

#22 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-11-07 06:27

#21: - Re: Re: Re: Re:

и с какво смяната на ламината и дограмата и всякакъв подобен род ремонти на ОБЩИНСКА СГРАДА е ПЕДАГОГИЧЕСКА УСЛУГА в интерес на моето дете???   да не би да ми прехвърлят "някаква" идеална част от сградния фонд????     забалежете че пише ПО ЖЕЛАНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 


Гост

#23 Re: Re: Re: Re:

2013-11-07 15:15

#20: НЕ Десислава Първанова - Re: Re: Re:

Цитат:

"Идва ред и на тоалетна хартия,салфетки,мокри кърпички,течен сапун,препарати за миене на тоалетните,препарати за миене на ламината,прах за пране за завесите и т.н.
Да не забравяме и кукления театър които идва два пъти в месеца и се събира цялата детска градина в един физкултурен салон и децата са натъпкани всички заедно-познайте последните дали чуват или виждат нещо,но все пак си го плащаме и него и никои не пита дали искаш или не."

 

-това е цитат от Вашата петиция, г-жо Първанова, но май трябва да вземете да я прочетете че поне да знаете какво точно е написано в нея!!!

ИВА

#24

2013-11-07 20:24

Така имам една молба към така наречените майки , който не престанаха да се заяждат с Десислава Първанова. Престанете да си изливате отровата върху жена ,която е решила да направи нещо което вие не се осмелявате да направите ,защото сте страхливи и нямате доблестта да погледнете проблема и се криете под някакви псевдоними тук , разберете РЕКЕТ има и винаги е имало , както има и подмазвачи и натегачи като много жени тук ,които уж не са давали и стотинка...Защо са държавни тези градини и ясли щом се поддържат от родителите , ако толкова парите ви бият по задниците пускайте си децата в частни забавачници, там ще трият дупетата на децата ви с позлатена ТХ ...Как може да сте толкова злобни не знам , вие в саксия ли сте расли и така ли гледате децата си ??????
Вероника

#25 Re:

2013-11-07 21:57

#24: ИВА -

Аз съм на мнение, че отговорността за децата ни е само и единствено наша. А това, че живеем в объркана държава и болшинството от хората се осигуряват на минимални заплати и после първи викат, че държавата им е длъжна да им гледа и осигурява децата си е част от пейзажа. Не виждам нищо лошо да се събират пари в детските градини. Обикновено тази сума е 50 лева за учебна година, поне в нашата и на всички мои близки е приблизително такава, и разделена на месечна база прави под 5 лева. Еми то е смешно да се прави на въпрос. Най-вече, че това е за нашите деца и думата РЕКЕТ спомената в горния пост е меко казано не на място. Не се чувствам рекетирана, че осигурявам елементарните потребности на децата си с по 4-5 лева месечно. Да дори и в тези пари да влизат дребни ремонти и подобрения, а не само салфетки и вода, еми хора да ви кажа, че с радост ги давам. В този ред на мисли и не разбирам хората, които ги е яд, че видиш ли не е тяхна работа да плащат въпросните 5 лв. за потребностите на децата си.