ДЕКЛАРАЦИЯ на учени от БАН в подкрепа на студентските протести


Гост

#1

2013-10-29 16:00

Това правителство се компроментира. Очакваме нови избори и нов Парламент.

Гост

#2

2013-10-29 16:08

Няма дума, която да не може да се омерзи и омърси. След "консултант" дойде време и на думата "политика".Тя не може да бъде добра или лоша. Тя е или градивна или не. Тази стачка е градивна. Нека имат студентите политически пристрастия. Искат ли морал в действията т.е. отговорност, а не само права за използване, то това е градивно-напред и нагоре.

Гост

#3

2013-10-29 16:21

Да сложим край на престъпното ни примирение! Цялата останала все още в стараната интелигенция да се изправи срещу модела на преуспялата брутална посредственост, който непоправимо съсипва България!
мнение

#4 други хора......

2013-10-29 17:49

Нещата няма да се оправят само със смяна на властта, за съжаление. Бившата ком дикататура и слугите от ДС показваха 30 години колко лесно се приспособяват и винаги са в управлението. За да се промени нещо трябва във властта да дойдат хора с друго мислене, което да е повече насочено към добруването на нацията отколкото към лични цели и вражди. Досега нито в управлението, нито в опозицията на това управление имаше наченки на добра воля и разум. Повече бе като махленска свада- кой крив, кой прав, вместо кое е правилно, за да са добре хората в държавата, идеи и решения. Иначе то и да си отиде това правителство- пак ще си живем по старому, както бе 30 и колко години.

Гост

#5

2013-10-29 22:33

Тук някой е сбъркал годината и правителството... Е, точно пък това правителство най-малкото може да бъде обвинено за "корупция в проектното финансиране", тъй като то, уви, спря всякакво финансиране на ФНИ?! Въпросната пък корупция "в получаването на научни степени и звания" си е следствие от игнатовския ЗРАС, желязно крепен от 90% от т.н. академична общност, напълнила 50 ВУЗа. Авторът на петицията и някои от подписалите явно са получили амнезия, че навремето хвалеха и ЗРАС, и Игнатов, а и цялата разгромна научна политика на правителството на банкянската мутра...
е-вестник

#6

2013-10-29 23:53

"Има една добра и една лоша новина покрай студентската окупация на университета.
Добрата е, че събитието е отразено изобилно по всички медии, телевизии излъчват на живо оттам, повтарят исканията за оставка, в студиите ги коментират и т. н.
А помни ли някой сега как студентите излязоха на протести и шествия, заедно с учени от БАН заради орязаните бюджети и обидите на един бивш финансов министър към образованието и науката? Помни ли някой , че телевизиите почти напълно скриха тези шествия от по 6-7 хиляди души? Или че медиите премълчаха писмата до българския премиер от учени от цял свят, вкл. нобелови лауреати? Да, и досега мнозина не са разбрали, че е имало такова нещо..."

Гост

#7 Re: гост

2013-10-30 12:12

#1: -

Сега да видим как Орешарски ще се опита "даразтури седенката"!? Трябва доста да се потруди, едва ли ще ме стигнат силите...

Бацо Гацо

#8 Re:

2013-10-30 20:15

#6: е-вестник -

ако става дума за казионните протести в БАН, когато партийните урки изкарваха персонала с бичове по улиците, те си бяха обилно отразени, а и бяха доста многобройни. виж, протестите срещу конкурса на ФНИ през 2012 бяха подчертано малобройни, тогава и в СУ и в БАН мачкаха да не се ходи, медиите се разсейваха приятно, а цвъко подслушваше на воля организаторите, че бяха едва 10-тина души. противно на очакванията, първите протести бяха неуспешни, а вторите направо им разбиха на Игнатоните гълъбарника! :)))))))

Не Ви ли е срам да лъжете?

#10 Re:

2013-11-02 18:53

#5: -  

 Подписалите декларацията доста добре помнят кой е Орешарски, коя е Ваня Добрева и как раздаваха на такива като Вас милионите преди 2008 Може би Вие страдате от тежка амнезия или сте потънал в корупционатта ситема на "новите" управляващи. Склерозата Ви е увредила доста и е по-добре да отстъпите място на младите хора!!!!!


Гост

#11

2013-11-02 21:20

Подкрепям искрения стремеж на българските студенти за промяна на модела в управлението на държавата ни, приключване на действието на тоталитарните мрежи, включително и на Държавна сигурност като политическа полиция на БКП/ БСП и ефективна европейска реформа и отваряне на управлението към ценностите на демократичната и правова държава. Закон за лустрация на целия щатен и нещатен апарат на Държавна сигурност за срок от 10 години, считано от 2014 г. за заемане на държавна длъжност. Тази година преживяхме два преврата - Февруарския и 11-майския, активно мероприятие на оперативните работници от Държавна сигурност. Висшето образование и науката в България нямат нужда от агенти, доверени лица, оперативни работници на Държавна сигурност, а от учени, които ще помогнат на държавата си и ще я изведат към нови, по-добри хоризонти.

Гост

#12

2013-11-04 08:57

Макар вече да съм пенсионер, съм свързана с научната работа на Института за литература, където се пенсионирах. Смятам, че учените от БАН, които обучават млади хора и преподават в различни университети, са отговорни за образователния и интелектуален потенциал на нацията. А той е обречен ако настоящето правителство продължи да управлява.

Гост

#13

2013-11-05 11:04

Кой подкрепя студентите и за какво
http://emilhorozov.wordpress.com/2013/11/04/115/

Случи ми се да отида на събрание на учени от Софийския университет, подкрепящи стачкуващите студенти. Там, за моя изненада, се оказа, че имаме различни възгледи върху понятието „морал“. И макар да бяхме единодушни по отношение на назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, се оказа че липсата на морал в други случаи ни разделя. Например, измами, кражби, незаконно получаване и раздаване на държавни пари не са съвсем липса на морал за някои. Сега най-важното е да се борим срещу Пеевски и неговите партии с всички възможни средства и с всякакви съюзници; Путин, Р. Гюров или Х. Ковачки са добре дошли. Никой не се интересува днес от злоупотреби с милиони и милиарди левове. Както разбирам трябва да си отиде сегашното правителство и ще настъпи дългоочаквания Нов Ред по нашите земи.

На мене ми е трудно да възприема, че тези, които подкрепят студентите искат да не обръщаме внимание на многогодишни престъпления с държавни средства в огромни размери. И че част от подкрепящите са участници в тази дейност, поне като получили такива средства вследствие нарушение на законите. А дали е само това, е работа на прокуратурата, където съм депозирал сигнал преди една година.

Поводът да обменим мнения по въпроса „що е морал и има ли той почва у нас“ стана нашият водещ на събранието, д-р Д. Илиев. Той е спечелил в злополучните сесии през 2008-2009 г. поне 4 проекта от Фонд „Научни изследвания“, част от тях с нарушения, не казвам негови, вижте Забележката. За сведение отлични български учени, далече превъзхождащи посоченото лице и колегите, му нямат достъп до финансиране или имат такова в десетки пъти по-малки размери. За какви заслуги?

Не можах да съобщя конкретни данни защото не ми позволиха. Двигателят на съпротивата срещу моя морал беше един известен от вестниците и телевизиите професор по културология („културологията е клон от социалните науки, специфичен за Източна Европа“, Уикипедия) на име Александър Кьосев, бивш ръководител на катедра в Нов Български Университет, откъдето впрочем бяха и част от присъствуващите. Според него сме се събрали да решим как да помагаме на студентите, а не да обсъждаме Фонд „Научни изследвания“, което беше и моето мнение, толкова повече, че голямата част от участниците едва ли е компетентна. Но мислех, че е добре да сме хора без проблеми със собствения морал. Словесната престрелка разбира се беше загубена предварително. Освен че бях сам срещу много, моите опоненти ме превъзхождаха в опит да говорят на обществени теми, което включва прекъсване на говорещия враг.....