Отворено писмо на учители и родители във връзка със законността на предлаганите мерки от МЗ и МОН за учебната 2021/22 година

Отворено писмо на учители и родители във връзка със законността на предлаганите мерки от МЗ и МОН за учебната 2021/22 година / Съобщения / Имаме един ден за внасяне на предложения! / Коментари

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2021-09-01 11:54


Перко

#77 Re: Съжалявам

2021-09-01 11:55

#74: Foxyeta -  

 Маските са доказано неефективни, защото децата не могат да боравят с тях, а и ги пипат с мръсни ръце и ги слагат на мръсни места. Стига с тоя терор, като в някои щати маските трябва тотално да се забранят в училища и детски градини и да се наблегне на миенето на ръце и проветряването! ПРОВЕТРЯВАНЕ, защото българина го е страх, че ще настине! 

Виолета Николаева

#78

2021-09-01 11:55

Министъра трябва ясно да разпише, че носенето на маски, тестването и ваксините НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, а пожелателни за всички ученици и учители в класните стаи, коридора, общите помещения, физкултурния салон, за да се избегне момента в някои училища ако примерно директора и преобладаваща  част от педагозите или родителите клонят към крайност да се наложат правила неприемливи за всички. Например, в нашето училище паралелките са средно с 12-13 деца. Да предположим че родитеките на 9 от тях настояват децата да носят маски или да се тестват всяка седмица. Няма как те да наложат на моите деца подобни правила, макар да са мнозинство, защото категорично не съм съгласна. Нямам против зарадите убеждения или притеснения да носят лични предпазни средства, да се ваксинират или тестват колкото често желаят, но не да се налага за всички. 10 % заболели в есенно зимния сезон е твърде ниска граница за минаване към ДО. Все пак вирусите и настинките са обичайни за това време, но е безумно за 2-3 болни деца всички да минават към ДО. Поне 20 - 25%. Подкрепям предложението на вчерашната среща за повече гъвкавост и улеснена процедура за всяко семейство да преминава от една в друга форма на обучение според ситуацията, а не еднократно за цял срок или учебна година. 

Родител

#79 Re:

2021-09-01 11:55

#2: -  

 Абсолютно правилно ! Премахване на карантината на общооснование, отхвърляне на идеите за тестове и маски. Лечение на болни деца съгласно предписанията на детски или личен лекар. Прилагане на досега действащите правила при грипна епидемия.


Гост

#80

2021-09-01 11:58

 Няма медицински тест, който да е точно за въпросния вирус. Съгласна съм, че децата трябва да учат присъствено, без стрес от маски, ваксини и тестове. Учителите също имат такова право. Не знам защо този терор продължава. Медиите явно са много западнали от към теми и репортажи-глупост до глупостта ръсят. Може би трябва да се изготви петиция срещу психическия тормоз упражняван от всякакви " експерти" със съдействието на медиите. Да манипулираш , принуждаваш и изнудваш са методи, които мислех, че са отживелица. Успех и дано чуят разумните ни искания.


Гост

#81

2021-09-01 12:04

Учители, които се страхуват от присъствено обучение да се тестват за антитела и ако нямат да се ваксинират, за да са спокойни. Същото се отнася и за родители, които се страхуват - тестване за антитела и ваксиниране. Ако имат антитела, смело може да си работят спокойно. Проблемът с коронавируса беше докато нямаше ваксини, сега вече всичко би трябвало да се нормализира. Според мен опцията дистанционно он-лайн обучение изобщо не трябва да се коментира. Носенето на маски да е индивидуално желание и решение.

Гост

#82 Re:

2021-09-01 12:04

#23: -  

 Точно


Гост

#83

2021-09-01 12:06

Във всеки клас да се отчете и колко реално са вече преболедувалите деца, в това число и всички онези които не са диагностицирани с PCR тестове, а са с антигенни тестове и/ или наличие на антитела и реално са извън официалната статистика. По мои наблюдения броят на тези семейства и деца не е малък. Така реално се прави оценка на реалната необходимост даден клас да бъде карантиниран дори и при повишена заболеваемаст в училище или дори и при наличието на болно дете с Ковид в даден клас. В този смисъл не виждам логика да се карантира клас от вече преболедували и с изградени антитела деца и да преминава в дистанционно обучение при наличие на едно заболяло дете. Затова предлагам да се направи бърз скрининг в началото на учебната година на всички деца. Ако се докаже, че повече от 60-70 % от децата в класа са с налични антитела тогава класът да не преминава в дистанционна форма на обучение без значение от епидемиологичната обстановка в училище. Маските категорично да бъдат премахнати независимо от % преболедували/непреболедували деца. Маските категорично не предпазват от заразяване с този вирус, но в същото време тяхното постоянно носене пречи на изграждането на естествен имунитет у децата към други вируси. Оценката трябва да се прави на ниво отделен клас. Крайно време е да се види реалната картина колко % от хората са вече с изграден имунитет срещу този вирус и да започнем с децата, за да не нанасяме вреди на тяхното физическо и психично здраве с постоянните необосновани преминавяния от един в друг режим на обучение.Така ще се сложи и началото на края на всички спекулации по въпроса.

Гост

#84

2021-09-01 12:06

#10: -  

 Подкрепям Ви на 1000,% 


Гост

#85

2021-09-01 12:07

Предложения от мен, като родител на 2ма ученици до 7ми клас:
1. Учениците до 7ми клас да не преминават в дистанционна форма изобщо, тъй като е пагубно за развитието им!
2. Ако, все пак, трябва да се премине - нека за всеки клас да се решава отделно - заболели над 30% от децата или над 20% от учителите на конкретния клас.
3. Ако се наложи ДО на децата от 5ти до 7ми клас, да се разреши ползване на класна стая в училището от желаещите деца от класа, където те да се събират със собствените си устройства и да се включват дистанционно от там.
4. При заболели/карантинирани учители на прогимназиален курс децата да могат да ходят присъствено на училище, а учителите, които могат само дистанционно да преподават, да се включват в класната стая през мултимедия. Тоест, могат да се редуват няколко часа с присъствен учител, няколко часа с дистанционен в зависимост от ситуацията.

Моля Ви, преборете се за начален и прогимназиален курс! Особено за прогимназиален! Повече от 1 седмица в месеца на ДО са ПАГУБНИ за тези подрастващи деца, които сега се учат на общуване, режим, труд и навици!!!


Гост

#86

2021-09-01 12:08

100% съм съгласна с направените от вас предложения. - Мисля, че е добре да се направи обръщение към всички родители, когато детето се чувства неразположено да не се праща на училище, за да не се създава излишно напрежение в паралелките. - За да не се изпуска материал когато някое дете се налага да си остане в къщи, моля учителите да кажат дали е възможно в електронния дневник на класа да се пише какъв материал е взет и какви са домашните, за да се подготвят самостоятелно децата.

Гост

#87

2021-09-01 12:10

При хубаво време повече учебни часове да се провеждат навън. Да се сложат ултравиолетови лампи в класните стаи и коридорите може да светят нощем за дезинфекция, през деня да се прибират.
Foxyeta

#88

2021-09-01 12:12

В българските училища има един голям проблем - в тях рядко се проветрява, защото учителите ги е страх, че ще настинат. Въздухът е застоял, но никой не провежда кампания в тази насока, а изискват маски като някаква измислена превенция. Това е абсурдно. Застоял въздух плюс маска е равносилно на убийство! Няма никакви безспорни научни доказателства, че носенето на маски в ежедневието предпазва от нещо. Ако се постигне смекчаване на изискванията за носене на маски, трябва да се изисква гаранция, че това няма да бъде променяно в течение на учебната година. Притеснявам се, че при ново покачване на случаите медиите ще истерясат, че за това са виновни учениците, които не носят маски и задължителното им носене ще бъде бързо наложено обратно, защото така властите ще покажат, че взимат мерки. Това се случи миналата година, когато се почна с носене на маски само в коридорите, но после станаха задължителни и в час от пети клас нагоре, защото учениците бяха обвинени, че са основен разпространител на заразата.

 

 

гост

#89 Re: Re: Точно така!

2021-09-01 12:12

#42: вила вилекула - Re:  

 Родители-хипохондрици да нямат право да се намесват в учебния процес. Нека най-после училищното ръководство да взема самостоятелни решения.


Гост

#90 Re:

2021-09-01 12:15

#83: -  

 БРАВО! АБСОЛЮТНО ВЯРНО!


Гост

#91

2021-09-01 12:15

Не считам за редно да се карантинира цяла паралелка при доказан един случай на заболяло от Ковид дете. Правилното за мен да се изолират болните, а не здравите. Трябва училищните власти да работят тясно с местните РЗИ, да обменят данни за заболяемостта и съответно да се вземат решения за карантиниране само при необходимост. Не е нормално паралелки, в които няма нито едно болно дете да учат дистанционно, само защото е издадена такава заповед от Министърът на образованието. Крайно време е да започнем да бъдем гъвкави и да се нагодим към създалата се ситуация.

Гост

#92

2021-09-01 12:15

Децата са сринати психически, особено тежко е положението при гимназистите. Мерките да бъдат градирани - от по-леки към по-строги, според ситуацията в конкретното училище. Да се даде максимална автономност на училищата да решават сами. Премиваването към дистанционно обучение да отпадне като мярка. Нека да се предвиди както в добрите сатари времена : грипна , в случая "Ко вид ваканция", но да не преминават към симулация на обучение с т.нар. он лайн обучение. Да се предвиди възможност, родителите, които не искат да пускат децата си на училище, да заявят това с декларации до ръководството на училището, а децата им да се явят като частни ученици и да положат вътрешни изпити накрая на учебния срок/година в съответното училище. Он лайн обучение не трябва да има. Който не иска да ходи /да пуска детето си - да се яви детето като частен ученик с приравнителни вътрешни тестове/изпити. Всички други ученици да ходят редовно на училище. Трябва максимално да се излезе от рамките и психозата на последните две години и да се върнем към нормалното, дължим го на децата си и на нас самите. Здравият разум го изисква! Тези деца и младежи бързо ще пораснат и след няколко години ще влязат в социалния, политически и икономически живот на страната. Нека не се чудим тогава, защо няма психически здрави, комуникативни, спокойни и уравновесени хора, кото да живеят и в тази страна.

Гост

#93

2021-09-01 12:18

Нулеви години докато не изчезне Ковид

Гост

#94

2021-09-01 12:20

Нулеви години докато не изчезне Ковид

Гост

#95

2021-09-01 12:21

Само присъствено обучение. Който не му е удобно, да напуска системата. В цяла Европа всички деца са постоянно на училище. Всички възрастни се нагласят спрямо тях!!! Без маски и други глупости! По-добър контрол на входна врата за превенция на болните. Които проявява симптоми да си остава вкъщи, докато се излекува, както беше и преди - Здравите в училище без санкции, а болните вкъщи.

Гост

#96

2021-09-01 12:31

Може да има глоби за родители, които си пускат децата болни. Мисля, че ще е добре и при най безобидния "СОПОЛ" , децата да се спират от ясла,детска градина и училище. За два три дена децата се възстановяват. Миналата учебна година, дъщеря ми беше първи клас и винаги я спирах, докато имаше родители, които си пращаха децата с хомеопатичните сиропи и после всички окапваха. Синът ми беше 4 група в детска градина и в зимните периоди децата бяха здрави, поради строгия контрол. Деца с леки сополи не се допускаха и ако се проявяваха през деня се обаждаха на родителите да си вземат детето. Също за два три дена се възстановяваха.

Гост

#97

2021-09-01 12:34

Съгласна със вашите предложения! 


Гост

#98

2021-09-01 12:36

Подкрепям гореизложеният текст!

Гост

#99

2021-09-01 12:44

Аз съм против онлайн обучението,против носенето на маски и ваксини.
Родител

#100 Re:

2021-09-01 12:53

#8: Диана -  

Не мисля, че е редно училището да се съобразява с личните желания на всеки родител. Има си форми на обучение за училищата и те са дневна (присъствена) и индивидуална. Родители, които се страхуват по една или друга причина и не искат да пускат децата си в училище, могат да подадат заявление до директорите на училищата за индивидуално обучение на отрочетата им.




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...