В подкрепа на разширение на списък с борсови стоки по ЗОП


Гост

#1

2016-07-04 14:45

1. Заместването на борсата със специално организирани търгове води до излишно оскъпяване процеса (в момента на възложителят на обществена поръчка на ССБ не заплаща никакви такси). Освен това пазара се раздробява на множество фрагменти, което е реален удар срещу конкуренция. Преди години - 2002 г. бяха направени опити за търгове за продажба на ел. енергия и те бяха бързо провалени. Самите търгове се провеждат с огромни процедурни дупки във времето - 45 дена и обикновено се обжалват до дупка. При борсовите сесии се постига една експедитивност - 10 - 15 дена изчакване, а процедурите по обжалване са едноинстанционни - борсовия арбитраж, който работи по правилата на Парижкия арбитраж.
2. Колкото и да е странно поръчката получава доста по-голяма популярност на борсата. Просто точката за информиране е само една и работи регулярно. Ако има някакви проблеми, то процеса може да бъде лесно усъвършенстван.
3. Системата за разплащания на борсата е много по сигурна и може да бъде значително усъвършенствана. Стандартните процедури имат достатъчно "дупки" и "вратички" за шиканиране на разплащанията.

Гост

#2

2016-07-06 10:36

Да подкрепим ролята на борсовата търговия в борбата срещу сивата икономика и корупционите практики в България !

Гост

#3

2016-07-06 18:10

За повече прозрачност,за развитие на борсовата търговия,за ограничаване на сивата икономика и премахване на корупцията .

Гост

#4

2016-07-07 13:18

Особено важно е в списъка да има гориво, тъй като другите процедури са много бавни и е невъзможно да се работи, особено ако има обжалване

Гост

#5 Становище на НБСХС

2016-07-12 10:39

abcdef

Изх. N 009/ 11.07.2016 г.

 

СТАНОВИЩЕ

НА

НАЦИОНАЛНИЯ БРАНШОВИ СЪЮЗ НА ХЛЕБАРИТЕ И СЛАДКАРИТЕ (НБСХС)

Във връзка с проект на Постановление на Министерски съвет за одобряване на списък на стоките по чл. 79, ал.1, т.7 и чл. 191, ал. 1, т.6 от Закона за обществени поръчки (ЗОП), който е публикуван на сайта на Министерство на финансите и в Портала за обществени консултации към Министерски съвет, бихме искали да изразим нашата подкрепа към становището на Софийска стокова борса АД.

Предвид многогодишната ни практика в търговията със зърно, брашно и други продукти производни на тях, и нарастващата пазарна необходимост от все повече стоки, обект на търговски интерес, нашето становище е, че списъкът трябва да бъде допълнен с по-широка гама характерни борсови стоки.

НБСХС и ССБ АД са членове на Консултативния съвет по зърното към Министерство на земеделието и храните от самото му създаване и имаме дългогодишни партньорски отношения и взаимоизгодно сътрудничество.

Напълно сме съгласни със ССБ АД, че практиката в международен план сочи, че реализирането на стоки чрез борса увеличава възможността за ограничаване на корупционните практики и свиване на „сивия” сектор в търговията.

Нашето мнение е, че през изминалите години Софийска стокова борса АД се е утвърдила като надежден гарант и лоялен партньор, каквато е и една от основните й функции за всички субекти, включително търгуващи по ЗОП.

Настоятелно Ви молим в списъка на стоките по чл. 79, ал.1, т.7 и чл. 191, ал. 1, т.6 от Закона за обществени поръчки (ЗОП) да бъдат включени и стоки, като зърнени култури, производни от тях, горива, химикали и др.

 

11.07.2016 г.                                                                 Председател на УС на НБСХС:

Гр. София                                                                       Мариана Кукушева

 

 

 


Гост

#6

2016-07-12 20:21

Борсите са символ на демокрацията и са основен механизъм на развитие на стоковата и фондова търговия.