Митрополит Николай - пред църковен съд

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Митрополит Николай - пред църковен съд


Гост

#176

2016-06-09 09:25

Анатема към алчният и властолюбив лъже-служител на Бога , преследващ личната си изгода и материални богатства служейки на дявола в лицето на Руската Православна Църква, която служи на политическата доктрина на архи- олигарха Путин, не на Бога

Гост

#177 Re:

2016-06-09 10:13

#173: -  

 Да , вярно е ! Отец Тодор беше подложен на нечуван натиск от подлогите на Метрополита , призоваван да излиза пред медии и да анатемосва хората и всичко това с активното съдействие на Асеновградските свещеници !Благия, добрия и стойностен човек и свещеник си тръгна с достойнство и за миг не си помисли , че ще предаде хората !

попадия Къна

#178

2016-06-09 10:27

Дядо Николайчо е чиста кукувичка и е редно отново да се върне на 4-ти километър за лечение. Отвратителен е!


Гост

#179

2016-06-09 10:32

Възмутена съм от отношението на "Митрополита" към загиналите по време на априлското въстание, забраната му местните свещеници да извършат панахида в тяхна чест и факта, че снимката му виси като икона в православните ни храмове. Това е недопустимо!

Гост

#180

2016-06-09 10:34

Защото ме дразни корупцията в някои попове,защото се подиграват с религията на хората,защото я превърнаха не във вяра в Господа,а в търговия,защото няма друг като поп Тодор!
Лазар

#181

2016-06-09 10:55

Под вещото ръководство на ДС нашата църква се е превърнала в муто-феодална структура. Но това не е от днес или вчера.Основната цел е да се изгонят християните от църквата, като се отвратят от реалностите в нея. Как да се спасим?


Гост

#182

2016-06-09 10:56

www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bunt-v-asenovgrad-sreshtu-mitropolit-nikolaj-6054827


Гост

#183

2016-06-09 11:26

Така нареченият "Дядо Николай" е срам за БПЦ.България нямаше да съществува сега,ако свещениците са се държали като него.Срам и позор за България.Вън от църквата.Да му се свали расото публично и да не му се позволява дори да се покае в манастир.
Лазар

#184

2016-06-09 11:33

В миналото бюджетът на църквата е бил обявяван публично в Държавен вестник. Днес всичко, отнасящо се до финансите, е пълна тайна.


Гост

#185

2016-06-09 12:48

крайно време е търговците и ченгетата да излязат от храма

Гост

#186 Това се случва в Асеновград !

2016-06-09 12:51

На „помирителна” среща в Пловдивската Митрополия е бил повикан вчера бившият вече свещеник от храм „Св. Богородица Благовещение”, каза за ТВ САТ КОМ неговият син Васил Димитров. На тази среща се правеха пазарлъци и договорки, каза синът на отец Тодор. Все едно бяхме на бизнес среща. От отец Тодор е било поискано да подпише декларация, че се разграничава от хората, които го защитават с подписки, с подписа си е трябвало да се съгласи и за това,  че той е уволнил църковния певец Щерьо Паспалев. Показани са му били подписите на 233 свещеници от храмове в цяла Пловдивска област, от които съм сигурен, че поне 100 от тях не го познават изобщо, каза Васил Димитров. Но те са прави за себе си, допълни той, виждате какво става – мутренска история. По-късно следобед, след тази среща, отец Тодор е получил обаждане по телефона на което му е било съобщено, че целият разговор, който в бил воден на срещата е бил записан и публикуван в медиите, нещо, което не е истина. А към 18.00 ч. пак по телефона е поискана и оставката на отеца. Към 20.00 ч. отец Тодор заедно със синовете си занасят и връчват оставката на отец  Петко Хаджиламбрев, който е трябвало да я предаде на отец Атанас от Панагюрище, а той самият да я отнесе при Пловдивския Митрополит. Ако не беше си подал оставката, каза синът му,  го заплашиха, че ще му свалят расото и повече няма да може да служи. А така поне веднъж в седмицата ще може да служи някъде, каза още той.

Тази сутрин, на Възнесение, храм „Св. Богородица Благовещение” посрещна миряните заключен. „Право на църковното настоятелство е да вземе това решение, коментира това решение  Кристина Чолакова , след като нямаме свещеник, няма и храм, който да посетим! Всичко това е благодарение волята на Митрополит Николай и на отец Йордан. Повече от 4 месеца духовници и управници водят отец Тодор към психическо и физическо унищожение. Знаете ли кое е обидното – че за да си запазят хляба свещениците от Пловдив и Асеновград спряха да го поздравяват дори. До там стигнаха нещата. ”

„Кой е Николай да забранява да влезем в храма? Кой е той?  Господ? Той е тръгнал против хората, идва тук с охрана, коментираха заключените врати на храма хората.

Отец Тодор беше принуден, под натиск , със заплахи да подаде оставката си, категорични бяха хората. Защо нито Митрополит Николай, нито архиерейския отец Йордан не дойдоха да обяснят, питаха те. Разделиха хората, една вяра ни остана и там се намесиха. Прогониха обикновения човек от храма, от Църквата. Най-добрият го изгониха щом не играе по тяхната свирка. Така коментираха хората по повод принудителната оставка на обичания от асеновградчани отец Тодор и скандираха „Мафия!”

„Това, което се случва днес, тук, в този храм е показателно какво мислят асеновградчани за Пловдивския Митрополит и отец Йордан и за всичко това, което те насътвориха през  последните месеци”, каза Щерьо Паспалев, този, който бе изгонен от храма от самия митрополит за това, че публично го обвини в симония и други грехове. Разбрахме, че отец Тодор под силен натиск е бил принуден сам да подаде молба за отказване от председателския пост. Опитахме се да го посъветваме все още да не го прави, освен това той си има началник, който би трябвало да му заповяда, каза още Паспалев.  

„Мафията вън от Църквата!” Това скандираха хората в църковния двор. „Вижте я тази църква, каза Емил Денков, спомоществовател в храма, има архивни кадри от преди 15 години,  вижте ги, за да разберете какво представляваше, вижте и сега как изглежда храмът. Храмът изглежда прекрасно благодарение на всички наши спомоществуватели , на даренията, каза още той. Погледнете куполът как блести, това е нашият храм! А те искат да сложат ръка на касичката, категорични бяха хората. Искат да направят приватизация на църквата! Искат десятък да събира (Митрополит Николай, бел. ред.), искат данък да й наложи, да слага парите в джоба, не може така!”

Научихме, че владиката освен, че е задължил отец Тодор да подаде молба за напускане, е заставил и всичките свещеници от Пловдивска област да се подпишат в декларация срещу отец Тодор, каза Николай Сивков. „Как е възможно всички, на 100 % да се подпишат против него? Те познават ли го, това нормално ли е?” Тук говорим за конфликт на интереси, владиката им е работодател, много ясно, че всички ще се подпишат, каза още той.  

„Хората са изпълнени с болка, със страшно много тъга”. Това каза д-р Светозара Филипова, хорист в църковния хор към храм „Св. Богородица Благовещение”. Тя се обърна към Митрополита с думите: „Обърнете внимание на тези хора, които са се събрали тук, Вие сте техният пастир! Нека няма назидателен тон, обръщайте се към тях с любов, с доброта! Нека да има дълготърпеливост, за да може хората да отиват в храма със своето истинско християнско вдъхновение, така, както трябва да отиват в храма! Те така идваха при отец Тодор.”

„Ние не може да приемем това , което се случи, това е отвратително деяние!” Това бяха думите на Емил Денков, спомоществовател в храм „Св. Богородица Благовещение” в Асеновград. Ние сме направили толкова дарения на този храм, за да се превърне в това, което виждате сега. Благодарение на отец Тодор, който толкова години толкова тичаше да го оправи този храм, привлече миряните и когато всичко стана готово, някой реши, че може да „яхне коня” и да изгонят отеца. Това е нещото, което ни скандализира нас и ние няма да се съгласим. Освен всичко от този храм Митрополитът каза в ефир , че е изгонил човек. Християнин. От този храм той няма право да изгони никой, ако ще и мюсюлманин да влезе! Това е самоуправство и според мен нашата Църква живее в 17 век, категоричен бе Денков. „Те си мислят, че хората са им овце и могат да правят с тях каквото си искат. Не става така и няма да стане! Всичко става за пари!”

„Тази аномалия, каза отец Петко Хаджиламбрев, която стана, стана заради това, че Щерьо, певец в този храм, отиде в предаването на Горан Благоев и там изнесе клевета.” Бившият архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия  сподели своята версия на случващото се в храма с това, че Щерьо Паспалев  го е наклеветил с това, че той бил уволнен като архиерейски наместник защото не бил превел 65 000 лв. на митрополита. Това е абсолютна клевета, категоричен бе отец Петко. „Да беше дошъл до мен, да ме  попита как е било.”, коментира той. „Аз щом съм напуснал поста доброволно и нямаше последствия, значи, че не е било така”, каза още той. Тук всички хора са заблудени от Щерьо, каза още отец  Петко. „Не си мислете, че ми е леко за отец Тодор,  ние с него сме от 44 години приятели. Мен ме боли за отец Тодор, аз декларация против него не съм подписвал. Подписал съм против клеветата на Щерьо. „От 5 дни правя всичко възможно да подкрепя отец Тодор, каза още бившия архиерейски.  Аз също се вълнувам за това, което се случва. Такъв човек съм, че ако и Патриархът застане пред мен, ще му кажа истината. Аз нямам страх от архиерейския наместник отец Йордан, каза отец Петко, той има страх от мен, защото аз бях архиерейски преди него, цялото му следване в Духовната академия беше при мене, след което беше дякон в „Св. Атанасий” на стаж. Отстраниха го и го сложиха тука да завежда писма и тогава отидох при тогавашния архиерейски наместник Александър Тонев  и му казах, това момче (отец Йордан Георгиев) - дайте го при мен. Той каза: „Не ти трябва!”, но аз го вземах при мен и ако той тръгна по пътя на свещенството, тръгна благодарение на мен.

В неделя, след неделната служба, от 10.00 ч. в храма ще има бдение, каза д-р Светозара Филипова. Молим да ни подкрепят и хора от други градове, които са на наша страна и искат нещата да бъдат справедливи, по християнски и с любов, каза още тя. Предвиждат се и ежедневни бдения, часът на които ще се съобщи в неделя.


Гост

#187

2016-06-09 13:33

Това не може да бъде духовен пастир,злобата,наглостта,арогантното държание с кротките миряни,парадиране с матер

иални ценности отблъскват Плодивчани.Дано Господ Бог Иссус Христос му изпрати прозрение и осъзнае грешките си.

мирянин

#188

2016-06-09 14:34

А ВИЕ НАЯСНО ЛИ СТЕ ,ЧЕ АНОНИМНО ПОДПИСАЛИТЕ СЕ СА В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ - СВЕЩЕНИЦИ !!!!!!!!!!


Гост

#190

2016-06-09 14:51

Чета и не вярвам. Отец Тодор 46 години е служил, комунистите не са го махнали, но го маха един митрополит!!! Това говори много за нивото и положението в което са поставени миряните в пловдивска епархия!!!

мирянин

#191 Походът на Николай

2016-06-09 15:19

Мили хора и съмишленици, случайно дали сте разбрали, че от няколко часа в интернет шества "покайно" писмо на отец Тодор в което той се разграничава от хората инициирали подписката; "признава", че е сам е уволнил църковният певец Щерю Паспалев и напада като едностранчиво предаването "Вяра и общество" на Горан Благоев. Къде е истината - вчера се подава оставката, днес се покайва? И кого заблуждава, след като ясно чухме и по ТВСАТКОМ и по "Вяра и общество" от устата на самия Николай, че той лично бил изгонил Щерю от храма, защото го клеветял. Очевидно е, че текстът е писан под диктовката на Пловдивската (не)света митрополия. Надявам се, това да не ни разколебае в започнатото дело! Това, което казват инициаторите на подписката очевидно напълно основателно е уплашило Николай и с действията си той окончателно се разкри не като уравновесен и мъдър архиерей, какъвто трябва да бъде. Ако продължава така, ще докаже че достойно му е лепнат прякора "дядо Психолай". 

Мирянка

#192

2016-06-09 15:54

Пловдивската /не/ света митрополия ,която и днес се доказа / видно от разказа на сина на отец Тодор -Васил / си е чиста пробна ченгеджийница, като онези от на най-мракобесните времена.Само дето вместо с дране на кожа си служат с явно отлично усвонен метод на натиск и принуда.МВР- министърката трябва да ги цани за инструктори,защото по-добри от тях няма!Да, редно е и да го пантоват!Представете си ,какво е преживял отец Тодор, за да подпише от тях съчиненото и подготвено за подпис покаяно писмо? Много студенокръвен  трябва да е тоя Николай ,за да не помисли поне за здравето на този отец, което явно вече е напълно сринато,за да се подаде на подбен натиск!?Това   принуделно изстръгнато покаяние е поредния повод тази подписка да продължи  с още по-мощна подкрепа. Или да си върнем истинската БПЦ, или да си направим нова /май имаше и такива времена/?Аз вече  няма да е черкувам ,свещи няма да паля, дарения-никакви!Докато не ги прогоним!    


Гост

#193

2016-06-09 15:56

В този тип няма капка духовно християнско достолепие. Той е келепирджия прост.

Гост

#194

2016-06-09 16:14

Zashtoto i az ne sam dovolen ot Nikolai.

Гост

#195

2016-06-09 16:35

Подписах тази петиция защото в град Асеновград, където живея, отстраняването на поп Тодор е втория случай за принуждаване на свещеник да се откаже от поста,който заема. Другият подобен случай беше с отстраняването на поп Васил от църквата "Св.Марина". Срам и позор за БПЦ. Затова много миряни изгубиха вяра в нея.
Магдалена

#196

2016-06-09 16:47

Представете си какво са си говорили епархийците и отец Тодор ,та да го предупредят ,че разговора е записан и трябва да се предаде?Какви ли мръсни  тайни са обсъждали, припомняли ,внушавали, та да го накарат да подпише покаяното писмо! Дали някога ще разберем? А Горан Благоев изобщо да не се мае и да самозкрие "Вяра и общество",та да настане едно спокойствие във висшия клир ,да си крадът спокойно,да си правят гнусотиите, без да бъдат забелязани и изказани от  вадещия !А сега да видим Николай, кой точно ще съди от тази подписка? Предлагам всички подписали се ,даже и тези ,които тепърва ща се подпишат  и после от всеки по някой лев, хоп в джоба!Каква низост! 


Гост

#197

2016-06-09 16:53

Това е Митьо Очите в БПЦ

Гост

#198

2016-06-09 17:18

Към енориашите на храм "Св. Благовещение".

Във вашия храм преди няколко години митрополит Николай, ако не се лъжа, отличи отците Петко и Тодор с офикия "ставрофорен свещеноиконом". Вие със сигурност сте били там и сте били благодарни на владиката за това отличие на обичания от вас свещеник. И владиката се е обърнал към о. Тодор с благо слово на любов и признателност за неговото дългогодишно служение. И заедно владиката и вие сте извикали "Достоен", защото о. Тодор наистина е достоен. И можеше пак така достойно бащински да предаде след време щафетата на един млад свещеник имал куража да тръгне по трънливия път на свещеническото служение било то и сина на архиерейски наместник.

Преди години митрополит Арсений не назначи ли сина на предишния архиерейски наместник в храм "Св. Атанасий". И в този храм имаше само един свещеник, както и в останалите асеновградски храмове. Защо не протестираха енориашите му? И защо о. Петко не взе сина си при себе си? Защото митрополитът е този, който решава къде има нужда от нов свещеник.

Днес, на празника Възнесение Господне, аз бях два пъти на служба. И в енорийския си храм, и при митрополита. И знаете ли, и двата храма бяха пълни. А вие, братя и сестри какво направихте? Казвате, че не сте били на служба, защото нямате свещеник. А истината е ,че имате трима свещеника. О. Тодор, който не е отстранен, но явно не е  бил на смяна, о. Стилиян и о. Николай, който е дошъл по реда си да служи, но...вие сте извършили велик "подвиг", затваряйки вратите на храма...

Е, с това обрекохте на провал "справедливото" си дело. 

Мирянин от Пловдив

#199 Re:

2016-06-09 17:41

#165: Николай Кисьов от Пловдив - обикновен мирянин -  

 Най българската църква "Света Марина" в Пловдив не съм посещавал от "обновяването". Искам да я помня пълна с историята на Пловдивската епархия и с хората дошли да се смирят пред Бога. Не искам да простя на Николай за гаврата с православието в Пловдив!


Гост

#200 Re: Re:

2016-06-09 17:50

#199: Мирянин от Пловдив - Re:  

 Това означава, че сте пропуснали всички благодатни посещения на свети мощи, чудотворни икони, съборни служби.