Митрополит Николай - пред църковен съд

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Митрополит Николай - пред църковен съд


Гост

#126 Re: Re: Не бъдете анонимни!!!

2016-06-07 23:35

#46: - Re: Не бъдете анонимни!!!  

 Тъй ,тъй ровичка горанчо.Да говори за жив човек ,че ще си отиде от този свят .,значи желае смъртта му.Горане Господ да те спре.


Гост

#127

2016-06-08 05:49

Подписх тази петиция, защото БПЦ се превърна в търговскодружество. Нека всички които си мислят , че кражбите от миряните ще останат безнаказани се замислят. Нека всичко ставащо в моя град асеновград служи за пример , че всяко търпение има граници,а дядо Николай премина всички.
Бояна Янкова

#128 Време е нашият народ да се събуди.

2016-06-08 05:57

Дано тази петиция има успех. Дано има широка подкрепа и да не бъде опорочена от нечии дребни и лукови намерения. Нека служи за пример на всички онези които се мислят за недостъпни и незаменими и когато вършат нещо против миряните да са наясно, че рано или късно ще им се потърси сметка не само от Всемогъщния Бог а и от всички обикновенни хора.

пининфарина

#129

2016-06-08 06:51

Не му е мястото там - достатъчно гафове направи с тапетирането на църква, отнемането на манастир, изказванията си и мутренските привички. Срам и позор, анти-олицетворение на църквата. Да бъде съден!

Светльо Ангелов - Портос

#130 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!!

2016-06-08 07:57

#113: енорияши от храм "Св.Петка" гр.Пловдив - Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!! 

Господа енориаши от храма "Света Петка",  аз съм присъствал нееднократно на службите, водени от поп Еленко и като човек несъвсем бос в православието и богословието, мога да ви уверя, че нищо съществено не научавате от мнозинството от изброените ви "проповедници". Ако не повтарят, при това недоразбрали и некадърно, чутите две-три клишета от Николай, често говорят абсолютни глупости...

На някои от тях съм им го казвал даже открито, казвал съм на поп Емил Паралингов например, дето си беше пуснал брада едва ли не до пояс, за да прилича на митрополита си, че не му отива да го имитира, говорейки патетично, понеже сам той има говорен дефект - леко зафъфля и му се получава смешно, обаче не си взе бележка.

Това, че е бил под запрещение Емил да служи от покойния митрополит Арсений, зная лично от отец Димитър Амбарев, познавал семейството му и него от млад, а  от една от няколкото си бивши съпруги, познаваща и майка му, и сестра му, и жена му, знам и че през това време (докато е бил под запрещение да служи), се е занимавал само с епархийска духовно просветна дейност - публицистика, като още си почесва отвреме-навреме старата краста, публикувайки материали тук-таме. От бивш епархийски съветник пък зная, че е имало опит за подвеждане на митр. Арсений с документите за жена му, успешен при дядо Кирил, който го е ръкопложил за свещеник, но излязал наяве при Арсений, затова до смъртта на Арсений е бил само дякон.

От Александра Карамихалева от пиара на синода пък научих преди време, че е и автор на някои от свещеническите декларации, дето сегиз-тогиз пловдивският клир подписва под строй на нарочни свещенически конференции... Ако не знаете, старата традиция свещениците да се събират на конференции и срещи, които във Варна по времето на дядо Кирил протичаха в изнасяне на проповед на някой от тях пред останалите и градивна критика с дискусия къде са й слабите или силните места, в Пловдив се провежда като партиен форум, на който пловдивските свещеници отиват, за да подписват декларации и обръщения към врагове или критици на мУтрополита си. В една такава, с автор именно Паралингов, по повод архонтските скандали, епизодичен герой бях самият аз, заедно с Горан Благоев и проф. Иван Желев впрочем, заради мой лежерен коментар в един форум в интернет - представете си за каква мания за величие на "засегнатия" говорим значи!

Споменавам тая декларация не случайно, щото тя стана повод пък поп Еленко да ми посегне да ме удря лично насред храма "Света Петка"... В началото идвах точно там да се черкувам, при вас, докато след една литургия попът ви не реши да "разговаря" с мен. Обсъдихме първо митрополита ви - Еленко твърдеше, че бил с "червена диплома от БФ София" и направо гениален богослов, аз казах, че ако ще да е и с червена шапчица, пак е полуобразован като богослов и че има, според мене, ментални проблеми. Еленко иронически-патетично попита откъде знам, че има ментални проблеми - дали съм бил психиатър, а аз му казах съвсем безхитростно, че не съм, но мога да се изказвам по тези въпроси, щото съм спал с няколко психоложки... По едно време ми писна от разговора, за който разговор /поискан от него/ трябваше да чакам впрочем този невъзпитан поп около 40 минути да си сменя пищималите и ребром попитах: "Архонтът ви Манджуков, кажи ми, отче, е ли или не е олигарх и съмнителен бизнесмен, за да приключим дебата си?!", Еленко театрално викна, че разговорът с мене бил приключил и стана рязко да си върви. Докато беше насредата на храма, аз не издържах на тази обида, неуспявайки да я преглътна, викнах - "Я се върни тука, лицемерецо, за да си довършим разговора!". Това вбеси Еленко и дотърча обратно, като ръката му се вдигна към лицето ми и потреперваше в импулс да ме удари, обаче не посмя.

Следващият път, когато Еленко бягаше и крещеше след среща с мене, бе след месеци, точно след случката, когато онеправда черешаря от Асеновград. Срещнах го пред кафенето "Авеню" до храма ви, подадох му два лева с думите - "Заповядай, попе, два лева, за да купиш череши на чаветата!"... Еленко запретна расата си и хукна да подтичва към храма, попържайки нещо пътьом.

Та това, искам да ви кажа, са "духовниците ви" -  за възпитанието, образованието и дребните им сметчици на тези, които са ви повели на праведната ви, според вас, война в защита на митрополита ви. Те няма как да се държат нормално и достойно, защото началникът им е параноик.

А да не говорим пък как още в началото, като дойдох в Пловдив, на празника Петдесятница в храм "Свети Дух", ако се не лъжа, щях да ям бой, тоя път съвсем без нищо, честна дума, от сборната команда на тримата плюс един му охранители и свещениците и то точно, след като Николай лично ме причасти. След отпуста излязох да пуша и да се бъзикам с един човек незлобно, за който после разбрах, че е четвъртият му пазач, шеф на тримата. Доколкото си спомням, безхитростно го попитах защо на Николай постлаха червен килим, като влезе в храма - защото имитираше Руския Патриарх, който наскоро бе посетил Пловдив или защото са му твърде скъпи обувките... През това време мутрата с митра вътре нещо паранояса, та на влизане обратно, в шпалир край мене се бяха строили, гледайки ме лошо, цялата охрана, заедно с поповете, беше страшно и забавно, като в стар уестърн-филм сред Филибето.

Та няма как да сте енория или епархия значи, е изводът ми финален, след като епископът ви е мутра, а поповете натегачи, подмазвачи и при нужда - биячи. Чао.

 

 


Гост

#131

2016-06-08 08:10

Мисля, че духовниците е редно да бъдат хора, които спазват Божиите заповеди, обичат народа, хората, изпълнени са с любов и християнски добродетели, отговарят на каноничните и евангелските (новозаветните) изисквания за хора с техния сан (както и съпругите и децата им, когато е приложимо), хетеросексуални са, свободни са от пороци, стараят се да подражават на Христос по отношение на паството си и да бъдат пример за обществото, вместо да служат за негова съблазън. Казано е че рибата мирише от главата. Като че ли правилото в БПЦ е икономията (забрави се акривията), изискванията са се размили, заедно с представата за това какво може и какво не може, също, замъглен е критерият за нормалност. А "свестните у нас считат за луди". В БПЦ би трябвало все още да има добри духовници, но дали на тях се дава път ?

Впрочем, считам че самият народ и миряните страдат от подобни недостатъци и се нуждаят от истински пастири, които с примера си и с качествата си да променят БПЦ, да върнат критериите и представата за нормалност в църквата, за да има български народ въобще.

Мога само да се моля на Бога да помогне. В Стария Завет е видно, че народ, който не почита Бога и не спазва заповедите Му, се подлага на разпръсване и търпи наказания.

Светльо Ангелов - Портос

#132 Част от подписалите контра-подписката в защита на Николай Севастиянов

2016-06-08 10:41

Във финансова и лична зависимост от Николай до един

Семейство Паралингови

Свещ. Емил Паралингов /човек с противообществени прояви и проблеми с правосъдието отпреди да се запопи, съорганизатор на подписката, заедно със свещ. Еленко Йосифов) жена му Анна Паралингова, майка му и баща му

Симеон Стоев - един от пазачите на Николай - официално се води домакин на митрополията

Диана Генова - сестра на митр. Игнатий Плавенски и касиер на митрополията в Пловдив

Даниела Кръстева - технически секретар на митрополията и племенница на митрополит Игнатий Плевенски.

Станислав Кръстев, съпруг на Даниела Кръстева

Гинка Димитрова  - архивар в митрополията, за нея могат да се кажат много неща относно финансовата и "почтеност"

Николай Чавеов - син на игумения Анастасия, епархийска съветничка

Галина Тодорова - учител по вероучение

Петър Драганов - библиотекар в митрополията

Димитър Мирчев - преподава в Духовната академия, човек с неособено здрав морал

Петър Алков и Здравко Бозов от Пловдивска Православната Телевизия - оператори

 

Следва

енорияши от храм "Св.Петка" гр.Пловдив

#133 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!!

2016-06-08 10:44

#130: Светльо Ангелов - Портос - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!! 

 Г-н Ангелов , не се отказвате да изливате злоба и лъжа и да упорствате в невярната информация ,с която подвеждате незапознатите. Като енорияши на храм "Св.Петка Епиватска" гр.Пловдив се чувстваме длъжни да ви отговорим, защото обидите към нашите свещеници засягат лично нас самите,просто не можем да се съгласим с невярните образи,които рисувате с похватите на "жълтите" вестници. Неволно бяхме свидетели и на вашето спречкване с о.Еленко Йосифов, видяхме какво стана, о.Еленко просто не можа да понесе циничния ви език,с който преднамерено го провокирахте, да хулите и погазвате всичко свято без срам и каквото и да е уважение, и си позволи / и наистина трябваше / да ви изгони от храма ,защото думите,които изричахте не бяха за храм.Но както виждаме от вашите писания явно такъв е изобщо начинът ви на комуникация. Не ви е посягал - ще свидетелстваме ,ако е необходимо, постъпи така,както би постъпил всеки един свещеник, поставен в такова изкушение. Не можем да се съгласим и с лъжата, която настоявате да наложите ,че о.Емил пък бил ръкоположен от дядо Кирил. Отец Емил ние познаваме още след завръщането му от София ,току що завършил БФ, той беше назначен като библиотекар на Пловдивска Митрополия от покойния Митрополит Арсений и многократно сме вземали литература от него в библиотеката. След това дядо Арсений 2001г. го ръкополага за дякон и служат винаги заедно до  октомври,2006г, не е имал никакво запрещение от дядо Арсений.Познаваме лично семейството му -родителите му ,жена му и децата му.

Това е истината, уважаеми братя и сестри за нашите достойни свещеници  о.Еленко и о.Емил, и ние ще говорим, защото не можем да позволим подобни лъжи да се представят за истина. 

Г-н Ангелов, моля проверете  от сигурен източник информацията ,която имате,защото сам разбирате, че "информаторът" ви не знае ,а се базирате на "подочух оттук и оттам и съших с бели конци",което е твърде несериозно ,както всъщност звучат всичките  ви писания.

Светльо Ангелов - Портос

#134 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!!

2016-06-08 11:01

#133: енорияши от храм "Св.Петка" гр.Пловдив - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!! 

Няма как да сте "присъствали неволно", защото това се случи около 40 минути след края на светата литургия и в храма бяхме само аз, поп Еленко и тогавашната ми съпруга, даже клисарката я нямаше в корабната част. Тъй че, призива си да не лъжа (ако лъжа, то е съвсем неволно, макар да съм сигурен, че не лъжа) Вие започвате с нагла и съзнателна лъжа.

Еленко не ме е гонил от храма впрочем, защото няколко пъти след това аз бях от него причастен. Храмът спрях да посещавам, скандализиран от постъпката му с асеновградчанина.

Корекция - Паралингов е ръкоположен от митр. Арсений за дякон през 2002 - http://synpress-classic.dveri.bg/09-2002/plovdiv.htm , но имайки предвид факта с второбрачието на Емил, Арсений не го ръкополага за свещеник до смъртта си. Емил Паралингов е ръкоположен от митр. Кирил, докато изпълнява заместническа длъжност на Пловдивски митрополит до избора на Николай Севастиянов. Грешката ми е, че съм разбрал, че е бил ръкоположен във Варна, а близо 5 годишния отказ да го направи свещеник на митр. Арсений съм изтълкувал като аргос.

Светльо Ангелов - Портос

#135 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!!

2016-06-08 11:04

#134: Светльо Ангелов - Портос - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!! 

 Абе вие как така пишете заедно цялата енория - всеки по един знак ли на клавиатурата натиска?

Българин

#136 Re: Re: Това е само началото на борбата...

2016-06-08 11:08

#97: Ной - Re: Това е само началото на борбата... 

 Ако вървиш по пътищата на Горан Благоев ще се окажеш там където и той ще бъде. Няма да е Царството Небесно обаче.

енорияши от храм "Св.Петка" гр.Пловдив

#137 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!!

2016-06-08 11:40

#134: Светльо Ангелов - Портос - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!! 

 Г-н Ангелов, благодарим ви ,затова че взехте предвид забележките и направихте уточнения. Надяваме да коригирате и останалата невярна информация ,която така "смело" разпространявате и "разтълкувате",както сам  правилно уточнявате, погрешно.  А що се отнася за случилото се тогава с вас в храм " Св. Петка", явно не сте забелязали някои от нас- очевидци на всичко. А това ,което пишете за "асеновградчанина" - и тази информация ви е абсолютно погрешна- моля ви информирайте се правилно преди да отговорите!

Светльо Ангелов - Портос

#138 Ода за поповете Емко и Еленко, събрали за 5 дни... 83 подписа от Николаевите храненици (I-ва сцена)

2016-06-08 11:46

Ей ги Емко с поп Еленко,

двама верни са другари,

водят чета с тъпанари...

Защитават дядо Николай -

знаят, той е техният джедай,

няма друг да ги търпи,

ако Кольо си върви

 

Викна поп Елен превзето:

"Спускай, братко мой, резето! 

Ако него уволнят,

всички ще ни на.../променено заради автоцензура/...градят

 Бийте се за нас с ритници,

ако трябва даже с цици!"

 

Емко пък лаптоп извади

и брадата си поглади,

викна с леко фъфлещ глас:

"Руме, Станке, Анастас!

Подпишете се в полето,

тука скрити зад пердето,

да не видят санитари,

че сте все отбор психари!"

Porthos

Светльо Ангелов - Портос

#139 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!!

2016-06-08 11:55

#137: енорияши от храм "Св.Петка" гр.Пловдив - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!! 

Информацията-уточнение, че поп Емил не е ръкополаган с години за презвитер, а че е ръкоположен за дякон от Арсений поради недоглеждане (документът за второбрачието на попадията Анна Паралингова е бил смотан в общата папка), в никакъв случай не противоречи в същността си на твърдението ми, макар погрешно, че Емил е бил под аргос от Арсений, защото това е дефакто възпиране да служи частично, като компромисен вариант, вместо да му свалят подрасника, задето е ръкоположен за дякон с полуизмама.

Подобен похват (с мушване на листчето дълбоко) не е изненадващ за Емил, който по думите на собствената му майка, е вървял по лоши пътища, преди да "открие Църквата", а явно сетне е продължил с тия пътища, вярвайки си, че ще го отведат в Рая, защото е с расо и защото се подмазва и обслужва "точните хора".

А вас (за които по начина ви на писане се предполага, че сте мнозина), няма как да не съм ви видял тогава на описаното с Еленко събитие, пък да сте били там, освен ако не сте всъщност гугутките, дето живеят в камбанарията.

Чест и почитания.

Лазар

#140

2016-06-08 12:50

Пловдивска митрополия ЕООД

енорияши от храм "Св.Петка" гр.Пловдив - гугутките

#141 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!!

2016-06-08 13:34

#139: Светльо Ангелов - Портос - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Хора!!!!! 

 Вече паднахте много НИЗКО!!! Наистина,може би е трябвало да погледнете и нагоре!


Гост

#142

2016-06-08 13:50

Тъй като тук се обсъжда второбрачието на презвитерата ми се иска да коментирам. Болшинството миряни в БПЦ дори не са наясно, че по канон както презвитерът, така и презвитерата следва да встъпят в този свой единствен позволен брак девствени, без предбрачно блудство с други или дори помежду им. Също така, презвитер означава "старец", в Новия Завет се указва, че презвитерът трябва да е мъж на една единствена жена, да има добри и послушни деца. Това логично предполага встъпване в свещенство в една по-зряла възраст, след години траен и успешен брак.

По икономия и преценка на митрополита всяко едно от горните изисквания може и да не се спази, което е напълно легитимно.

Според мен най-важното в момента е да се въведе предмет вероучение. Така след 25 години ще имаме едни просветени миряни, които познават вярата и правилата ѝ добре, включително гореизложеното. Това би било предпоставка за набиране на качествено духовенство, което отговаря по-добре на каноничните изисквания.

В съседна Гърция младите често си стоят девствени докато намерят брачен партньор. В България нравите са силно "деградирали".

Второбрачието в църквата се счита за грях, макар и позволен. В миналото е било нещо срамно. Дори и днес не се прави пълният чин на венчавката за второбрачните.

С всичко това не изключвам възможността второбрачни да могат да бъдат добри презвитер или презвитера. Митрополитът има право да взима решения за икономии като той поема отговорността. Все пак, желателно е каноните да се спазват.

Светльо Ангелов - Портос

#143 Re:

2016-06-08 15:25

#142: -  

 Тъй, благодаря за урока по канонично право с няколко библейски мисли за пипер.

Обаче, споменавайки мимоходом проблема с второбрачието на Паралинговата попадия, аз не съм смятал да отварям дискусия за проблема второбрачие, а само да укажа на една много вероятна причина свещ. Емил да е верен до смърт на Николай и в мотивите си да се води не от истината, ами или от интерес, или от лично пристрастие, защото в БПЦ не са един или двама владиците, които ще постъпят с него като митр. Арсений, ако са му началници или даже по-лошо, като митр. Йоаникий с някои негови свещеници. Не коментирам правилно ли е това или не в съвременен контекст, само поставям под въпрос искреността му в защитаването на Николай така яростно. А в случая с митр. Арсений всъщност упорството му да не го ръкополага за презвитер може да е реакция за измамата било, а не фанатично гледане на каноните.

Емил Паралингов наистина е ръкоположен от дядо Кирил за свещеник, но в централна енория сетне го настанява Николай, нещо, което не би могъл и да сънува по времето на Арсений, откъдето сетне, благодарение на интригите на Емил, са изгонени стари, уважавани и достойни свещеници. 

А освен това, вашето твърдение, господине вероятно богослов, силно ме плаши - вие казвате, че в момента най-важното било да се въведе вероучението, което след 15-ина години щяло да оправи всичко. Това, в контекста на коментираните събития, имате ли представа на един нормален човек колко страшно звучи? Това нормалният човек го чува като уверение, че никой от нас няма никакво намерение да действа или говори срещу чудовищните престъпления, извършвани най-вече от клира в Църквата, съвсем по комисарски и партийному - целта, в случая уж светлото всенародно духовно бъдеще, оправдава средствата - лицемерието пред мерзостта. И как тогава очаквате да остави децата си в ръцете на същите тези клирици, които му обясняват, че нищичко няма значение истински, освен това да докопат детенцето му, за да го възпитават в една такава чудовищна вместо-етика?!


Гост

#144

2016-06-08 16:33

Защото той е един от ченгетата в Българската православна църква.

Гост

#145

2016-06-08 17:10

Подписах тази петиция, защото лицето подвизаващо се като митрополит Николай е агент на КГБ и ДС, веропродавец и алчен комерсиален тип. Това е сатана на руските пъползовения за поробване на България от Русия. Враг на демокрацията и на западната ориентация на България като европейска страна. Този негодник трябва да бъде низгвернат от БПЦ и анатемосан като най-зъл демон. Този червен боклук има нахалството и дързостта да нарече един от най-светлите умове на нашата епоха и един от най-хуманните религиозни водачи на човечеството - папа Йоан Павел втори, "еретик"!!! Подобно светотатство може да извърши само един червен боклук и кремълски агент. Рано или късно Бог ще накаже този негодник!

Гост

#146 Без коментар !!!

2016-06-08 17:53

Имам информация,че свещеници от Асеновград принуждават отец Тодор да подаде оставка.Те не виждат ли,че  са следващите!!!


Гост

#147

2016-06-08 17:55

Защото това не е свещеник, това е един бандит, приятел и другар на бандити, охраняван от мути. какво му е "свещеното" на такъв???
Светльо Ангелов - Портос

#148 II-ра сцена на I-во действие от оперетата "О, густо, майна - Филибето!"

2016-06-08 18:45

#138: Светльо Ангелов - Портос - Ода за поповете Емко и Еленко, събрали за 5 дни... 83 подписа от Николаевите храненици 

 

Мрачно гледа Николай

в своя мъничък Версай.

Няма скоро да се буди

под прозореца с "Ауди".

 

Даже да изгони Щерьо

и разпопи попа Тодор,

пак не ще се веч' намерят

поводи да бъде бодър.

 

Щото всички го разбраха

кой е той и колко струва,

до един се осъзнаха,

че на вярващ се преструва.

 

Че херцог е, не Владика

на масонската държава,

но намери си ритника -

Господ кратко разрешава

 

някому да се надсмива

на човеци, вяра, Църква,

щото Църквата е жива -

гладай митрата как хвръква.

 

Porthos

 


Гост

#149

2016-06-08 18:52

Този служи на рогатия и на Мамона, нежели на нашия Отец :(
Светльо Ангелов - Портос

#150 Re: II-ра сцена на I-во действие от оперетата "О, густо, майна - Филибето!"

2016-06-08 19:13