СРЕЩУ СВЕТОТАТСТВАТА В ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ


Гост

#1

2016-02-29 19:48

Свети Серафиме Софийски, моли Бога за нас...

Гост

#2

2016-03-01 06:46

Защото ми е крайно неприятно някой да кощунства на всеослушание,представяйки се за специалист по Православие и то в страна оцеляла до днес и благодарение на православната християнска вяра.

Гост

#3

2016-03-01 07:00

"Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа; а отвътре са вълци грабители. По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?

Тъй всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове; Не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън.

И тъй по плодовете им ще ги познаете."

Матей, 7:15-20

 


Гост

#4

2016-03-01 08:17

Това предаване от години лукаво трови медийното пространство, но сега маската му окончателно падна и се видя неговата антиправославна същност. Време е Православната църква и Светият Синод официално да се разграничат от него. 


Гост

#5

2016-03-01 09:04

Напълно споделям словата казани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в интервю за Православния сайт Добротолюбие:"Всеки може да изрече едно или друго и да го изрече по силата на човешкото си право,но от друга страна,едно е,когато даден човек не е канонизиран и ние изричаме едни думи-тогава да речем,ние можем да бъдем ясно очертани като съдници на тази личност.Сега обаче,когато имаме канонизиран светец и ние се съмняваме или по някакъв начин отричаме и сме против този акт,това вече е друга сфера.Това вече не е осъждане,а граничи с богоборство и богохулство."

Гост

#6

2016-03-01 09:19

Бог е прославил св. Серафим с безброй чудеса, за които цяла България знае. Кой е по-умен от Бога и по-знаещ от Бога - за да оспорва светостта и да хули славата? Не можеш да служиш на двама господари и ако не служиш на Бога, на кого си слуга?

Коментатор

#7

2016-03-01 10:11

Наистина Горан Благоев се поувлече доста в желанието си да бъде критик на нещо, което очевидно не можа да осъзнае в пълнота и попадна в капана на собствената си пристрастност. Явно увлечен и от откровено русофобските пристрастия на други подобни нему псевдобогослови и псевдоправославни експерти той разчете църковния акт по канонизация и прославление на новопросиялия светец като някаква политическа или друг вид акция и се втурна да разобличава тази "измама" като по този начин саморазобличи себе си и се постави в услуга на антицърковни и антиправославни сили и фактори! 


Гост

#8

2016-03-01 10:11

Бог поругаван не бива, както и светиите Му,  в които Той дивно се прославя!


Гост

#9

2016-03-01 11:16

Абсолютно съм съгласна и се радвам,че съществува тази петиция. По образование съм богослов, а по вяра- ортодоксална християнка и като такава не съм съгласна с "обсъждането" на свети Серафим Софийски Чудотворец в предаването "Вяра и общество". Той ми е помагал стотици пъти, а и не само на мен. По неговото застъпничество съм постигнала много в живота си. Слава Богу за всичко!

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2016-03-01 12:39



Гост

#11

2016-03-01 12:44

Напълно съм съгласен!

Гост

#12

2016-03-01 14:04

Напълно съм съгласен!

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2016-03-01 14:33



Гост

#14

2016-03-01 14:52

Това, което е станало в студиото на националната телевизия, не бива да се допуска втори път!

Никой

#15 Горан Благоев - враг на Православието

2016-03-01 16:16

Много пъти преди се чудех защо започва да ми става лошо като гледам псевдопредаването Вяра и Общество. Най-накрая

този лъжеправославен и антибългарин Горан Благоев разкри истинското си лице. Има определение за такива хора дадено от един духовник - постови на Сионизма. Ето това е този човечец - жалък малък платен предател на Православието. Бойкот на това предаване и този човек.

Пламен

#16 Срещу Горан Благоев и Вяра и общество

2016-03-01 16:25

За щастие един път станах свидетел на "милия" разговор на Горан с негов колега журналист. Искам да ви кажа от лицемерната и лъжовна маска на православен нямаше и следа. До мен стоеше един опитен лицемерен циничен журналист от който лъхаше духовна отрова и неприязън. В този момент не можех да проумея как тъй уж е православен и по някой път уж ревнител за вярата, а друг път няма нищо общо с човек, който въобще е чувал нещо за Православието. Както казваше един български духовник - никога не вярвайте на журналисти, ако ще и да се представят като много православни. След всичките си игри и маневри най-накрая Горан показа лицето си - на един платен враг на Православието, а съответно на българския народ и на България. Не гледайте това предаване и никога не говорете с този човек. Накрая ще остане сам с долната си продажна нечистота. По делата им ще ги познаете.

Анонимен

#17 Не на предаването "Вяра и общество"

2016-03-01 16:27

Горан Благоев - постови на сионизма.

Бг

#18 За методите на Горан

2016-03-01 16:43

Това което прави този неправославен платен журналист е да представя святостта и Православни събития като геополитика и прави лъжливи анализи, като полива с кал това пред което трябва да благоговее. Този човек не е заблуден - той е съвсем осъзнат враг на Православието. А точно злото той често представя като правилна и православна позиция.

 

 

Стоп

#19 За истината

2016-03-01 16:52

Както вселенския патриарх и дякона Андрей Кураев разкриха лицата си, сега и Горан Благоев се разкри. Трябва да знаем кой руши Църквата отвътре. По делата им ще ги познаем.

Боряна

#20 Re: Абсолютно на същото мнение съм!

2016-03-01 17:31

#5: -  

 

Т.Карагьозов
Гост

#21

2016-03-01 18:25

Може журналистическия му професионализъм да е надделял над духовността и мистичността му. Навярно, добре щеше да бъде, ако в петицията имаше предоставена възможност за негово отрезняване и покаяние.

Ася

#22 Защо единствено към православните е злостен?

2016-03-01 19:09

Защо само към православните християни, особено към църковната йерархия, е толкова злостен Горан Благоев? Да сте го чули някога да критикува католици, протестанти, евреи, мюсюлмани и други вероизповедания въобще? Не, към тях е дори раболепно вежлив. И изцяло се помрачава и запеня, щом стане дума за светата Православна Църква и нейния клир. Явно бесовска работа. Дано да се вразуми, за да не погине в ожесточението си!

Красимир

#23 "... не е възможно да не дойдат съблазни, ала горко ономува, чрез когото дохождат"

2016-03-01 20:21

Не съм гледал въросното предаване, но от години знаем делата на Горан Благоев. На какви хора дава трибуна в предаването си и какви идеи сеят... За съжаление такива псевдо - журналисти са на държавна издръжка в национална медия и помията, която изливат пада на доста български глави. Дано някак в тази телевизия сложат православен водещ.

ОТ ЛУКА СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ

ГЛАВА 17.

1. Рече Иисус на учениците Си: не е възможно да не дойдат съблазни, ала горко ономува, чрез когото дохождат:
2. за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето, нежели да съблазни едного от тия, малките.
3. Бъдете внимателни към себе си. Ако съгреши против тебе брат ти, смъмри го и, ако се покае, прости му;
4. и ако седем пъти на ден съгреши против тебе и седем пъти на ден се обърне към тебе и каже: кая се - прости му.

 


Гост

#24

2016-03-01 20:58

Да, Горан Благоев, сгреши. Да, наярно той дори някои съблазни. Какво трябва да правим ние, като православни?!? Нима му помагаме да се поправи, или помагаме на бълг. общество да се избави от него, или пък помагаме на себе си, трупайки духовни дивиденти по пътя към спасението и духовната борба?!? 

"Срещу светотатствата в предаването..." Нищо не е точно.... Думата свето-татство идва от слав. "тать", което означава " крадец". "Светотатство" означава кражба на свещени съсъди, утвари др. предмети. Изобщо, може ли да правите петиция СРЕЩУ.... (Дори отец-Висарионовата петиция е озаглавена другояче, по-позитивно: "Вероизповедна позиция....".) Тук правите петиция-съпротивление, а никой не казва за какво се борим ние като православни. Да, ние не искаме " Вяра и общество" с подобно съдържание. Но, какво предаване искаме? 

А ние се борим само за едно: за спасението си в Църквата. Не за каузи, идеи и т.н. Ние сме длъжни да се борим и за спасението на Горан. Зашото в петицията все повтарят един и същ израз "адвокати на дявола"... Добре де, според вас Горан е адвокат на дявола, а ние, възмутените православни, какво сме?! Адвокати на Бога ли? Или адвокати на св. Серафим?!? Нима ние ще защищаваме Бога, а не Бог нас. Или нима ние ще спасим Църквата от Горан, а няма да се стремим всички, заедно с Горан, да се спасяваме в Църквата?!?

В крайна сметка, бих искал да попитам организаторите на петицията само един въпрос: Колцина от вас, уважаеми православни ревнители, последвахте евангелското повеление, първом да разговаряте братски с Г. Благоев, на четири очи да му кажете, че е сгрешил? Колцина от вас след това - ако той не ви е послушал, - разговаряхте с него пред двама или трима ваши братя-свидетели?!? И, ако той и тогава не е послушал, то бихте имали право на настоящата петиция, та да покажете какъв е Горан пред цялата Църква. За съжаление обаче, единственото, което ще направите е да покажете себе си като изразители на "църковна" воля и правда. Пак себе си да показваме...

Пост скриптум: Не живеем във Византийската империя, у нас няма нито симфония на властите, нито пък действа "Номоканонът" на св. имп. Юстиниан. Не сме и царска Русия, у нас не действа "Духовен регламент"... За съжаление не е и Царство България, няма я " Търновската Конституция". Годината е 2016-та, страната е парламентарна република.


Гост

#25 Re:

2016-03-01 21:13

#24: -  Според Тълковния речник на българския език думата "светотатство" означава:

 1. (Остаряло)  Крадене на свети предмети, обикн. от черква.
2.  Оскверняване, поругание, подигравка със свети чувства и предмети; кощунство.
3. Постъпка на оскверняване, кощунство. 

Така че думата в подписката е точна, а тълкуванието "кражба на светини" е остаряло и не се използва