СРЕЩУ СВЕТОТАТСТВАТА В ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ

                                                                                    ДО УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНТ

                                                              копие:          ДО СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ  

                                                              копие:          ДО СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА  ЦЪРКВА  

                                                              копие:          ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  

                                                              копие:          ДО ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ   

 

                                    СРЕЩУ СВЕТОТАТСТВАТА В ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ  

 

Изразяваме своето дълбоко възмущение и остър протест срещу предаването на обществената Българска национална телевизия "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев. В неговите издания през февруари 2016 г. преди канонизацията на св. Серафим Софийски Чудотворец по недопустим за обществения статут на БНТ начин, се изрекоха нелепи клевети, отявлени спекулации и несъстоятелни внушения с цел да се оскверни името на светеца.

В разрез със задължителните за една обществена медия високи професионални и нравствени стандарти БНТ чрез това предаване „разглася клевета“ (Притч. 10:18). Чрез похвати в духа на Дан Браун и жълтите издания злонамерени предположения се представят като „факти“ – с очевидната цел да се окаля светостта. Между другото св. Александър Невски „научно“ беше обявен от „специалистите“ в студиото за мюсюлманин...

Съвременният български народ – включително неправославните, друговерците и невярващите – винаги е имал благоговейно и почтително отношение към светците. Такова кощунствено отношение съм един всенародно признат светец не е имало спрямо архиеп. Серафим от кончината му преди 66 години – нито от страна на атеисти, нито от сектанти и пр. отявлени врагове на Православието. Нито една от частните телевизии не се оцапа с подобна мерзост и само БНТ, съответно предаването „Вяра и общество“ и водещият Горан Благоев допуснаха този небивал срам – да станат „адвокати на дявола“.

Разбира се, Христос беше хулен и клеветен – и Неговите угодници ще бъдат хулени и клеветени. Но БНТ е обществена телевизия, а в България Православието е признато от Конституцията за „традиционно вероизповедание“. Клеветите срещу св. Серафим Софийски Чудотворец са недопустимо за една обществена медия покушение срещу верските чувства на православния български народ. Недопустимо е с нашите пари да се дава трибуна на свещенохулство и да се провеждат „опорни точки“, при което Църквата да бъде вкарана в режим на оправдаване.      

Всенародният и спонтанен култ към Софийския Чудотворец съществува над шест десетилетия. А още от 2007 г. беше официално обявено, че е в ход събирането на сведения за живота на архиепископ Серафим с оглед на евентуалната канонизация. Както знаят заинтересуваните, в продължение на няколко месеца всички страни от живота на св. Серафим бяха предмет на всестранно, задълбочено и отговорно изследване от компетентни експерти и духовници от БПЦ и Руската православна църква. Така че „адвокатите на дявола“ със своето злословие срещу светостта работят срещу себе си. Омерзителната кампания от последните седмици не може да доведе до дискредитирането на св. Серафим Софийски Чудотворец, а само до дискредитирането на Горан Благоев и „Вяра и общество“, а оттам и до дискредитирането на БНТ, ако тя не се разграничи от „адвокатите“.    

Обществената телевизия е призвана и законово задължена да защитава националните интереси и култура на България (чл. 6, ал. 2, т. 3 от Закона за радиото и телевизията). Същностен елемент на националните интереси и култура е отстояването на конституционно закрепения принцип, че Православието е традиционното вероизповедание в Република България. Как изпълнява тази своя обществена функция БНТ като чрез  предаването „Вяра и общество“ хули един светец на Православието? Заедно с това, в предаването се нарушава и законовото изискване за плурализъм на гледните точки (чл. 6, ал. 3, т. 6 ЗРТ). Прокарват се едностранчиви тези и мнения, привлечени са непочтено подбрани събеседници (за „компетентен“ съдник по клеветата срещу св. Серафим в студиото е поканен някакъв „архиепископ“ от някаква „вселенска църква“).

Г-н Горан Благоев има демократичното право да бъде адвокат на когото си иска, включително и на дявола. Но обществената БНТ няма право с парите на българските данъкоплатци да финансира антиправославни внушения и да предоставя ефир на подобни клеветнически предавания, които оскърбяват религиозните чувства на огромна част от българското общество. Клеветническата кампания срещу св. Серафим Софийски Чудотворец не е изолиран случай, а само най-ниската точка и саморазобличение в една тенденция, която се проявява от години насам и която все повече възмущава православните християни у нас.

Настояваме за отстраняване на Горан Благоев от ефира на БНТ и прекратяване оклеветяването на св. Серафим Софийски Чудотворец, св. Александър Невски и други православни светци и светини от ефира на обществената телевизия.  

София, 1 март 2016 г.