Училището - щастливи деца, здрави учители и доволни родители!


Гост

#176

2014-08-06 14:34

Забележително точно и всеобхватно!Съжалявам, че съм към края на кариерата си като учител! Искам да работя в такова училище.

Гост

#177

2014-08-07 20:21

Формулирано е прекрасно, но за да има резултати, трябва да се сменят всички от директор нагоре. Администрацията е тази, която спъва системата от години и са непоклатими както в мисленето, така и в облагите. А аз се сблъсках с невъзможността на системата да се справи с дете с ужасно поведение/ разбира се оформено от семейството/. Вече три години страдат всички деца в градината, защото то имало право Питам всички останали деца имат ли някакви права? Техните отрудени родители имат ли право да работят спокойни, че децата им няма да страдат от това дете с права? Този въпрос опира до много други - що е закон за правото на детето, що е родителска грижа и има ли тя почва у нас? Що е институции, работещи за това/т.е взимат достатъчно пари за несвършена работа/?

Гост

#178

2014-08-08 07:54

Следва отговор на важния въпрос КАК?, а също и КОЙ?, защото не мисля, че има политическа воля да се свърши нещо смислено. Май наистина единственият шянс на децата е в гражданското общество.

Гост

#179 Re:

2014-08-08 08:10

#178: -  

 Точно. Петицията е към всички мислещи и разумни хора.

 

Димитър Джавкаров

#180

2014-08-09 21:50

Нещата в минало време по принцип са вече история и не всички могат да бъдат възстановени или поне не толкова бързо в бъдещето, колкото и те да са били креативни.  Като цяло това са два коренно различни строя и идеите им са коренно различни. Да, аз също мисля, че т.нар. преход не бе в посоката в която трябваше и много полезни неща от миналия строй буквално бяха унищожени и пренебрегнати, но...какво да се прави. 

Ще бъдат нужни немалко години, за да се възстанови икономиката на държавата, а това не става с магическа пръчка от днес за утре. За да бъдат правени разходи в каквато и да е посока / сфера / област трябва бюджет, а той по принцип винаги е дефицит и на практика т.нар. „бюджетен излишък“ не съществува... Или ако съществува, той е по-скоро само на теория, но не и на практика, т.е. са съкратени много разходи, които са могли да бъдат направени във времето в дадено направление. Формулировката "бюджетен излишък" на практика не съществува в нито една държава, независимо от нейното развитие и просперитѐт.

А относно заплатите (никъде по света няма абсолютно равенство в това отношение...), повечето са ниски и не са за стандарта на живот в BG. Те също са отражение на икономиката на дадена държава, която си има заложен ръст и ... времето ще покаже, а всъщност нещата в бъдещето по принцип са непредсказуеми...

Всяка една соц. придобивка, „безплатни“ ваканции и т.н. отново попадат в т.нар. „разходна част“ на бюджета. Пиша от Сливен и понеже стана въпрос за летните лагери на децата / учениците, се сетих как преди години имаше всяко лято такива на Карандила (който желае може да напише в google.bg “Карандила“ и да разгледа  http://bg.wikipedia.org/wiki/Карандила , както и да прочете повече информация) – една страхотна планинска местност с лифт. Имаха (учениците) кореспонденция с техни връстници от различни краища на BG и не само, изпращаха / разменяха си картички, събираха си различни билки за чай и т.н. Учителите също гостуваха там със своите деца и т.н., това към което се връщате Вие, но пак да напиша, че то е вече история и дали се практикува към днешна дата – не зная.

Зная обаче, че хората на тези поколения се връщат с носталгия към тези времена, защото за тях това са незабравими спомени, които те си обичат, но... днес сме вече 2014 г., т.е. отминалият ден никога повече няма да се повтори на 100 % ... :)

Днес приоритетите на младите хора по принцип са да слушат попфолк (чалга), да употребяват алкохол и цигари / упойващи вещества по заведенията, и не само, а разходката сред природата, например, остава на заден план, за съжаление... Все пак въпрос на избор е това за всеки човек, стига да не пречи на различните от него – това е т.нар. „демокрация“... Положителни и отрицателни неща има и в двата строя, поне според мен, и щеше да е страхотно да се извлекат само положителните...

 

П.С. Един много интересен (за мен) филм, ако Ви се гледа:


http://www.youtube.com/watch?v=qAHW47j2h4s


Гост

#181 Re:

2014-08-10 07:09

#180: Димитър Джавкаров -  

Децата са последните, които трябва да обвиняваме, за това което са.  Това , че децата слушат чалга не е тяхна вина, а отново наша. Ние създаваме средата, в която децата  живеят. Децата са жертви на нашето действие или бездействие. 

Каквото им предложихме последните 25г това те възприеха. Носим отговорност и нека се поправим час по скоро и да започнем напълно съзнателно да сътворяваме нова среда ( физическа, духовна, морална, творческа, екологична и т.н)

А що се отнася до строя. Не е заслуга на строя нашето образование преди 25г, а на онези 20 000 ученици на Учителя, които бяха и инспектори и министри и преподаватели пръснати из цяла България, които като работни пчели в пълно мълчание създадоха това образование за Новата епоха. Ние няма да възстановяваме старото , но ще продължим да развиваме започнатото от тези хиляди последователи. Още има живи сред тях и знаят , как и какво са приложили. 

Всички знаем резултатите от образованието преди ,, демокрацията,, и тези спомени е лесно да се възстановят. По лесно , отколкото да не си видял и да не си го преживял. Толкова много ни е дадено, а толкова малко прилагаме.

Дай боже се разработят всички българи на всички нива.

Личната инициатива стои в основата на прогреса, а не управленческите структури.

Можем не само да пресъздадем, но и да надградим всичко добро и положително, което имахме щастието да ИМАМЕ.

Децата ни чакат и ние сме им длъжници.


Гост

#182

2014-08-10 09:23

Няма какво да чакаме!Вместо да чакаме друг да ни свърши работата,да действаме!!!

Гост

#183

2014-08-10 17:16

Приветствам това начинание и ще съдействам с каквото мога!Вярвам ,че с общи усилия можем да изградим по-ползотворна образователна атмосфера на всички нива! Крайно време беше да се погледне на образователната система отдолу - нагоре!Най-ниското ниво: ученици - родители - учители е най- важното,без което не е възможно нищо !

Гост

#184

2014-08-10 23:57

браво за петицията, много се забавихте :)
Огнян Христов

#185

2014-08-12 15:00

"Родителите също ще осъзнаят, че ФОРМИТЕ НА СЪЗНАНИЕТО, създадени в умовете на техните деца, са постоянно разрастваща се основа за бъдещия им живот като възрастни и ще започнат да се интересуват за ЕТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ, преподавани в училище. Родителите вече няма да са загрижени за преподаваните в училищата религии, тъй като те ще представляват интерес за малко хора. Но ще проявяват сериозен интерес към вида философии за живот, отношение, водене на спорове, държане при конфликти, изказване на мнения, насърчавани и толерирани в бъдещите училища, както от учители, така и от ученици."
Повече и по-конкретно на стр. 7-8 в Писмо 9, Писмата на Христос,
www.pismatanahristos.com


Гост

#186

2014-08-13 15:01

''Един много интересен (за мен) филм, ако Ви се гледа:'' Благодаря за филма. Гледахме го семейството и го харесахме, ние самите медитираме доста отдавна и сме полувигани.Понякога стигаме до "нирвана'- състояние на лекото, щастие и невероятна радост. А за другите неща не съм съгласна. Когато разказвам на децата си и на техните млади приятели как сме живяли по тези прекрасни почивки, за лагерния огън, за ловене на миди, за диското, за подготовката ни за посрещане на бога на морето Нептун всички ми завиждат, т.е. на нашите поколения и те искат за себе си подобни/същите почивки. Хубавите полезни неща нямат възраст и време, иначе ние не бихме слушали класическа и друга музика отпреди 200 год, не бихме чели книги и учили  физични/химични и др, науки закони от минали векове:)))) Има възможност и може да се направи с малко средства - ние плащахме за тези 20-дневни почивки, но малко и съобразно заплатите на родителите и броя на децата - Орешарски ходеше без пари, защото бяха 5 деца и мама не работеше. Нашите деца са умни, добри и интелигентни, но ние не правим нищо за тях;( А нашите родители и правителството Правеха, за което дълбоко им благодарим и кланяме;)!!! Имаме още неща да пишем, но по-късно. Нека се срещнем (всички тук) след 2 дни в АСТРАЛА на 15 август от 12;00 българско време, когато се молим/медитираме за България;)))!!!


Гост

#187

2014-08-13 21:54

Идеите на петицията са страхотни, но ще бъде трудно тя да бъде подписана от минималните 5 000 човека (поне така мисля) до 5 октомври (дори ще трябва да е по-рано), за да бъде тя разгледана, а ще бъде жалко... Та можем да я подкрепим повече от веднъж... :)


Гост

#188

2014-08-14 05:29

Благодаря Ви,

Петицията към  настоящия момент наброява 2171 човека.  Ако всички подписали споделят с поне трима приятели и те я подпишат ще съберем нужните подписи. Много хора сега са на почивки и нямат достъп до компютър.

 

Приятели -  Запознайте повече  хора с петицията!

Ние не се съмняваме, че ще се справим с общи усилия. Нека вярваме в Доброто, че е по- силно и, че разумните хора в България сме вече достатъчно и сме фактор.

Разумността трябва да поеме своите функции. Иска се Воля и Усилия, специално отношение по проблема и осъзната  отговорност. 

Ние вече се справяме. Готовността на много хора да се включат и да помагат е достатъчна. Дори някои започнаха да работят, а други се оказа, че са работили по- някои от идеите, вече.

Личната Инициатива сега влиза в своя апогей - тя е бъдещето не само на България, а на целия свят. 

Тази петиция е адресирана не само до правителството, а до всички хора, от които зависи, а то зависи от всеки човек. 

Най-бързо ще настъпи промяна, ако се работи  едновременно на всички нива.

Има много работа - за целия Български народ!

Поздрави 

Сърдечно благодарим  на всеки един от вас


Гост

#189 Re:

2014-08-17 16:12

#20: -  

 Малко цитати:
1. "Критерият, по който едно дете да бъде слагано в един или в друг клас трябва да бъде датата му на раждане (т.е. – възрастта му), а не бележки,

изпити, дипломи и т.н."
2. "Вместо читанки,  учебници и христоматии,  децата да  четат книгите  в оригинал. Ако не могат да ги разберат следва, че не са за този клас."
и още:
3. "Учебното съдържание да се разпредели в класовете, според възможностите на децата да го усвояват"
4. "Няма два еднакви класа, както и две еднакви деца!"


Гост

#190

2014-08-18 04:36

Бих започнала: ..."щастливи и здрави деца, учители-творци и доволни и дейни родители..." Всъщност нещата са толкова много, че е трудно да се съдържат в първото изречение..., но все пак предлагам и това начало.

Гост

#191

2014-08-18 14:04

Ще бъде трудно (поне така мисля) до 5 октомври да се съберат минимумът от 5 000 подписа, които са нужни, за да бъде разгледана петицията, а тя е страхотна. На подобни инициативи трябва да се дава повече публичност, за да бъдат реализирани успешно. Затова можем да я подкрепим (при желание разбира се) повече от веднъж... 

 

Мерси!


Гост

#192 Re:

2014-08-18 14:08

#190: -  

 Аз също подкрепям --> "Училището - щастливи и здрави деца, учители-творци и доволни родители!" 

 

 


Гост

#193

2014-08-18 18:32

Tova-e-mechtanata-obrazovatelna-sistema-za-moite - vnuci
Н. Бояджиев

#194 Re: Re: Re: Re:

2014-08-19 06:52

#151: - Re: Re: Re:  

В бедните държави на учениците се осигуряват учебници, тетрадки, писалки, учебници, учебни помагала, книги, компютри, лаптопи, таблети и интернет.

В богатите държави на учениците се осигуряват най-добрите учители. 

Някои учители се хвалят, че учениците им знаят учебника наизуст. (С всичките съдържащи се в него фактологически, научни, правописни и пунктуационни грешки!)

Ако учителят не може да научи ученика на поне няколко изречения извън написаното в учебника по предмета, който преподава, значи е излишен и трябва да бъде сменен с по-знаещ и по-можещ.

Учебникът е за ученика, понеже текстът в него е първата стъпка по пътя на конкретното научно познание. Учителят трябва да води ученика отвъд хоризонта на учебника. Да го въведе във висините и в дълбините на своята наука. 

 

 

!!!

#195 Какво се случва всяка година...

2014-08-19 07:08

- 13 000 деца отпадат от училище, от системата на образование, десоциализират се и се маргинализират.

- Други 12 000, току-що завършили 12-ти клас, заминават да учат висше образование в чужбина. След което твърде малко от тях решават да се завърнат в родината си. 


Гост

#196 Re: #73за реформата в образованието

2014-08-20 07:30

#73: - за реформата в образованието 

 Подкрепям вашията отговор напълно.Относно богомолите съм съгласна с вас,а също така искам да кажа,че  се информирах за методите на Георги Лозанов и смятам,че те не са удачни.Нека да започнем с най-наболелите и неотложни проблеми,които са очивадни и за чието разрешение се изисква  повече зрялост,отговорност и кураж.


Гост

#197

2014-08-20 12:13

Учебниците да НЕ се пишат от професори, които пишан увъртяно, неразбираемо и с т.н. "купешки думи", а от доказани талантливи УЧИТЕЛИ.


Гост

#198

2014-08-20 12:17

В София за 1 място в детска градина се борят от 200 до 400 деца! - Докога ще продължава този геноцид?

 Работеща там ми каза в прав текст, че това е за да се запази рушвета от 1 000 лева?!...

 


Гост

#199

2014-08-20 15:26

''В София за 1 място в детска градина се борят от 200 до 400 деца! - Докога ще продължава този геноцид?

 Работеща там ми каза в прав текст, че това е за да се запази рушвета от 1 000 лева?!...''

Ужас, но когато в едно общество на пиедестал е поставен "златния телец" така се случва. И какви са тези дет.градини, златни, що ли:( ? Тези са за правосъдната система и прокурора. Всичко превърнаха на париииии, но най-важните неща не могат да се купят с пари. Радваме се, че все повече хора и Българи го разбират:)!!!  Успех на петицията! Нека си върнем и подобрим много доброто образование, което имахме, нека нашите подрастващи се занимават с музика, хорове, духови оркестри, спорт - всяко дете да практикува поне един вид спорт, да се организират по-чести походи в планините и близките гори/езера,по-често да се правят екскурзии из страната. Да се върне инциативата - "опознай родината, за да я обикнеш". Посещения на театри, концерти и изложби за всички деца, без елитизъм. 

 

Гост

#200

2014-08-20 18:23

Ще бъде трудно (поне така мисля) до 5 октомври да се съберат минимумът от 5 000 подписа, които са нужни, за да бъде разгледана петицията, а тя е страхотна. На подобни инициативи трябва да се дава повече публичност, за да бъдат реализирани успешно. Затова можем да я подкрепим (при желание разбира се) повече от веднъж...